Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2022 09:30 7 463 57

Последният руски цар също имаше много пари. И как свърши всичко това?

  • украйна-
  • цар-
  • русия-
  • владимир путин-
  • икономика-
  • путин-
  • руска рубла

Руската икономика е в тотален колапс

Последният руски цар също имаше много пари. И как свърши всичко това? - 1
Снимка: Shutterstock

Петчасовите преговори между Москва и Киев по повод въоръжения конфликт в Украйна не доведоха до пробив, но не приключиха и с провал. Никоя от страните не разкри подробности за договореното, коментира вчерашния диалог руският в. "Известия". Леонид Слуцки от руската делегация обясни, че договореностите тепърва трябва да бъдат "утвърдени в столиците" преди следващ преговорен кръг. А на международния фронт няма нищо ново - все повече нови страни се присъединяват към санкциите срещу Русия, пише изданието, цитирано от БТА.

Държавната дума готви в тази връзка инициативи за подкрепа на бизнеса и населението. Путин наложи вчера контрасанкции, насочени според експерти срещу оттока на капитали и целящи да стабилизират рублата. Банкери и финансисти препоръчват хората да не се тревожат. Но санкциите срещу руския космически отрасъл крият риск от реални щети и сметката със сигурност ще бъде представена на Европа, добавя "Известия" в серия материали за последиците от агресията на Москва в съседната страна. Цитирани в тях аналитици одобряват мерките на руските власти, задължили например износителите да продават 80 процента от валутните си печалби и вдигнали ключовата лихва на 20 процента.

Още новини от Украйна

Войната, започната от Владимир Путин, продължава. А санкциите вече пряко се отразяват на руската икономика, коментира "Медуза" вчерашните исторически максимуми на чуждестранните валути на Московската борса (109 рубли за долар, 122 рубли за евро). Указът на Путин фактически спира всички парични преводи зад граница. Как ще си платите за "Нетфликс"? Как ще си платите сметките за жилище в друга страна? Как ще платите, ако детето ви учи в чужбина? Чака ни висока инфлация и дефицит на жизненоважни стоки. Колко ще трае това - не се знае. А какво предстои - зависи от това какво ще прави Русия в Украйна, заявява пред новинарския сайт банковият експерт Василий Солодков.

Парите в Русия силно поскъпнаха. Днешните лихви са всъщност забранителни. Едва ли някой ще дръзне сега да вземе дългосрочен заем, прогнозира "Комсомолская правда". Заради непосилните кредити много бизнеси ще затворят, ипотечните заеми ще бъдат парализирани, доверието на инвеститорите ще бъде изгубено за дълго време. Пропукват се самите основи на модерната цивилизована икономика в Русия - това прилича на наближаващо цунами, алармира в интервю за "Свободная преса" финансистът Максим Кривелевич. "Последният руски цар също имаше много пари. И как свърши всичко това?", напомня политологът Алексей Неживой.

Председателят на Съюза на потребителите в Русия Пьотър Шелишч предсказва в "Новая газета" съществено поскъпване на вноса, дефицит на резервни части за най-различна техника, многократен скок на потребителските цени. Но се надява да не се стигне до ембарго върху доставките на чуждестранни лекарства в Русия (58 на сто от препаратите в обращение) - това би означавало "много хиляди предотвратими смъртни случаи и инвалидности". Всички бивши соцстрани се стремяха към членство в НАТО поради страх от Русия - и сега потвърдихме, че без НАТО е смъртно опасно да бъдеш наш съсед, коментира той инвазията в Украйна. Според руския общественик всички граждани трябва да призовават Путин незабавно да спре военните действия и да търси мирни решения на проблемите с Киев.

Щом западните страни ни отрязват от капиталовите пазари, Русия може да ги отреже от стоковия поток, заявява пред "Взгляд" анализаторът Владимир Ананиев. Икономиката на страните в Европа - и бизнесът, и потребителите, зависи от енергийните ресурси. Теоретично, ако руският износ на петрол и газ за Европа спре, част от европейските предприятия просто няма да могат да работят, а токът за населението ще поскъпне. Да не забравяме металите, селскостопанската продукция и много други неща. Докато не са прекъснати търговските връзки, валутният пазар в Русия няма да бъде унищожен, разсъждава експертът.

"Ядрените" антируски санкции практически не засегнаха петролногазовия износ на Русия. Западът откри в тях дупка, която ще даде на Русия възможност да поддържа валутния баланс, пише "Независимая газета". И за САЩ, и още повече за ЕС налагането на санкции, ограничаващи доставките на горива от Русия, е табу - поне докато петролът и газът са крайно скъпи, а в ЕС има недостиг на енелгоносители. Затова всички досегашни канали за плащане на руския енергиен износ изглежда ще действат през цялата 2022 г., дори ако в близките няколко седмици военната операция на Русия в Украйна продължи, прогнозира бизнес аналитикът Антон Биков. Междувременно московчани обсаждат валутните банкомати, луксозните стоки и процесорите поскъпват, но в другите магазини засега няма паника и недостиг на стоки. Тъгува само светският хайлайф. За останалите шокът май се отлага до април, констатира в репортаж РОСБАЛТ. Агенцията обаче цитира и "съвсем не подслушани специално" коментари на столични водопроводчици. "Ясно ли ти е, че сега няколко години всички ще си смучем лапите" като гладни мечки през зимата, възкликва единият. Друг отвръща: "Значи си съгласен Русия да бъде унищожена?". РОСБАЛТ вижда в двамата олицетворение на "двете Русии", стоящи днес "замислени" край канализационния люк.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ARGON

    31 44 Отговор
    Антируска пропаганда и дезинформация нон-стоп 24/7. Еврейската хунта в Киев скоро ще падне.

    Коментиран от #11, #53

  • 3 мужици-крепостници

    52 23 Отговор
    Горката Русия и горките руснаци. Путин им върна времената на Сталин и Берия. Тежко им.

    Коментиран от #23, #39

  • 4 Фен Байдън

    42 28 Отговор
    Дните на Русия са преброени.

    Коментиран от #15

  • 5 ДИСКРИМИНАЦИЯ

    27 25 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ ФИЛТРИРАТ РУСКИ САЙТОВЕ ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ ПОДАВАЙТЕ ИНТЕРНЕТ ОПЕРАТОРИТЕ В ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ!
  • 6 Вова император на Третия Рим

    16 35 Отговор
    Абе вие май не разбирате, че Путин е ИНСТИТУЦИЯ в Русия. След победата в Украйна ще бъде избран за пожизнен председател на Съюза, в който ще не ще и България ще се намери.

    Коментиран от #56

  • 7 сектант

    8 6 Отговор
    и на путин и на байдънката им трябва по едно лексотанче
  • 8 Gucci x Balenciaga

    4 6 Отговор
    Руснаците нямат какво да ядат магазините празни когато свърши водката сами ще му светят маслото не му е лесно на лудия параноик 😅

    Коментиран от #33, #42

  • 9 ХАХАХА

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка":

    ДЖАМБАЗ НА ТУРСКИ ОЗНАЧАВА ТЪРГОВЕЦ НАЛИ ВИЖДАТЕ КОИ СА В МЕДИИТЕ И В ПОЛИТИКАТА БИВШИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ЧОРБАДЖИИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ФАШИСТИТЕ НИЩО НОВО!
  • 10 уви

    37 16 Отговор
    Путин постигна нещо , което никой друг не можеше да постигне - консолидира целият свят срещу Русия. Бъдещето на руснаците е меко казано ... безнадеждно.

    Коментиран от #17

  • 11 Кирю Канадеца

    14 13 Отговор

    До коментар #2 от "ARGON":

    И хунтата на Кирю Украинския Миг също
  • 12 Дамммммм

    15 16 Отговор
    Такива пророци ги четем вече 10 години-все я бутат тази Русия,все унищожават икономиката и, най-накрая излиза че това са празни приказки и розови дженди мечти...Още Барак Хюсеин Обама през 2008 година обяви,че с руската икономика е свършено...-а ние продължаваме да чакаме рухването и вече повече от десетилетие....

    Коментиран от #41, #50

  • 13 макдоналдс тръмп

    1 9 Отговор
    хахаха не ме учудва автора този вярвам скоро да го любят мощно мноооооо хора
  • 14 Българка

    30 11 Отговор
    Надявам се руският народ да се обедини и масово опълчи на кръвопролитието в Украйна. Само руският народ може да спре мракобесния диктатор, да го отстрани от власт и да има мир!
    Путин е терорист и военнопрестъпник. Той и цялата му клика пред трибунал в Хага!

    Коментиран от #21, #27, #31

  • 15 Кенеди

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фен Байдън":

    Не бъди сигурен дън та вакцинират
  • 16 Последният руски цар

    8 6 Отговор
    Да говорим ли кой финансира революцията, същите тези, които сега финансират Крайна. За бронираният влак и Ленин, за Троцки вагон с пари хванат в Канада и пуснат след консултации САЩ. За изнесеното злато, вагони с чернозем. За предадените руски офицери, да говорим ли? Кого фейквате, малко уважение към българските читатели и зрители. За отза на Кралските фамилии в Европа да приемат Николай, семейството му. Русия не трябваше да е победител ПСВ. Унищожихте Анстроунгария, Турция-тогава Русия я спасява Кемал, трябваше и Русия, но не ви се получи, когато Ленин ви каза, че няма да плаща контрибуции.
  • 17 пълни глупости

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "уви":

    Според няколко западни телевизии ли, или според БГ платените демократи?
  • 18 Българка

    9 8 Отговор
    С външният си и вътрешен дълг само за 7 дни ако САЩ бъдат санкционирани също като Русия, то от тази държава няма да остане и помен. И повече от сигурно, е че без никакъв свян ще повторят Хирошима и Нагасаки за да накажат страните които са им наложили санкции.
  • 19 може още

    9 6 Отговор
    След обявените от Вл.Вл. "икономически" мерки , смятам че следващият му ход ще е да върне крепостничеството на територията на РФ.
  • 20 помним

    10 17 Отговор
    Пропаганда. Безсрамници, лъжат и лъжат. По важно е да си припомним как през 1939 г. всички се бяха обединили за да нападнат Русия. Трябва да си припомним и как свърши всичко. Бяха взели зъбите на този дето тръгна срещу Русия. Само зъбите му останаха. Сега пак са се събрали всички за да вземат плячка. Пак всички искат кръв. Само по зъбите ще ви разпознават на края.
  • 21 джуча

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    по полека,по полека ще изрониш зъбите на зъбчатката и тогава и доктор ох боли неможе да ти помогне
  • 22 ПРИМЕРЪТ НА ХЮСЕИН И КАДАФИ

    12 8 Отговор
    е показателен за това, как се отнасят САЩ с по-слабите от тях. Затова ПУТИН им го каза в прав текст. Ще ударим по щабовете ви вземащи решения. Океана няма да ви спаси. Само посмейте да нападате Русия и край на САЩ
  • 23 стоян георгиев

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "мужици-крепостници":

    Добре че ние сме си супер и икономически и военно та е време да плачем на чужди гробища.
  • 24 Gucci x Balenciaga

    13 6 Отговор
    Руснаците нямат какво да ядат магазините са празни ,нямат и пари когато им свърши и водката сами ще го пратят на Майдана при укрите лудия параноик 😂
  • 25 КОЛАЖЪТ Е НА РУЗВЕЛТ

    7 7 Отговор
    само са сложили главата на Путин. Ето типичен пример за Империята на Лъжите както Путин нарече Запада
  • 26 Чърчил тогава

    5 7 Отговор
    Чърчил казва, Русия още 6 месеца ако беше седяла в окопите ПСВ, щеше да е със статут на победител. Затова финансирахте революцията на Ленин,за да не бъде Русия победител. същите които финансирахте петата колона Крайна 1955 Хрушчов амнистира Бандеровците и те се връщат, за да подготвят неонацистите в Крайна. 1954 Хручшов подарява Крим.
  • 27 Софке

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Пак ли ти? Безработна си, бедна си и за това си озлобена, но за безпаричието си вини САЩ.
  • 28 Затова

    10 6 Отговор
    Последният руски цар имаше огромни лични пари и участвА в основаването на Федералния резерв на САЩ. Командата за затриване на царското семейство дойде от САЩ,а Ленин беше само изпълнител на волята американските банкери. Те и затова финансираха преврата на болшевиките.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЗА РУСОПУТИНОФИЛИТЕ

    8 6 Отговор
    ТОВА КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ИКОНОМИКАТА И ЖИВОТА В РУСИЯ ,ЧЕ ЩЕ СЕ МОЛЯТ К19 ДА СЕ ВЪРНЕ☝☝☝
  • 31 А ти

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    На преглед е Курило !
  • 32 девять граммов в сердце

    10 6 Отговор
    Просто се чудя - какъв ли ще е краят на Путин , дали ще се самоубие /като Хитлер/ или ще получи "неочакван" сърдечен удар /като Сталин , Андропов , Черненко и пр./ ?!
  • 33 Тихо

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Gucci x Balenciaga":

    Маце ! Щом капацитета ти е до яденето , и до дрешките , коментирай идеите си само с други блондинки !
  • 34 Дъ-Ге

    5 3 Отговор
    Светът е вече друг и няма нищо общо с този на римско и другите времена. Сега всичко е различно, но само от едната страна. Наруши се вероломно олимпийските ценности, които ни бяха завещани от древни времена и са се спазвали векове наред. По време на олимпиадите са спирани всички войни и на са се състезавали състезателите от всички страни, независимо приятел, враг или който и да е. През 2008 г беше нарушено за първи път това "свято" правило и грузинския президент Саакашвили започна да бомбандира спящи села с цялата си възможна бойна техника точно по време на провеждането на олимпиадата в Китай. Всички знаем кой му заповяда. Олимпиадата се политизира все повече и повече. Тя загуби лице и причината за съществуването и. Неправомерно се лишават състезатели от участие в олимпиади, само защото са граждани на определена държава и дори не говоря за двойните стандарти и тормоз на такива състезатели дори когато участват. Тази сега олимпиада в Китай дори се обсъждаше повече кога ще започне войната, дали ден преди олимпиадата, дали по време на самата олимпиада или минути след тържественото и закриване. Естествено че не призовавам никой, но аз такава олимпиада с предварително свирен мач не искам да гледам. Не искам да гледам олимпиада с недопуснати силни състезатели под някакъв предлог, който след като олимпиадата е свършила се оказва, че е несъстоятелен и тези състезатели са реабилитирани. Ами хубаво реабилитирани. Но те все таки не са се състезавали. Не искам да гледам

    Коментиран от #35

  • 35 Дъ-Ге

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Дъ-Ге":

    Ами хубаво реабилитирани. Но те все таки не са се състезавали. Не искам да гледам да речем футболен мач на който съдията дава пред милиони зрители несъществуващо наказание срещу печелившия отбор само защото на "големите" не и изнася да спечели. Това се казва "гестапо" мач. Не искам да гледам "мач на смъртта" в съвременен прочит. За незнаещите да си направят справка за какво става въпрос. Така че всичко е различно от времето на едновремешните царе и времена, дъ ге, а ние си мислим, че живеем в най-свободния и прекрасен свят.
  • 36 да питам

    8 3 Отговор
    Малкия потропва ли нервно с крачета ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Давай давай ватник

    5 5 Отговор
    Получиха ссср 92 година..ей ватници научете си мястото или цивилизования свят ще ви го покаже
  • 39 грешиш

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "мужици-крепостници":

    По времето на Сталин имаше 15 републики и още държави от СИВ които помпаха Русия. При разпадането на СССР в Русия си мислеха, че стандарта там ще остане висок, нали все пак всичко беше създадено от руснаците, другите републики бяха само готованци. А какво се оказа... пияници. Ако не беше запада да налее милиарди по времето на Елцин сега щяхме да им пращаме помощи да не умрат от глад. Е, след няколко месеца пак ще се стигне до там.
  • 40 Дъ-Ге

    5 5 Отговор
    Руския флот е извън базите, но кажете къде е китайския флот, защото май и той не е по базите. На коя страна ще се включи Китай??? В момента китайския флот е надминал американския по брой, не по качество, но все пак ще е решаващ. Политиците нека да помислят Северна Корея дали ще седи настрани или вече и с тях се е договорил руския президент. Нека си направят, ако не са си направили справка те колко военна техника имат и на чия страна ще се включат, ако вече и не са се придвижили, Що се отнася до тази военна операция, защото тя е точно такава, поради начина на водене, то тя трябва свърши възможно най-бързо, което ще намали шанса за Трета световна. Всеки в момента вижда как президента на Украина господин Зеленски натиска за Трета световна без или съзнавайки това. Иска да въвлече в личната му разпра ЕС, като стане нейн член с всичките права, като няма да изпълнява задълженията си. Иска да бъде закрито украинското небе за руските самолети от НАТО, което автоматически ще прерасне в Трета световна след първото сваляне на руски самолет от НАТО. Това недоразумение трябва да приключи, докато не е станало неуправляемо и дори няма да можем повечето да станем свидетели за края на света. Ако някои другари американци си мислят, че ще живеят в закопаните си бомбоубежища, то те трябва да знаят, че живота и няма да продължи повече от година максимум и няма да могат да видят децата си как растат, а как умират пред очите и от следствията на ядрената война.
  • 41 Гарван

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дамммммм":

    Не четете, това е платен руски трол!
  • 42 смях

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Gucci x Balenciaga":

    Грешиш, украинците ще издържат и после запада ще построи всичко там наново. А в Русия мизерията ще се проточи с години. Тя пшеницата не е на хората, държавна е (на олигарсите работещи за Путин). Ако Путин трябва да избира да има хляб за народа или пари за нова кола и оръжия какво мислиш ще избере. Какво мислиш че избра сега, след като знаеше, че санкциите ще стопят икономиката и доходите на обикновенния човек? Избра войната, път хората да се оправят. Честито.

    Коментиран от #46

  • 43 жофгоиж

    4 2 Отговор
    потвърдихме, че без НАТО е смъртно опасно да бъдеш наш съсед
    За Коцето Копейкин няма проблем да излезем от НАТО. Ще си другаруваме с путиленд.
  • 44 Дъ-Ге

    5 2 Отговор
    За съжаление, дъ ге, никой от запада не познава руския народ. Той няма нищо общо психически нито с българския, нито с американския, френския и който и да е друг народ. Единствено Рейгън успя да намери правилния начин и да "удуши СССР в обятията си". Това е начина и никой друг. В момента Запада без да съзнава прави Русия все по-силна и по-силна, все по-обединена и по-обединена. Светът на започва и не свършва с държавите членки на НАТО и ЕС.

    Коментиран от #45

  • 45 аоофжиажф

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Дъ-Ге":

    На запада не му трябва да го познава. Трябва му да гледа какво прави и да реагира без трета световна война. Не е лесно
  • 46 наблюдател

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "смях":

    до 42 грешиш защото русия ще я осъдят да плати репарации за войната и ще си плати за всичко разрушено
  • 47 Павел пенев

    3 2 Отговор
    Нека да видим как ще свърши памперса Байдън. А да не говорим за Урсула Лайън и Аналена Бербок срещу които има по няколко дела за корупция,последно свързана с Пфайзер за ваксините против Ковид-19. И на двете искат останките. Това кога ще го чуете по нашите свободни медии?
  • 48 КирЧо - тъпото

    2 6 Отговор
    Всички източноправославни хора подкрепяме братята руси!
  • 49 Русия няма да ви играе по

    0 4 Отговор
    свирката нито на капиталовите ви пазари, нито на натовските ви инструктори. Сигурно ще правят нещо по-различно от досегашния ”влачи и граби” капитализъм. Можехте вместо да ни пускате евтината западна пропаганда, да пуснете нещо повече от Дугин, например, умници.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мери

    3 3 Отговор
    Не разбрах защо е толкова голяма омразата срещу руснаците и Путин.От 2014 в Украйна се провежда асимилация на руския народ и който не е съгласен да се пише че е украинец -гонения.Защо в ЕС не искат да разберат проблема между България и Македония,за езика на омразата и подмяна на идентичността. За тях това е проблем на две съседни страни. Защо Американците и НАТО толкова бързо избягаха от Афганистан-просто им се отвори възможност за по голяма бъркотия. Мразя войната и жалко за хората но и тук има дезинформации. Като за змийския остро -убити ама после се оказа че са пленени. В момента се предава само едната гледна точка. А за жителите на Донецк и Луганск
  • 52 Аристотел

    2 0 Отговор
    Този е не само запалаха за горкият руски народ, но и за хомо сапиенс.
  • 53 да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ARGON":

    нали беше нацистка? като ви спряха копейките съвсем се занемарихте

    Коментиран от #55

  • 54 По най-добрия начин

    1 0 Отговор
    Стана светец!
    Той и цялото му семейство!
    Жалко за руснаците, защото след имератора ги командваха бошлевиките
  • 55 Че той

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "да бе":

    Че той и Хитлер е бил евреен. Но не ну пречеше да е баш фашиста?!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Вуйчо

    0 0 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания