Last news in Fakti

24 Декември, 2022 14:04 31 389 48

"Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов." Но изкуственият интелект може много повече.

  • кюлчета-
  • бойко борисов-
  • нощно шкафче-
  • изкуствен интелект-
  • интелект-
  • интернет-
  • компютри-
  • технологии-
  • тодор живков-
  • ницше-
  • бай ганьо

Той вече може да "пише" поезия и да илюстрира книги, ще може да превежда и да рецензира

"Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов." Но изкуственият интелект може много повече. - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След 40 години изкуственият интелект (ИИ) ще решава всички задачи по-добре от хората - смятат половината от анкетираните над 700 европейски експерти в допитване, цитирано от германския седмичник "Ди Цайт". От 30-и ноември 2022-а година вече всеки обитател на земното кълбо може сам да провери докъде е стигнал ИИ: програмата ChatGPT (chat.openai.com) дава възможност да се "разговаря" с ИИ, да му се задават въпроси, да му се възлагат текстове и т.н. Само за пет дни в ChatGPT са се записали над един милион потребители - за сравнение, за да стигне до милион на Инстаграм му трябваха 2,5 месеца, а на Спотифай пет.

Все още никой не може точно да прогнозира какво въздействие ще окаже ИИ върху живота на хората в бъдеще, че дори и днес. Специалистите смятат, че той с успех ще поеме превеждането на текстове от един език на друг, че ще бъде в състояние да пише обзорни статии по определени теми, рецензии за книги и есета по зададена тема. В областта на образованието под въпрос се оказват задачите да се напише есе или тематичен обзор, защото на големите езици ИИ вече успешно се справя с тези дейности. Разбира се, цитираната общодостъпна програма ChatGPT все още е в пелени, допуска сериозни фактически и логически грешки, а според "Ди Цайт" не умее да прави разлика между истина и лъжа. Германският седмичник илюстрира тези "детски болести" с един пример. На съответния въпрос, зададен от човешки интелект, ИИ отговаря категорично, че един тон стомана е по-тежък от един тон макарони…

Независимо от всичко това обаче ИИ навярно е един от най-големите научни и технологични пробиви на съвремието. Специалистите смятат дори, че при добре зададени параметри той вече може да "пише" поезия и да илюстрира книги по такъв начин, че половината от публиката да не в състояние да прецени дали творбата е дело на човек или на машина.

***

И понеже стана дума за "детските болести" на ИИ, нека за момент и да се посмеем с тях. Без да подценяваме ИИ и ChatGPT, в предпразничните дни решихме да изпробваме все още сравнително скромните им умения на български език. Ето например част от коледната песен, която ChatGPT написа по наша поръчка:

Рождествената нощ е тук.

Светлините горят във всеки дом.

С благодарност и любов

в сърцето си да се събудим.

И всеки да открие в себе си

нови сили и надежди за нов живот.

И да ни напомни, че независимо къде сме,

всички сме хора и всички сме различни.

А на поканата да разкаже виц за бай Ганьо, ChatGPT отговори в 15 реда, последните от които гласят:

"Бай Ганьо е най-секси мъж, който ти можеш да видиш. Той има тази магия, че те привлича като магнит, който те притежава.

Надявам се този виц ви хареса. Моля, имайте предвид, че това е моя собствена интерпретация на Бай Ганьо и че нямам директно познание за него като човек. Аз съм само изкуствен интелект и нямам лични изживявания."

По една от темите, които българите често търсят в интернет, ChatGPT даде изненадващо обяснение, което видимо няма нищо общо с действителността. На призива "Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов" програмата отговори така:

"Нощното шкафче на Бойко Борисов е известно като строен обект в българската столица София, който се намира на булевард "Свети Георги" и е било създадено в началото на 1990-те години. Шкафчето е строено около известното ресторант "Консултант" и е използвано като жилищен комплекс. Сградата е била предмет на контраверза и спорове в българското общество, като се утвержда, че Бойко Борисов е един от собствениците на сградата. Това е обвинение, което Бойко Борисов отрича и което няма доказателства, че е вярно. Трудно е да се каже с точност какво е нощното шкафче на Бойко Борисов."

Като финал на тези експерименти на български, които проведохме с програмата за да се посмеем, ето и още едно изречение, което поражда весело недоумение: "Генерален секретар на Българската комунистическа партия (БКП) през 1989 година беше Жани Джилин". На същия въпрос, зададен на немски, ChatGPT отговаря коректно: Todor Schiwkow.

***

Отвъд неумелите анекдоти и коледни песни на български език, програмата се справя изумително добре - най-вече на по-големи езици като английски, немски и руски. Без никакви претенции за изчерпателност, няколко опита показаха, че ChatGPT може много точно и ясно да обясни такива философски понятия като "категоричен императив" или "диалектика", а и да даде добро тълкуване на прословутото изречение на Фридрих Ницше "Бог е мъртъв".

Така че ИИ очевидно бързо прохожда. Бъдещето му звучи както многообещаващо, така и малко стряскащо. Нека все пак се надяваме, че той ще се окаже един полезен инструмент в стремежа ни към по-добър, по-умен и мирен свят.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Маймуняка

    54 18 Отговор
    Празни фрази от идиот !
  • 3 Изкуственият интелект ще може

    56 52 Отговор
    да премахва автоматично от интернет тъпите коментари на русофилите!

    Коментиран от #10

  • 4 Да му ядете

    39 31 Отговор
    Буя на Бойко тъпо зеле
  • 5 Тъпизми

    30 5 Отговор
    ИИ не прави нищо друго освен да компилира и възпроизвежда събраните изкази на много хора.Както и софтуера за математическо моделиране на въздушни потоци например е една огромна база от данни на всички опити направени в аеродинамичните тунели през годините.Нищо ново
  • 6 Смех

    48 25 Отговор
    Ако мата хари беше поне малко умна щеше да стреля в тилът му докато моржа се е проснал на леглото
  • 7 ЛЪЖА измама. Заблуда на

    32 11 Отговор
    Противника. С тонове пропаганда!😂
  • 8 Лорда

    29 20 Отговор
    Така лежеше Буци,ама без чаршаф.Докато го ашладисвах на последния етаж на хотел "Родина".
  • 9 аржентински Москвич

    50 31 Отговор
    Помним и Кирил и Лена със държавания самолет, без халките, на романтична екскурзия в Гърция. 😘

    И после в хотела муш муш

    Коментиран от #27

  • 10 Само напомням

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Изкуственият интелект ще може":


    Твоят коментар илюстрира истинския комунизъм. Нямаш НИЩО общо с демокрацията и свободата на словото.






    😉
  • 11 Никой

    42 16 Отговор
    Американския конгресмен Уорън Дейвидсън призова финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу главния прокурор на България Иван Гешев.Причини са съмненията за корупция в самата прокуратура и пренебрегване на санкциите от закона " Магнитски ". И нещо по фрапиращо за което медиите мълчат показателно,че прокуратурата е осъдена окончателно за дело от 2010 год. срещу ЗК " Лев Инс " да заплати обещететения за 82 милиона лева, цифрата е вярна.Прокуратурата продължава да не плаща от което текат още лихви. От чии джоб ще излезе,познахте от данъкоплатеца. Айде много здраве и поздрави на Бойко , Сотир и Гешев.

    Коментиран от #25

  • 12 Шарлатани ООД

    44 12 Отговор
    Да ви кажа дори още съвсем "бебе" AI ChatGPT се изразява доста по логично и свързано от недоразумението Кирил Петков!
  • 13 Флоранс Кючеклийска

    28 6 Отговор
    Мнозина пишат ли пишат за едно посолство, после за едно друго и как ни се бъркат във вътрешните работи, но, Бога ми, никога досега не е имало такова вероломно нападение на медия, финансирана с парите на германските данъкоплатци срещу друга държава, при това член на ЕС и НАТО! И да, тъй наречените евроатлантици, а на практика леко рециклирани съветски възпитаници, усвоили западни маниери, облекли маркови дрешки и въоръжени с кубици северномакедонска омраза и злоба към българите, искат да ни изритат от ЕС и НАТО или поне да ни натикат в дъното на периферията с етикет "трето качество"! Евроатлантизмът е бизнес проект, който може да бъде реализиран и контролиран само от заклети либерали и просветени левичари, в голямата си част "автори" в ДВ или пристрастени потребители на корпоративно-идеологическата дрога, която тази медия разпространява, за всеобщ потрес, с парите и влиянието на държавата Германия, наш стратегически партньор, уж!


    P.S. Моето поколение доста преживя и отчаянието на номенклатурчика Сашко Андреев ще преживеем!

    Светла Коледа!
  • 14 Махленска клюкарка

    11 1 Отговор
    Явно ИИ е измислил нова дума-“голям” език. Досега се казваше “разпространен” език.
  • 15 Поправи се

    9 16 Отговор
    До чекме бандита, тиква без интелект ,виж си позата МУТРО По корем

    Именно тази поза лекарите смятат за най-вредна за здравето. Спането по корем вреди на гръбначния стълб и напряга мускулите на врата. Избирайки тази поза, се подгответе за скованост, болки в рамената и нарушаване на кръвообръщението. След като станете от сън, може да имате силно главоболие и унилост. Лицевите тъкани не получават достатъчно кислород, в резултат на което на сутринта сте с торбички под очите.

    При възрастните хора спането по корем може да доведе до инсулт или инфаркт. В такова положение белите дробове не могат да функционират нормално, а работата на вътрешните органи се променя в лоша посока. Това те чака след пандима !
  • 16 ха ха

    13 0 Отговор
    маймуните ще станат излишни
  • 17 Тома

    22 16 Отговор
    Когато се спомене бати бойко аз веднага се сещам първо за кмета на Симитли и после за чекмеджето

    Коментиран от #20

  • 18 Каталясал

    11 10 Отговор
    след Симитлийските масажи!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Що бре

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Тома":

    И ти ли си мераклия симитлийския кмет да те .........

    Коментиран от #22

  • 21 декра

    12 10 Отговор
    по корем чака кмета на Симитли
  • 22 МАНАФЯН

    8 12 Отговор

    До коментар #20 от "Що бре":

    Ееее, ТУЙ ГЕйРБАВИТЕ ДРоГАРе НЕ СИ ДАВАТЕ ГАДЖЕТО НА ПОЖАРНИКАРа АГЕНТ БУДА"-ЛА... МУ-ХА-ХА
  • 23 Еее то" голям смях$

    17 8 Отговор
    А за парапета защо не проверите,че да се посмеем?Това с нощното шкафче нищо не казва другари от Дойче,а името на ТЖ да се превежда така от немски е много смешно,защото не е вярно.Другото е,че повторението на номерата с подхвърлени пачки с фалшиви пари ,вече дотегнаха ,защото никой е може да докаже по снимка и то монтаж дали обратната страна на банкнотата е истинска,а не празна и дали и лицевата е истинска,но явно технологиите не са това което трябва да са?Явно това ви е възможността да търкате едно и също да не се забравя от простолюдието
  • 24 У бре

    15 3 Отговор
    Не е ли по-лесно да поговорим за един ПАРАПЕТ. Понеже случая е по-отскоро, по-пресен и много "по-скъп" за НАС!
  • 25 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Пееш фалшиво.
  • 26 Ти да видиш!

    5 1 Отговор
    Комунистическата мутрореализазия е безкрупулна,омразна и токсична генетична грешка.АБВие още ли се пърчите,марш в кланицата,където сте желани.....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 УМЕН

    9 1 Отговор
    Тоя изкуствен интелект все едно е създаден в Северна Македония - прост на куче, но с претенции и непознаващ българската история.
  • 29 Ужас

    2 0 Отговор
    Зик и Лутър даваха по смислени отговори от тоя ИИ.
  • 30 има още докато проходи

    14 5 Отговор
    Кирчо от там ли си сваля речите, че нещо не ми стана ясно.
  • 31 Леле мале

    4 1 Отговор
    Народе, дръж се, боже мили
  • 32 а ааа

    4 2 Отговор
    Картината се казва: "В очакване на Симитлийския кмет".
  • 33 глоги

    1 0 Отговор
    Надявам се,ЧЕ този виц ЩЕ ви хареса. Изкуствен интелекттттт.
  • 34 името на ВИМЕТО

    4 4 Отговор
    Не ще разберем нищо , докато Гешев е прокурор ! И затова Бойко си го сложи на този пост !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 без имена

    5 2 Отговор
    истинска идиотия. а името на матряла създава илюзия за нещо истинско. пропаганда но дойчо със зеле.
  • 37 Избори

    2 3 Отговор
    От репортаж за заключените в столичната зала "Арена Армеец", където трябва да предадат изборните протоколи:
    “ Някои от членовете на СИК разсипаха бюлетините по земята, други пък започнаха да ги събират. „
  • 38 Може!

    1 1 Отговор
    "...Все още никой не може точно да прогнозира какво въздействие ще окаже ИИ върху живота на хората в бъдеще.."
    Тези, олигарсите и печатари на "парите" планират с гаден трик да излъжат населението да приеме ИИ да "управлява" всичко, да е "световно правителство"!
    Естествено те самите ще са извън този контрол и управление.
    Искат техните вградени чипове (паспорт и ЕГН) да са с някакъв специален номер, който ИИ просто отчита, че МОГАТ ВСИЧКО и имат право да нарушават всякакви закони и норми в бъдещата система! Нарекли са тези техни номера даже: КМА (От английски: "Целувай ме по задника!". Значи нямаш никакви права над мене, на мен ми е позволено всичко в системата! )
    Докато обикновенните пчелички ще са напълно в концлагера!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 анонимен

    2 2 Отговор
    Абсолютни глупости!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Михаил

    1 0 Отговор
    еротаредоМ,
    оставяш коментари на пубери които естествен интелект нямат а тръгнали да се изказват за изкуствен.
    А триеш всяка българска самокритика. Виж какви мнения си оставил. С тия хора ли ще вървим напред?
  • 45 СВИНЯ НА СПАЛНЯ !

    3 1 Отговор
    БОКЛУКА НА БКП !
  • 46 незнайко

    0 0 Отговор
    Изкуственния интелект е ЕНЦИКЛОПЕДИЯ на всичко създадено от човека . Той може да намери всичко което му се поиска с огромна бързина , но за сметка на огромния ОБЕМ на тази машина която НЕ Е НА ЕДНО МЯСТО ! Изкуственния интелект е супер усъвършенстван ГУГЪЛ !!!

    Коментиран от #48

  • 47 Зависи

    0 0 Отговор
    Зависи за кои хора става въпрос! Защото някои хора не са Хора! И Хората останха твърде малко!
  • 48 Нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "незнайко":

    Нещо такова! Все пак машина! Зависи какво си вкарал в системата. Но явно един клавиатураджия не струва много!