Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 20:52 4 309 27

На остров Готланд: Швеция и руската заплаха

  • нато-
  • готланд-
  • швеция-
  • русия-
  • заплаха-
  • война-
  • европа-
  • учения-
  • войници

Швеция не вярва на миролюбивите уверения от Москва и предпочита да се готви за най-лошото

На остров Готланд: Швеция и руската заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Открай време това са руснаците", разказва Хенрик Хелвард, когато си спомня за своята задължителна военна служба преди десетилетия на остров Готланд. "Врагът" - това били руснаците. "Прицелвахме се с личното оръжие и все говорехме за руснаците", припомня си Хенрик, с докато разговаряме в едно уютно кафене на острова.

Готланд открай време е много стратегическа позиция, защото който контролира острова, той контролира морския и въздушен път към Естония, Латвия, Литва и дори Финландия. Ако не броим една няколкоседмична окупация в началото на 18 век, руснаците никога не са се опитвали да превземат Готланд. Нещо повече, след края на Студената война шведското правителство смяташе отношенията с Москва за толкова солидни, че дори реши да демилитаризира острова, където от 2005 година досега нямаше военен гарнизон.

"Русия отново се готви да прилага сила"

"Три години по-късно Русия нападна Грузия, но реакцията на Запада беше твърде вяла, за да уплаши Кремъл", казва Никлас Гранхолм, научен директор на Шведската агенция за отбранителни изследвания. „Будилникът иззвъня, но ние просто натиснахме бутона за спиране на алармата и отново заспахме“, образно описва той ситуацията. И едва две години след като Русия незаконно анексира Крим - през 2016 - шведското правителство върна войските и танковете си на Готланд.

„Русия очевидно отново е готова да прилага сила срещу по-малките си съседи – тъкмо това промени нагласите тук“, обяснява Гранхолм. Тази оценка става все по-категорична, откакто Русия започна да струпва войски по границата с Украйна. Руски военни кораби провеждат учения в Балтийско море, а шведският министър на отбраната Петер Хюлквист дори каза, че не може да изключи опасността от нападение на Русия срещу Швеция.

„Разполагат със 100 000 войника на границата с Украйна, имат незабавен и пълен военен достъп до Беларус. Да не забравяме и дългата история на руските хибридни атаки срещу Литва и Полша, както и бруталния език, с който говори Кремъл. Всичко това оказва сериозно влияние върху общата сигурност. Тъй че в момента ние трябва да дадем ясно да се разбере, че сме готови да защитаваме Швеция. Тъкмо по тази причина извършваме и въпросните действия на остров Готланд“, каза министърът.

Швеция в НАТО?

Но едно друго действие Швеция не извършва: страната не бърза да се откаже от статута си на необвързана и да кандидатства за приемане в НАТО. Самият Хюлквист смята, че няма нужда от членство в НАТО, защото страната му има близо 20 споразумения за съвместна отбрана с други държави, включително и със САЩ. Той добавя, че и като членка на ЕС Швеция разполага с гаранции за сигурност, а освен това поддържа много силна връзка със съседна Финландия. Министърът обяснява, че ако в региона възникне опасност за сигурността, Швеция ще действа в синхрон с другите държави, които ще бъдат засегнати от такава опасност – опасност, засягаща и НАТО.

Стокхолм не бива обаче да разчита, че собствените интереси на НАТО непременно ще накарат Алианса да действа в полза на Швеция, смята председателят на парламентарната Комисия по отбраната Пол Йонсон. „Можем да се надяваме, можем да разчитаме, можем да си пожелаваме подкрепата на НАТО, но можем да бъдем сигурни едва тогава, когато влезем в Алианса“, казва той в интервю за ДВ.

Йонсон говори за сериозно влошената сигурност в последно време. "Кибератаките, дезинформацията, пропагандата и чуждестранните инвестиции в стратегически важна инфраструктура - всичко това са примери за надвисващите опасности", казва той и изразява надеждата, че шведската общественост в сериозна степен е променила нагласите си по отношение на НАТО. „В момента една трета поддържа приемането в НАТО, една трета се колебае и една трета е против. С други думи, нещата тръгват в нашата посока“, казва Йонсон, който лобира в парламента за членство на Швеция в НАТО.

Русия разчита, че Западът ще отстъпи

Никлас Гранхолм смята, че ако руският президент Владимир Путин предприеме някакви прибързани действия в Балтийско море, Швеция ускорено ще се кандидатира за НАТО, защото при това положение ще възникне съвсем различна ситуация. И че тогава бързо би се сформирала пронатовска коалиция в региона. Гранхолм не може да прогнозира как ще действа Кремъл. Той се опасява, че Русия може би играе рисковано и разчита, че Западът в последния момент ще отстъпи. Анализаторът сравнява ситуацията с опасната игра между шофьорите на два автомобила, които летят с голяма скорост един срещу друг и чакат да видят кой пръв ще се изплаши и ще пусне волана, а в този случай това навярно ще е Русия. „За беда може би ни предстои някакъв вид сблъсък“, казва Гранхолм. На остров Готланд Хенрик Хелвард не гледа чак толкова песимистично към бъдещето. Той дори си купува нови мебели за лятната вила. Все пак и той признава, че в момента е малко по-угрижен, отколкото преди половин година. „В Швеция не сме свикнали армията толкова явно да ни се показва. От друга страна обаче страхът от Русия съществува открай време, още от моето детство. Тъй че всъщност няма нищо ново.“

Автор Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха

    62 10 Отговор
    Кака видях дойче зелето и не четох и статията. Просто е безсмислено

    Коментиран от #11

  • 2 dddddd

    40 8 Отговор
    Ще им превземат островчето руснаците какво толкова имат опит
  • 3 ЕРДОГАН

    48 7 Отговор
    ШВЕДИТЕ АКО ЧЕТАТ ДОИЧЕ ВЕЛЕ НЯМА КАК ДА НЕСЕ УПЛАШАТ
  • 4 Не е за вярване!

    41 4 Отговор
    Театъра продължава 😄😄😄
  • 5 КРА

    41 6 Отговор
    ДВ еталон за пропаганда и манипулация. Много сте жалки.

    Коментиран от #9

  • 6 Дън Бай

    47 7 Отговор
    ... Русия нападна Грузия...?!? Звучи като в полска радиостанция на немската граница.
  • 7 Баба Ванга

    23 14 Отговор
    Остров Готлснд е суверена руска територия от време уно!
  • 8 Те винаги са били

    13 2 Отговор
    Миротворци
  • 9 Пропагандистите на сороснята

    33 5 Отговор

    До коментар #5 от "КРА":

    Това е чичо Сам излъчва от Германия след 1945г!

    Коментиран от #14

  • 10 дедо

    29 6 Отговор
    Страх ви е от 17 век когато Петар натика Карл в морето!
  • 11 кнаус 485

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха":

    Наистина не си струва да се чете дойче зелето ....но всички мисирки в т.ч. и световните са впрегнати в яростна пропаганда срещу Русия,което е някаква подготовка да нещо....пропагандата и настройка на общественото мнение надмина това което правиха срещу Ирак и Либия....
  • 12 Пак пропаганда от

    23 5 Отговор
    Дойче веле и свободна европа..ЕВРЕИТЕ не спят..и факти работят за тях 😇
  • 13 не може да бъде

    22 2 Отговор
    Засега може само да се препоръча на шведите да не консумират Дойче зеле !Не се препоръчва нито за сутрин,нито за обяд ,нито за вечер!
  • 14 КРА

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пропагандистите на сороснята":

    Напълно вярно. Благодаря за уточнението.
  • 15 Бари

    30 2 Отговор
    Русия не е нападнала Грузия , а точно обратно - Грузия напада руските миротворчески сили в Южна Осетия . Два дни след като нито една световна медия не отразява агресията на Саакашвили , Путин ги поставя на място и тогава медиите гръмват за руската агеесия

    Коментиран от #23

  • 16 Цезар

    15 4 Отговор
    Столетия Швеция нападаше Русия и завземаше територий. Било ги страх от Русия. Лафонтен проказки!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дедо-вия

    10 2 Отговор
    Президента Путин и тия джендъри ли ще напада???
  • 19 Човек с памет

    11 1 Отговор
    Сигурно в Швеция е наближило времето за гласуване на държавния бюджет, шапкарите развиват бурна безсмислена дейност, като с кушиите по търсене на подводница неотдавна.
  • 20 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "мдаааа":

    няколко дена, са тука 24/7 путя ще фалира да им плаща 😂🤣😂
  • 21 Ехее

    10 1 Отговор
    Виждам Дупен Зелен и ,спирам да чета.
  • 22 koko

    6 0 Отговор
    на страха очите са големи,преди две седмици в полит.предаване 60мин. един политолог исказа мнение как трябва Русия да направи така да превземе този остров и започна да си ги нарежда какво ще стане ако завземат острова само след ден колони танкове и оръжие на НАТО се отправи на острова хората там са в паника не са виждали толкова военни от времето на втората световна воина.та само от думите на един майтапчия тези натовци започнаха да треперят а камили ако гръмне ракета какво ли ще стане
  • 23 koko

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бари":

    не Путин а Медведев тогава тои беше президент
  • 24 Зелето

    5 0 Отговор
    Ви е престасало, трябва да ги претакате.като смените джурналята.
    И старите направят ритуално харакири, за обективното поднасяне на истината.
  • 25 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Шведско е една пееерастка нация.Няма боен опит,от 250 г Нищо. Кръгла нула.Грузия ,си е там Не е екзекутирана..Само ги посъветваха.,Да си уважават съседите .Тез шведи ,не искат да чуят за грузин или хохъл,убеден,съм
  • 26 шведски

    5 0 Отговор
    ШМАТКИ
  • 27 No comment

    3 0 Отговор
    "Прицелвахме се с личното оръжие и все говорехме за руснаците"
Новини по държави: