Last news in Fakti

28 Януари, 2022 08:25 3 631 7

До няколко месеца пускат втори енергоблок на АЕЦ „Барака“

  • аец барака-
  • оае-
  • атомна централа-
  • аец-
  • барака

Всички реактори на АЕЦ „Барака“ се доставят от Южна Корея

До няколко месеца пускат втори енергоблок на АЕЦ „Барака“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Втори енергоблок на АЕЦ „Барака“ в Обединените арабски емирства ще започне търговска експлоатация в близките месеци“, обяви Мохамад ал-Хамади, изпълнителен директор на атомната енергийна корпорация на Емиратите – Enec.

Всички четири реактора на АЕЦ „Барака“ се доставят от Южна Корея. Трети енергоблок с реактор APR-1400 бе завършен и предаден за проверка на готовността в края на ноември 2021 година. Очаква се той да започне да произвежда електроенергия в края на 2022 г.

През пролетта на миналата година енергоблок No1 стана първият атомен реактор в експлоатация в Арабския свят. Властите в ОАЕ са убедени, че АЕЦ „Барака“ ще помогне за бързата декарбонизация на страната и ще осигурява 25% от електроенергийните ѝ нужди.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    38 9 Отговор
    У пустинята правят атомни електроцентрали, швабите ни обЕсняват как върху плодородните си земи трябва да сложим платна да се топлим от слънцето 😂

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Авеее

    40 10 Отговор
    До няколко месеца ЩЕ пуснат втори енергоблок на АЕЦ „Барака“. Емиратите ще имат евтин ток,а България се превърна в дъсчена барака без ток. Защото не построи АЕЦ "Белене". Българите пият белина.
  • 3 гадно

    22 8 Отговор
    Както върви зелените талибани ще докарат ЕС до просешка тояга.
  • 4 Алфa Вълкът

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Коментарът описва интелекта ти! Ще задам един въпрос къде е по-добре да избухне ядрена бомба? В пустинята, където в радиус от 100км няма нищо или да гръмне между София и Пловдив? Друго нещо, което явно не знаеш е, че фотоволтаиците губят ефективност при по-висока температура от 25°С, пък за прахта да не говорим!

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Алфa Вълкът":

    Трай в е тпанар. Въпроси тръгнал да задава 😂
  • 6 Мхм

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Забелязваш ли обаче французите колко ся тъпи оставиха се немците да ги управлявят и си зятриха по този нячин атомната енергетика от световна сила в областта и една от само три атомни държави наравно със Сащ и Ссср сега ги няма никъде некачествени материали и новодошлите Корея Китай и Япония им изяждат бавно пазара.

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мхм":

    За французите не съм съвсем съгласен. Продължават да си бранят енергетиката на откритата атака на швабите. Да видим докъде ще стигнат. Иначе Япония винаги е била от лидерите в ядрената енергетика, а Китай съвсем резонно навакса и там. Корейците се пънат, но е похвално.