Last news in Fakti

29 Март, 2022 13:21 2 037 0

Променят международните правила за разследване на авиокатастрофи

  • boeing-
  • ps752-
  • самолет-
  • канада-
  • украйна

Инициативата е на Канада

Променят международните правила за разследване на авиокатастрофи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Канадските власти възнамеряват да подемат инициатива за промяна на международните правила за разследване на авиокатастрофи заради ситуацията със сваления самолет на украинските международни авиолинии (UIA) в Иран през 2020 г., съобщи агенция Reuters.

Според източници от канадското правителство, министърът на транспорта на Канада Омар Алгабра трябва да внесе необходимите документи днес – 29 март, по време на провеждането на виртуален форум за сигурност на въздушното пространство.

Според действащите международни правила за гражданска авиация, Иран запазва пълен контрол върху разследването на катастрофата, което не устройва канадската страна. Освен това Отава от 2 години безуспешно се опитва да получи плащания от Техеран на роднините на загиналите пътници, много от които са канадски граждани.

Полет PS752 на UIA (Boeing 737-800) се разби малко след излитане от летище Техеран за Киев на 8 януари 2020 г. Сред загиналите 176 са граждани на Иран, Украйна, Канада, Великобритания, Германия, Швеция и Афганистан. На 11 януари иранските военни обявиха, че са свалили по погрешка Boeing,-а летящ близо до военно съоръжение, като са приели самолета за „вражеска цел“. Техеран предаде на Киев проект на технически доклад за причините за катастрофата. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече това опит да се скрият истинските причини за трагедията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: