Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 12:19 5 997 17

Дебне ли ядрена заплаха откъм Украйна - коментари от руски издания

  • аец чернобил-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Различни оценки показват, че Украйна би могла да създаде ядрено взривно устройство за време от няколко месеца до две-три години, твърдят в Москва

Дебне ли ядрена заплаха откъм Украйна - коментари от руски издания - 1

Украйна е осъществявала програма за разработване на собствени ядрени оръжия с плутониев и уранов заряд. Руската Служба за външно разузнаване и военното разузнаване ГРУ разполагат с документални потвърждения за това, пише "Комсомолская правда". Вестникът се позовава на "редица източници, заслужаващи доверие", без обаче да ги назове.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви наскоро на Мюнхенската конференция по сигурността, че ако не получи помощ за гарантиране на сигурност за Украйна, Киев може да се оттегли от Будапещенския меморандум, затвърдил безядрения статут на страната. Много доказателства сочат, че това не е било нито блъф, нито празна заплаха, твърди руското издание.

Още новини от Украйна

Според него в ядрената програма на Украйна са участвали киевски институти, а ключова роля в проекта била отредена на Харковския физико-технически институт, чиято експериментална база давала "по принцип" възможност за получаване на оръжеен плутоний от отработено реакторно гориво. По въпроса се работело и в зоната на Чернобилската АЕЦ под прикритието на местния висок радиационен фон. А персоналът на Запорожката АЕЦ "потвърдил", че такава дейност се водела и там, само че местните инспектори не я отразявали в докладите си до МААЕ.

Различни оценки показват, че Украйна би могла да създаде ядрено взривно устройство за време от няколко месеца до две-три години. Страната има и носители, които да доставят заряда до редица големи градове в Русия. А също така възможности да създаде "мръсна бомба" от гигантското количество ядрени отпадъци в Чернобил. Тъкмо за предотвратяване на такава диверсия в Чернобилската и Запорожката АЕЦ бяха изпратени руски войски, които дежурят там заедно с украински, пише всекидневникът.

"Представете си ядрен боен заряд да избухне на руска територия и какви щяха да са последиците" - "светът трябва да е благодарен на Русия, че тя толкова навреме започна военната си операция" в Украйна, заявява "Комсомолская правда".

Изявленията на руски официални лица, че през последните години Украйна се е стремила да създаде ядрени оръжия, засега не могат да бъдат нито потвърдени, нито опровергани - прекалено са малко незасекретените сведения, включително представените от Русия. Това заявява в интервю за "Комерсант" Пьотър Топичканов, асоцииран старши научен сътрудник от Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ).

Украйна имаше технологии и материали в сферата на ракетната техника още от съветско време, а и от сътрудничеството си с Русия до анексията на Крим през 2014 г., но картината не бе тревожна. "Потвърждава го фактът, че до края на февруари Русия никъде не бе повдигала този въпрос", подчертава ученият.

"Обществеността не само в Русия, но и в целия свят очаква нещо по-конкретно, а не просто думи", казва той. Припомня и предишни "безпочвени обвинения" срещу някои страни, че разработват оръжия за масово унищожаване - обвинения, "използвани като претекст за военна интервенция".

Според Топичканов на международни форуми с негово участие Украйна никога не е била споменавана сред държавите с потенциал за създаване на ядрена бомба. "При всяко положение за Украйна би било крайно трудно да скрие практически действия по създаването на ядрени оръжия", посочва експертът.

"Абсолютното мнозинство страни в света не споделят възгледите и действията на Москва спрямо Украйна. В тези условия, дори ако се случи немислимото и Русия представи убедителни доказателства за скрити усилия на Украйна по създаването на ядрени оръжия, повечето страни ще ги посрещнат с недоверие и ще ги отхвърлят", прогнозира той.

Докато не спре насилието в Украйна, според него не може да има "никакъв диалог" с Русия в сферите на ядреното неразпространение и контрола над ядрените оръжия. "Сега и в обозримо бъдеще всички изявления на Москва за ядрени рискове, уж съществували в Украйна, ще потънат в тишина", заключава специалистът от СИПРИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койчу

    33 0 Отговор
    Стуацията малко прилича като да дадеш на луд картечница
  • 2 Еми

    22 1 Отговор
    Най-много да проветрят съркофага кога вятъра духа на запад
  • 3 Бaро Вкаров

    35 7 Отговор
    Кво става?Клоуна кога ше говори в израелския парламент?😁🥳🤡👍
  • 4 !!!?

    16 14 Отговор
    Айде, пак се върнаха на огризките за "ядрена програма" в гаража на Зеленски !!!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Руските издания лъжат

    9 14 Отговор
    Не може от крайна да създаде ядрено оръжие за две-три години
    Ще са и необходими поне четири години ако и се помага от западните и съюзници

    Коментиран от #8

  • 8 А ако

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Руските издания лъжат":

    на Украйна се помага по-активно в създаването на нейно ядрено оръжие няма ли да успее по-бързо да го създаде
  • 9 Кики

    29 1 Отговор
    Русия пак спасява света от фашизма, в подземията на Чернобилската атомна централа са намерени следи от разработката на мръсна бомба с плутоний с която Украйна искаше да шантажира целия регион под ръководството на САЩ
    -ZZ-
  • 10 Трифон зарезан

    7 22 Отговор
    Оправданието за пред ХАГА. Няма да нападаме Украйна. Руски ядрени терористи.
  • 11 Сух

    7 2 Отговор
    Направо ми намирисва, как зеления папагал изстрелва ракета към Москва. И последвало пълно унищожение на Украйна, което ще направи територията неизползваема близките 1000год.Много тъпо..
  • 12 мдаааа

    9 0 Отговор
    Отдавна съм сигурен , че украинците са пуснали и Ковид-а ...
  • 13 Ядрена или Биологична е заплахата

    5 1 Отговор
    Под предлог за сътрудничество за намаляването на биологическите рискове в сферата на безопасността и защитата на световното здраве, Вашингтон контролира 336 лаборатории в 30 държави по света", каза говорителят на Външното министерство на Китай Джао Лидзиен.
    "В Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Всъщност сме доста притеснени, че руската армия може да поеме контрол върху тях. Затова работим с украинците, за да предотвратим попадането на тези материали в ръцете на руските сили", отговаря Нюланд на въпроса дали в Украйна има биологично оръжие,зададен й в Сената на САЩ.
  • 14 mi6osp

    4 1 Отговор
    Документи , заловени в АЕЦ Чернобил, показват, че Украйна започва да разработва собствено ядрено оръжие през 1994г., веднага след като е подписала меморандума от Будапеща.
    За целта в Чернобил започват експерименти за извличане на плутоний от отработеното ядрено гориво. Към 2021г.количеството добит плутоний е вече достатъчно за създаване на ядрени оръжия.
  • 15 злото

    2 0 Отговор
    Иска им се да наложат същия мореториум на Русия както на Иран, Ирак , Северна Корея наложени от САЩ. Добре замислен план за превръщането на света в зависима държава от евреите и САЩ. Не обичам руснаците но това намирисва на затворническата игра да пратим някой да дразни големите и после ние да го пребием като защитим слабия.
  • 16 баба ти от Пловдив

    2 1 Отговор
    тъпанарът клоун е заплашил Русия, а сега се крие в миша дупка! хайде в Хага боклук! не може садистични нарцисисти като з3ленски да играят цял свят
  • 17 Ппппласика

    0 0 Отговор
    Краварите да го...... ат!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания