Last news in Fakti

3 Април, 2022 08:34 1 564 11

Сърбия гласува 3 в 1

  • сърбия-
  • избори 3 в 1-
  • президент

В няколко общини, включително столицата Белград, се провеждат и местни избори

Сърбия гласува 3 в 1 - 1
Снимка: БГНЕС

Сърбия гласува днес. В страната се провеждат предсрочни парламентарни и редовни президентски избори. В няколко общини, включително в Белград, гласуват и за местни власти. Изборите започват в 8:00 и ще продължат до 20,00 ч. местно време, съобщава БНТ.

Общо осем са кандидатите за президент. За фаворит е сочен настоящият държавен глава Александър Вучич. Негов основен конкурент е бившият началник на Генералния щаб на сръбската армия Здравко Понош. Ново лице е преподавателката в биологичния факултет на Белградския университет Биляна Стойкович. Зад нея застава коалицията, обединяваща левоцентристи и екоаткивисти, които организираха масови протести с искане за по-чист въздух. Правителството след това взе решение да спре проекта за мина за добив на литий на англо-австралийския гигант "Рио Тинто".

Въпреки това интрига на президентския вот не се очаква. Президентът Вучич заяви, че резултат под 60 процента би бил неуспех за него. Опозицията на свой ред, обяви, че ако се стигне до втори тур, това би било победа.

Без изненади се очаква да са и резултатите на парламентарните избори, за които са регистрирани 18 листи. Според социологическите проучвания Сръбската прогресивна партия на президента Вучич има подкрепата на над 50 процента от гласоподавателите - далеч пред опозиционната коалиция и социалистите.

В няколко общини, включително столицата Белград, се провеждат и местни избори. Голям успех за опозицията би била победа в столицата. Освен това броят на опозиционните депутати в 250-местния парламент би застрашил мнозинството в парламента.

Войната в Украйна изглежда затвърди позициите на управляващите. Официално Белград отказа да наложи санкции на Русия, но осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна. Появи се идея сръбската столица да бъде домакин на диалога между Киев и Москва. Конфликтът в Украйна измести теми като екологията, корупцията и върховенството на закона.

Право на глас имат близо 6 и половина милиона избиратели. На 12 март правителството смекчи противоепидемичните мерки. Така че, няма специфични изисквания или ограничения в изборния ден.

Седем евродепутати ще бъдат част от международната мисия наблюдатели в Сърбия. Руски наблюдатели ще има също.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    14 41 Отговор
    Кво ни интересува сръбската русофилска сган.

    Коментиран от #4

  • 2 Аксиома

    11 21 Отговор
    Всички страни, "приятели " на русия са безправови, корумпирани, бедни и зомбирани !
  • 3 адаша

    10 3 Отговор
    Тия па! Тежкари- 3 в 1! Ние сме още на кафе с леблебия в джезве...
  • 4 ДО ФАШИСТА

    27 14 Отговор

    До коментар #1 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    ИМА ПЛАН ЗА БАЛКАНСКИ СЪЮЗ СЪС СТОЛИЦА БЕЛГРАД ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ В КАПАНА БЪЛГАРЯ СПРЕТЕ ДА СЕ ЕЖИТЕ НА РУСИЯ НЕ ЗНАЕТЕ С КАКВО СТЕ СЕ ЗАХВАНАЛИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТЕ ТЪПИЧКИ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВИ СВЕТОВНИ ПРОЦЕСИ ВЪРВЯТ В МОМЕНТА ИЗЛИЗАЙЕ ОТ НАТО И ЕВРОПА И НЯМА ДА СТЕ ПОД СРЪБСКО СЪБУЖДАЙТЕ СЕ !

    Коментиран от #7, #8

  • 5 колю

    3 6 Отговор
    тия чак сега ли видяха че нескафе има такава разработка???
  • 6 Виталия Винокурова

    2 5 Отговор
    Да, избори... различните българи-срби. Някога Белград е бил България.
  • 7 Чиба бе трол !

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "ДО ФАШИСТА":

    Е нали това чака сибирски злодей, да излезнем от НАТО и да ни "освободи" от черноморито ни . Нали за това беше създадена партия ГъZраждане . За това БКП възпрепятства въоръжаването на БА с натовско оръжие .
  • 8 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДО ФАШИСТА":

    И 1000 пъти да пишете фашисти за нас вие си оставата фашисти. фашистите по делата се познават не по крясъците.
  • 9 Сърбите са боклуци !

    5 5 Отговор
    Пълни !

    Коментиран от #11

  • 10 Анте Г.

    3 3 Отговор
    Една достойна съседската държава, несваляща шапка на УСА...
  • 11 Виталия Винокурова

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сърбите са боклуци !":

    А Макета и Укри = МУу краварник... Србете са точни само с точните подобно на турците в Турция !
Новини по държави: