Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 08:32 3 940 64

Русия осъди ученик на 5 г. затвор, защото искал да взриви сградата на ФСБ в Minecraft

  • фсб-
  • ученик-
  • никита уваров-
  • атентат-
  • компютърна игра-
  • русия-
  • владимир путин-
  • minecraft-
  • майнкрафт

Трима ученици са обвинени в организиране на терористична клетка

Русия осъди ученик на 5 г. затвор, защото искал да взриви сградата на ФСБ в Minecraft - 1

Руски военен съдия осъди Никита Уваров, 16-годишен ученик от Канск, Красноярски край, на пет години в наказателна колония. Той е осъден за "обучение в терористична дейност". Провинението на Никита и приятелите му са, че са обсъждали да взривят сградата да ФСБ, която се намира не в този реален свят, а... в компютърната игра Minecraft, предаде OFFNews.

Според Павел Чиков, ръководител на правозащитната група "Агора", състав на Източния окръжен военен съд осъжда Никита Уваров освен на пет години затвор и на глоба от 30 000 рубли (687.44 лв). Другите двама обвиняеми по делото са освободени от наказателна отговорност, тъй като са подпомагали разследването. Уваров е задържан в съдебната зала, пише Чиков в канала си в Telegram. Процесът се провежда при закрити врата. На първото съдебно заседание 16-годишният Никита Уваров заяви: "Аз съм едно дете, което искаше да бъде приятел и да общува с приятели. Аз не съм терорист". Той повтори същото и в последното си изказване.

"Ако получа реална присъда, ще я излежа с чиста съвест и достойнство. Ще бъда спокоен, защото никога не съм учил приятелите си на лоши неща, бяхме равнопоставени и просто приятели", каза той по време на съдебното заседание във вторник. Делото срещу тийнейджърите започва преди две години, когато те са на 14 години. През лятото на 2020 г. тримата ученици от Канск са задържани за разлепване на листовки в града в подкрепа на Азат Мифтахов - студент в Москва и анархист, обвинен в опит за подпалване на офиса на управляващата партия "Единна Русия", припомня историята руската служба на BBC. Една от листовките им е залепена на местната сграда на ФСБ.

След задържането службите получават достъп до телефоните и кореспонденцията на учениците и установяват, че те са построили сградата на ФСБ в компютърната игра "Майнкрафт" и са планирали да я взривят. Освен това оперативните работници установяват, че учениците се занимават с химия, говорят отрицателно за руските власти и четат класиците на анархизма. Тогава другите двама тийнейджъри свидетелстват срещу своя другар Никита Уваров, който е изпратен в следствения арест. Те са освободени от съда. По-късно те се отказват от показанията си и заявяват, че са обвинили Уваров под натиск на следствието. Уваров отказва да подпише самопризнания. В резултат на това и тримата ученици са обвинени в организиране на терористична клетка и получаване на терористично обучение, а Уваров е посочен в делото като организатор на клетката.

Според адвокат Владимир Васин, който представлява Уваров, правоприлагащите органи вероятно са следили тийнейджърите дълго време, преди да започнат дело срещу тях. Според него службите следят руската социална мрежа VKontakte, публични групи и кореспонденция, но адвокатът не изключва, че в този случай да е извършвано и физическо наблюдение, и подслушване. Учениците са обвинени, че са изучавали материали за изработване на бомби, а по време на обиските в апартаментите им са открити експлозиви. "Инсайдър" пише, че властите считат няколко бутилки с бензин в гараж и фактът, че ученици правят и хвърлят самоделни бомбички и пиратки в изоставени сгради, за производство на експлозиви. Поради това към основното обвинение в тероризъм е добавена група от членове в Наказателния кодекс за притежание, производство и транспортиране на експлозиви, заяви адвокат Васин пред Би Би Си.

"С различни приятели правихме димни бомби и самоделни пиратки. Те обичаха да правят експерименти, но не мислеха за тероризъм", отговаря Уваров на тези обвинения по време на един от разпитите. Най-голямата ни вина е, че си играехме с огъня, харесваше ни химията и експериментите, а аз обичах да чета история". За Никита Уваров прокурорите поискаха девет години затвор, а за другите двама по шест години и половина. Адвокатът на Васин обяснява това с факта, че Уваров отказва да подпише самопризнания.

Другите свидетели

Когато тримата ученици са арестувани за първи път за разлепване на листовки, заедно с тях са задържани още двама младежи. Те обаче стават свидетели по делото, а не обвиняеми. В края на 2020 г. "Седми канал" в Красноярск излъчва репортаж за случая с учениците от Канск. В него маскиран младеж с променен глас казва, че е обсъждал с Никита Уваров "методи за борба с държавната система". "Бабата на свидетеля" също присъства в историята, а роднините на обвиняемия разпознават в "бабата" бившата кметица на Канск Анна Качан. Самоличността на втория свидетел също е тайна, но забраненото през 2020 г. издание МБХ-Медия успява да се свърже с него. Според разказа му той се запознал с Никита и неговите приятели онлайн. Тийнейджърът е задържан от ФСБ и е "помолен" да попита в чат - кой от тях е разлепил листовки в подкрепа на политическите затворници. Учениците си признават, след което биват арестувани.

Кърт Кобейн и неговите призиви за "ожесточена революционна борба"

Обвиненията се основават и на лингвистична експертиза, която анализира кореспонденцията между тийнейджърите от общата им чат стая и достига до меко казано странни заключения. Според "Новая газета" експертите се позовават на факта, че в чата се обсъждали Кърт Кобейн (самоубилият се през 1994 г. вокалист на сиатълската група Nirvana бел. ред.) и неговите призиви за "ожесточена революционна борба", трудовете на теоретика на анархизма граф Пьотр Кропоткин (1842 – 1862) и любовта към творчеството на Егор Летов (създател е на легендарната пънк-група „Гражданская оборона“ бел. ред), за когото Никита Уваров пише много.

ФСБ срещу ученици

Случаят на Никита Уваров и неговите приятели не е единственият по рода си. Преди това в Красноярския край службите са започнали няколко наказателни производства срещу 14-годишни тийнейджъри - възрастта, от която започва наказателната отговорност. Сред тях са ученик, който уж искал да направи експлозия на рождения ден на Хитлер. Още девет ученици са изпратени в психиатрични клиники заради това, че са се присъединили към страница наречена "Стрелба в училище Колумбайн". По данни на проекта Open Space от 2017 г. в Русия са образувани 35 наказателни дела срещу тийнейджъри по обвинения в подготовка на масови убийства, терористични атаки или екстремистки действия. Всички тези случаи се отличават с това, че няма жертви - има само твърдения на разследващите, че учениците са планирали да направят нещо, се отбелязва в проекта. Подобно дело за тероризъм се води срещу ученика Ярослав Иноземцев, който също е задържан на 14 години. Иноземцев е обвинен, че е приготвил бомби и запалителни смеси, за да убие училищен служител и приятел, с когото се скарал. Защитата настоява, че Иноземцев просто е направил пиратка и я е взривил на улицата за забавление.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашка

    59 37 Отговор
    Рашката - където човешкия живот няма никакво значение

    Коментиран от #10, #18

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 38 Отговор
    Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Това го няма и в Беларус даже

    60 35 Отговор
    Сега става ли ви ясно другари русофили, за какво иде реч Деца на 14 години играли на компютърни игри. Без коментар. Милиони да ми дават и харем с рускини, там не отивам.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ето защо руснаците бягат от там

    45 21 Отговор
    Дори тук им се струва рай. Изкупиха 300000 жилища и не искат да помислят да се връщат
  • 7 aaaa

    46 22 Отговор
    Ахахахаха, тия тотално изперкаха. Явно се връщат към времената на бащицата Сталин, когато за две откъснати ябълки децата са пращани на каторга.... Но щом им харесва така, халал да им е.
  • 8 Хмммм

    10 31 Отговор

    До коментар #4 от "Това го няма и в Беларус даже":

    Теб май те е страх от харема че не можеш да свършиш работа
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коментар

    13 17 Отговор

    До коментар #1 от "Рашка":

    Щото пък във фащ има?!

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 QWERTY

    13 22 Отговор
    ОфчеВеле е филиал на ДойчеЗеле.
  • 13 Прогноза

    19 20 Отговор
    Мда . Ще постоят пет години в ТВУ .
    Ако в щатите младежи бяха обсъждали действия срещу ЦиРейУ отдавна щяха да са в затвора и да обслужват чернокожи бабаити .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 руските са болни

    36 14 Отговор
    да съдиш 14 годишни задето играят компютърни игри
  • 16 едно време беше виц

    29 1 Отговор
    - Полицията л ие? Бързо елате - убиха париятеля ми по особено жесток начин.
    - Къде и кога се случи това?
    - Ами още на второ ниво....
  • 17 Морски

    24 27 Отговор
    Отначало си помислих че е някаква шега,но после като прочетох статията,и ако написаното е достоверно разбирасе,то тези деца са потенциални терористи.Така че е добре по някакъв начин да им се изкоренят тези желания за атентати още в зародиш.Сега съочениците,приятелите му а и не само като го знаят къде отива,ще си имат едно наум.Ама така се прави,ако в България тикнат примерно един дрогиран дрифтаджия за 5 години на топло дори,и да кажем убиеца на М.Цсетков за 25 до живот,и медиите да се погрижат хубаво всички да видат как ги вкарват в затвора и как ги приемат останалите затворници,ще видите как изведнъж ще стане много спокойно по нашите пътища

    Коментиран от #36

  • 18 А всекидневните

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "Рашка":

    убийства в краварски обор, говорят, че там живота е на най-високия пиадестал. Преди да пишеш се огледай кон с капаци.
  • 19 яяая

    14 11 Отговор
    Засрамете се от глупостите, които пишете! Никой вече не ви вярва!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    това не е мой пост не кради никът ми само ще ти напиша едно някога имаше ТВУТА за такива и не копирай никът ми
  • 22 Рашка

    21 6 Отговор

    До коментар #10 от "Коментар":

    Ти да си чул там някое дете да го осъдят на 5г затвор, защото играл на компа и чел книжки ????

    Коментиран от #24, #30, #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Си ган":

    ПРИЯТЕЛ еми и във БЪЛГАРИЯ имаше ТВУТА като ГАРА ГРАД БОЙЧИНОВЦИ СЕЛО ЛИК МЕЗДРЕНСКО после ТВУ БОЙЧИНОВЦИ го превместиха в ГРАД ВРАЦА и до там закриха ги а МАКАРЕНКО не е бил никое дете само един път е ударил шамар на синът си имам КНИГА за МАКАРЕНКО
    ПРИЯТЕН ДЕН
    ПРИЯТЕЛ
    + + +

    Коментиран от #63

  • 26 Дон

    12 8 Отговор
    Три пропагандни материал за един час.Явно инфлацията удря не само олиото, колбасите ,тока ,ами и политическата пропаганда.Но какво пък.,,Като няма хляб...ще ядем пропаганда.Безсолна ,скучна,но пък евтина.В красива пъстроцветна опаковка...
  • 27 Грух Джуланов

    12 13 Отговор
    Всичко е нагла лъжа. Руския военен съдия не може да съди гражданско лице в Русия!!!!!!

    Коментиран от #64

  • 28 Алфa Вълкът

    11 10 Отговор
    Тези са ненормалници!!! Още на 14г ги задърпали да ги съдят, тогава когато правиш всичко напук и нищо не съзнаваш. Откачалки!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Коментар

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Рашка":

    Фактът, че десетки са убити в сащ от въоръжени ученици, поради радикализиране, си мисля, че ако ги бяха хванали по-рано, щяха да спасят доста човешки животи!!!
    Така, че то с компютърния хейт се започва!!!
  • 34 бъдещи терористи и нпо активисти

    6 4 Отговор
    Ясно става въпрос за нпо.
    Доста олигарси се изучиха и си направиха частни нпо-та- шорош, швааб за да прокарват частните си олигархични интереси или на англосаксонците в суверенни държави с цел разграбване.

    В сащ и англия по такива обвинения за “ изучаване материали за изработване на бомби, а по време на обиските в апартаментите им са открити експлозиви“ не си поплюват, съдят като за последно.
    Няма нпо-та, няма ввц- та.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 dron

    7 2 Отговор
    По спомени в ссср-то /чийто наследник е рф/ чак през 1971 год се вдига на 16 год. възрастта за изпълняване
    на смъртно наказание ! Дотогава е била 12 год. Малко по-преди е била 9 год.!!! Това е в техния НК.
    Така че този младеж поне няма да го убият , но ми харесва начина по-който зануления третира крепостните.
  • 39 Митко Бомбата

    15 1 Отговор
    От както се помня ,като дете се занимавах по-цял ден с всевъзможни взривни устройства ! Бомбички от миниум и бял бронз, карбидни мини от консервни кутии , медни тръби натъпкани с барут ,таепешници , самоделни пищови и пушкала !Баща ми пеше пиротехник който взривяваше мостове , сгради и опасни скали надвиснали над пътищата и неведнъж съм докопвал и капсул детонатори ! Динамитни шашки обаче не посмях да пробвам . Като пораснах станах авджия и кар20-на години пуцах по де що ми изскочи на мушката !Докато един ден на лов , пред мен се изпречи сърна на няма е 5-6 метра ! Не побягна , погледна ме спокойно с големите си кафяви очи и бавно се отдалечи ! Пръста ми се вдърви на спусъка ! Това беше последния ми ден като ловец !Така и не станах терорист !

    Коментиран от #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Наркос

    5 3 Отговор
    Такава тъпня могат да измислят само тъпите комунисти! Руснак като го депортират обратно от друга страна обикновено си реже вените.
  • 44 Читател

    4 1 Отговор
    Статия в стила: заглавие - тийнейджър осъден на три години за псувня. Съдържание - в резултат на разменени обидни думи възниква сбиване и тинейджърът вади нож и убива приятеля си.
  • 45 мислещ

    2 1 Отговор
    Съвсем същото като в либерасткия Запад, това е типично явление именно за либерастките "ценности". Русия отдавна е клон на Новия световен ред, пландемията допълнително го доказа.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Nnn

    1 2 Отговор
    ФСБ почна и с геймъри да воюва, съвсем изплискаха легена! Наистина ако си държим на децата ни трябва сериозен санитарен кордон около мордор, то "син кит" не беше оттам да предизвиква тийнове да се самоубива, то отровната дрога крокодил и какво ли още не, нека мужиците сами си изграждат духовния бордей и да си се тровят без да ни включват!
  • 48 барчо

    2 1 Отговор
    Така представени нещата изглеждат жалко. Но дали е точно така, на нас не ни се дава да знаем. Тук се публикуват данните от Оффнюс и нищо повече. В тази игра се играе, а не се обсъжда как да стане еди какво си в мрежата. Може да и имало конкретни технически данни за сградата, взривни материали и въобще действителна подготовка. Може да е имало и директни заплахи и сума ти още материали, които услужливо се премълчават, за да може този случай да изглежда гротеска на правото. Доколкото знам, всички, които ги питат дали са виновни и неправилно опандизени, казват, че са невинни.
  • 49 БРАВО

    2 0 Отговор
    БРАВО
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Олга

    2 3 Отговор
    На чужд гръб и сто тояги са малко. Жалостливите, (не там където трябва), сигурно сте забравили колко страшни теракта направили “дечица” малки и безгрешни. Последен беше в гр.Казан в 2021г. в сградата на гимназия с загинали десетки деца. Питайте родителите на загиналите деца трябва ли превенция, наказание и затваряне по закон докато на “дечиците” не им дойде акъла и докато не се е случила трагедия.

    Коментиран от #54

  • 52 мдаа

    2 3 Отговор
    Православни ценостти, славянски,
  • 53 спомняте ли си?

    2 2 Отговор
    В Русия имаше един руски шорош англосакс нпо- активист, който си ковеше тестисите и палеше вратите на ФСБ! Арестуваха го.
    Като по сигнал цялата шорошоидна нпо- активност, брюкселски, френски политици ореваваха орталъка за “ руското насилие над англосаксонските ценности, човешките права, свободата“.

    Руснаците го осъдиха, но целия “ шорошоиден активизъм и англосаксонски демократичен свят“ запищеха, особено франция и меркел.
    Руснаците му разрешиха да замине за франция.
    Всички “шорошоидни активисти и западни медии“ крещяха, че един руски дисисент е спасен от Русия.

    Обаче във франция, този възхваляван от запада дисидент тръгна да пали пак в знак на протест за нещо.
    Френската полиция и спец отряд го арестуваха доста грубо, като терорист.
    Оттогава информация за този “ борец за западни ценности“ няма.
    Последната официална информация от френските власти беше, че “ бореца за западни ценности“ е “ психически нешо“...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Анонимникот

    2 1 Отговор
    На Жужето му треперят гащите, щом започна да вкарва и децата в панделата!

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Има

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "лице-+мер":

    САЩ.
  • 61 той целият свят тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Не си много умен":

    само руснаците алчни сте много умни, затова ви мрази и в Антарктида!
  • 62 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Анонимникот":

    Направо се разтрепери като прочете коментара ти, твоя и на някои твои ,,колеги,, по -горе.Честно да ти кажа,ако те изправят пред него, ще оцапаш памперса.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Матроска тишина

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Грух Джуланов":

    По антитерористичния закон ,всичко може.Във всяка страна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания