Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2022 14:01 5 088 117

"Z" като заплаха, зверове или свастика

  • z-
  • символ-
  • русия-
  • свастика-
  • война-
  • украйна-
  • руска армия-
  • инвазия-
  • зверове-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • танкове-
  • буква z

Целта на символа е да демонстрира подкрепа за руската военна агресия срещу Украйна

"Z" като заплаха, зверове или свастика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Това е последната буква от латинската азбука. Доскоро напомняше само за героя Зоро. Днес знакът Z вече е символ на руската война в Украйна. Това обаче не стана изведнъж. За пръв път го видяхме върху руски танкове. После тези танкове влязоха в Украйна, пише "Свободна Европа".

Сега символът Z е навсякъде – върху билбордове, тениски, прозорци на коли, гимнастически трика. Целта му е да демонстрира подкрепа за руската военна агресия срещу Украйна. За несъгласните с войната в Русия той означава заплаха. Тези, които му се подиграват, получават глоби. Все повече хора сравняват знака Z с употребата на свастиката като нацистки символ. Украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува изображение с две кръстосани букви Z, които формират нацисткия символ.

„Всъщност не разбирам защо не избраха цяла свастика“, каза главната редакторка на украинското издание Киев Индипендънт Олга Руденко. Откъде се появи символът Z, какво означава и как се превърна в символ на подкрепа за войната? Отговорите са в следващите редове.

Откъде се появи и какво означава

За пръв път знакът Z беше забелязан върху руска военна техника в края на февруари, няколко дни преди началото на войната. Базираната в Русия организация Conflict Intelligence Team (CIT) няколко дни преди началото на инвазията публикува видео на движеща се руска военна техника близо до границата с Украйна, на което се вижда знакът Z върху танковете. Тогава Москва все още твърдеше, че няма намерение да започва война срещу Киев.

След като Русия започна войната срещу Украйна на 24 февруари, знакът Z беше забелязан на руски танкове и камиони на украинска територия. Снимки на фотографа на Ройтерс Александър Ермоченко показват, че знакът се появява върху руска военна техника в редица градове в Донецк. Украинските власти съобщиха и за друго означение върху руските танкове – знакът V. Откъде се появиха и какво значат тези знаци върху руската военна техника? Версиите са няколко. Първата е, че това са букви, които означават принадлежността на военната техника към определен военен окръг. Тази версия се защитава от основателя на CIT Руслан Левиев.

„В Русия има няколко военни окръга. Например, има Западен военен окръг. Тоест неговата абревиатура е ЗВО, а на латиница – ZVO. Първата буква (е) Z – съответно техниката на Западния военен окръг е отбелязана със Z“, каза той пред телевизия Current Time. „Има Източен военен окръг [на руски – Восточный военный округ], тоест ВВО, а на латиница – VVO. Така че техниката на Източния военен окръг е отбелязана с V.“

По думите на Левиев върху руска военна техника е забелязан и знак триъгълник. Според него той обозначава машините на Южен военен окръг, чиито нашивки изобразяват планини, за които е символ триъгълникът. Има и Централен военен окръг, чиято техника се отбелязва с диагонална черта. „Това не е наша догадка, разказаха ни го самите войници, които са на границата, че така са им обяснили обозначаването на техниката“, каза Левиев в интервю от 27 февруари.

Има и друго обяснение – че знакът Z е използван от руската армия, за да може руската военна техника да се разпознава отдалеч, за да се избегне приятелски огън. Един от експертите, които поддържат тази теза, е подполковник Тайсън Ветцел от базирания във Вашингтон Атлантически съвет. Ветеранът от руските специални сили Сергей Кувикин каза пред руски сайт, цитиран от Би Би Си, че различните символи обозначават различни военни части. „Използват се символи като тези – Z в квадрат, Z в кръг, Z със звезда или просто Z“, е цитиран да казва той. Целта е да се гарантира, че дори да загубят връзка с командването си, руските части са там, където са изпратени.“ Появи се и обяснението, че буквата Z символизира „цел номер едно“ на руските сили в Украйна – украинският президент Володимир Зеленски. То не е споделяно от много военни експерти.

Как Z се превърна в символ на войната

Руското военно министерство не казва откъде идва и какво значи знакът Z, но го превърна в символ на войната. В страницата си в Инстаграм министерството започна кампания със символите Z и V и надписи „За победа“ (#ZаПобеду) и „Силата на истината“ (#СилаVПравде). Това се случи през втората седмица от войната. Сега знакът Z може да се види навсякъде в големите градове на Русия – върху капаците на колите, на автобусните спирки, по билбордове и плакати. Руската държавна телевизия RT, достъпът до която беше спрян в ЕС, пусна в онлайн магазина си тениски с този символ.

Кампанията на руското военно министерство изобразява буквата Z с ленти в черно и оранжево – препратка към т. нар. георгиевска лента, която се носи по случай Деня на победата над нацистка Германия във Втората световна война. Русия обяснява войната, която започна срещу Украйна, с желанието си да извърши „денацификация“ в страната и обвинява управляващите в Киев, че са „неонацисти“ и „наркомани“. Москва не е предоставила доказателства за тези твърдения. „Те придадоха на символите значение далеч отвъд това, с което са били създадени“, каза преподавателят в Университета на Тексас Кирил Аврамов пред списание Тайм. „Това се вписва в традицията на най-добрите техники на съветската пропаганда за присвояване и приемане на символи.“

Според Аврамов целта на руската пропаганда е „да приравни действията на руската армия срещу Украйна сега с тези на съветската армия по време на Втората световна война“. В славянските езици буквата Z не съществува, но тя е силен и лесно разпознаваем символ, коментира Емили Ферис от британския Royal United Services Institute (RUSI). „Често при пропагандата най-простите неща работят най-добре“, каза тя пред Би Би Си. „[Символът Z] изглежда плашещ и доста рязък. От естетическа гледна точка, това е много силен символ.“

В Украйна също се появиха сравнения с Втората световна война, но в обратна посока. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников сравни символа Z с нацистката свастика в пост в Туитър от 7 март. Той публикува изображение с две кръстосани букви Z, които формират нацисткия символ. Два дни по-рано главната редакторка на украинското издание Киев Индипендънт Олга Руденко направи същото сравнение. „Руснаците избраха буквата Z за символ на своята инвазия в Украйна. Тя маркира руските военни машини и е широко използвана от подкрепящите войната в Русия“, написа тя. „Не разбирам защо не избраха цяла свастика.“

На заседание на Съвета за сигурност на ООН украинският посланик Сергий Кислица каза, че буквата Z всъщност означава зверове (на руски - звери). Това предизвика реплика на руския посланик Василий Небезня, който каза, че Москва има „свое собствено мнение“ за това кои са зверовете.

Депутати и болни деца

От началото на войната срещу Украйна руските власти организираха десетки акции в нейна подкрепа, включващи буквата Z. Руската депутатка Мария Бутина, която беше осъдена в САЩ за това, че е действала като агент на чуждо правителство, без да се регистрира, също се включи в акциите в подкрепа на войната. Тя публикува обръщение към руските войници в профила си в Телеграм, по време на което носеше значка със Z на ревера на сакото си.

„Продължавайте работата, братя. Ние сме с вас“, каза тя. На Световната купа по спортна гимнастика в Доха, Катар, руският гимнастик Иван Куляк се появи със знак Z на трикото, което носеше и по време на церемонията по награждаването. Куляк спечели бронз, а състезателят на Украйна Илия Ковтун спечели златото. Международната федерация по гимнастика осъди „шокиращото поведение“ на Куляк. Срещу него започна разследване и той е заплашен от забрана да се състезава.

Местните власти в редица руски региони също намират начин да покажат символа Z. В Архангелск местният парламент изобрази Z на стената на сградата си със светлини.

„Това символизира подкрепа за нашите въоръжени сили, подкрепа за решенията на президента и цели да ни обедини в трудна ситуация“, каза представителят на местните власти Иван Жерканов пред руска медия, цитиран от Ройтерс. Въглищният район Кузбас включи символа в името си по инициатива на местните власти и вече ще се изписва като КуZбас. Употребата на символа не подмина дори училищата – редица образователни институции публикуваха снимки на учениците, подредени така че да образуват символа Z. Персоналът в заведение за лечение на онкоболни деца в Казан изкара пациентите си навън и ги подреди във формация Z.

„Пациентите ни и целият екип се включи, общо 60 души“, каза Владимир Вавилов, ръководител на благотворителната организация, която управлява диспансера. Знакът Z се появи и извън границите на Русия. На протест в сръбската столица Белград в подкрепа на руската агресия срещу Украйна символът се появи върху прозорци на коли и върху дрехите на участниците.

Заплахи, протести и глоби

За някои руснаци обаче Z се превърна в символ на заплаха. Хора, които се обявиха публично срещу руската агресия в Украйна, разказват, че са намерили на вратите на домовете и офисите си знак Z, изписан със спрей или боя. Сред вандализираните офиси беше този на правозащитната група „Мемориал“, която беше забранена в Русия. Според организацията след полицейски обиск в централата ѝ на 4 март вътре е бил оставен надпис Z.

Руското издание Инсайдър съобщи, че вратата на апартамента в Москва на Рита Флорес от Пуси Райът е била надраскана със символа Z. Същото се е случило и с дома на филмовия критик Антон Долин, който обяви по-рано в социалните мрежи, че напуска Русия в знак на несъгласие с „престъпната война в Украйна“. Някои руснаци включиха символа в протестите си срещу руската инвазия в Украйна. На плакати по време на демонстрациите срещу войната в някои руски градове се появи надписът „Zачем“ (от руски - защо). Жител на руския град Сургут беше глобен с 40 000 рубли заради коментар в социалната мрежа ВКонтакте, че Z означава задници (на руски - засранцы).

Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари. Руската армия навлезе в страната от север, изток и запад и бомбардира ключови градове – столицата Киев, Харков, Николаев, Мариупол. От началото на войната над 3 милиона украинци се превърнаха в бежанци, а цивилните жертви са хиляди.

Автор: Елица Симеонова

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    58 9 Отговор
    Може и Зоро.

    Коментиран от #28

  • 2 ZZZZ

    58 5 Отговор
    Z или V служи за маркировка !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пьешу

    49 7 Отговор
    на гулю-гулю им е вътрешно. нищо работа, но приятно. Z
  • 5 Фараон

    68 6 Отговор
    Искара надницата джамбаз.
  • 6 Антонио Бандерас

    55 6 Отговор
    "ЗОРО" идееееееееееее!
  • 7 Генев

    45 13 Отговор
    Освободители!
  • 8 наблюдател

    54 22 Отговор
    всъщност, бих си купил фланелка със Z. cool! ;) ще бъде забавно, ако някой пси.х.одес.ен се опита да ми се прави на Ентересен...

    Коментиран от #14, #24, #97

  • 9 Аааааа

    19 73 Отговор
    Не се подигравайте с нацистките символи,навремето Хитлер трябваше да си свърши работата и това недоразумение Рассия да го няма

    Коментиран от #22

  • 10 Националсоциалист

    28 56 Отговор
    Z - Зверове комунисти
  • 11 Последния Софиянец

    58 17 Отговор
    Путин пусна в Украйна старата техника да се отърве от нея.Новите танкове ги пази за Полша и Румъния.

    Коментиран от #76

  • 12 Сава

    59 4 Отговор
    Запад Z
    Изток V
    другото са съчинения !
    Хитлеристки кръстове и ала бала,.. пълнеж за статия !
  • 13 Бай Ви Бай Дън

    19 49 Отговор
    Русия минава към латиница. Скоро официалния език в РФ ще е американски.
  • 14 Трак

    15 40 Отговор

    До коментар #8 от "наблюдател":

    Най много да отнесеш някой друг юмрук в дзурлата комунистическа ционистка от някой националист като мен

    Коментиран от #42

  • 15 Амиии

    46 13 Отговор
    Нацисткия символ е на байраците на десен сектор. А. "Z" на руските танкове означава защита от мръсната бомба на нацисткия режим в Украйна!
  • 16 ЗЛОНАМЕРЕНО

    17 39 Отговор
    Z- заразно зло, трябва да бъде унищожено, ЛИКВИДИРАНО.....
  • 17 Ас Ан

    24 8 Отговор
    З - Заповед- Залпове-Заличаване- Зеленски
  • 18 Рьоне Артоа

    37 4 Отговор
    Аамммма, че сте глу.пави! И децата от детската ясла е ясно за какво е в същност тоя знак. За новородените обяснявам: И Украйна и Русия имат една и съща техника още времето когато бяха една държава. Затова се слага сега тоя знак за да се различават и да не стрелят по своите. Можеше да не е Z, а каквото и да е нещо друго. Не търсете скрит смисъл като под вола теле.
  • 19 joko

    36 8 Отговор
    Точно укрите ли говорят за нациски символи????
  • 20 Абе

    38 3 Отговор
    Джамбазки Z - е Загубен в превода .Пропаганда да промивате мозъка на хората.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прав си!

    23 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аааааа":

    Ако беше я свършил, ти днес нямаше да пишеш, щеше на витрина да стоиш и NIVEA да се наричаш!
  • 23 супер сте

    27 3 Отговор
    За ти заприлича з на сфастика требе да имаш поне три бустера...
  • 24 няма да си интересен

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "наблюдател":

    ще предизвикаш интереса на хората върху теб, няма да ти хареса.

    Коментиран от #45

  • 25 Българин

    11 37 Отговор
    Българския народ е с Украйна . А комунистическите сви-не ще станат на тор в Украйна … повечето от тях вече станаха

    Коментиран от #87

  • 26 Означава...???

    8 26 Отговор
    Най-вероятно означава Z- засранци!!!!
  • 27 Абе,

    36 5 Отговор
    Денизчо,подлога мамина,я покажи на приятелчетата ти,бандеровци знаците по знамената и фанелките им !

    Коментиран от #81

  • 28 тикви

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Колко много поклоници на нацизма има в БГ!
  • 29 Стамболов

    9 31 Отговор
    Масово български лъвове се записват доброволци в Украйна и редом с Азов и Десен Сектор защитават Украйна и Европа от болшевиките терористи !! Комунизма ше бъде изгорен веднъж и завинаги

    Коментиран от #47

  • 30 неутрино

    26 2 Отговор
    За един танк е важно да може да стреля, да има добра броня и гориво.
    Една или друга буква не повишават или намаляват работоспособността му.
    Може би е ориентир за чужд-свой.
    Гледам и личния състав на двете страни ползва ленти с различен цвят около бицепсите.
  • 31 ZZZ

    30 6 Отговор
    Западът загива заедно с Зеленски.

    Коментиран от #59, #103

  • 32 Зелена еуглена

    15 4 Отговор
    "Z" е числото на протоните в даден химичен елемент. Нарича се атомен номер!
  • 33 Като

    23 2 Отговор
    Чета постовете на този автор или автори стоящи под това име искрено се забавлявам повече отколкото като гледам комиците даже то са шеги закачки разкази с неочакван край хахахс
  • 34 хи хи

    26 3 Отговор
    жамбазко днес е на форсаж. Да не му дават и на него по 1000€ горница...

    Коментиран от #53, #54

  • 35 ZZZZZ

    32 3 Отговор
    на мен ми харесва.Най малкото заради това,че дразни всички русофоби.Само Z ! П П Скоро щели да я премахват от латиницата ха ха ха...
  • 36 123

    25 4 Отговор
    Толкова е просто: Когато усетят заплаха, стават зверове и на джендърите маркират символ Z :) Браво на братушките! Яко режат укронацистите :)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Националсоциалист

    3 20 Отговор
    Скоро СВАСТИКА ще се вее над целия свят а байдън Путин Меркел макарон и компания ше бъдат изкормени и влачени по улиците с тяхните черва
  • 39 Защо не

    26 4 Отговор
    покажете схвастиките на униформите на украинскитв фашисти? Ааа, не ви изнасят, плащат ви за друго, забеавих. А Z идва от Зоро, символ на свобода и справедливост, хайде трийте ме че току виж някой нормален човек взел че прочел политически некоректно написаното...
  • 40 Иванушка  🇷🇺

    13 4 Отговор
    Z - военна групировка Запад бе товарищи
    V- военна групировка Восток, Изток на български бе братле.
    И в двата случая ключовата сричка е Бе ))
  • 41 фитко

    11 1 Отговор
    Z Z Z! Нещо неясно?
  • 42 Тракаш си зъбите

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Трак":

    От страх
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Филипов

    21 5 Отговор
    Ако въпросът е: защо руската армия не е смазала все още украинската, отговорът е: защото не искат. Това все пак са много близки народи.
  • 45 наблюдател

    16 4 Отговор

    До коментар #24 от "няма да си интересен":

    що, бре! нали сме свобода, демокрация и световен прогрес? или... това е само за споделящите гледната точка на укропите? ;) по-скоро няма да му хареса на оня "Трак", който заплашва с насилие. такива са много серт. докато са анонимни. :D
  • 46 коко

    9 4 Отговор
    Z не е ли Зеленски?

    Коментиран от #62

  • 47 Ха ха ха ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "Стамболов":

    И ти ли се записа?
  • 48 България

    10 22 Отговор
    Русия изгуби войната путинофили !!! Преживейте го и го проумейте . Скоро и нашите служби идват за вас нещастни малодушници

    Коментиран от #92

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 мнение

    13 3 Отговор
    Това е обърнат на 90 градуса нацисткия символ на АЗОВ-ците от Украйна. Ясен е смисъла му. Т.е. против нацизма?
  • 51 Като

    12 2 Отговор
    Победа!
  • 52 Чоки

    13 2 Отговор
    Това е специфична част от генома на руснаците. Среща се основно при тях. Заедно със знака Z често е написано ,,Няма да изоставим своите!,,
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Направо е

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "хи хи":

    в стихията си, мустафата им превежда пари на дума и запетайка...
  • 55 ценител

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "хи хи":

    тази е от тия, които разчитат на "помощ от приятели". ;)
  • 56 Лошо, много лошо

    10 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мария":

    Че се казваш Мария, казват че мариите не изневерявали, ама знае ли човек?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Слава

    17 3 Отговор
    Денисчо, образовай се, посоката на Z е от саовастиката. Д като дебил - къде беше, когато бомбеха Югославия - Ю като Юда!
  • 59 Тц,ще се разочароваш

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "ZZZ":

    Украйна загива заедно със Зеленски.Запада го е имало и преди Русия и преди Украйна.Лошо се сбиха двамата братя,ама сеирджии като теб колкото щеш.После пак ще се върнеш във времето на руски ревулюционни песни на три ракии и лекарства по "второ направление" от "загиналия" запад,па и някоя полуоска за маздата тоже може пак от там.

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Много си проZд, Саше, много си проZд

    9 2 Отговор

    До коментар #59 от "Тц,ще се разочароваш":

    М да, и един мармот завива долари в станиол

    Коментиран от #67

  • 62 Z е за

    10 3 Отговор

    До коментар #46 от "коко":

    укринските зелки които падат и ще падат...
  • 63 SCH💿Nino Brown

    11 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мария":

    Не разбрах какво общо има Европа с рускоукраинските проблеми.Не намисай Европа и ти като Зелински, вашата пропаганда няма да мине не вкарвайте България в интрига човек пишман да стане едно време при Тошо дето ви прибраха от там видяхте малко свят и свобода и станахте смели.Хващай пушката и се връщай и ти там от къде са дошли майките ви
  • 64 Helmut

    13 5 Отговор
    Който подкрепя украинските неофашисти, става съучастник на техните престъпления! САЩ се провалиха в милитаристчната си политика, видя се уродливото лице в цинизма им спрямо украинския народ.

    Слава на Русия!
  • 65 Видов Дан иде

    12 4 Отговор
    Това е знакът на Зоро - символ на справедливостта ..............сега може да рИвете колкото искате - ПРАВДАТА ще излезе наяве когато се разсеят мъглите на заблудата.Историята ще се произнесе с факти не с интерпретания.
  • 66 БОКО

    11 3 Отговор

    До коментар #43 от "Мария":

    КЕФИ СЕ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ , ВЕЧЕ Е ИЗПАРЕН КАТО НАЕМНИЦИТЕ КРАВАРИ !!! БЕГАЙ ПРИ КОМШИЯТА
  • 67 Ше ги сънуваш

    3 6 Отговор

    До коментар #61 от "Много си проZд, Саше, много си проZд":

    тия долари наивнико като едно време,ама ще трябва да ставаш рано за манифестации в прослава на новото време.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 не може да бъде

    5 2 Отговор
    Не знам колко колко интелигентост се изисква за да се разгадае ,че тези букви Z V O са организационни символи за руските военни.Разбира се ,който иска може да намери под вола теле,даже и крокодил!?Но в доста руски блогове и форуми буквите V и Z имат и друго значение VозмеZие или VoZmeZdie!
  • 70 Кирчо

    12 2 Отговор
    Много от клиповете в официалната страница на руските военни в тубата завършват с тази снимка.

    Коментиран от #73, #117

  • 71 GnG

    21 6 Отговор
    Да виждаш в руското Z, фашистка свастика, а да не виждаш символите използвани от бойците на батальон "Азав", срещу които воюват руснаците е ПРЕСТЪПНО ЛИЦЕМЕРИЕ !
  • 72 Баба яга

    10 2 Отговор
    Какви мъдри съждения, достойни за награда като световна класика. Браво Денисчо. Ето това е достойната българска журналистика.
  • 73 Верваме

    4 4 Отговор

    До коментар #70 от "Кирчо":

    верваме в новия месия,верваме...глей що мир наспори из европа,така като е подкарал ше задмине и американците
  • 74 Путин Хитлер

    5 17 Отговор
    Безумният Путин копира Хитлер и със свастиката!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Аха

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ами трябва да чака и ново поколение войска, защото тази не остана!
  • 77 Пеци

    2 7 Отговор
    Повече ми прилича на звяр с ушанка
  • 78 Ицо

    12 2 Отговор
    Z като Zara които искат да се върнат да работят в Русия)) ..пък ужким гордо напуснаха..
    А между другото..джамбата, по леко с бялото че ще станеш въртоглав като Зеленски 😁
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Джамби Гранта

    13 2 Отговор
    Z като зад ник , какъвто е и преписвача на статията..Няма да е лошо от Факти да правят психотест на персонала, от време на време
  • 81 Не разбирам

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "Абе,":

    как се връзва това :Амазон продава тениски със символите на Азов. В сащ Азов беше признат за забранена терористична организация. А сега палата на представителите отмени забраната за помощта на Азов. Сащ като опора на НАТО отива към фашизация ?
  • 82 Съд в Хага за Путин

    5 16 Отговор
    ZZ = SS Путинизъм = Хитлеризъм ! Това е новото зло на 21 век !
  • 83 Пипи Чорапчето

    4 12 Отговор
    Абе, символ на Злото джудже Злобил.
    Колко трябва да си е...н у главо, че да причиниш това на обикновените хора на една все пак призната суверенна държава.
    И за феновете му, дето ще наскочат с аргумента " ама Афганистан, ма Сирия, ма..." , да ви питам така: а кумирът ви в тази война с какво е по-различен от тези, които причиниха същото на обикновените хора там?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 « Z » като Затрий ЛЪЖАТА!

    12 4 Отговор
    Zавинаги с Русия!
  • 86 Объркани в превода

    9 2 Отговор
    « Z » като символ на надежда!
    “Zавтра (утре) все в парядке!”
    “Утре всичко ще бъде наред!”
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Сократ

    8 3 Отговор
    Аман от неграмотници. Със Z са отбелязани техниките на милициите на ДНР и ЛНР. Няма да е зле малко ограмотяване от страна на спи с у ва тел че то.
  • 89 Z еленски идват за теб

    8 2 Отговор
    Много Z много Z еленски
  • 90 Дивуй

    7 1 Отговор
    Ако беше една черта вертикална и проста щяхте да и сложите тук таме още черти и пак щяхте да го докарате до свастика.Я да видим преди буквата Z какви знаци имаме в Украйна?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Дивуй

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "България":

    Не бързай , най наглите ще бъдат ударени през муцуната и с други оръжия и останлите ще си седнат на задниците.
  • 93 ( 00 )

    5 5 Отговор
    Z е съкращаение от (Zero) или Нула (0) и е символът на руската армия и е както добре познатия символ с двете нули (ОО) за руската държава ..!!!
  • 94 Анка Картечарката

    6 8 Отговор
    Zагубеняци.
  • 95 Абе

    1 3 Отговор
    И.диоти. Със Z са маркирани машините от страна на РФ ,и с V машините на републиките от Донбас. Ся V какъв знак е!? Сигурно като на Мусолини.
  • 96 Зануляване

    8 9 Отговор
    Z идва от zero, което значи нула и се използва в документи да се обозначат местата, които няма нужда да се попълват.

    Преведено в дадената ситуация Путин ще занули Украйна, ако Зеления продължи да реве на запада и се заиграва с Путин.

    Дали ни харесва или не, това е положението.

    Коментиран от #99

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 !!!?

    6 2 Отговор
    За Чарли Чаплин свастики различни, но ДИКТАТОРЪТ е винаги един и същ !!!?

  • 99 бягай бягай

    8 8 Отговор

    До коментар #96 от "Зануляване":

    Такова зануляване пада ,че направо си смешен.Руската "безаналогова" мощ се видя ,че е просто една парадна армия ,която в реална бойна обстановка не става за нищо.Руснаците да се молят ,някоя по боеспособна армия да не ги подхване ,че не ми се мисли...Ще бъдат ритани обратно до москва.

    Коментиран от #107

  • 100 Сър Пичук

    7 11 Отговор
    Z е свастиката на рашистите, както пречупеният кръст беше на фашистите.
    Не мога да повярвам, че държава пострадала толкова много от фашизма може да причинява същото на друг и то братски народ.
  • 101 Иван

    3 2 Отговор
    Запад, към реката Рейн.
  • 102 Бат еди кой си

    3 0 Отговор
    Зико , футболиста.5655
  • 103 Айде бе

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "ZZZ":

    Аз пък си мисля: руснаците свършват курса- няма повече букви- край с тях!
  • 104 Няма ли кой

    7 2 Отговор
    Да му счупи тънките пръстчета на това дребно човече списвача, писна ми от пропагандата ву
  • 105 Тако Пеков

    4 6 Отговор
    Zлият Zпутин Zдраво се Zапече, zащото zакъса zагубената му zaпаднала zурлеста армия!
  • 106 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Символа си е символ все едно дали е буква или среден пръст.
  • 107 Зануляване

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "бягай бягай":

    Само че нещо не им стиска на другите армии и предпочитат да плащат високи цени на продуктите.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Тръмб

    3 2 Отговор
    Руската армия можеше да превземе цяла Украйна за един следобед, но те предпочитат да са внимателнми и един цивилен да не пострада. За това действат толкова внимателно и с грижа за хората!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Outfielder

    3 3 Отговор
    " Z" е буквата за затворник.
    Руските войници показват,в какво е превърнал кагебиста цял един народ.
  • 113 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    Това значи ли , че и рок групата ZZ TOP са фашисти ?
  • 114 цикЛОП

    0 0 Отговор
    Zoro значи ЛИСИЦА на испански ! Да не излезе се , че испанците са станали ФАШАГИ ?
  • 115 До цикЛОП

    3 0 Отговор
    Не лисица, а лисунгер - точно като Путин ! Само че монетата е обърната, а ролите разменени !
  • 116 До Тръмб

    2 0 Отговор
    Мдаа, много са загрижени, пожелавам ти и на теб такива грижи !
  • 117 Краси Костов

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Кирчо":

    Е, това и Гьобелс не може да го измисли. А няма ли да ги арестуват, като се върнат в Русия - там за думата мир се полага затвор.
Новини по държави: