Last news in Fakti

28 Януари, 2023 12:41 3 830 12

САЩ и ЕК с първо по рода си споразумение

  • изкуствен интелект-
  • споразумение-
  • ес-
  • ек-
  • сащ-
  • роботи

САЩ събират данни за това как се използва електроенергията

САЩ и ЕК с първо по рода си споразумение - 1
Снимка: Shutterstock

Белият дом и Европейската комисия ще обявят споразумение за ускоряване и разширяване на използването на изкуствен интелект за подобряване на селското стопанство, здравеопазването, реагирането при извънредни ситуации, прогнозирането на климата и електрическата мрежа, предаде БГНЕС.

Високопоставен служител на американската администрация, обсъждайки инициативата малко преди официалното обявяване, я нарече първото мащабно споразумение за AI между Съединените щати и Европа. Преди това споразуменията по този въпрос бяха ограничени до конкретни области, като например засилване на защитата на личните данни, каза служителят. Моделирането на AI, което се отнася до алгоритми за машинно обучение, които използват данни за вземане на логични решения, може да се използва за подобряване на скоростта и ефективността на правителствените операции и услуги.

"Магията тук е в изграждането на съвместни модели, като се оставят данните там, където са", каза висшият служител на администрацията. "Данните от САЩ си остават в САЩ, а европейските данни си остават там, но можем да изградим модел, който да общува с европейските и американските данни, защото колкото повече данни и колкото по-разнообразни са те, толкова по-добър е моделът". Инициативата ще даде на правителствата по-голям достъп до по-подробни и богати на данни модели на изкуствен интелект, което ще доведе до по-ефективни реакции при извънредни ситуации и управление на електрическата мрежа, както и до други ползи, каза служителят на администрацията.

Говорейки за електрическата мрежа, служителят заяви, че САЩ събират данни за това как се използва електроенергията, къде се произвежда и как да се балансира натоварването на мрежата, така че промените във времето да не я изключат. Много европейски държави имат подобни данни, които събират за собствените си мрежи, каза служителят. В рамките на новото партньорство всички тези данни ще бъдат използвани в общ модел на изкуствен интелект, който ще дава по-добри резултати за ръководителите на аварийни ситуации, операторите на мрежи и други, които разчитат на изкуствения интелект за подобряване на системите.

Понастоящем партньорството е само между Белия дом и Европейската комисия, изпълнителното звено на 27-членния Европейски съюз. Високопоставеният служител на американската администрация заяви, че през следващите месеци ще бъдат поканени да се присъединят и други държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подобриха селското стопанство

    43 0 Отговор
    с ГМО, сега и с изкуствен интелект ще го доподобрят.

    Коментиран от #11

  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    34 0 Отговор
    Пак щуротии са написани тука Пак ГМО и разни блуждения за зелена енергия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вашето Мнение

    41 1 Отговор
    Естествения интелект по тия краища е кастриран, изпилен до гладко, без пол, без воля и от двете мозъчни клетки, които са оставени едната мисли само за плюскане, другата да се доверява на 100% на поднесената му от специална порода мисири информация.
  • 5 Стоян Александров

    40 2 Отговор
    Какво споразумвние бе ? Та нали ЕС респективно и ЕК са робите на САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ. ТУК ИМА ЗАПОВЕД ПАК ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА ЕВРОПА НИЩО ПОВЕЧЕ.ЕС е създаден за подчинение на ЕЯРОПА, ТОЛКОЗ, ФАКТ. И БЪЛГАРИЯ Е ЕДНО МАААААЛКО И НЕЗНАЧИТЕЛ О НИЩО ТАМ....
  • 6 ха ха

    29 1 Отговор
    клептократите се чудят каква глупост да измислят за да оправдаят престъпните си политики провеждани срещу всички хора

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    34 1 Отговор
    Изкуствения Ентелект ще се използва за отглеждане на ЧЕРВЕИ И НАСЕКОМИ - традиционна и много полезна храна за европейците според ЕК начело с Урсула и американските им ментори.
  • 8 Нашия

    28 1 Отговор
    Матрицата е навсякъде.Пълен контрол над всичко !
  • 9 Читател

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Вчера "Факти" публикуваха друга статия "Изследователи предупреждават: Изкуственият интелект може да убие човешката раса". В нея се казва "Изкуственият интелект може да убие човешката раса и човечеството да изчезне. За това предупреждават експерти от Оксфордския университет, пише Daily Mail, предава "Фокус".

    Усъвършенстваният изкуствен интелект може един ден да "убие всички“ – и няма да можем да направим нищо, за да го спрем, предупреждават учените.

    Експерти от Оксфордския университет казват, че когато изкуственият интелект в крайна сметка стане по-интелигентен от нас, вероятно ще представлява толкова голяма заплаха, каквато човечеството беше за птиците Додо.

    Достигането на този етап – известен като свръхчовешки изкуствен интелект – може да бъде постигнато до края на века, казаха те пред Комитета за научни изследвания и технологии. Предупреждавайки за "буквална надпревара във въоръжаването“ между националните държави и технологичните фирми, Майкъл Озбърн, професор по машинно обучение, призова за глобално регулиране, което да спре технологичните фирми да създават извънконтролни системи, които в крайна сметка биха могли да "елиминират цялата човешка раса“."
  • 10 аде

    16 0 Отговор
    Т.е поредния ъпгрейд на тиранията идва .
  • 11 И накрая

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Подобриха селското стопанство":

    ще ядем изсушени и смлени щурци, червеи, мол и и каквото друго им скимне.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.