Last news in Fakti

4 Април, 2022 10:51 540 1

Екип на новоизбрания президент на Южна Корея посещава САЩ

  • сащ-
  • южна корея-
  • среща-
  • на върха-
  • вашингтон-
  • сеул

Начело на дневния им ред е въпросът за потенциална среща на върха в Сеул между Юн и Байдън

Екип на новоизбрания президент на Южна Корея посещава САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Екип от съветници по външна политика и сигурност на новоизбрания президент на Южна Корея, Юн Сук-йол, посещава Съединените щати тази седмица, за да помогне за организирането на ранна среща на върха с президента, Джо Байдън, и да координира усилията за овладяване на засилващите се оръжейни тестове на Северна Корея, предаде Агенция "Ройтерс".

Консервативният Юн спечели изборите на 9 март и работи за начертаване на външнополитическия си дневен ред преди полагането на клетва на 10 май, в момент, когато напрежението се разгаря след изстрелването на нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM) от Северна Корея миналия месец.

Юн обеща да увеличи отбранителните способности за противодействие на заплахите от Севера, включително чрез закупуване на допълнителна нова американска ракетна система "THAAD", но остави вратата отворена за диалог.

Седемчленната делегация пристигна във Вашингтон за разговори с американски официални лица, политици и учени.

Начело на дневния им ред е въпросът за потенциална среща на върха в Сеул между Юн и Байдън през май, когато Байдън посещава Япония за среща на групата "Quad", която също включва Австралия и Индия.

Датата на конференцията на "Quad" все още не е обявена, но местните избори в Австралия и Япония, които се очакват съответно през май и юли, усложняват по-ранните планове на Байдън за пътуване през май, каза един от източниците.

Ранната среща на върха стана още по-важна поради изстрелването на ракета от Северна Корея на 24 март - първото ѝ пълно изпитание на ICBM от 2017 г. - което накара Юн да възроди отказания план за изпращане на пратеници във Вашингтон, каза източникът.

Има и нарастващи признаци, че Пхенян скоро може да изпробва ядрено оръжие за първи път от 2017 г., след като лидерът, Ким Чен Ун, заплаши да наруши самоналожения мораториум върху "ICBM" и ядрените опити.

Но на въпрос дали екипът ще обсъди обещанието на Юн за покупка на система "THAAD", източникът каза, че това не може да бъде изключено, но „не е приоритет“ и те „нямат причина да бързат“.

Един от членовете на делегацията каза, че срещата на върха на Юн-Байдън "естествено ще се случи", ако Байдън посети Азия, както се очаква, но отказа да даде подробности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.