Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 10:51 7 351 134

Русия заплаши да спре газа към Европа

  • газ-
  • александър новак-
  • европа-
  • русия-
  • украйна-
  • северен поток 2-
  • ес-
  • война

ЕС очертава планове как да намали газовата си зависимост от Русия с почти 80%

Русия заплаши да спре газа към Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Русия заплаши да отреже доставките на природен газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" като част от отговора си на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, ход, който може да засили сътресенията на енергийните пазари и да доведе до още по-високи потребителски цени. В същото време ЕС очертава планове как да намали газовата си зависимост от Русия с почти 80% тази година, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Русия има право да предприема действия, които „отразяват“ санкциите, наложени на руската икономика, каза вицепремиерът Александър Новак, който също отговаря за енергийните въпроси, в телевизионна реч късно в понеделник. Той каза, че все още не е взето решение за спиране на „Северен поток 1“ и в момента газопроводът работи „на пълния си капацитет“. Коментарите дойдоха след ден на бурни колебания на европейските пазари на газ, като цените в един момент се покачиха с почти 80% на фона на страх от прекъсване на доставките от Русия.

Още новини от Украйна

Разчитането на Европа от руската енергия беше ключов фактор в усилията на лидерите на континента да се споразумеят как да отговорят на инвазията в Украйна. Миналия месец Берлин отложи проекта за газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 милиарда долара. Но много политици от ЕС остават предпазливи от незабавни действия, една от причините Германия да откаже предложенията за забрана на вноса на петрол. Германският канцлер Олаф Шолц каза в понеделник, че руският нефт и газ са от „съществено значение“ за европейската икономика. Приблизително 40% от вноса на газ в ЕС и една четвърт от петрола идват от Русия. Новак каза, че Русия има други възможности за продажба на петрола си, ако САЩ и ЕС забранят руския внос, и предупреди, че всеки подобен ход може да има „катастрофални последици за световния пазар“, а цените могат да скочат до 300 долара за барел или повече.

Междувременно Европейската комисия планира прекратяване на зависимостта на блока от руски газ, което може да доведе до намаляване на нуждите от внос с почти 80% тази година, според двама източници на Bloomberg. Планът, който трябва да бъде представен във вторник, ще предложи стъпки като въвеждане на нови доставки на газ и повишаване на енергийната ефективност още тази година, каза един от официалните лица, и има за цел да осигури независимост от най-големия доставчик на изкопаеми горива в региона доста преди 2030 г., по-рано от предишните прогнози. За да има шанс планът да успее, той ще се нуждае от действия от страна на държавите-членки, много от които вече се чувстват притиснати от инвестицията, необходима за плановете на Комисията за енергиен преход и сега се борят да овладеят политическото въздействие от скока на енергийните разходи.

„Мисля, че можем да представим план, който значително ще намали зависимостта ни от руски газ още тази година и след години ще ни направи независими от вноса на руски газ“, каза върховният представител на ЕС за климата Франс Тимерманс пред Европейския парламент в понеделник вечер. „Мисля, че това е възможно. Не е лесно, но е осъществимо.” Комисията смята, че ЕС вече разполага с достатъчно газ, за ​​да премине през остатъка от тази зима дори в случай на рязко прекъсване на руските доставки, според запознати с оценката. Изпълнителният орган на блока ще препоръча на държавите-членки да започнат работа по пълнене на резервоари за съхранение, така че да бъдат подготвени за следващата зима. Очаква се комисията да обяви, че ускоряването на Зелената сделка, всеобхватната стратегия на блока, насочена към постигане на климатична неутралност до 2050 г., ще намали емисиите на парникови газове, ще намали зависимостта от вносни изкопаеми горива и ще предпази икономиката от повишения на цените. Предложенията все още могат да се променят, преди да бъдат приети.

Като част от чистата промяна, ЕС в момента обсъжда набор от закони за постигане на по-строга цел за 2030 г. за намаляване на парниковите газове с поне 55% спрямо нивата от 1990 г. Пълното прилагане на правилата Fit for 55 ще намали потреблението на газ в ЕС през това десетилетие с 23%, или еквивалент на 82 милиарда кубически метра. Плановете от вторник ще добавят по-висок внос на втечнен природен газ и доставки по тръбопроводи извън Русия, повече възобновяеми газове, икономии на енергия и преминаване към електрификация. Заедно това ще даде на ЕС потенциал ефективно да замени 155 милиарда кубически метра газ, които в момента внася от Русия, със 112 милиарда кубически метра тази година. До 50 милиарда м3 годишно ще идват от нови източници на втечнен природен газ, 10 милиарда м3 ще идват по тръбопроводи от други доставчици и 20 милиарда м3 ще идват от нови мощности за вятърна енергия, които ще намалят търсенето на газови електроцентрали.

Натискът може да означава по-амбициозни цели за 2030 г. за възобновяеми източници и енергийна ефективност. Комисията също така трябва да даде приоритет на работата по свързването на тръбопроводите на Иберийския полуостров с останалата част от Европа и присъединяването на България и Гърция. Постепенното премахване на руския петрол и въглища може да бъде по-лесно от газа, тъй като ЕС има по-широк кръг от алтернативни доставчици. Изпълнителният орган на ЕС ще предостави на държавите-членки подробни насоки как да проектират мерки за регулирани цени, които да защитят потребителите на дребно и най-малките предприятия. Той също така ще обяви планове за временна рамка, която ще позволи ликвидна подкрепа на компаниите, засегнати от кризата. За да финансират подобни мерки, държавите-членки биха могли да обмислят налагането на временни данъци върху непредвидените печалби на енергийните компании. За да гарантира попълването на изчерпаните газови резерви на блока, комисията планира да представи до април предложение да изисква съществуващите хранилища на територията на ЕС да бъдат запълнени до поне 90% от капацитета си до 1 октомври всяка година. Тъй като референтните цени на газа за лятото все още са повишени, ЕС ще предложи увеличаване на нивото на отстъпката до 100% като стимул за презареждане на хранилището. Комисията ще предложи и координация за натрупване на запаси чрез съвместни доставки на газ.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубашка

    46 148 Отговор
    Какво ще яде Русия като спре газа?

    Коментиран от #4, #9, #14, #20, #25, #45, #63, #75, #114, #132

  • 2 87654

    122 13 Отговор
    Да могат американците да си продават техния
  • 3 😂😉 Та скоро ще бъде

    67 8 Отговор
    Американоевропейска
  • 4 1234

    129 16 Отговор

    До коментар #1 от "Рубашка":

    Китайците ще изкупят всичко!

    Коментиран от #10, #133

  • 5 сара

    43 124 Отговор
    Не знам дали Русия ще спре газа, но ЕС трябва да си го спре веднъж завинаги - болезнено и от раз, но пък с успех в перспектива.

    Коментиран от #19, #130

  • 6 Пич

    167 21 Отговор
    Смешното е , че тъпата Европа , заплаши Русия с това , че няма да купува газ !!! Не се чудете за кривите краставици !!! Тези са уникални идиоти !!!

    Коментиран от #37

  • 7 Е Сега

    117 16 Отговор
    ЩЕ ВИДИТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ И КОЙ КОЛКО Е СОЛИДАРЕН С УКРАЙНА КВО СИ МИСЛИХТЕ ЧЕ НЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКА ТУПАНИ ТОВА СЕ ПЛАНИРА ПОНЕ ОТ 6ГОДИНИ
  • 8 Статиите

    70 6 Отговор
    На жамбазов не се четат, аз само пиша

    Коментиран от #110

  • 9 Водка и буболечки

    22 48 Отговор

    До коментар #1 от "Рубашка":

    Се научат както китайците има много насекоми и влечуги
  • 10 Луч

    20 81 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Как ще закараш газа до Китай?С камиони?

    Коментиран от #35, #39, #41, #46, #87

  • 11 Да живее свободата

    26 88 Отговор
    Пияни ватници.
    Рублата скоро ще стане два цента.
    Ще я карате на алкохолни калории само май.

    Коментиран от #47

  • 12 Анонимен от Бъдещето

    100 10 Отговор
    Да не стане “ами Сащ обещаха да помогнат, но ни подведоха...”. Кофти тръпка ще е...
  • 13 Дедушка

    19 75 Отговор
    Да, само дето преди санкциите бяха наясно,че джуджето ще спре газта и си осигуриха алтернатива.Дребния плаши гаргите.

    Коментиран от #84

  • 14 Дика

    72 5 Отговор

    До коментар #1 от "Рубашка":

    На тия едно може да им се признае, носят на глад повече от Запада, свикнали са...
  • 15 Лавренти

    77 7 Отговор
    ЕС минава на газови изпарения!
  • 16 хе хе хе

    70 5 Отговор
    Какво чакат още спрете им газа да видим рейнметал как ще произвеждат гранатомети
  • 17 СПИРАЙ ЗА ДА ФАЛИРАШ НАЦЯЛО

    21 53 Отговор
    ТЯ БАБА ЕДНО ВРЕМЕ ВСЕ С ПУТЛЕРИСТКИ ГАЗ СЕ Е ТОПЛИЛА И ГОТВИЛА
  • 18 БАНКРУТА Е ВЕЧЕ ТУК

    91 13 Отговор
    ЕС СЕ НАИГРАХА ЗА ПОСЛЕДНО!

    Коментиран от #66

  • 19 Това

    54 3 Отговор

    До коментар #5 от "сара":

    Маце , е все едно ти да си го спреш - от раз , и с успех ! Усети ли безсмислиците , които казваш ?!

    Коментиран от #85

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 АнтиГост

    29 6 Отговор
    Явно ножът е опрял кокъла.
  • 22 КОНТРАТА

    53 3 Отговор
    Чичо Сорос ще се моли за Евро Съюза!
  • 23 даката

    13 54 Отговор
    да го спират, само тия руски фашисти да бъдат унищожени
  • 24 124

    80 9 Отговор
    Слава на Русия!

    Евроджендърите ви обявиха икономическа война в защита на американските интереси. Спряха ви всичко, а сега скимтят...

    Пуделите не трябваше да дразнят Голямата мечка...

    Коментиран от #40

  • 25 Стрелата

    53 7 Отговор

    До коментар #1 от "Рубашка":

    Китай е най големия пазар бре патаринчооо
  • 26 Оziris

    73 7 Отговор
    Спре ли газта спира и икономиката режим на тока и без топла вода без азотни торове!
  • 27 !!!?

    16 53 Отговор
    Путин доказа, че е Лъжец !!!?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 някой

    82 6 Отговор
    Германия няма терминали за втечнен газ. Всичко се подава по тръба. Германия зависи на 50% от руски петрол ..Ще спрат заводите , ще спрат автомобилите , ще имат режим на ток. Ще се разпадне пазар и доставките ! Русия има храна, гориво и реални неща (машини, заводи , стоки) ЗАПАДА няма ...всичко се доставя и пътува от някъде за някъде Колко болка може да изтърпи ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ,АВСТРИЯ ..и тн ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 !!!?

    11 53 Отговор
    Путин - Проклятието на Човешката Цивилизация !!!?
  • 32 Човечеството не бе подготвено

    8 55 Отговор
    за зверствата на путиновите орки. Вижте Обръщение на Андрей Мовчан, навярно най-успешният в момента руски финансист и инвестиционен консултант, напуснал 2020 г. Русия
    „Приятели мои от Русия, вие, които още не сте напуснали страната или сте решили да не заминавате! Знайте, че си давам сметка в какви условия се оказахте. Върху вас, разбира се, не падат бомби и вашите деца не гинат под ударите на руската артилерия, но да живееш в свят, в който да имаш език или даже само уши да слушаш, и поради това да си заплашен от 15 години руски затвор – не е сладка работа. Аз съм извън този кошмар и не смятам нито да мълча, нито засрамено да наричам войната "специална операция", агресора – "миротворец", гордите украинци, защищаващи свободата си – "фашисти", варварското унищожаване на жилищните квартали и гражданската инфраструктура – "точкови удари по военни обекти". На мен ми е лесно да не мълча, да не се преструвам – не е повод за гордост, – но вие не трябва да се срамувате, ако замълчите поради заплахата да бъдете физически унищожени или хвърлени в затворите.

    Коментиран от #53

  • 33 Сух

    64 9 Отговор
    Време ни е да излизаме от Европейския съюз! Това е потъващ кораб! Който ни задържа в този съюз, вече не ни прави доброто..

    Коментиран от #42

  • 34 Миро129

    29 3 Отговор
    Сърбите ще ни го подадът от запад да лапаме. Не могат на 🇧🇬🦁 да запушат всички дупки
  • 35 1234

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "Луч":

    "Power of Siberia" се казва тръбипровода ;)
  • 36 чудя им се на акъла

    53 4 Отговор
    И тия си живеят в някаква паралелна вселена. Да не са открили Перпетум мобиле за енергия от космоса ? Дето ще си прецакат икономиката ама ще стоят и на студено. А вместо да намалят вредните емисии , пак ще копат въглища. Само дето миньори няма. А бежанците от Африка не искат да стават миньори , искат да получават помощи.

    Коментиран от #44

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Самуил

    39 3 Отговор
    Гледах изказването му и е спестена част от изказването му. Накратко каза, че имат право и възможност да ги спрат, но нито една от страните няма да спечели от това.

    Коментиран от #54

  • 39 Сух

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "Луч":

    Ами те вече им доставят бе льохи..
  • 40 Трябваше да го спре

    23 3 Отговор

    До коментар #24 от "124":

    през зимата, да ни замръзне зарзавата, но мисля че от технологична гледна точка не е лесно, не е като да врътнеш кранчете в банята...
  • 41 ЧУК

    32 3 Отговор

    До коментар #10 от "Луч":

    Що до Европа с камиони ли я карат?
  • 42 Здрасти!

    15 3 Отговор

    До коментар #33 от "Сух":

    Англичаните...-най-старата демокрация,що мислиш го направиха ...

    Коментиран от #50

  • 43 Слава на Украйна

    4 31 Отговор
    рашистан заплаши, че ще се простреля в крака...вервайте ми...ще се гръмна...
    рассия ке падне!
  • 44 Мисля си, че става дума за

    14 3 Отговор

    До коментар #36 от "чудя им се на акъла":

    Война на ЕГО-то. Което очевидно преобладава при великите сили..
  • 45 Смешник

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рубашка":

    Русия има какво яде,но какво ще яде запада,нито газ нито жито нито материали за автомобили и самолети.
  • 46 Вече се строи провод

    34 2 Отговор

    До коментар #10 от "Луч":

    Не ги мисли. Бива льжи и дезинформация, ама хамериканската е калпава.
  • 47 такова е положението

    42 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да живее свободата":

    Кой го интересува колко ще стане рублата и колко долара !
    Ердоган Предлага на Путин разплащане в рубли . Ердоган каза, че Турция и Русия могат да използват " рубла, злато и юан в търговията".
    Путин вече не иска нито долари , нито евра.
  • 48 bullneck

    26 1 Отговор
    не бе, онея са одтавна 32-полови, сега ще минат на скакалци и пържени хлебарки, в бруксел вече в супермаркетите има асортимент така да се каже
    а и за газа, ще пърдят в найлонови торбички и ще ги носят в центрове за налягане
  • 49 1111111

    31 4 Отговор
    европейските марионетки говорят единствено за намаляване от руската енергиина зависимост. това са пълни глупости. проблема не е в зависимостта, а в цената. ако вашингтон изключи русия от международните енергиини и производствени доставки цените ще скочат, защото ще се отворят огромни дефицити, които няма да могат да бъдат компенсирани. а има и друго - спекулативното ценообразуване в подобни условия. пример - онзи ден опек официално заявиха, че поне до април няма увеличат добива на петрол. господа, ще плащаме много и за дълго, а европа ще обеднява, разбира се, различно - в берлин ще си сменят колата на 7 вместо на 5 години, а ние вероятно ще преминем на трайна диета.
  • 50 Сух

    43 7 Отговор

    До коментар #42 от "Здрасти!":

    Време ни е и на нас. РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРО СЪЮЗА!!! Време ни е да си вземем държавата в собствени ръце..

    Коментиран от #56

  • 51 економист

    31 2 Отговор
    Абу чудни работи стават в мъдрата европейска икономика. Русия не спира газа за ЕС а пък борсовата му цена се увеличи 5 пъти за 1месец?! Не се ли питат кой мъдрец ги прави тия работи? Кой е виновен? Колко са загубите? След като няма информация значи всичко е ОК.След кризата с бежанците, Ковид сега енергийна... Смело напред.

    Коментиран от #116

  • 52 Давайте

    5 27 Отговор
    Русия, НЯМА да спре газа, това си е харакири спре ли го. Но нека го спира тъкмо по-бързо ще се измислят алтернативни източници на енергия, което ще е добре за човечеството!
  • 53 стига с тия опорни точки

    34 5 Отговор

    До коментар #32 от "Човечеството не бе подготвено":

    А човечеството беше ли подготвено за зверствата в Ирак,Либия,Сирия,Йеман,Афганистан ,Виетнам,Сомалия.....

    Коментиран от #125

  • 54 Анонимник

    18 3 Отговор

    До коментар #38 от "Самуил":

    Имаш предвид, че Денисчу пак е преписвал накриво? Направо съм шокиран и потресен... ПОТРЕСЕН :D
  • 55 Шин Фейн

    30 2 Отговор
    Газ няма от къде за Европа Катар продава на изток и няма достатъчн изобщо за Европа.,а Азарбейджан няма дори достатъчно за Гърция защото продава и на Турция, САЩ ползват 950 милиарда куб. метра на година, а добиват 915. От къде ще дойде този газ за Европа?

    Коментиран от #65

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 пЕС

    6 8 Отговор
    Голяма работа... Не са само те с газта...

    Коментиран от #67, #78

  • 58 кочо кондензатора

    9 0 Отговор
    дейниииии,луп.каш ли се м0й
  • 59 Неможе

    19 1 Отговор
    Без този газ просто няма дори и десет пъти да е по скъп няма откъде да то вземат само ни хвърляха прах в очите защото викой невярва че ще завъртят кранчето но то никой не вярваше и че война ще има

    Коментиран от #71

  • 60 jeevs

    17 1 Отговор
    Или ,както вика поета.......Дупе да ни е яко
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Олга

    23 5 Отговор
    Проблемът е много сериозен. Норвегия обяви,че нямат достатъчен капацитет, както и Катар предупреди, че целият му добив вече е за фрактован и няма количества за Европа. Но официалните лица в БГ обаче заблуждават, че именно от тези държави ще получават газ при недостиг. Други варианти за сега не се предвиждат.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 propaganda

    14 1 Отговор
    На кой да вярвам - български журналист, който дори и не цитира от къде е взел новината или на Алексей Милър, който говори тази сутрин (пред нтв дот ру)?
    Шанатафа драсканица.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Пловдив

    4 16 Отговор

    До коментар #18 от "БАНКРУТА Е ВЕЧЕ ТУК":

    Банкрута е за Русия
  • 67 тъй де

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "пЕС":

    Прав си. Не само те и купувачи с тръбити до тях.
    Но "интереса клати феса". А интереса е, че Русия иска да продава а европа да купува евтино. Дано сегашния конфликт приключи бързо и след като се вдигне пушека, нещата пак ще си дойдат на мястото.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Спирате газта

    23 2 Отговор
    и на Европа икономиката е аут! Мечтата на САЩ! Ще са си постигнали целта!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Сух

    30 2 Отговор

    До коментар #56 от "Троль":

    Диктатура казваш. Ами като сме такива демократи, защо не дават думата в национален ефир на 2те гледни точки? Не е ли в основата на демокрацията това? Защо дават гледната точка само на някакви продажни лакейчета, членуващи в някакви задокеански организации. Това ли е демокрацията и ценностите, за които ти и такива като тебе плямпате. Че то си е чиста диктатура! Не благодаря. РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРО СЪЮЗА!!!
  • 73 Няма

    8 2 Отговор
    Няма да го спре. Ако искаше, щеше с това да започне. А не с хуманитарна акция в Донбас и Луганск (за които до скоро нищо не ме интересуваше, а сега трябва да плача на чужд гроб).
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 даамане

    11 2 Отговор
    Продавам къща с:
    - Едно дете, котка, риби, мъж, любовник + още двама мераклии, комшия изпробван, свекърва и един куп клюкарки!
  • 78 kkk

    19 4 Отговор

    До коментар #57 от "пЕС":

    И къде го тоя газ дето да замести 40% от доставките в ЕС? Жокери:

    Норвегия пресъхва и до броени години спира износа и ще задоволява само своите нужди. Максимум 10г. по-късно (реално до 5г.) ще трябва да внасят газ отнякъде- находищата им просто се изчерпват. И това всичко е официално заявено от доста време.

    Катар дори да изнася целият си газ за ЕС не може да покрие и 25% от нуждите на ЕС- пак се губят 15%. Да не говорим, че физически е невъзможно толкова газ да бъде приета от терминалите за LNG в Европа- инфраструктурата не го позволява.

    С азерският газ освен, че е малко има и друг проблем- основен акционер там е Газпром.

    За LNG с доставка от ФАЩ просто забравете- онея нямат нито находища, нито кораби с които да доставят такива количества газ в ЕС. И в момента "амер. газ" е реално руски от Ямал, натоварен на кораби които реално са руска собственост- справка може да правиш на много места...

    Та така- отде ще се появи този газ дето да замести руският като количества? За цени няма да говорим изобщо, но ще почват от $3000...
  • 79 СЛОНА

    9 4 Отговор
    ДА ГО СПИРА !!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ДОЛАР = 133 РУБЛИ

    5 13 Отговор
    АМИ РУСНАЦИТЕ ДА СИ ЯДАТ ГАЗТА И ПЕТРОЛА

    Коментиран от #95

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 сара

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Това":

    Никакви безсмислици не са. Спешно трябва да се намери алтернатива.

    Коментиран от #91, #93

  • 86 коко

    13 2 Отговор
    Да спират. По-добре ужасен край отколкото ужас без край. Тя работата няма да се оправи, ако преди това не се развали.
  • 87 Сократ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Луч":

    Ами пуснаха тръби. Какво си мислехте, че руснаците доматите с колците ли ядат.
  • 88 Анон

    7 6 Отговор
    Ако можеха да си го позволят , досега да са го спрели :)
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ток се прави и ще се прави

    4 5 Отговор

    До коментар #76 от "Бре смешко,":

    и без газ,ток се е правел и преди руския газ
  • 91 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #85 от "сара":

    Подсказвай , че никой в Европа не се сеща !!!
  • 92 Терминатор Три

    11 1 Отговор
    Нали това искахте демократчета а зимата още е тук
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Пипи Чорапчето

    5 13 Отговор
    И като го спреш - какво?!
    Европа ще студува и гладува - това е ясно, но Русия - какво? - ще цъфти и връзва?!
    Е, няма да цъфти и връзва и ти едва ли ще се лишиш от 700 милиона долара дневен приход! Защото , като дойде студа и глада и в Русия, и като ти сложат на везничката и мъртвите руски мъже и непораснали младежи, които прати като пушечно месо в Украйна, дали този народ няма най-накрая да ти потърси сметка?!

    Коментиран от #128

  • 95 Терминатор Три

    8 1 Отговор

    До коментар #83 от "ДОЛАР = 133 РУБЛИ":

    А ти ще си ядеш зелените хартии
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Мдаааа

    11 0 Отговор
    С други думи ЕК легна на САЩ и закопа Германия, България и други членки на ЕС от мерак да угоди на наглосаксите. Ми вместо ВБ да напуска ЕС по добре беше ЕС да се присъедини към ВБ.
  • 98 Анонимен

    12 1 Отговор
    "Блестящо" решение ! Повече от тъпотията която ни постави в тази ситуация . Това няма как да не реши проблема .
    Бъркането в джобовете ни със зелените фантасмагории сега ще се ускори . До кога ще търпи населението да го скубят се чудя ?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Тоя

    5 0 Отговор
    е срам за СУ. Скрий се някаде лъжецо. Мисир.
  • 101 Мамул

    5 1 Отговор
    Само нов ковид ши ни опрай! Требе а спим с маски и ша сми добре!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Мамул

    8 3 Отговор
    Геният Тесла откри "свободната енергия" която може да се пренася без кабели. Аутиста Мъск сведе името му до коли на батериики, които ще ползват ток получен от горива до голяма степен. Петрола и газът могат да не се употребяват само в лъжливите неолиберастки бълвочи.
  • 106 наблюдател

    7 0 Отговор
    Ще се справят!Ще духат на перките!Не знам само каква зима ги чака тази година.
  • 107 177

    1 12 Отговор
    Европа заплаши че няма да купува руски газ и нефт. Нашите путлеристи веднага наскачха колко била глупава Европа и колко лошо за нея е едно такова решение. Така и Путин и всички руски величия ни укоряваха, че не им вървим по акъла и колко лошо е това за България.Забележете всички те се грижат не за интересите на Русия, а за интересите на Европа и България! Айде стига с тези елементарни номера. Щом реват обаче, да знаете че точно от това ги е страх. Европа да спре да купува от тях и да ги изолира по всякакъв начин. Това е най-големия им кошмар. Дано да стане по-скоро. Друго решение не виждам. Иначе наглостта им ще стане безгранична.Жалко само за руския народ.

    Коментиран от #111

  • 108 Антитрол

    12 0 Отговор

    До коментар #103 от "Сесесере":

    Не се притеснявай - газ и нефт винаги има къде да ги продадеш - Европа е 500 милиона а светът е 7 милиарда. Само китайците са 3 пъти повече от европейците - ако сложиш и Индия Европа е прашинка.

    Пък износа на въглеводороди формира 8.7% от БВП на Русия - за справка въглеводородите формират 11.2% от БВП на САЩ. Ще има да чакате Русия да фалира - пък намаления износ отдавна е компенсиран от високите цени. Да не би Русия да фалира при 40$ барел че даже по едно време имаше отрицателни цени.

    Виж България и ЕС ги пиши фалирали.
  • 109 От статията

    11 0 Отговор
    Се вижда, че ЕС се заканва да спре газа от Русия. С което целта на САЩ е постигната.
  • 110 Че какво

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Статиите":

    Да четеш пълна измама
  • 111 Антитрол

    11 0 Отговор

    До коментар #107 от "177":

    Вие мислите за интересите на господарите си а не "русофилите". Ние мислим за интересите на България защото българите ще плащат за скъп петрол и газ - няма да са господарите ви отвъд атлантика.

    Защо ли САЩ не казват ние ще ви доставим евтин газ по 100$ за 1000 кубика и аз ще съм първия който ще иска спиране на руския газ - но няма такова нещо. Да кажат от САЩ доставяме нефт по 50$ барела - веднага се отказваме от руския - нали ние трябва да сме солидарни с тях - те защо не са солидарни с нас а гледат печалбите.
  • 112 Даже много ги забавиха

    6 0 Отговор
    Контрасанкциите,да вървят непосредствено след санкциите.
  • 113 Влизаш във ФАКТИ,

    9 0 Отговор
    Поглеждаш заглавието, проверяваш кой е автора на сензацийката и пропускаш статията - направо към коментарите,защото ТОВА е истината - различни мнения,които сортираш и филтрираш.Виждат се и двете страни на монетата,виждаш и друга гледна точка, освен демократично наложената единствена правилна! Харесвам този сайт, въпреки пропагандата! 🙂
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 БПФ

    7 0 Отговор
    Човек трябва да е съвсем изкукуригал, за да вярва на тимерманс. Литератор по образование, отговаря за енергетиката на ЕС.
  • 116 Nik. А

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "економист":

    Борсовата му цена се вдигна заради наложените санкции, съответно Газпром обявиха официално мисля,че ще вдигнат цените.
  • 117 Разделяй и владей

    5 1 Отговор
    С един куршум ,два заека! Целта на САЩ е да удари икономиките на Русия и Европа! За руската не знам,но европейската без руските ресурси е мъртва!
  • 118 177

    2 4 Отговор
    До 111.
    Аз нямам господари. Не съм казал и дума за САЩ. Това си е някаква твоя обсесия. Говорех за България и Европа. Те са моята грижа. Не Русия, която очевидно е твоята. Няма разлика между американците и руснаците в приоритетите им. Техните собствени са на пъво място. Разликата е само че едните са мизерници. Сети се сам кои. Това е. Ато трябва да избирам дали да мизерувам заради високите цени на газа и нефта или заради че ще ме управляват руснаците, избирам първия вариант. При него поне има надежда нещата да се оправят. Дойдат ли руснаците прикючва всичко. Справка - всички държави които са се хванали с тях. Всички са доведени до просешка тояга. Всички бягат от тях при първа възможност, ако успеят разбира се.

    Коментиран от #127

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Симо

    2 3 Отговор
    Не усещате ли, че Байдьн и Путин са се договорили: Русия спира газа за ЕС, оттегля се от този пазар, на който се наместват САЩ с техните нови, много високи цени!? ЕС пак е изиграната страна! Русия си продава газа на азиатските пазари, САЩ - на европейските.. Цената на нефта скача, пак удар по ЕС...
  • 121 РУСИЯ

    1 3 Отговор
    АКО СПРЕ ГАЗТА И НЕФА ДИРЕКТНО СЕ САМОУБИВА, ОТ ТОВА ЗА СЕГА СЕ КРЕПИ.
  • 122 tomito

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "Слава на Украйна":

    Проблема е ,че няма алтернатива на газа на този етап и всички вкупом ще духаме супата . Жалко ,че някои не го разбират и всички ще трябва да плащаме цената за сметка на тези от задокеана,
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 xxxx

    3 5 Отговор
    Руснаците ще спрат още балалайките,Ладите и леките жени към Европа !
    А и също така заявиха ,че щяли да изтеглят рускините от порнхъб !
  • 125 стоян

    0 5 Отговор

    До коментар #53 от "стига с тия опорни точки":

    До 53 ком -другарю -забравил си чечения където хората също както в домбас искаха независимост -но руснаците я сринаха с земята
  • 126 Боби

    1 0 Отговор
    Кога ще спреш газта никога само Гейл новини спирай ама страх ???
  • 127 stan40

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "177":

    Да избереш да мизерстваш е много глупаво. Не карайте и другите да го правят. Не карайте и другите да простият, като Вас. Съжалявам, но трябваше да Ви го рекна.
  • 128 stan4o stan4ev

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Пипи Чорапчето":

    А защо първо Вие не потърсите сметката на тези които направиха българите по-бедни, като вкараха България в икономическа война? Отговорете и на въпроса, дали като стане България по-бедна може да бъде независима? Бедността е спътница на простотията.
  • 129 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    когато пишете за зависимости,говорете с данни на русия.бг има 3/4 зависимост или 75% от руската газ и нефт.Ние не сме 96% зависими ,като по близките до русия и съседи.говоря литва ,латвия,финландия,молдова.Единственно Франция е малко зависима около 22% и германия 47%.това са данните от расията,а тез лъжи дет ги п...ите по медиите само миришат!
  • 130 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "сара":

    Аллах ще господства над европа
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 мммда

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рубашка":

    Какво ме интересува Русия. Какво ще правим ние е точният въпрос?
    Само със думата санкция, числата на бензиноколонките полудяха.
  • 133 мммда

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Точно в десетката.
    Казаха, че САЩ и техния долар отиват по дяволите.
  • 134 ГанЯ

    0 0 Отговор
    Ще ви спра газа.
    Ще ви пусна ракетите.
    Ша ва Прая да умиргате!
    Путлер съм.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания