Last news in Fakti

5 Януари, 2022 21:20 2 156 5

Тези животински видове са застрашени от изчезване

  • застрашени животни-
  • климат-
  • глобално затопляне

Международният Червен списък на застрашените животни и растения обхваща над 142 500 вида, от които около 40 000 са особено застрашени

Тези животински видове са застрашени от изчезване - 1
Снимка: shutterstock

Последиците от глобалното затопляне застрашават и много растителни и животински видове и много от тях могат да бъдат изгубени завинаги. Неслучайно от WWF говорят за "най-мащабното измиране на видове след динозаврите".

Според WWF, международният Червен списък на застрашените животни и растения обхваща над 142 500 вида, от които около 40 000 са особено застрашени. Никога досега те не са били толкова много, твърдят от природозащитната организация и предупреждават, че това развитие започва да придобива катастрофални измерения. Дори вече се говори за „най-мащабното измиране на видове след края на динозаврите".

Рибата треска е сред тези видове, за които 2021 година не беше добра. Запасите в западно Балтийско море са намалели сериозно заради прекомерния улов и затоплянето на климата. Смята се, че популацията на този вид риба трудно ще се възстанови.

Списъкът на WWF включва и други особено застрашени видове, като например жеравите, които се срещат и в Германия. Заради кризата с климата много от местата, на които те гнездят, изсъхват. Малката листна жаба и други земноводни пък са под заплаха заради изграждането на нови жилищни райони, промишлени зони и пътища.

Лоши новини и за африканския горски слон. През последните 31 години популацията на слонове в Централна и Западна Африка е намаляла с 86 процента, а видът вече официално е обявен за застрашен от измиране. По-малкият роднина на африканския слон играе важна роля за опазването на горите, респективно за защитата на климата.

Освен това от 2021 г. към групата на застрашените от изчезване са включени и една трета от видовете акули и скатоподобни. Основната причина за тревожната ситуация и в този случай е прекомерният улов.

Добри новини и за иберийските и евразийските рисове: през последните 18 години популацията на иберийските рисове се е увеличила над десет пъти, сочат данните на WWF. В техните родни страни Испания и Португалия те са вече над 1000. В Германия пък се констатира положително развитие при евразийските рисове - от тях в страната живеят 130 възрастни и около 60 млади животни.

Добри са и новините за брадатите лешояди, чийто брой в Алпите през тази година е достигнал 300. В Германия броят на големите дропли е достигнал 347 в Бранденбург и Саксония-Анхалт. От 40 години насам не е имало толкова много представители на този вид в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми айде де!

    13 1 Отговор
    ООН и "цивилизованият свят" да наложат категорични санкции на бракониерите,вместо да стресират децата с въпросите - момче или момиче се чувствам и прочие дивотии!
  • 2 6efket

    2 1 Отговор
    Нии кът ходим за риба с мемет тои зака4и корда и припка6и кат тоз маимун и нии сме6но ахахахаихихихо
  • 3 Zoro

    2 5 Отговор
    Така е, като се ваксинират с измислени ваксини ще изчезнат. Аз нали съм умен и не се ваксам, затова ще живея 1000 години, поне.
  • 4 Що лъжете!!!

    3 1 Отговор
    Не е от климата, а защото нямат какво да ядат и ги хващат разни мутри, да ги мумифицират или каквото и да е там, да си ги слагат в палатите като трофеи. От климата се влияят само полярните животни, ние тука в умерения пояс чак толкова не го чувстваме това затопляне.
  • 5 Баба

    1 0 Отговор
    Най ми е жал за Малката листна жаба , без нея живота няма да е същия , като живот без вегани ще е .