Last news in Fakti

25 Януари, 2022 16:08 3 822 9

„Росатом“ представи предимствата на АЕЦ с малка мощност

  • росатом-
  • русия-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • реактори

АЕЦ с малка мощност заемат друга ниша

„Росатом“ представи предимствата на АЕЦ с малка мощност - 1
Снимка: Росатом

Руската държавна корпорация „Росатом“ бе домакин на Деня на атомните централи с малка мощност - ключово събитие в рамките на програмата на ЕКСПО-2020, което се проведе тази седмица в Дубай. Срещата се превърна в международен форум за предимствата на атомната енергетика с малка мощност и перспективите за развитие и прилагане на технологиите за малки атомни реактори в целия свят. В нея участваха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, ръководителят на Световната ядрена асоциация Сама Билбао и Леон и високопоставени представители на различни международни организации.

Програмата бе открита с мултимедийно шоу, което демонстрира преимуществата на атомните централи с малка мощност за най-различни климатични зони, осигуряване на стабилни доставки на електроенергия и постигане на целите за декарбонизация. Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов отбеляза благоприятните промени на нагласите към ядрената енергетика, които се наблюдават в света. „Безвъглеродно бъдеще е невъзможно без мирния атом“, това се четеше в решенията и декларациите на всички енергийни и климатични конференции през изминалата година. Разбирането за невъзможността на съществуването на стабилна енергийна система, основана само на възобновяеми източници, е факт. Осъзнаването, че закриването на АЕЦ води до по-голямо използване не на възобновяемите източници, а на въглеводороди, е факт. Човечеството разбира и приема, че климатичните цели, нисковъглеродното бъдеще са невъзможни без атома“, посочи той.

В отговор на въпроси в рамките на панелна дискусия, Лихачов отбеляза и предимствата на АЕЦ с малка мощност. „Сферата на прилагане на „голямата“ ядрена енергетика е очевидна – осигуряване на достъп до надежден, непрекъсваем, нисковъглероден източник на електроенергия в страните с високо търсене и високоразвита инфраструктура. АЕЦ с малка мощност заемат друга ниша - енергоснабдяване на отдалечени региони, островни държави, страни с неголяма обща база на енергийни мощности или конкретни промишлени проекти, например за добив на полезни изкопаеми. Очевидни са и други предимства, произтичащи от самата технологична база на малките централи - модулност на реакторите, тоест възможност за увеличаване или намаляване на мощността на АЕЦ, съкратен период на изграждане, по-ниски начални разходи. Малките централи осигуряват енергия и топлина там, където АЕЦ с голяма мощност са или нецелесъобразни по икономически параметри, или недостъпни поради географски особености или ограничена територия. Целта е да дадем достъп до енергия на всеки, особено в свят, в който такъв достъп нямат почти 1 милиард души“, отбеляза Лихачов.

Първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров отбеляза, че корпорацията представя не просто уникален продукт в областта на „малката“ атомна енергетика, а предлага референтна технология, от чиято експлоатация вече е натрупан опит в Русия. „Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ повече от две години снабдява чукотския пристанищен град Певек с електричество и топлина. Започнахме реализацията на нашата първа наземна АЕЦ с малка мощност на базата на реактор РИТМ-200Н в Якутия, която ще бъде присъединена към мрежата през 2028 г.“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 другарят

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "С други думи":

    Малко мозък, в дебела тиква!
  • 3 Гошо

    26 4 Отговор
    Строежа на три четири такива и ни решава проблема ,нооо ние сме НАТОвци и европейци и ни интересуват по далечни цели ,като нпр. спиране на глобалното затопляне

    Коментиран от #8

  • 4 Сфлби

    3 3 Отговор
    Врачките казаха: колите ще имат нещо като малки реактори (не батерия).
  • 5 дядото

    6 1 Отговор
    и вие руснаците си го изкарвате.в толкова области сте водещи и търсени,без разрешение на сащ.така няма да ви разрешат или поне ще се опитат да ви спрат.а вие си знаете
  • 6 1944

    4 14 Отговор
    най отровената земя в света е земята на империята на злото. и хората там са токсични от собствената си глупост.
  • 7 Цезар

    1 18 Отговор
    Европейска България не бива да допуска повече руски зависимости,защото техните проекти са свързани с голяма корупция и атомна несигурност. Строежа на Аец в България от ватенките ще постави на колене цялата ни енергетика плюс високите цени на тока и зависимоста ни от Русия. При новите и модерни технологии и бързо развиващо се ноу хау на запад ще бъде огромна грешка да стройме Аец по стари и остарели руски технологии . Не вярвам, че ще постъпиме толкова глупаво и рубладжийски.
  • 8 дончичо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Отвън е -17 С теб какво затопляне те е подхванало
  • 9 Блогър

    4 7 Отговор
    Трябва да се спре АЕЦ Козлодуй,т .к вече има глобально затопляне .Германия спря три централи по Нова година,нека и ниже да направим катА тях.Да сложим повече перки и готово.Или да купуваме от наших съюзник по НАТО -Турция,когато си построят опасна а руска централа ,ядрен самовар.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания