Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 06:09 3 064 2

Генщабът на Украйна: Противникът забави темпото

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сводка-
  • генерален щаб

Очакват се руски удари по граждански и военни цели с крилати ракети от кораби на Черноморския и Каспийския флот

Генщабът на Украйна: Противникът забави темпото - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противникът забави темпото на настъпателната операция и използва предимно ракетни и бомбени удари срещу цивилна инфраструктура.

Това съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в съобщение за руската инвазия към 00:00 часа на 9 март, цитиран от UNIAN.

„През деня противникът забави темпа на настъпателната операция, използвайки основно ракетни и бомбени удари по цивилната инфраструктура. Противникът продължава да съсредоточава основните си усилия върху: обкръжаването и превземането на Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев, Чернигов; създаване на сухопътен коридор между Крим и континенталната част на Руската федерация; достъп до административните граници на Луганска и Донецка области", се казва в доклада.

Според наличната информация "окупаторите обмислят да организират ефективно снабдяване на собствените си войски" с гориво чрез използването на съществуващата стационарна мрежа от автомобилни бензиностанции и хранилища за нефтопродукти.

"Врагът също така планира да създаде мрежа от полеви тръбопроводи на временно окупираната територия на Украйна" с възможност за свързването им към централния нефтопровод и пренос на гориво от територията на Беларус.

Отбелязва се, че по време на воденето на военни действия на територията на Украйна "нашествениците продължават да понасят значителни загуби".

Така 14-та бригада на специалните сили на Русия (Хабаровск) е загубила над 400 военнослужещи, а батальонната тактическа група на 25-та отделна мотострелкова бригада (Луга) от 6-та комбинирана армия е била изтеглена на територията на Руската федерация поради загуба на боеспособност.

"В посока Полесски противникът продължава да задържа окупираните по-рано линии и превзети населени места Бородянка, Копилов, Буча, Демидов.

В посока от с. Димер не са наблюдавани активни действия от страна на нашествениците, а в района на село Припят с до два БТР противникът заема отбрана.

По направление от с. Бабинци противникът извършва настъпателни действия с до пет бронетранспортьора, но е спрян и преминава в отбрана в района на Буча.

Въпреки понесените многобройни загуби, руските войски настъпиха в района на Ясногородка.

В посока Северски окупаторите не изоставят опитите си да превземат град Чернигов.

От района на село Глухов с помощта на до пет бронетранспортьора от 90-та танкова дивизия и 4 бронетранспортьора от 2-ра комбинирана армия на Централния военен окръг се опитаха да проникнат в отбраната на оперативната група войски на Въоръжените сили на Украйна, но бяха спрени.

В посока Слобожански противникът не изоставя опитите за блокада на Харков от север, но няма значителен успех, като в същото време извършва ракетни и бомбени атаки срещу цивилна инфраструктура с цел сплашване на цивилното население.

В Донецко направление руската армия продължава настъпателни действия в направленията Днепър и Запорожие с цел достигане до административните граници на Донецка и Луганска области. След като извърши неуспешна офанзива в района на Троицкое, противникът се опитва да възобнови настъплението в посока Запорожие и да превземе град Мариупол.

В южно направление противникът с до седемнадесет бронетранспортьора задържа населените места Херсон, Енергодар, Василиевка, прегрупира силите за по-нататъшно настъпление в посока Запорожие", посочват от Генщаба на Украйна

Очакват се руски удари по граждански и военни цели с крилати ракети от кораби на Черноморския и Каспийския флот.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вашето мнение

    38 14 Отговор
    Ти да видиш, докато чета сводките на уркопитеците оставам с впечатлението, че още ден-два и ще превземат Москва.
  • 2 Стойко

    6 4 Отговор
    Съвсем ще забави когато влязат в големите Украински градове и столицата Киев! Досега окупаторите и агресорите дадоха над 13000 убити а когато влязат още 4 пъти повече! В Афганистан за 10 години дадоха 16 хиляди жертви и 50 хиляди ранени и осакатени а в Украйна близо толкова за 14 дни!
Новини по държави: