Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 08:51 2 929 21

След нахлуването на Русия инвеститорите се втурнаха към кюлчетата

  • украйна-
  • русия-
  • икономика-
  • злато-
  • пшеница-
  • война-
  • европа-
  • кюлчета-
  • инвеститори-
  • инфлация

Глобалната инфлация може да достигне исторически връх

След нахлуването на Русия инвеститорите се втурнаха към кюлчетата - 1
Снимка: Shutterstock

Началото на седмицата за стоките и суровините ще бъде бурно, а инвеститорите се опитват да преценят как последните санкции на Запада срещу Русия - и засилващата се война в Украйна - ще се отразят на потоците от енергия, метали и земеделски култури, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Западните държави се споразумяха за нови мащабни ограничения, които ще санкционират руската централна банка и ще изключат някои други от системата за обмен на съобщения SWIFT, използвана за транзакции на стойност трилиони долари по света. Един от служителите на Белия дом заяви, че администрацията се стреми да изключи транзакциите в енергийния сектор от последната мярка. Съобщенията от Европейския съюз и САЩ са поредната драматична ескалация на конфликта, който разтърсва суровините чрез прекъсване на доставките и перспективата за дълбоки промени в геополитическия пейзаж. Миналата седмица цената на петрола надхвърли 100 долара за барел, алуминият достигна рекордно високи стойности, а цените на зърното се повишиха. Нападението срещу Украйна е най-голямата криза в Европа след Втората световна война и представлява сериозна заплаха за енергийната сигурност на континента. Скокът в цените на суровините ще увеличи инфлационния натиск.

Още новини от Украйна

Какво следва за петрола?

Следващите дни са изпълнени с риск от събития за суровия петрол, дори и да се абстрахираме от последиците от санкциите. В средата на седмицата предстои среща на ОПЕК+ за добива; администрацията на Байдън може да намали запасите; а преговорите за иранската ядрена програма изглежда са към своя край. Освен това запасите от американски суров петрол в ключовия хъб в Кушинг могат да спаднат до най-ниското си ниво от 2014 г. насам, ако има още едно изтегляне. От Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че въпреки ръста на цените е малко вероятно ОПЕК+ да реши да ускори темпото, с което алиансът възстановява доставките, позовавайки се на "съществената роля" на Русия в групата.

Енергийната криза в Европа

Европа получава повече от една трета от доставките си на газ от Русия, а големите скокове на цените след руската атака свидетелстват за тревогата около това какво ще донесе непосредственото бъдеще. Конфликтът на Изток идва на фона на това, че континентът вече е изправен пред спираловидни разходи за енергия. Дори когато силите на Москва навлязоха още по-навътре в Украйна, водещите европейски енергийни компании побързаха да купят повече руски газ. Според Bloomberg пазарът на газ ще стане "още по-разклатен" след агресията на Владимир Путин. Въпреки че е малко вероятно Русия да спре доставките за Европа за продължителен период от време, това е нещо, което не може да бъде изключено - особено ако санкциите се засилят.

Жълто пристанище

Непосредствено след нахлуването на Русия инвеститорите се втурнаха към кюлчетата, за да избягат от геополитическите сътресения и икономическите рискове. Благородният метал достигна 17-месечен връх, след което се оттегли, тъй като първият пакет от западни санкции срещу Русия беше оценен като недостатъчен. Това може да превърне златото в добър ранен показател в понеделник за това как пазарите възприемат последните мерки.

Житницата на Европа

Глобалната инфлация може да достигне исторически връх, когато в четвъртък Организацията на обединените нации представи последната си месечна справка. Потребителите вече се сблъскват с нарастващите разходи за храна, след като сушата и недостигът на работна ръка намалиха реколтата по света в момент на нарастващо търсене. Сега цените на зърнените култури и маслата за готвене направиха още един силен скок нагоре след нахлуването в Украйна - страна, която е определяна като житницата на Европа. Пшеницата скочи до 13-годишен връх, повишавайки цените на хляба, а соевото и палмовото масло, използвани във всички продукти - от шоколада до макароните за бързо приготвяне, достигнаха рекордни стойности. Царевицата и соята също се повишиха. Благодарение на плодородните си почви Украйна е вторият по големина световен снабдител на зърно и основен износител на слънчогледово масло. Но инвазията затвори пристанищата и железопътните линии, което кара търговците да се борят за резервиране на кораби. Русия също е основен доставчик на пшеница и слънчогледово олио.

Метален хаос?

Инвеститорите ще очакват да видят как последните санкции ще се отразят на търговията с метали като алуминий, никел и паладий, където Русия е основен производител. Както и в областта на енергетиката, САЩ засега изглежда не желаят да нарушават пряко руските доставки. Това може да е урок, научен от 2018 г., когато ограниченията върху най-големия производител на алуминий в Русия предизвикаха месеци на пазарен хаос. Вследствие на това скокът на метала до рекордни стойности загуби част от инерцията си в петък. Дори и без преки санкции за производителите, обявените финансови ограничения ще окажат влияние. Вече има признаци, че банковите ограничения отблъскват купувачите и търговските финансисти от руските предприятия. Това може да доведе до затруднения във веригите за доставки и да засили нестабилността. А въпреки сегашното свиване на цените на алуминия не изключвайте нови рекорди - или дори поход към 4000 долара за тон.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е вярно

    45 0 Отговор
    Баце пръв се втурна към кюлчетата
  • 2 Истината

    6 21 Отговор
    Руските олигарси плъхове - Дерипаска, Фрийдман, почнаха да скачат от Тиранина на Путин - зоват за мир, за да спасят заграбеното.

    Коментиран от #13

  • 3 Петьо Петров

    18 0 Отговор
    Сигурно заради сигурната криптовалута:)
  • 4 GnG

    6 2 Отговор
    Бердянский район захватили войска РФ
    --------------------------------------------------------

    В Бердянске во время операции по захвату города был убит ОДИН человек, и ОДИН ранен!

    korrespondent точка net
  • 5 Акционер

    25 0 Отговор
    целта е постигната -Криза Банки ,фондове заеми инфлация войни .Разделяй и владей.
  • 6 мъкаааа

    24 0 Отговор
    Че Русия си има достатъчно кюлчета. Нещо като Баце и шкафа.
  • 7 Коментар

    16 3 Отговор
    Както жилищното строителство в БГ, така и златото си е балон!
    Златото е добра инвестиция, но само когато го купиш изгодно! Сега, като е криза златото расте всекидневно, което обезсмисля и покупката му!
    Тъй като всички търговци на злато си слагат немалък марж, ако сега го вземете не може да го продадете на същата цена, а със загуба! Пък да ко купуваш сега, щото щяло да се вдига още и още, не е ли същото като да купуваш биткойн с надеждата да се вдигне?! Някои спечелиха от криптовалутите, но колко загубиха?!
    За всеки човек от първо значение са храната и водата! Останалото материално е второстепенно!
    Така, че хората не трябва да са като добитък, кажат им и юруж, а трябва да съпоставят ползи и вреди, пък едва тогава да взимат ако имат нужда!!!

    Коментиран от #16

  • 8 поредната лъжа

    15 1 Отговор
    само като видях блумбегр и до там все едно дойче зеле … но реших да им дам шанс още на първите редове ме загубиха с това че цената на петрола била достигнала невиждани нива около 100$ за барел ?!?!?!? хахахаха ей ама сте много тъпички някога имах голфче бензиново и си спомням когато бензина стана от 1.07 лв за литър на 1.17лв за литър защото нещеш ли цената на петрола беше достигнала невероятната си цена за онова време от 78$ за барел !!! годините бяха някъде около 2004-2005г.

    Коментиран от #17, #18

  • 9 Хошмс

    14 0 Отговор
    Добре дошли в света на компартията Европейски съюз. Свобода на словото, демокрация???... в Канада , преди седмица наоравиха закон и приравниха протестиращите против ковид тираджии =терористи. Спиране на всичките им банкови сметки. Това когато е -20 градуса в Канада. Канадците масово тръгнаха да вадят всичко от банките. Нарича се Bank Run. Правителството клекна и след 2 дена отмени закона който приравняваше протестиращите на терористи.
  • 10 Майк Алън Патън

    7 0 Отговор
    Ама чакайте , бат Бойко е патентовал това още от години ! Не видяхте ли чекмеджетата му пълни със злато ? Той е родоначалника и основател на движението КЮЛЧЕ в ШКАФА !
  • 11 Марков

    9 0 Отговор
    Прочетете внимателно статията и в в другата (пак във факти) какво иска гинеколожката Урсула. Тук е описан хаосът и възможния апокалипсис, които съответстват с нейните искания и действия в ЕС. Не ни очаква нищо добро, но явно ще преминем през някаква мелница. Накрая пяната ще бъде изхвърлена и процесите ще се успокоят, но на какво ниво? Колко често ще се повтарят тия цикли? Човешкият живот е твърде кратък.

    Коментиран от #19

  • 12 Йеронимус БОШ

    9 0 Отговор
    Познайте кой ще плати сметката на тази ВОЙНА ? Кой плати цените на американските войни навсякъде по света - Виетнам , Либия , Ирак , Афганистан , Сирия ? Отговорът е - НИЕ !
  • 13 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    То и Ходорковски и Березовски скачаха срещу Путин, ама виж докъде стигнаха. Изборните от теб, така да се скрили, щото ако се появят , народът ще ги разкъса.
  • 14 факт чек

    2 1 Отговор
    Прилича на фалшива новина. Някой се опитва да оправдае с войната нещо, което е факт години преди нея.

    Цената на фючърсите е близо до тавана си, но не го е пробила. Т.е. тя е същата като преди войната.
    Ако инвеститорите зарежат крипто-измамата, златото, но в по-голяма степен среброто може да се надуе като лития.
    За съжаление това не е инвестиция за бедни хора. Но държавите могат даси вземат поука и да увеличат слатните си запаси. България вече можеше да е на златната карта и да има значителен ресурс, но предателските ни управления ни лишиха от стотици тонове злато.
    Ако имахме такъв резерв, сега лева можеше да е 1 евро или 1.2 евро и изведнъж да се окажем многои близо по стандарт до Централна Европа, но не би,

    Коментиран от #20

  • 15 мъ да

    1 1 Отговор
    Повече от година масжво се изкупува злато и цената му се увеличава.
    Като стане патакламата Интернет ще изчезне и биткойна ще падне.
  • 16 Дилър

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    Ти хубаво коментираш борсите, но имаш ли въобще представа за какво става дума? Злато и балон? Да не си с covid-19?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ти можеш да си мислиш каквото искаш

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "поредната лъжа":

    Енергийните борси са в покупки от снощи, лекият американски петрол стартира още с първата котировка с поскъпване от 8 долара, златото с + 20 долара. Някой ще плаща една болезнена сметка, но да видим кой ще е. Жокер - няма да ти давам. Внимавай какво си пожелаваш.
  • 19 Подкрепям

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Марков":

    От отварянето ВСИЧКИ държавни книжа на Франция - 2,3,5 и 7 годишни, Испания - 2,3 и 5 годишни, Германия - 2,3,7,15,20 и 25 годишни, Великобритания - 10 годишни, Италия - 2 годишни, Белгия - 3,5 и 7 годишни, Нидерландия - 10 и 15 годишни, Ирландия - 2,3 и 5 годишни, Португалия - 3 годишни, Швеция - 2 годишни СА НА МИНУС между минимум 16 % и максимум 117% . Австралийските са на минус още от стартирането снощи. Японските са на минус с 20%. Евробондовете стартираха на + 0,5% , чакаме развитие като отворят щатите, че и техните трежъри нещо са в червената гама.
  • 20 Наблюдателен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "факт чек":

    "Прилича на фалшива новина." То няма как да не изглежда така при положение, че дни НЕбедни хора всеки ден в Лондон решават каква да е цената на златото. Цената на фючърсите, че е близо до тавана, и че не го е пробила е факт. Но, войната си е война и се води на всички фронтове. От снощи с отваряне на Австралийският пазар НЯКОЙ започна много сериозна разпродажба на евро срещу долари, а с тях започна сериозни покупки на японски йени и физическо злато. Така, че нека да не гадаем но все пак има едни хора, който очевидно знаят нещо, което ние с теб не!
  • 21 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор
    На където и да тичат "инвеститорите", всичко е при Баба ви Меца. Само местните дали харизаха златото ни на чужди.