Last news in Fakti

19 Януари, 2022 20:53 1 375 8

В САЩ: отложиха пускането на 5G мрежата край летищата

  • сащ-
  • 5g-
  • самолети-
  • летище

От бранша на авиопревозвачите зад Океана отдавна предупреждават за тази опасност

В САЩ: отложиха пускането на 5G мрежата край летищата - 1
Снимка: shutterstock

Компромис в последната минута: заради възможни смущения на радарите на самолетите, новата 5G-мрежа в САЩ първоначално няма да работи край големите летища. Европа не е засегната от този проблем.

Непосредствено преди пускането на новата 5G-мрежа в САЩ, предвидено за тази сряда, двата мобилни оператора Verizon и AT&T се съгласиха на отстъпка: отлагат включването на мрежата в близост до големите летища. Преди това десет американски авиокомпании, сред които American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines, предупредиха в свое писмо, подписано също и от логистичните компании UPS и FedEx, за възможна "катастрофална криза" в бранша.

Самолетите могат да станат неизползваеми?

В САЩ новият стандарт за бърз пренос на мобилни данни използва честоти в диапазона от над 3,7 гигахерца. А това се доближава опасно до честотите, които използват височинните уреди на пътническите самолети – 4,2 и 4,4 гигахерца. В резултат на това техническите системи на самолетите могат да бъдат смущавани от антените на 5G-мрежата, което ще направи много самолети „неизползваеми".

От бранша на авиопревозвачите в САЩ отдавна предупреждават за тази опасност. Боинг и Еърбъс още миналия месец оповестиха, че също виждат рискове, свързани със сигурността на полетите.

Европа не е засегната

От Германската служба за сигурност на полетите DFS уточниха, че този проблем не съществува в Германия, където 5G-мрежата използва честоти под 3,7 гигахерца, които са далеч от честотите, на които работят височинните уреди на самолетите.

Въпреки постигнатия компромис, който беше приветстван и от президента Джо Байдън, новата 5G-мрежа в САЩ ще тръгне както е планирано: около 90 на сто антените ѝ ще бъдат включени тази сряда (19 януари). Кога ще бъдат пуснати и останалите предаватели не е ясно. Преди това самолетите ще трябва да получат нова техника. Еърбъс и Боинг вече подготвят съответните ъпдейти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    А се смееха на оная жена с каската на протеста срещу зелените сертификати.

    Коментиран от #4

  • 2 Гей Билс

    31 0 Отговор
    Радари чупи ,ама за хора е безопасно . Вервайте ми!
  • 3 А тук с 5G

    17 1 Отговор
    борим камъни в бъбреци, зъбен камък чистим, сърце вкарваме в ритъм и мн други полезности.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Глава в микровълнова

    15 0 Отговор
    Те сега с Ковида са зле, та камо ли като пуснат и 5G мрежа..
  • 6 Факт

    8 2 Отговор
    У нас Теленор няма още 4G покритие над голяма част от територията а се всява паника за 5G.
  • 7 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Краварчето, кок не си сготви Още едно автоатентатче със самолетчета, но този път Руснаците да са Виновни? Голям пропуск е това! Идеално ще да е Обвинението, по време на Ядрен прах.
  • 8 Виталия

    2 0 Отговор
    Ще чакат Били Хлапето да пусне 6G мрежа