Last news in Fakti

25 Април, 2013 19:17 1 545 0

Папата се помоли за похитените в Сирия православни епископи

  • папа франциск-
  • епископи-
  • православни-
  • отвлечени
Папата се помоли за похитените в Сирия православни епископи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се помоли за похитените в Сирия православни епископи Павел Язиги и Йоан Ибрахим, предаде Радио Ватикана. По-рано в някои медии се беше появила информация, че те вече са освободени, но впоследствие тази информация беше опровергана.

Главата на Римокатолическата църква посвети на ситуацията в Сирия част от своята публична молитва на площад „Св. Петър“ в Рим. Според папа Франциск отвличането на хора говори за критичното положение в страната, където насилието и кръвопролитията продължават. Той призова страните в конфликта да достигнат до политическо решение и да окажат необходимата хуманитарна помощ на обикновените граждани.

Както Факти.бг вече писа, митрополитите бяха пленени по пътя за Алепо. От Сирия идваха противоречиви сведения от кого са били взети за заложници: бунтовническите сили или правителствените войски. В някои медии дори се появиха данни, че свещенослужителите са били отвлечени от чеченски бойци, воюващи на страната на опозицията.

На следващия ден Близкоизточната християнска асоциация съобщи, че епископите са освободени, но организацията не можа да предостави официално потвърждение на тази информация. За момента не е известно нито къде се намират те, нито в какво състояние са.

Християнски духовници и друг път са били похищавани в Сирия, но никога не е било посягано на църковни служители с толкова висок сан. В подобни случаи политиката не играе никаква роля, обясняват експерти – похитителите пускат своите жертви след като получат поискания откуп, който обикновено е от порядъка на няколко десетки хиляди долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: