Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2022 10:21 4 867 69

Петролът продължава да поскъпва, търговците избягват Русия

  • петрол-
  • опек-
  • русия-
  • война-
  • инвазия-
  • цени-
  • газ-
  • енергетика-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • търговия-
  • санкции

Купувачите продължават да избягват руския суров петрол

Петролът продължава да поскъпва, търговците избягват Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Волатилните цени на петрола достигнаха над 114 долара за барел, тъй като купувачите продължиха да избягват руския петрол след инвазията на Кремъл в Украйна, докато ОПЕК+ прави всичко възможно да игнорира войната, започната от един от ключовите ѝ членове, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Нашествието предизвика опасения за доставките на стоковите пазари от енергия до зърнени храни, което накара потребителите, включително Китай, да търсят суровини по света. Купувачите продължават да избягват руския суров петрол, докато се опитват да се ориентират във финансовите санкции срещу Русия, а търговците залагат, че цените ще продължат да растат. Въпреки сътресенията, ОПЕК+ реши да не предприема действия.

Още новини от Украйна

Групата остана с увеличението на производството с 400 000 барела на ден, което беше насрочено за април, и приключи срещата в сряда за рекордно кратко време от само 13 минути, казаха делегатите. Мексиканският министър на енергетиката Росио Нале се опита да повдигне темата за Русия, но други членове на коалицията, водена от Саудитска Арабия, бързо преминаха към други въпроси без никакво обсъждане, казаха те. Международната енергийна агенция предупреди, че глобалната енергийна сигурност е застрашена и планираното спешно освобождаване на резерви от суров петрол от САЩ и други не постигна много, за да потуши страховете на пазара. "Сургутнефтегаз" не успя да продаде нито един барел от руския петрол, който предлагаше за трети път.

САЩ и техните съюзници досега се въздържаха от санкциониране на руския износ на суров петрол поради опасения относно въздействието на покачващите се цени на енергията върху потребителите, но търговията започва да блокира, тъй като банките изтеглят финансирането и разходите за доставка скачат. Дори преди инвазията, американският бензин на дребно беше най-скъп от 2014 г. „Има реални опасения от свиване на доставките“, каза Ким Кванграе, базиран в Сеул старши анализатор на суровини в Samsung Futures Inc. „Ако ситуацията в Украйна се влоши, тогава ние очакваме ново рали“.

Администрацията на Байдън заяви в сряда, че се стреми да наруши статута на Русия като водещ производител на петрол и природен газ чрез ограничаване на износа на технологии, свързани с енергийния сектор. Световните петролни компании, включително BP, Shell и Exxon Mobil, също обещаха да напуснат Русия. Отделно, Администрацията за енергийна информация съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,6 милиона барела миналата седмица. Запасите в центъра за съхранение в Кушинг спаднаха за осма седмица, докато доставките на бензин също се свиха.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лавренти

    75 9 Отговор
    Петрола поскъпва скоро и петрола от Близкия изток ще спре!

    Коментиран от #59

  • 2 Последния Софианец

    74 8 Отговор
    Ще има повече за Индия и Китай

    Коментиран от #65

  • 3 Даммммм

    114 10 Отговор
    Еми като избягват руският петрол-айде цената по две и се радвайте на демократичен петрол и газ...Абе направо спирайте всичко и да се свършва с тоя безумен и джендърски свят.,.

    Коментиран от #27

  • 4 хах

    82 12 Отговор
    Всичко се прави,за да може краварите да си продават на висока цена газа и петрола!

    Коментиран от #17, #34

  • 5 пешо ахмака

    75 2 Отговор
    Ние нали ползваме Руският петрол в българската рафинерия. Защо тогава цените се качват като неговата цена пада ???? Интресно защо цените по бензиностанциите рязко скачат в пиковите часове и след това спадат надолу.
  • 6 Гошо

    31 2 Отговор
    Да даже на картона не искат да го гледат тоя петрол руския Защо не поясни и това
  • 7 Дъ Крава 🐄

    52 5 Отговор
    Краварите ще ни докарат газ в консерви, първия кораб вече пътува за България. Очаквайте го март 23 година
  • 8 GnG

    34 4 Отговор
    "МИЗАТА" Е ВИСОКА, ЗАЛОГЪТ Е ОГРОМЕН, СИТУАЦИЯТА Е ЗЛОВЕЩА! БЪЛГАРИЯ НЯМА МЯСТО В ТОЗИ КОНФЛИКТ - в ютуб

    "ИВО ХРИСТОВ: МАКЕДОНИЯ Е ИЗЦЯЛО АНТИБЪЛГАРСКИ ПРОЕКТ, НИКАКВИ КПП И ПОЛЕТИ НЯМА ДА ИЗТРИЯТ ИСТОРИЯТА" - в ютуб
  • 9 Психиатъра

    65 6 Отговор
    Първо направиха ковид криза след това война в Окрайна за да замажат очите от срива на икономиката през последните 2 години сега умишлено със санкците си към Руската Федерация докараха енергийна криза и всичко идва от САЩ заради умрелия им долар и външен дълг !!
  • 10 👏👏👏

    26 3 Отговор
    Браво, браво избягвайте я докато се ухили като ВАРЕНА ОВЧА ГЛАВА.
    Още днес дигам и аз цените и ми яжте ....

    Коментиран от #18

  • 11 Най добрите

    41 2 Отговор
    клиенти на руснаците са американците. Айде джурналисте дай ни данни колко танкера е купила америка последните 3 години.
  • 12 Гаглей

    18 1 Отговор
    Ох майко виждали ли сте гладни олигарси... Какви глупости може да направи 1 човек не е истина. Вярвам и не слушам на очите си

    Коментиран от #19

  • 13 Само питам

    34 6 Отговор
    Колко плащат от Козяк за антируска пропагада от последните 6 месеца? Просто ми е любопитно заслужава ли си, щото инфлацията дето идва ще изяде заработката.
  • 14 бай икономисто

    35 5 Отговор
    Тези с коефициент на интелигентност над 50 в Европейския съюз трябва да са разбрали че Редица руски банки вече са свързани с китайската система CIPS. Например, ако някой иска да купува руски петрол и газ с CIPS, плащането трябва да бъде във валутата на китайски юан. CIPS е независим от SWIFT.

    Освен това Москва вече свърза своята платежна система SPFS не само с Китай, но и с Индия и страните членки на Евразийския икономически съюз (ЕаС). SPFS вече се свързва с приблизително 400 банки.

    Ключовият факт е, че бягството от доминираната от САЩ западна финансова система сега е необратимо в цяла Евразия – и това ще продължи в тандем с интернационализацията на юана.

    Коментиран от #24, #36

  • 15 Asan

    33 1 Отговор
    Скоро Фащ ще забъркат каша във Венецуела.Там са най големите резерви на петрол
  • 16 Браво на Кокорчо и коалиция

    37 1 Отговор
    От както са на власт дизела поскъпна с 40%.Тока с 400% за бизнеса.Хранителните стоки с 50%.Всичко е ОК продължаваме напред.Всички които имат депозити им намаляха с 50%.Лошо много лошо!
  • 17 Купуват го от Русия и го препродават

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "хах":

    На 200% надценка на Европа. Пък СЕО тата на компаниите нека си слагат украинското знаме и да си правят маркетинг как те били срещу Путин... Просто племе. Направиха го малоумно тия социални медии.
  • 18 👏👏👏

    28 2 Отговор

    До коментар #10 от "👏👏👏":

    Не подменяйте текстове!!!
    Ни ще се ухилим и гризнем дървото, не Русия!
  • 19 Ддддддд

    28 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гаглей":

    Хич не ми пука дали олигарсите ще са гладни-едва ли...ама виждам как ние с туби и бидони се редим пред бензиностанциите.Та май евро-атлантиците страдаме...

    Коментиран от #29

  • 20 БЪЛГАРЧЕ

    27 4 Отговор
    Вчерашната новина отразена в сайта бе, че единствено руския петрол не поскъпва.Днешната индиректно потвърждава вчерашната.Тоест избягвайки покупката на руски петрол се увеличават количествата от други доставчици и същите започват да вдигат цената.Резултата е по-малко печалби за Русия/намаляла търговия/, по-малко печалби за ЕС/ щота купува скъп петрол/ и по-големи печалби за другите износители на петрол.Казано на кратко губещи са Русия и ЕС.

    Коментиран от #26, #60

  • 21 !!!

    26 4 Отговор
    Снощи българските бензинджии се опитаха да ударвт кьоравото и спекулативно надуха цените и пуснаха "ибформационна" бомба и шараните клъвнаха! Въпросът е къде е т.н. държава и защо днес няма санкции и отнети лицензи???? Да вероятно, ще поскъпнат още горивата, но това снощи си беше гнусна, мръсна спекула!!!

    Коментиран от #28, #33, #48

  • 22 Срамуващ се

    21 2 Отговор
    "купувачите продължиха да избягват руския петрол"

    Нямам такива наблюдения за американските купувачи - даже купуват рекордни количества които ще продадат на пуделите си в Европа на двойни цени - само бизнес нищо лично. А ние като верни евроатлантици ще плащаме по 5-7 лв. на литър - защо ли руснаците създадоха една територия от неблагодарници по нашите земи.

    Като всяка самоуважаваща се империя по това време просто е трябвало да присъедини завладяната територия към себе си - така са правели всички империи по това време а те са дали свобода на един народ от неблагодарници.
  • 23 бай икономисто

    20 3 Отговор
    Опитват се да сринат икономиката на Русия . Обаче инфлацията в ЕС надхвърли 30% . До няколко месеца смятам че ще мине 50% . Цените на храните ще се повишат „начело с пшеницата“. (Русия и Украйна представляват 25 процента от световния износ на пшеница.) От гледна точка на Глобалния Юг, това е катастрофа.
    Що се отнася до блокирането на износа на руски суровини, това заплашва да причини прекъсвания във веригите за доставки на ключови материали, включително кобалт, паладий, никел, алуминий.

    Коментиран от #54

  • 24 Баща ти

    6 14 Отговор

    До коментар #14 от "бай икономисто":

    Рубльо,ти ли си бре?Май IQ-то ти е по-малко и от на Боко,виж вносът на Путлер от Китай и го сравни със Запада,дори те не могат да компенсират санкциите!

    Коментиран от #39

  • 25 БЪЛГАРЧЕ

    12 1 Отговор
    В ситуация на война и двете страни пускат менте информация.В тази връзка бих споделил посетителите на сайта - търсете и трети источници на информация, не само руски, европейски и американски.Например, японски информационен сайт пък тварди, че Русия няма да спре доставките на газ и петрол, какъвто и да е изхода от войната и че дори последните дни е увеличила двойно доставките на газ за ЕС.Истината е някъде по средата.

    Коментиран от #44

  • 26 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Четох / гледах в нета че , руският газ продължава да се продава на 250 длр. за 1000 м/3 / както е по договор / , а се продава вече на 1300 от закупилите го, на други страни у иврупата ? Верно ли е ? И ако е да , кво прайм ?

    Коментиран от #51

  • 27 Няма да се плашиш

    6 22 Отговор

    До коментар #3 от "Даммммм":

    Временно е, докато Путин капитулира, а това няма да отнеме много време!

    Коментиран от #31

  • 28 Антитрол

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "!!!":

    Сигурно "мръсна спекула" са направили нашите бензинджии и на международните пазари че за два дни петрола от 98$ скочи на 114$. И продължават да спекулират бензинджиите му мръсни - петрола ще стигне 150$ в най скоро време.

    От къде ви намират такива от Козяк

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 майстор Манол

    19 1 Отговор
    По времето на Дизелгейт Русия и Китай спасиха Фолксваген ,Ауди и останалите от групата. Включително и Мерцедес . Ако бяха подкрепили краварите Германската икономика щеше да се срути . Кой ще им купи кошниците за по 30-40 хил € ? Ние ли ,Румънците ли , Албанците ли , Македонците ли , Черногорците ли ....
  • 31 Българин

    19 5 Отговор

    До коментар #27 от "Няма да се плашиш":

    Ще има да чакаш Путин да фалира и ми се струва че няма да го дочака - ще си умрял от глад в чакане. Но важното е да сме верни евроатлантици и лакеи на американците - гладни ама верни.

    Нали господарите ти щяха да карат евтин газ и петрол ако руснаците спрели доставките - къде ги? А даже и не са спрели доставките.

    Коментиран от #40

  • 32 !!!

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Антитрол":

    И ти ли се мина снощи, шаран? Ако имах нещо общо с Козяк със сигурност, щеше да ме познаваш, като колега! И вместо да ръсиш мозък тук отивай да наливаш бидони с нафта да си пътуваш спокойно до село!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Навални е власовец

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "хах":

    Говедарите НЯМАТ нито газ, нито петрол.
    Виж колко сонди се продават в Тексас, където само за миналата година са станали 3950 земетресения с магнитут до 4.5
  • 35 ежко

    13 0 Отговор
    Петрола поскъпва. правителството събира яки акцизи и ДДС и накрая обявява "големият успех" -преизпълнен бюджет с големиииии излишъци:)А това,че българина е ограничил потреблението и е затегнал колана -това не е толкова важно.
  • 36 1944

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "бай икономисто":

    двете най големи китайски банки отказват да работят с расия. стокооборота с щатите е десет пъти по голям от този с русия. американския пазар е жизнено важен за китайските комунисти. расия е само суровинен придатък на света. ако расия страда китайците купуват ефтинко. по руски данни авиационния сектор се срива до две седмици. собствено производство на самолети нямат. 50 процента от елементите в суперджета им са западно производство. застрахователите спират да работят с руски превозвачи. тази сутрин обявиха повишаване на лихвите по ипотечните кретити на почти 19 процента. 30 процента от сумата при покупка на чужда валута е комисионна за държавата. олп е 20 процента от няколко дни. рейтинговите агенции обявиха инвестиции в расия като високорискови. положението е критично , а това е само началото. масово се купуват самолетни билети и рушняците се изнасят от рая на света. на хоризонта е руския фон щауфенберг.

    Коментиран от #50

  • 37 Слава на демокляцията!

    10 4 Отговор
    Припомниха на по-старите и показаха на младите какви опашки имаше по времето на Андрей Луканов и купонната система. Сега ще им покажат и какво е да нямаш пари и да не можеш да си купиш нищо, защото инфлацията ги е стопила.
    Ама карай! Важното е, че поне сме направили цивилизационния си избор, без да е имало нито избор, нито референдум.
  • 38 силно невярващ

    8 3 Отговор
    Кой вярва на Блумберг? Борсовите цени на петрола, газа и бензина хвърчат нагоре заради санкциите срещу Русия.Последиците вече се чувстват итепърва ще боли.
  • 39 бай икономисто

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Баща ти":

    Трябва да ти обяснявам лично ли ? Китай няма никаква нужда от стокообмен с американците . Има нужда само да продава. Обаче понеже им плащаха с долари - трябва някъде да ги пласират. Трябва да купят нещо с тях защото се получава свръх натрупване . За това Китай макар да не му е изгодно купуваше втечнен газ от американците за да може да си пласира доларите. Също метали във вид на скрап и разни други боклуци на далавера.
    Ако нещата се променят Китай ще иска разплащане в Юане , а не във долари и евра.
  • 40 Ами

    8 15 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Доставките не са спрели, но покупките са спрели! Нефта пак може да е евтин, ако арабите си качат производството. Нефт има и без руския. Това е временно. Русия закъсва с парите, руснаците се вдигат на бунт и е до там.
  • 41 Заради тия нещастници САЩ

    15 2 Отговор
    света страда и ще страда! Няма по вреден отпадък от тях!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КО РЕЧИ КО

    3 2 Отговор
    СОФИЯ БИЛЕТ за ГТ 1.60/КАРТА за деня 4 лв ВЕЛОСИПЕД 👍
  • 44 Антитрол

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Сигурен ли си че Русия няма да спре доставките - за контра-санкции чувал ли си. Ще има или сваляйте вашите или ние въвеждаме нашите - пък дали ще спрат доставките ще зависи тогава от запаза.
  • 45 1944

    5 8 Отговор

    До коментар #42 от "Павел пенев":

    "Сургутнефтегаз" не успя да продаде нито един барел от руския петрол, който предлагаше за трети път.
  • 46 Gucci x Balenciaga

    4 11 Отговор
    Не разбирам защо е тази паника?Това е за момента когато войната свърши цените ще паднат.За целта Путин и хората му трябва да се елиминират,дори не съм че ще има руски контрол това голямо събитие не е даром други ще са шефа
  • 47 Световни политици

    15 5 Отговор
    НЕ СЕ ПТАВЕТЕ НА МЪЖЕ. Когато Путин реши же продава нефта по 20$ /защото може да си го позволи/. и тогава ще бъдете бити и е.. от народите си защото не търгувайте с Русия а купувате скъп демократичен нефт. След това продавате на хората горива на петорна цена. МИСЛЕТЕ.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Gucci x Balenciaga

    3 14 Отговор

    До коментар #47 от "Световни политици":

    Путин ще продава в ада вече е отписан не го ли разбра😁

    Коментиран от #52

  • 50 бай икономисто

    10 4 Отговор

    До коментар #36 от "1944":

    Голяма заблуда си брато . Майкъл Хъдсън- един от най-компетентните икономически умове на планетата .
    Хъдсън отбеляза как той е „просто вцепенен от почти атомната ескалация на САЩ“. Относно конфискацията на руските чуждестранни резерви и прекъсването на SWIFT, основният момент е, че „на Русия ще отнеме известно време, за да въведе нова система с Китай".

    "Резултатът ще сложи край на доларизацията завинаги, тъй като страните, застрашени от „демокрация“ или демонстриращи дипломатическа независимост, ще се страхуват да използват американски банки".

    В момента стратегическата глупост на ЕС не е за вярване. Китай е готов да грабне всички руски природни ресурси – като Европа е оставена като жалък заложник на океаните и диви спекуланти. Изглежда, че предстои пълно разделение между ЕС и Русия – с малко останала търговия и нулева дипломация.
  • 51 ами нищо

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ами нищо, ще стоим и ще се пулим, и ще разкешваме, ако има какво. Циганина Костов, Недоразумението Зелю, Простия Бойко, Простото Кире, маймуните където скачаха "кой не скача е червен" и 80 % дебили.
  • 52 Хи хи хи

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "Gucci x Balenciaga":

    Паживьом увидим

    Коментиран от #57

  • 53 Мммммм

    5 12 Отговор
    А и в крайна сметка, войната я направи Путин. Сърдете се на него!

    Коментиран от #56

  • 54 М3 голд

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "бай икономисто":

    И титан за Ербъс и Боинг. До 6 месеца са спрели. Жалко

    Коментиран от #61

  • 55 Да кажа

    15 2 Отговор
    Правителството взе решение да излезем от банки, в които имаме съвместно участие с Русия. Тежко престъпление към българската икономика. В една от тези банки уставният капитал, с който участваме, е 15 млн. евро, а само за последните три години тя е вкарала в българската икономика, като кредити, 252 млн. евро.

    Сметката е простичка. Но е за умни хора. За хора, които имат държавническо отношение, не за хора, случайно попаднали във властта.

    Ами, ако тези банки направят кредитите изискуеми, дават ли си сметка за икономическото убийство, което извършват тези хорица?
  • 56 Българин

    18 3 Отговор

    До коментар #53 от "Мммммм":

    Защо никой не писа че украинската армия беше дислоцирана срещу Луганск и Донбас. И още си е там , не можаха да я изтеглят към Киев. Че украинската армия бомби цяла седмица двете републики което накара Путин да ги признае. Че украинците бяха тия които искаха войната. Сега изкараха Русия агресор - което си беше целта на цялата тая история подклаждана от западняците.

    Коментиран от #64

  • 57 Gucci x Balenciaga

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "Хи хи хи":

    Моя логика живи и здрави така започвам да си вадя извод от това което се случва, невиждано до сега този път ще си свърши работата САЩ ,с Навални удариха на дърво ,Тръмп нищо не направи или беше нарочно играха на добрият и лошият вдигна се цял свят няма Русия да е шефа ако ги оставят рано или късно ще стане като с Путин 😉 ако загубя ще черпя рядко съм в грешка
  • 58 Маг- Медведев

    5 2 Отговор
    Цената на 1000 куб.м. газ ще стане 3000 евро.
  • 59 Бейби мангафту

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лавренти":

    Петрола поскъпва, долара поскъпва чрез разпродажби на евро и удря износа на САЩ, държавните ценни книжа на ЕС на минус, държавните ценни книжа на най-големите държави в ЕС на минус, 10 годишните американски ценни книжа вече 5 дена на минус, в момента и индексите на борсата им влезоха в червеното, златото поскъпва, храните в световен мащаб поскъпват.. На това не му ли се казваше рецесия или аз съм учил по някакви други учебници??
  • 60 Майстор на спорта

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Русия нищо не губи, защото тя продава на посредници под друг флаг (познай чии са!) примерно на 100, а те препродават на 115 колкото е в момента цената. Сто са си 100, кой ти ги дава?
  • 61 Кун Фун Дзъ

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "М3 голд":

    През Китай пак от Русия ама на една хубава цена
  • 62 Васил

    5 0 Отговор
    При 140 долара за барел цената беше 2,50 за бензина а сега при 116 долара 2,65 ако на това не му се вика спекула здраве му кажи.
  • 63 Ицо

    2 3 Отговор
    Няма къде да мърдат всички ще клекнат пред Путин
  • 64 Аха

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    А да си чул, че Донбас е в Украйна? И имат право да си слагат войски, там където искат? Кой ще определя, къде да си слагат войски в собствената си държава? Ти ли?

    Коментиран от #67, #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Татаринът е безумен .
  • 67 Гацо Бацов

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "Аха":

    Донбас от 8 години не е вече в Украйна. Украйна не спази Минските договори. Така че да се сърдят сами на себе си .
  • 68 истината

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Аха":

    Украинците своите ли избиват тогава ? Група фашаги взеха власта с преврат и почнаха да избиват тия които не са съгласни с тях.
  • 69 Оценка

    0 0 Отговор
    Браво на търговците които купуват скъп петрол. Това се иска.