Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 14:04 4 521 32

Какво да правим, ако се заразим с Омикрон. Съвети:

  • омикрон-
  • симптоми-
  • съвети-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • спорт-
  • ваксини-
  • инфекция

Който иска да се завърне към спортните занимания, трябва да изчака поне 14 дни

Какво да правим, ако се заразим с Омикрон. Съвети: - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятността да се заразим с коронавируса никога не е била по-голяма: броят на инфекциите с варианта Омикрон не спира да расте. Но как изобщо да разпознаем, че сме с COVID-19?

Симптомите

Най-честите симптоми са кашлица (42%), хрема (31%) и температура (26%). Възможни са още главоболие, болки в ставите, отпадналост, понякога и разстройство. Тъй като много от симптомите са сходни с тези при настинка, най-сигурният начин да отличим инфекция с коронавируса си остава тестването. За разлика от инфекция с варианта Делта, при Омикрон често се проявяват и липса на апетит и нощно изпотяване. Загуба на вкус почти не се среща.

Когато тестът е положителен

В случай на зараза трябва да постъпим както и в други подобни ситуации: ибупрофен и парацетамол помагат за сваляне на температурата и срещу болки. Пациенти от рисковите групи е най-добре бързо да се свържат с домашния лекар, а за хората с бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 е известно, че успяват добре да елиминират високата концентрация на вируси в тялото. Ако температурата надвиши 39,5 градуса или се появи задух, трябва да се потърси личния лекар, който да преслуша белия дроб и да провери насищането на кръвта с кислород. Обикновено не е нужно да се вика линейка по спешност. Само ако задухът внезапно се задълбочи, трябва да се прибегне до тази крачка или да се отиде в клиника.

Колко дълго да сме изолирани?

По правило заразените с коронавирус трябва да останат изолирани за 10 дни. Дотогава пазаруването и другите задачи извън дома трябва да се поемат от близки и познати. Лицата, които са били в контакт със заразения, трябва да останат под карантина за 7 дни, като за хората с поставена бустерна доза има специални правила. "Тъй като вирусът се разпространява най-вече по въздушно-капков път, трябва да се избягват всякакви преки контакти в семейството или поне да бъдат сведени до минимум", казва д-р Ернст Табори, медицински директор на германския Център по хигиена във Фрайбург. Това означава: никакви събирания и общи хранения. Заразеният човек трябва да се отдели от другите в самостоятелно помещение. Ако това е невъзможно - например при деца или възрастни болни, които имат нужда от грижи, трябва непременно да се носят маски тип FFP2.

Хигиената вкъщи

Тестовете, носните кърпички и други хигиенни материали, използвани от заразения, трябва да се изхвърлят в плътно затворена найлонова торбичка. Важно е да се гарантира, че други лица няма да влязат в контакт със заразените отпадъци. Коронавирусът не е по-устойчив на външни влияния от други причинители на настинки. Затова е достатъчно повърхностите в дома да се забърсват с нормален почистващ препарат - използването на дезинфектанти е излишно. Що се отнася до използваните прибори - и при тях е достатъчно да минат през миялната машина. Спалното бельо и носените от заразения човек дрехи трябва да се изперат в перална машина.

Кога сме най-силно заразни?

Както при повечето вирусни инфекции, инкубационният период продължава три до шест дни. Има данни, които говорят, че при Омикрон този период е малко по-къс, отколкото при варианта Делта. Трудно е да се дефинира точен период от време, в който човек е заразен за останалите. Но се смята, че опасността от пренасяне на заразата е най-голяма малко преди и непосредствено след появата на симптомите. Колкото по-висока е концентрацията на вирусите у заразения човек, толкова повече вирусни частици издишва той. А това увеличава вероятността да зарази някого.

Кога можем да се смятаме за оздравели?

Който иска да се завърне към спортните занимания, трябва да изчака поне 14 дни след края на болестта. Гости могат да се посрещат след края на карантината, но само ако тестът е отрицателен, а преболедувалият вече няма никакви симптоми.

Автор Даниела Дийл (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвет

    21 1 Отговор
    Вземайте лопатата и копайте, все някой ще се възползва от трапа!

    Коментиран от #13

  • 2 Последния Софиянец

    32 5 Отговор
    Един приятел не излиза изобщо от къщи и е болен.Как е станало е загадка.Живее сам.Сигурно го е хванал от телевизора.

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 3 С7H16FN2O2P

    7 6 Отговор
    Преболедували могат да се реинфектират, но никога не позитивира бързия тест, или ПЦР. Ако някой преболедувал ви каже, че пак е дал положителен, то значи лъже.

    Коментиран от #9, #14, #30

  • 4 Кой му пазари

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Как си плаща сметките. Кой му хвърля боклука. Как не те мързи да пишеш глупости.

    Коментиран от #12

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    има едни самолети нощем летят много ниско, питал ли си се защо? ами пръскат ни постоянно със нещо си

    чуя ли самолета и после чета за нови пикове

    тия не се спряха

    Коментиран от #23, #24

  • 6 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    17 3 Отговор
    Съвети от чужбина, в Германия 5 PSR а тоалетна хартия и макарони В Австрия 10 PCR а и 3 бустера в България греено вино и домашна луканка пред камината . ВИЕ РЕШАВАТЕ

    Коментиран от #25

  • 7 геноцид

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    5Г го е препръжнало. Обикновено го пускат към 3:03 сутрин и звучи като фуржомелка на 60 GHz.
  • 8 само да кажа

    9 0 Отговор
    и това е ветлови самолет защото лети много бавно не е реактивен да мине бързо

    снимки ли ми правят нощем а?
  • 9 От 24 дена давам положителен

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "С7H16FN2O2P":

    ПСР. Бързите са негативни. Дали ми
    се седи заключен. Изтървах 3 полета до сега и много доходна работа.

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Бил Гейтс

    13 0 Отговор
    Обезателно трябва да се набодем с всички възможни ваксини, докато по кожата ни не остане ненабоцкано...
  • 11 С7H16FN2O2P

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "От 24 дена давам положителен":

    А сърбеше ли те носоглътката от силни миризми, които пораждаха фалшива кашлица? Ако да може да са те отровили и със спори на нещо си, което позитивира ПЦР. Ако си болен от Ковид трябва и двата бърз и ПЦР да са положителни.
  • 12 Голям Слон

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кой му пазари":

    Как си плаща сметките ли? Това не е сериозен въпрос през 2022-а година. Аз, например, от 2006-а плащам сметките си през epay. И до ден днешен не проумявам какъв човек трябва да си, за да се редиш на опашка на easypay :-) С две думи, от 2006-а плащам всикчо без да излизам от нас или в движение. За боклука си прав. Трябва да излезнеш. Но има много такива, които не го правят.. Мяткат отгоре :-) Ако решиш да не излизаш, можеш! Въпросът е дали е правилно. Всеки ден карам по 50-55 км колело. Отделно плувам. За ски - жалко, не остава време. И да чукна на дърво, нищо не ме гепва. През ден ям шкембе чорба с обилни дози пипер и чесън. Нищо не съм променял в живота си през последните 20 години.

    Коментиран от #21

  • 13 ЕЖТИ БАXУP

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Съвет":

    EЖТИ БАXУP И ЩЕ СЕ СПАСИТЕ ОТ О МАКАРОН И О СПАГЕТИ.

    Коментиран от #17

  • 14 ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ?

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "С7H16FN2O2P":

    ТВОИТЕ ТЕСТОВЕ ВЪОБЩЕ НЕ СА ЗА НИКАКВА КОРОНА ТЕ НЕ НАМИРАТ НИКАКЪВ РНК ВИРУС СЪБУЖДАЙТЕ СЕ ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ ХОДИТЕ КАТО БАЛАМУРНИЦИ И НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ!
  • 15 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор
    Симптомите- като на грип! Вълните на зараза- като на грип! Смъртност - неустановена, но близка до 2-3% ,като птичи и свински грип ! Но сега е ПЛАНдемия‼️ ( помните ли за жабата)

    Коментиран от #20

  • 16 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Мерките са следните - Биеш си вакса 3 пъти дневно със сертификатче! Белината се пие по минимум литър на ден, като се сменя марката и се мези с кисели краставички. Преди лягане си теглиш 2 резки шамара от засада пред огледалото.
  • 17 Мара Дълбоката

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЕЖТИ БАXУP":

    Предпочитам суджуци и краставици(ненарязани) не ги ползвам за салата, слагам ги във фурната!
  • 18 ВЛЕЗИШ ЛИ В СИСТЕМАТА

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "От 24 дена давам положителен":

    ЕДИН ПЪТ ВЛЕЗИШ ЛИ В СИСТЕМАТА КРАЙ ИДИ В ЛАБОРАТОРИЯТА КОЯТО ТИ ПРАВЯТ ФАЛШИВИ ПОЗИТИВНИ И ГИ РАЗКАТАЙ ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА!
  • 19 Бай Вълчан

    15 0 Отговор
    Много добри съвети, няма що.
    И от мен още един, яжте много краставици. Ще ги различавате от доматите по това, че са дълги и зелени за разлика от доматите, които са обли и червени.
    Очевидно смятате този народ за напълно оскотял и вярващ на всички глупости, с които ни заливате.
    Всичко трябва да има мярка.
  • 20 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    "Ако нещо , квака като жаба, скача като жаба и е зелено, като жаба - то най-вероярно е жаба ❗"
  • 21 Ако ядеш ежедневно чесън

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Голям Слон":

    вечер, нито грип, нито настинка, нито температура ще помрачат самотата ти.

    Коментиран от #22

  • 22 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ако ядеш ежедневно чесън":

    Самотата ми? Колко форумни психолози има. Изглежда знаеш доста за самотата.
  • 23 АААААААААа

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    С БЕЛИНА пръскат, Все пак са 20% гламави пият БЕЛИНА, Трябва и за останалите?
  • 24 Голям Слон

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Възможно е и да пръскат с нещо понякога, но следите в небето, които остават, са по друга причина :-)) Питай някой летец в гражданската или военната авиация. Той ще ти обЯсни добре за какво иде реч. Такива, като теб, също трябва да ги пръскат. От работа основно. За да не мислят глЮпости. Трудова терапия се нарича.

    Коментиран от #27, #29, #31

  • 25 АААААААААа

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    После търчиш пред Бърза помощ квичиш щото не можеш да дишаш.
  • 26 Механик

    12 0 Отговор
    Дойчевеле пак надува балона. Давоските им собственици усетиха, че няма да мине номера им исега са в луда паника, как ще изпълняват "агендата".
    Лашкат се между ковида и Украйна и не знаят какво да предриемат. От една страна никой не ще да им се връзва с вируса, от друга страна гадният Путин не ще и не ще да навлиза в Украйна.
    Неистов гърч е обхванал симпатизантите на Ротшилд.
  • 27 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Голям Слон":

    Това, за което говориш, се нарича инверсионна следа ! И в небето е с дължина която обикновенно можеш да покриеш с две педи! Това за което става дума е дълго отричано, но преди години обявено за факт, използване на бариери, алуминиеви и др. съединения , известно като ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ ‼️

    Коментиран от #28

  • 28 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    бариеви съединения/ ред./
  • 29 Човека Коза

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Голям Слон":

    Съвсем официално си признаха, че пръскат с метали и др. Разбира се официалната версия е, че се борят с глобалното затопляне. Щели да охлаждат атмосферата. Та така за "конспирациите"...
  • 30 Gucci x Balenciaga

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "С7H16FN2O2P":

    Не е вярно може да отнеме месец мъжа ми прекарахме го ,след 7 дни аз бях добре на него му даваше винаги позитивен,всичко е индивидуално .За щастие не е лято и не сме на почивка ,изолацията е от пет до седем дни ако нямаш роднини или приятели излизаш болен до магазина цигарки ,храна не ти пише на челото и даваш микроби на случаен принцип
  • 31 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Голям Слон":

    И това ли е "трудова терапия" ::: " ... американската космическа агенция наскоро призна, че „конспиративната теория“ е 100 процента вярна.
    The Waking Times съобщава за един учен от NASA, който признава, че неговата агенция слага литий в отходните газове на ракетите (чуйте го тук), който след това се разсейва из цялата атмосфера. Нещо повече, пръскането с литий се е преустановявало периодично и започвало отново от 1970-е години — казва Роуланд в записа на телефонния разговор.
    Макар Роуланд да твърди, че литият не трови околната среда, точно този химикал от десетилетия се използва като психиатричен опиат. Той действа, като променя нивата на серотонин и норепинехрин, секретирани от човешката ендокринна система. Литият има силно въздействие върху работата на мозъка...."
  • 32 Бивш левскар

    0 0 Отговор
    Простотии.