Last news in Fakti

5 Януари, 2022 16:35 2 883 24

Всеки трети е болен, но в болниците е спокойно: какво става в Ню Йорк?

  • сащ-
  • ню йорк-
  • пандемия-
  • коронавирус

В първия си работен ден новият кмет демонстративно пристигна с метрото

Всеки трети е болен, но в болниците е спокойно: какво става в Ню Йорк? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ регистрираха 1 милион нови случая на коронавирус за ден. В Ню Йорк всеки трети до пети жител е заразен. Ще издържи ли здравната система на страната?

13-годишният Алекс очаква с нетърпение резултата си от теста. "Много искам да се върна на училище, да видя приятелите и учителите си", казва той.

Въпреки ръстa на случаите на коронавирус властите в Ню Йорк отвориха отново държавните училища след Коледа. Но преди учениците да влязат в сградите, родителите им трябва да дадат съгласието си те да бъдат тествани ежеседмично.

"Децата ви са на сигурно място"

Учителката Сара Хънтър е доволна, че работи в частно училище и не се налага да се връща в класната стая. "Нашето училище ще бъде затворено до края на януари. Часовете отново се провеждат през лаптопите." Според новия кмет на Ню Йорк Ерик Адамс училищните сгради са най-сигурното място за децата. "Броят на инфекциите там е нисък. Децата ви са на сигурно място, където могат да учат и растат. Загубихме близо две години истински уроци. Не можем да го повтаряме."

Междувременно - в зависимост от квартала - всеки трети до пети нюйоркчанин е заразен с вируса. При това тенденцията е възходяща. На все повече места персоналът не достига - в магазините, в болниците, на летищата.

Кметът на Ню Йорк: Градът не може да си позволи ново затваряне

Големи концерни като инвестиционната банка "Голдман Сакс" отново са пуснали служителите си да работят от вкъщи. Но Адамс предупреждава всички: градът не бива да коленичи пред вируса в икономически план. "Ако затворим града си, това ще е толкова опасно, колкото Ковид."

В първия си работен ден новият кмет демонстративно пристигна с метрото. Адамс иска да докаже, че системата функционира. Макар че заради липсата на персонал влаковете просто не могат да се движат. Заразени са и много от служителите в кметството. По официални данни почти една четвърт от тестваните на Нова година хора в щата са били положителни. Въпреки това ситуацията в клиниките все още е спокойна. "Числата са шокиращи, но за щастие не е Делта вариантът. Много повече хора са позитивни. Но не се разболяват толкова тежко, колкото хората преди", заяви губернаторката Кати Хокъл.

Но музеите и магазините все повече се опразват. Из Манхатън почти не минават коли, а по тротоарите почти няма хора. Кметът Адамс продължава политиката на своя предшественик: всички служители както на обществените, така и на частните компании трябва да бъдат напълно имунизирани. В момента Адамс проучва въпроса дали да въведе такова задължение и за бустерната ваксина.

Детските лекари в САЩ са загрижени

Новите случаи в САЩ само за ден надхвърлиха милион. Президентът Байдън обаче е убеден, че страната е добре подготвена. "Болниците постепенно ще се претоварят. Както по отношение на оборудване, така и по отношение на персонал. Затова вече сме подготвили и раздали милиони маски, ръкавици и респиратори", заяви той.

Но данните на "Ню Йорк Таймс" показват съвсем друга картина - във всяка четвърта болница в страната 95 процента от интензивните легла са заети от пациенти с коронавирус. Общо в момента хоспитализирани заради инфекция с Ковид са почти 105 000 души.

Особено разтревожени са детските лекари. Най-голямата детска болница в страната, която е в Хюстън, Тексас, съобщава за четирикратно нарастване на случаите от декември досега. Повечето зарази са с Омикрон, казва пред CNN доктор Брент Казини: "Имаме много пациенти със затруднения в дишането - кашлица, запушени дихателни пътища, температура".

Американските здравни власти междувременно реагираха и допуснаха ваксината на BioNTech/Pfizer като бустерна за всички деца под 12 години. Но надали тази мярка ще спре разпространението на заразата. За лекарите и медицинския персонал в болниците това означава едно: Продължавайте. Независимо как.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 2 Отговор
    По милион заразени на ден.Преди ваксините бяха по добре.
  • 2 БОРУНА ЛОМ

    17 4 Отговор
    НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ, КРАВИТЕ! НИЕ ДА СЕ ВИДИМ НА КАКВО ДЕРЕДЖЕ СМЕ!
  • 3 1918

    4 22 Отговор
    Така беше по време на испанският грип 1918г. Първо 2-3 по слаби вълни и после зимата големият мор - 150 милиона.

    Коментиран от #10, #24

  • 4 обикн евреин

    24 1 Отговор
    пЛандимията на свръх богатите юдо банкери,ще им изяде главите съвсем скоро!
  • 5 Българин

    21 1 Отговор
    Болни са ви мозъците на вас хамериканците.
  • 6 Банско

    12 13 Отговор
    В Банско също всеки трети е заразен, но нашите от МЗ дремат като мисирки. Туристи прииждат всеки ден от чужбина.

    Коментиран от #12, #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Boxer EZ 3.0

    22 0 Отговор
    Точно така! Покажете, че ваксините ви работят! А пък един два милиона на ден, кой ги брои? Следващата вълна щеше да бъде за неваксинираните, нали?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 др ливайн

    27 2 Отговор
    Колкото повече ваксинирани толкова повече заразени,д-р Томас Сегура от Албасете го каза съвсем ясно по Канал Куатро в Испания: 80-90% от новозаразените са ваксинирани,преболедували хора с естествен имунитет не са идвали повторно със зараза.Правете си изводите!
  • 12 Boxer EZ 3.0

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Банско":

    Виж какво се случва с пасажерските кораби. Там всички са ваксинирани, с тестове преди да се качат и слязат, с маски и ограничения и пак имат десетки случаи!
    Вижда се , че с масовата ваксинацията проблемът остава!

    Коментиран от #21

  • 13 Небето

    13 1 Отговор
    Вчера по небето имаше много бели линии, които стояха с часове. По принцип кондензните линии изчезват до 1-2 минути.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    7 0 Отговор
    И за какво е тази медийна пушилка тогава, сякаш от мил заразени половината са измрели питам аз и отговор не искам
  • 17 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Банско":

    И всеки трети като е заразен, да не би всеки пети да е умрял
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КРА

    10 1 Отговор
    "Ваксините" са тотално компрометирани и никой здравомислещ човек, няма как да бъде убеден да им се довери.
  • 20 Taka si e

    2 0 Отговор
    Много ми е интересно защо в Бългаия и САЩ умрелите са най-много? Дали при нас мрат толкова хора е заради модела на здравна система взет от САЩ или по друга причина, нека коментират математиците. Обаче факта си е факт - най-много умрели в БГ И САЩ. А може и причината да е в това, че политиците се грижат да не се разпадне т.н. от тях здравана система и на никой не му пука колко ще умрат докато я пазят здравната система. Важното е здравната система и усвояването на едни пари да оцелеят и продължат.

    Коментиран от #22

  • 21 И там не можеш да си сигурен колко

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Boxer EZ 3.0":

    от пасажерите и екипажите на корабите са с истински ваксини. Да не мислиш, че фалшивоваксинирани има само у нас?!
  • 22 Вая

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Taka si e":

    Моделът на американската здравна система е много различен от Европейския.Чети , преди да пишеш глупости.
  • 23 ели

    1 0 Отговор
    Ако вместо " САЩ регистрираха 1 милион нови случая на коронавирус за ден. В Ню Йорк всеки трети до пети жител е заразен. Ще издържи ли здравната система на страната? " В САЩ всеки трети е психически болен и тая нация е една от най- тъпите нации в света " няма да сбъркаме. Като добавим наркоманията,последното - смяна на пола , трансгената им армия всеки трети е с наднормено тегло и само 1% са нормални а останалите 99% са и....ти мисля,че бихме дали най-правилната оценка за " Империята на лъжливата пропаганда " Империя на зелената хартия" само (15 % реална икономика 85 % процента акции, бонове, спекулативни борсови операции) .С 29 (двадесетдевет) Трилиона дълг печатайки " зелената хартия" купуваха всичко от суровини, готова продукция, и " умове " от целият свят.
  • 24 мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "1918":

    Аз знам друго, което звучи по - достоверно!
    Има доста изчерпателен "филм" по темата. Обяснено е, как същите които сега правят коВид, щамове, на Птичи - Свински грипове и прочие са "изпляскали" и Испанската треска ;) Дори сценарият е същият като сега! Съобщавали са от ФАЩ, 2 години преди епидемията, че ще се случи! Дори е имало, подобно на "event 201" събитие!!! И всичко това, благодарение на Евреите - банкери!
    Филма го има в торентите - ПиратБей, ПХПБГ.... Доста научни доказателства и хора с дипломи участват в него!