Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2022 09:46 4 389 22

Там посрещат руските олигарси с отворени обятия

  • олигарси-
  • оае-
  • русия-
  • украйна-
  • дубай-
  • война-
  • пари-
  • владимир путин-
  • руски олигарх-
  • руски олигарси

80 милиарда долара - толкова са изгубили руските олигарси от началото на войната

Там посрещат руските олигарси с отворени обятия - 1
Снимка: Shutterstock

Само преди няколко дни, докато руснаците бомбардираха Мариупол, в Москва се срещнаха руският външен министър Сергей Лавров и неговият колега от Обединените арабски емирства Абдулла Бин Зайед Ал Нахаян.

Според Лавров целта на срещата е да се обсъди положението в Украйна и как Русия би могла да разреши проблемите, трупали се там с години. Арабският му гост слуша и кима.

Още новини от Украйна

Лавров продължава: "Ние приветстваме балансираната обективна позиция, заета от Обединените арабски емирства". Опитният руски дипломат благодари за това, че ОАЕ като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН не са осъдили нападателната война на Путин, а са се въздържали при гласуването. Освен това Дубай отказва да се присъедини към международните санкции и в сянката на войната в Украйна се е превърнал в един вид "спасително пристанище" за състоянията на руските олигарси.

Олигарсите изнасят милиарди към Дубай

Стоманени, нефтени и строителни магнати, бивши депутати от Думата и бивши руски губернатори в момента изнасят състоянията си в емирствата. Докато американските и европейските финансови служби се опитват да замразят сметките на руските олигарси зад граница и да конфискуват техните яхти и самолети, по данни на "Ню Йорк Таймс" досега най-малко 38 руски милиардери са изнесли капиталите си в ОАЕ.

Сред тях са Андрей Скоч, бивш народен представител, който днес се занимава със стоманодобив и чиято състояние се предполага, че възлиза на седем милиарда долара. Той и още двама други олигарси явно са успели да закотвят яхтите си в пристанището на Дубай. Частният самолет на приближения на Путин Аркадий Ротенберг също изглежда е кацнал в Дубай и така е избегнал опасността да бъде блокиран на Запад.

Руските олигарси са загубили най-малко 80 милиарда долара

Изглежда, че мотото на руските олигарси гласи: "Всеки, който може, да се спасява", след като Франция досега замрази капитали на стойност 800 милиона евро. По информация на агенция "Асошиейтед Прес" Италия е иззела яхти и вили на стойност 156 милиона евро. Заради санкциите, въведени в резултат от инванзията в Украйна, руският елит е на минус от най-малко 80 милиарда долара.

Но пък в Обединените арабски емирства богатите руснаци са посрещнати с отворени обятия. През последните години към 40 000 руски граждани, в повечето случаи фиктивно, са се установили в Дубай, за да могат необезпокоявано да вършат сделките си. А сега към тях се присъединяват и особено големи богаташи. След избухването на войната в Украйна търсенето на луксозни вили е нараснало. Средният наем за луксозен апартамент в Дубай е 15 000 долара.

Държави заобикалят санкциите с помощта на Дубай

През последните години държави като Иран, Северна Корея, Сирия и Венецуела използваха Дубай като един вид финансов хъб, за да могат да заобиколят санкциите. В Емирствата не се интересуват от точния произход на парите, богаташите могат да се сдобият с луксозни резиденции, без да имат каквито и да било бюрократични проблеми.

Най-важният международен орган за борба с прането на пари - Financial Action Task Force - включи в началото на май Обединените арабски емирства в своя списък за наблюдение. Очевидно има достатъчно причини за това.

Автор: Мартин Дурм


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 6 Отговор
    Не са ги изгубили ‼️
    Откраднаха им ги ‼️

    Коментиран от #3, #7, #13, #22

  • 2 На кой му дреме?!

    13 3 Отговор
    Все едно да "експропиират" на Боко чекмеджето.Ми той има поне още три..
  • 3 Запада фалира

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Западняците фалираха и прибегнаха до традиционното си оръжие - кражбата!
  • 4 И в България е същото

    10 5 Отговор
    Руски шпиони изгонени от Лондон сега идват в България.
  • 5 и нии сме дали нещо на света

    24 1 Отговор
    А тук посрещаме яки укробатки с анцузи и возила по над 300 хил!?
  • 6 адаша

    9 1 Отговор
    Посрещат ги не с отворени, а с разкрачени обятия...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кошлуков Октавка!

    5 22 Отговор
    БНТ се превърна в рекламно лице на една руска верига магазини в България! Безплатно!
    Хора, не купувайте руските боклуци от тези магазини!

    Коментиран от #11, #21

  • 9 За сметка на това

    18 0 Отговор
    украинските няма защо да крият своите милиарди, които са не по-малко кървави. Преди няколко дни някаква дребна риба - бивша съпруга на техен депутат, декларира 28 милиона долара в куфари на унгарската граница.
  • 10 Дедо-вия

    18 1 Отговор
    ,,Цивилизованите,, както платиха СП2 през сметките за газ, така ще върнат и тези, с лихвите. Тия от векове са свикнали само да крадат. Едно време са ги наричали колонии, сега ,,демократизират,,
    Кой ги караше да дразнят Мечката...

    Коментиран от #18

  • 11 Радио Козяк

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кошлуков Октавка!":

    Викаш само американски качествени ГМО продукти да купуват ? Така е яжте анерикански продукти и ще сте психипески здрави, високи и яки, като Паси!
  • 12 big

    8 1 Отговор
    Арабите са много умни, просто се възползват от много пари и политиката някакси не ги вълнува. Руските милиардери не се знае дали ще се върнат в Русия след всичките санкции срещу тях, но определено някой губи повече от замразените им пари.
  • 13 Ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    По скоро спасяват откраднатото от самите тях!
  • 14 Тези алчни шейхове са

    2 6 Отговор
    забравили за Аллах ! Предполагам, че той няма да ги забрави ! Да приемаш пари от нечестивци и убийци как се оценява ?
  • 15 БСП на Бунището

    4 5 Отговор
    Руските комунистически феодали в Братска прегръдка със Славянските Арабски народи....Арабите започват усилено изучаване на Руски език от 1 ви клас и История на Руската Комунистическа партия - КПСС ...Само руска телевизия всеки петък и културно информационни програми.
  • 16 Шляхтиц

    7 0 Отговор
    Дойче Веле, така ли си нямате проблеми, та сте се захванали с милиардите на руските олигарси ????? Не ги мислете, ТЕ ще се оправят !!!!!!!
  • 17 Абе,

    4 0 Отговор
    Нато/сащ, веднага да почнат да бомбат Дубай !
  • 18 Войникът 🇧🇬 без армия

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дедо-вия":

    "...дразнят Мечката..." 🤔 Мисля,че дразнят е доста нежно казано ,та те се опитват да я дестабилизират като държава ,като в момента воюват с нея чрез Украйна! Там в РФ не минава номера като в БГ над 30г. да ни потапят с помощ на управляващите ни ,но и ЕС въвлякоха в разруха ,което позволиха самите лидери на държавите в ЕС! Жалко за човекът оглупял в световен мащаб да вярва,че го "бръснат за слива" всичките силни за деня световни управляващи😒
  • 19 SCH JVLIVS II

    3 3 Отговор
    Абе а добър ден 🤣в Дубай е най голямата пералня на п..и на руски милиардери сега ли го разбрахте
  • 20 Пако

    3 1 Отговор
    КОНЕЧНО,ДЕНГИ НЕ ПАХНЕТ.
  • 21 Конфискация на руските

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кошлуков Октавка!":

    Имоти и бизнеси.Т..макет на Лавров.НетКредит на СберБанк.Камчия.ЛукОйл
  • 22 Коч

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кога ще конфискуваме руското у нас.
    Има ли нещо, което не е руско?