Last news in Fakti

14 Януари, 2022 14:59 7 303 41

Пускат уникален атомен ледоразбивач в Арктика

  • ледоразбивач-
  • арктика-
  • русия-
  • росатом-
  • северен морски път-
  • сибир-
  • мурманск

Екипажът на „Сибир“ е от опитни навигатори, които добре познават участъка

Пускат уникален атомен ледоразбивач в Арктика - 1
Снимка: Росатом

Първият сериен универсален атомен ледоразбивач „Сибир“ на „Атомфлот“ (компания на „Росатом) потегли от Санкт Петербург към пристанище Мурманск и е готов за работа в акваторията на Северния морски път. Преходът ще отнеме до 9 дни.

„Екипажът на „Сибир“ е от опитни навигатори, които добре познават участъка на прехода“, отбеляза директорът по въпросите на мореплаването на „Атомфлот“ Леонид Ирлица. „В момента в Северно и Норвежко море метеорологичните условия са неблагоприятни – поривите на вятъра достигат 30 м/сек.“, допълни той. През следващите месеци специалистите ще продължат с тестването и мониторинга на всички корабни системи. Планира се няколко дни след пристигането в Мурманск, ледоразбивачът да направи първия си работен рейс в западната част на Арктика, в Об-Енисейския район на Карско море.

На борда на „Сибир“ има 54 души екипаж. Той е с дължина 173,3 метра и ширина 34 метра. Мощността на атомния ледоразбивач е 60 МВт, скоростта му е 22 възела по чиста вода и може да преодолява ледове до 2,9 метра. Проектният срок на експлоатация е 40 години. Полагането на кила на „Сибир“ бе през май 2015 година, а спускането му на вода – през септември 2017 г. Преди по-малко от месец атомният ледоразбивач бе предаден на „Атомфлот“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    11 78 Отговор
    Досега само с гребци ли ползваха 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #5, #27, #37

  • 2 Дмитрий

    58 2 Отговор
    Ибо Арктика русская
  • 3 ЪРП

    119 8 Отговор
    БРЕЙЙЙЙЙЙЙ........МНОГО ПРОСТИ БИЛИ ТЕЗИ РУСНАЦИ БЕ....ЕДНА ПЕРАЛНЯ НЕ МОЖЕЛИ ДА НАПРАВЯТ ...ПЪК , ГЛЕЙ КВИ НЕЩА МОЖЕЛИ...!!!!

    Коментиран от #26, #38

  • 4 Иванушка

    132 5 Отговор
    Ти да видиш неграмотните, бедни, варварски руски племена пуснали Атомен Ледоразбивач. Пък ние тук си мислехме че като нас по дни и нощи слушат чалга и семки люпят на гол гюбек. Който бачка има, който няма ...люпи семки. Браво РУСИЯ.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кики

    102 7 Отговор
    Руснаците разбиват всичко което стои на пътя им, НАТО и Бай Дън да внимават
  • 7 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    36 7 Отговор
    Марийчееее, ами да беше написала : прекопирно от 24 часа ‼️‼️‼️ Или поне две думи да беше сменила 🤔
  • 8 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    50 5 Отговор

    До коментар #5 от "бай Кольо":

    Ех, Бойчо.... "Строителството на ПЪРВИЯ АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ започва през 1957 година в Ленинград и приключва през 1959 г. Корабът е спуснат на вода и въведен в експлоатация още същата година, за да разбива ледената покривка в западната част на Северния морски път между Мурманск и редица пристанища по арктическия бряг на Сибир. Въпреки високите разходи по поддръжка в началото, ядреният корабен двигател се оказва огромно предимство поради неограничения му обсег в изключително тежки условия1.

    Първоначално „Ленин“ е задвижван от три ядрени реактора, два от които се използват активно и един служи като резервна мощност.
  • 9 7777777

    72 3 Отговор
    КЪДЕ Е НА САЩ ЛЕДОРАЗБИВАЧА?

    Коментиран от #20, #23

  • 10 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 41 Отговор
    Ало Мария толкова много стандартни неща изчетох и не разбрах точно какво му е уникалното?

    Заглавието и следващите изречения си противоречат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Кольо":

    Явно трябва да пиша ИРОНИЯ с думи ! Просто всички мисирки наблягат на ПЪРВИ! Ама защо е първи ....
  • 13 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 52 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка":

    "руски племена пуснали Атомен Ледоразбивач. Пък ние тук си"

    Ало представителя на 70% български де-бе..ли, за какво ни е на нас българите АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ?

    На нас ни трябват около 4 000 000 бр. де-би-ло-русофило-ТРОШАЧИ, за тези като тебе.

    Коментиран от #19

  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    24 1 Отговор
    Русия пусна на вода най-големия и мощен ледоразбивач в света
    ТЕХНОЛОГИИ
    СЕП 26, 2017БОРИС ЕГОРОВ

    Коментиран от #16

  • 15 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    21 2 Отговор
    И ние имаме Антарктически кораб Св. Св. Кирил и Методий
  • 16 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Ако не искате цялата статия - в случая става дума за ЛР който може да ползва баласт и да гази в реки ‼️ А откога е статията- то си пише‼️
  • 17 Ленин

    2 55 Отговор
    Нагла лъжа!Догодина няма да има лед в арктика! Ще пуснат ошанките платноходка ама и тя ще потъне както падащите руски самальоти!

    Коментиран от #25

  • 18 Улянов

    2 47 Отговор

    До коментар #5 от "бай Кольо":

    Само дето като потъна курск,норвежците им го извадиха,уабала?!

    Коментиран от #21

  • 19 Калоян

    38 2 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Ако аз харчех парите на военното ведомство,вместо осем чертежа за два милиарда,щях да поръчам два ледоразбивача да правят пари в компанията на,,Северен път" за България,в краен случай щях да паркирам единият на о. Белене да прави ток.Ще си избият парите за десет години.А от чертежите,, файда йок",както казват комшиите.

    Коментиран от #22

  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 34 Отговор

    До коментар #9 от "7777777":

    "КЪДЕ Е НА САЩ ЛЕДОРАЗБИВАЧА?"

    Не важно дали са атомни или дизелови. Важното е колко струват и дали вършат работа, от която има нужда собственика. Защо не питаш, къде са на Унгария и Чехия подводниците?

    Кой от каквото има нужда. Руснаците имат нужда от ледоразбивачи, а американците от атомни самолетоносачи. Атомните ледоразбивачи на САЩ, са като атомните самолетоносачите на руснаците - НУЛА.

    За какво им е ЛЕДОРАЗБИВАЧ на САЩ? Покрай Аляска не им замръзва Тихия океан. Само ТИКВЕНИЦИТЕ като нашите гербаджии, биха поръчали ЛЕДОРАЗБИВАЧ за топлите морета и плажове на Калифорния, Маями, Слънчев бряг.

    Доколкото знам Канада имат ледоразбивач, но не са атомни. Канадците имат ледоразбивачи защото имат нужда от тях. А американците нямат нужда. Ако им потрябва за нещо ледоразбивач се договарят с канадците. Защото така е по-умно и по-евтино.

    Коментиран от #32

  • 21 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    28 2 Отговор

    До коментар #18 от "Улянов":

    Само за протокола : 1. Пише се "Курск"! 2. НЕ потъна, а БЕШЕ ПОТОПЕН!

    Коментиран от #29

  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 29 Отговор

    До коментар #19 от "Калоян":

    Само продължаваш да доказваш какъв си де-бе..ло-русофил.

    Коментиран от #39

  • 23 БАЙ КУРТИ

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "7777777":

    ОБОРА до 2020 год .имаха 2 .Но единият се запали и от 2 год седи на док без да има изгледи за ремонт ,поради трагичното му състояние .Другият и той е на док и се използва само в краен случай .
  • 24 Гаргамел

    2 24 Отговор
    Знаем, змаем, всичко руско е уни9кално и безАналогово
  • 25 БАЙ КУРТИ

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ленин":

    Щом няма да има лед , скоро ще има нова дестинация за почивка на 3 половите от ОБОРА Ще се пекат на плажовете , във СИБИР
  • 26 От страни

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРП":

    Забрави за тостера. Пералня имаха и то отдавна. Сестра ми има Вятка автомат и още работи а е на дватридесет години. ТОСТЕР! Това трябва да сочив в гневните коментари на възмутени демократични европейско-български граждани. .......Дебили блеать!

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 грух

    28 0 Отговор
    ма, какви са тия работи, ма, руснаците един хладинлник не могат да направят, а сега цял ледоразбивач, и то - модерен ! бива ли тия работи !!

    Коментиран от #40

  • 29 От страни

    27 1 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Айде да беше потопен в няква битка - иди-доди, ама го потопиза пр най голямата некъдърност на американските подводни сили. Една от подводниците най глупаво се глобнала в "Курск" и втората си помислила че "Курск" е нападнал взела че го торпилирала - това става когато на диваци им дават подводници. "Героите" на случката са "Мемфмс" и "Толедо". А как хубаво го дават по екшъните че акустиците на американските подводници чуват как в руската подводница падат стотинките.... В живота не и разбрали що са се мушнали в русняците - такива ми ти професионалисти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кристофър Уестдал

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Арктика като за начало, господин Путин играе по същия правила по Закона на морето, които ние подкрепяме."
    "Истината е, че ако ние можехме, щяхме отдавна, много отдавна да направим същото, което руснаците току-що направиха", добави той тогава."Не бяхме очаровани, но руският гамбит беше напълно легитимна употреба на впечатляваща технология, която бихме искали и ние да имахме", добавя той.Оперативното изявление е - "ако можехме, щяхме да сме го направили".Истината е, че само Русия може и това означава, че по същество Арктика е руско езеро, или ако предпочитате, руска писта за кънки на лед.Първо на първо, около 160 градуса от Арктическия кръг или 43 процента са руски. Доста повече, отколкото има Канада с 22 процента или пък Дания с 19.Норвегия и Съединените щати пък имат по 8 процента всяка.Но не само, че по-голяма част е руска. Основното тук е, че Русия може, а другите четири държави не могат.По-голямата част от Арктика е замръзнала през повечето време и са нужни ледоразбивачи. Според един списък на оперативни ледоразбивачи, Канада има шест, Съединените щати имат четири, Дания три, Норвегия два.А Русия? Русия има седемдесетРуският флот е модерен, а другите са стари.
    Русия притежава единствените ядрени ледоразбивачи в света. Те са осем на брой."Арктика" е най-големият и най-мощен ледоразбивач на света, който е способен да оперира през три метра лед. От този вид се строят още три такива ледоразбивача.

    Коментиран от #41

  • 33 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Браво, поне смени заглавието‼️
  • 34 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "бай Кольо":

    не си усетил сарказма и иронията, драги бай Кольо...
  • 35 ЪРП

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "От страни":

    ВЯРНО БЕ........И НИЕ ИМАХМЕ "ВЯТКА АВТОМАТ 12" !!!!!!
    ТВА ЧУДО РАБОТИ ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ И НАКРАЯ Я ИЗХВЪРЛИХМЕ ВЕЧЕ...!
    НАЙ-ЗАБАВНОТО БЕШЕ ,ЧЕ ТРЯБВАШЕ МАЛКО ДА Я ПОДПИРАШ И ДА ЛЯГАШ НА НЕЯ, КОГАТО ЦЕНТРУФОГИРАШЕ ,ЧЕ ОТ ПРЕКОМЕРНА МОЩНОСТ ВИБРИРАШЕ ПОВЕЧЕ И СЕ МЕСТEШЕ МАЛКО ;-)).....КЪДЕ МЕ ВЪРНА :-))
  • 36 ДаЗдраПерМа

    19 0 Отговор
    още 3 броя чакат да им отрежат лентичките това са Урал, Якутия и Чукотка
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тъпан

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Дебилите са описани в ника ти.
  • 40 Бъз

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "грух":

    Бива, бива.
    Както и да ги обиждаме се сещам за ваксините.
    Как ги свалиха с кашони и ги прибрах в 40-50 годишен хладилник САРАТОВ.
    В БЪЛГАРИЯ.
  • 41 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кристофър Уестдал":

    пуснали няква тежка зима по Дунава малък такъв, та потрошил ледовете заедно с мостове и го забранили после ?....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания