Last news in Fakti

8 Януари, 2022 16:23 2 038 23

Заради Омикрон: нови мерки, но и по-кратка карантина в Германия

  • омикрон-
  • мутация-
  • европа-
  • германия-
  • заразени-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • пандемия

В заведенията в Германия ваксинираните и преболедувалите ще влизат само с тест

Заради Омикрон: нови мерки, но и по-кратка карантина в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

В петък министър-председателите на германските провинции се срещнаха с канцлера Олаф Шолц, за да обсъдят въвеждането на нови мерки срещу коронавируса. В последните седмици Германия отбелязва нов ръст на случаите на COVID-19. Само за последното денонощие те са над 55 хиляди. Затова мнозина се опасяваха, че Германия може да обяви нов локдаун, подобно на Австрия и Нидерландия. Но такъв засега няма да има.

Какви са новите мерките?

На цялата територия на Германия достъп до ресторанти, барове, кафенета и други заведения ще имат само ваксинираните и преболедувалите. Но и те вече ще трябва да представят актуален отрицателен тест за коронавирус, не по-стар от 24 часа. Изключение от това правило ще се прави само за хората, които са си поставили бустерна доза ваксина. Точна дата, след която тези мерки ще започнат да се прилагат обаче не е назована в решението. Казва се само, че могат да бъдат въведени бързо. За посетителите на магазини и пътуващите в обществения транспорт и железниците се препоръчва носенето на по-висок клас предпазни маски - FFP2. В документа се посочва, че е важно тези маски да се носят в закрити помещения и при срещи с други хора. Социалните контакти засега не се ограничават допълнително. И занапред са разрешени частни събирания на максимално 10 души, които обаче трябва да са ваксинирани или преболедували COVID-19. Неваксинираните имат право да се събират само с членове на собственото им домакинство и най-много две външни лица.

Намаляване и отпадане на карантината за някои групи

Досега мерките за карантина и изолация предвиждаха срок до 14 дни. Сега това се променя с оглед на особеностите на новия вариант Омикрон. За контактните лица с поставена бустерна доза карантината в бъдеще може да отпадне изцяло. Това ще се отнася и до онези, които съвсем наскоро са били ваксинирани или наскоро са преболедували инфекцията. За всички останали карантината ще приключва след 10 дни. Контактни лица и заразени ще могат да се освобождават от карантина на седмия ден с помощта на отрицателен антигенен тест или ПСР. В болници, старчески домове и други социални домове карантината ще може да се прекратява само с ПСР-тест. На работа ще могат да се връщат служителите, само ако преди това са били без симптоми в продължение на 48 часа. Училищата засега остават отворени. Контактните ученици и деца в детските градини ще могат да прекратяват карантината с помощта на ПСР или бърз антигенен тест след пет дни, а заразени - след седем дни, пак с помощта на тест.

Задължителното ваксиниране ще бъде въведено "скоро"

Към всички работещи и работодатели е отправен апел да се работи в режим "хоум офис" през следващите няколко седмици. Достъпът до кина, театри и търговията на дребно (с изключение на магазините за хранителни стоки) и занапред е разрешен само за ваксинирани и преболедували. Клубовете и и дискотеките на закрито остават затворени, а танцовите забави - забранени. В решението се подчертава необходимостта от въвеждане на задължителна ваксинация, но не се поставя конкретен срок за тази мярка. Упоменато е само, че времеви план за въвеждането му ще бъде представен "скоро". Разширяването на ограничителните мерки създава допълнителни разходи в различни сфери на обществения живот. Нарасналите разходи за персонал и материали ще бъдат отчетени в предвидените финансови компенсации, се казва още в решението.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 1 Отговор
    Още една страна в която зеленият сертификат не важи.Ние пак изоставаме.
  • 2 Кажете

    28 1 Отговор
    Как е в Япония, не се стеснявайте де.
  • 3 Майна

    24 2 Отговор
    До края на месеца повечето хора, които са „напълно ваксинирани“, ще развият напълно развити синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), предизвикан от инжектиране на Ухан коронавирус (Covid-19), сочат нови правителствени данни .

    Изследователи от германското правителство установиха, че имунната система на напълно ваксинираните вече е деградирала до средно -87 процента, в зависимост от това кога са били инжектирани. Тази деградация ще продължи само докато имунната им система не изчезне напълно.

    Коментиран от #4, #12, #22

  • 4 Майна

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Изнесено ОФИЦИАЛНО от германски учени

    Коментиран от #7

  • 5 Олаф

    11 2 Отговор
    Мачкай швабите докато почнат да квичат
  • 6 Майна

    30 1 Отговор
    Не знам как ще ВЪВЕДАТ СКОРО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСАНЕ КАТО ПРОТЕСТИТЕ НАРАСТВАТ...ЩЕ ИМА КРЪВОПРОЛИТИЕ..ТОЯ МИЗЕРНИК,НОВИЯ ЗДРАВЕН ГЛЕДА КАТО НЕСВЯСТЕН, ЯВНО Е НАЯСНО КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ
  • 7 Последния Софиянец

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Не се учудвам.Всички познати ваксинирани са или мъртви, или с разбито здраве.
  • 8 Здрав

    27 1 Отговор
    Какво доживяхме, здрави хора да се третират като прокажени. Само сиропирани и със слаба имунна система да се допускат по заведенията..
  • 9 Поп Алигорко

    17 1 Отговор
    ВаКСИТЕ ще измрат и ще останат умните хора!!!

    Коментиран от #16

  • 10 Задължително гeй бодване

    18 1 Отговор
    А от другата седмица и задължително боцване и от джендъp изодзаде.
  • 11 ха ха

    19 1 Отговор
    Кой да си помисли, че германците и евреите ще бъдат поставени на колене от едни и същи кукловоди...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пепел

    4 0 Отговор
    в очите е кратката карантина !
  • 15 Косатя Копейкин

    1 24 Отговор
    остават 4 дена до ареста ми

    Коментиран от #18

  • 16 до момента

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Поп Алигорко":

    е тъкмо обратното
  • 17 Кики

    2 0 Отговор
    Интересни новини от Америка за тези които знаят английски.
    SALT LAKE CITY — The founder and chair of Entrata, a Silicon Slopes tech firm, has resigned his position after sending an email to a number of tech CEOs and Utah business and political leaders, claiming the COVID-19 vaccine is part of a plot by "the Jews" to exterminate people.
    "I believe the Jews are behind this. For 300 years the Jews have been trying to infiltrate the Catholic Church and place a Jew covertly at the top. It happened in 2013 with Pope Francis. I believe the pandemic and systematic extermination of billions of people will lead to an effort to consolidate all the countries in the world under a single flag with totalitarian rule. I know, it sounds bonkers. No one is reporting on it, but the Hasidic Jews in the US instituted a law for their people that they are not to be vaccinated for any reason," he wrote in the email.

    "I pray that Im wrong on this. Utah has got to stop the vaccination drive. Warn your employees. Warn your friends. Prepare. Stay safe."
  • 18 кирчо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Косатя Копейкин":

    ти ли си ?
  • 19 Кики

    7 0 Отговор
    Ваксините са средство за тайно, насилствено намаляване на населението на Земята. От няколко десетилетия е лансирана Ваксини против забременяване под егидата на СЗО (Световната здравна организация). Приложена е масово в Никарагуа, Филипините, Африка. Тази В. представлява В. против тетанус + човешкия хормон ХГТ (хорионгонадотропин) от хипоталамуса. Този хормон осигурява нормалната бременност, освобождава други хормони и така подготвя лигавицата на матката за имплантиране на оплодена яйцеклетка. Чрез комбинацията му с В. за тетанус организмът се заблуждава и изготвя антитела не само срещу тетануса, а и срещу хормона си. þ Възниква въпросът СЗО здравна организация ли е всъщност. СЗО е в съюз с: ООН + Световната банка + Съвет по населението + Фондация "Рокфелер" + Всеиндийски институт по М. науки + голям брой университети + организации, спонсорирани с обществени средства + Национален (на САЩ) институт по здравето на децата и човешкото развитие + Международен център за научно-изследователска работа и развитие + Фондация "Форд" + Северно-европейските държави. СЗО започва "специалната си програма" за демографски контрол през 1972 г. и до края на 1993 г. е усвоила 300 млн.$ за научно-изследователска работа. От тях 1 млн.$ са потребени за разработването на контрацептивни В. Контрацептивните ваксини използват имунната система на човека за да предизвикат образуването на антитела срещу определени хормони и вещества, участващи в процеса на възпроизвеждането. За да излъж
  • 20 Кики

    3 1 Отговор
    Люди со слабым иммунитетом и с хроническими заболеваниями мрут как мухи от ГМО мРНК нано шмурдяка от генетиков
  • 21 КРА

    5 0 Отговор
    Естествено, че ще намаляват карантината. Набодените масово се заразяват и просто няма кой да работи.
  • 22 Gucci x Balenciaga

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Стига всява стрес дано да не си прав.Днес има протести във Франция анти вакс дано третата не е задължително сменя се с модерна пфайзер отпада .
  • 23 Hoho Boho

    4 0 Отговор
    "Ваксинираните и преболедувалите ще трябва да представят актуален отрицателен тест"

    По какво се различава отрицателният тест на неваксинирания и непреболедувалия
    от отрицателния тест на ваксинирания и преболедувалия.
    Да не би да е по-малко отрицателен...
Новини по държави: