Last news in Fakti

24 Март, 2022 16:13 1 062 15

Дискусия в ЕП: Депутатите настояват за намаляване на вноса от Русия

  • белгия-
  • брюксел-
  • еп-
  • европейски парламент-
  • дискусия-
  • горива-
  • руски

Дискусията бе посветена на ръста на цените на енергията в последните месеци и идеите на ЕС за преодоляване на зависимостта от руски горива

Дискусия в ЕП: Депутатите настояват за намаляване на вноса от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Дискусията бе посветена на ръста на цените на енергията в последните месеци и идеите на ЕС за преодоляване на зависимостта от руски горива, особено нефт, природен газ и въглища, съобщава се на сайта на Европейския парламент.

Дни по-рано Комисията представи плана си „REPowerEU”, който предвижда тройно намаляване на търсенето на руски газ от страна на ЕС до края на 2022 г. и пълен отказ до 2030 г., попълване на газовите резерви за зимата и мерки за снабдяване с достъпни и устойчиви енергийни източници.

Представяйки предложенията, заместник-председателят на Комисията, Валдис Домбровскис, заяви: „Ние трябва да отговаряме за собственото си енергийно бъдеще, а това означава, че не можем да позволим на която и да е външна страна да дестабилизира нашите пазари или да влияе на избора ни на енергия“.

От името на Съвета френският държавен секретар за европейските въпроси, Клеман Бон, подчерта значението на зеления преход за постигане на енергийна независимост: „Нужно е Европа да бъде независима от вноса на изкопаеми горива от Русия... Диверсификацията на ресурси, преходът към чисти, зелени форми на енергията, са задължителни“.

Маркус Пипер (ЕНП, Германия) призова страните от ЕС да намалят данъците върху енергията и да бъде премахната връзката между природния газ и цената на електричеството. В същото време обаче той заяви, че „да се изостави конкуренцията на енергийните пазари сега би било най-лошият начин на подготовка за следвоенното време. По-лесно е да се изостави пазарната икономика, отколкото да се възстанови конкуренцията“.

Дан Ника (С&Д, Румъния) каза, че планът на Комисията е „по-добре от нищо“ и приветства предложението за задължително натрупване на газови запаси, но изрази съмнение, че всичко ще заработи до зимата. Той също така поиска да бъдат обложени увеличените печалби на енергийните компании: „Не е приемливо в ЕС да има страни като Румъния, където някой продава енергия на цена 10 пъти себестойността“.

Мортен Петерсен (Обнови Европа, Дания) се обяви за промени, включително на индивидуално ниво: „ Трябва да спестяваме енергията в промишлеността, в сградите... Трябва да намалим термостатите, може би да сложим допълнителен пуловер и да започнем кампания, за да разберат хората, че си струва да спестяваме енергия. Трябва да ускорим добива на възобновяема енергия както на сушата, така и в морето“.

Виле Ниинисто (Зелени/ЕСА, Финландия) подкрепи идеята за общо закупуване на енергия, за подобряване на енергийната ефективност и за инвестиции в енергия от възобновяеми източници. Той също така призова страните от ЕС „да направят повече, за да подкрепят уязвимите домакинства,... например чрез директни плащания или ваучери. Това е спешно необходимо за онези, които не могат да платят сметките си за енергия“.

Паоло Боркиа (ИД, Италия) отбеляза, че е добра идея да се поддържат запаси от определено количество газ, но това ще доведе до допълнителен ръст на цените. „През годините ние направихме всичко, за да бъде ЕС твърде зависим от вноса на енергия; сега домакинствата и компаниите ще платят цената за това“.

Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша) каза, че предложенията на Комисията са насочени в правилната посока, но са в противоречие с действителността. „Ние планираме да купуваме съвместно газ, да регулираме газовите хранилища и да ускорим прехода към възобновяеми източници на енергия. Но реалността е различна: точно сега има надпревара за закупуване на изкопаеми горива“.

Комисията накрая осъзна, че енергийният пазар е абсурден, тъй като води само до ръст на цените за домакинствата и големи печалби за бизнеса, каза Манон Обри (Левица, Франция). „Защо трябваше да чакаме до края на зимата, когато цените се повишиха дори преди войната в Украйна?“


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмммм

    21 4 Отговор
    Ами малкия ГОЛЯМ президенти спре кранчето?

    Коментиран от #13

  • 2 деменция

    28 3 Отговор
    Каква дискусия, каквото ви наредят от САЩ изпълнявате, нали сте им подлоги ще докарате в Европа не САЩ, трета световна война глупаци!
  • 3 Грульо

    22 2 Отговор
    "и мерки за снабдяване с достъпни и устойчиви енергийни източници."

    И какви са тез достъпни и устойчиви енергийни източници?
  • 4 4-5 години

    20 1 Отговор
    ще са нужни докато Русия усети санкциите. Путин го е предвидил това и се е запасил с всичко.
  • 5 Българина

    15 1 Отговор
    каквото и да измислите можете само да печатате пари! ресурсите на земята са ограничени, а вие ги нямате. огледайте се у вас, колко стоки са произведени в европа и колко в азия? дрехи техника обувки опковки.
  • 6 JEFF

    2 14 Отговор
    Пълно спиране на вноса от Русия . Да , ще плащаме повече , но ще спим спокойни, ще знаем , че не сме преклонили глави пред един диктатор и убиец .

    Коментиран от #8, #9

  • 7 пфууууу

    14 2 Отговор
    Сметка без кръчмар. Без руската газ, ду-пе да ни е яко, това е самата истина, колкото и да не им харесва на някои. затова сядате, разбирате се с Русия и ще има и мир и газ, и всичко. И стига с тия тъпи санкции, които удрят ЕС де факто.
  • 8 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Гол и бос остани , гъзар бъди‼️
  • 9 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Няма да можеш да спиш, защото ще бъдеш гладен.
  • 10 предложение

    3 10 Отговор
    30% мито на всички стоки от Русия
  • 11 Бивш канадец

    2 2 Отговор
    Айнщайн е бил много прав - "Количеството интелект на планетата е константа, а населението се увеличава "....
  • 12 Шопо

    4 1 Отговор
    Теа са шопе ба! Язе не сакам мене (ЕС) да ми е добре, язе сакам на Вуте (Русия) да му е зле!
  • 13 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хмммм":

    До 1 ком -а замисляш ли се защо не го спира кранчето путина -защото денги нет -пари йок -в момента дори е усилил подаването на газ
  • 14 4321

    2 0 Отговор
    Интересно, от къде ще намерят рубли за да купуват руски газ в Европа?! А да се лъжем, че можем да минем без Руски газ няма смисъл и всеки що годе интелигентен човек го разбира. Лошото е, че пак сме на грешната страна! С една дума - дупе да ни е яко.
  • 15 ПОП СТАНЧО

    2 0 Отговор
    нека спрат вноса от русия зялата икономика в европа ше фалира
Новини по държави: