Last news in Fakti

7 Април, 2022 17:20 4 375 43

Вашингтон: Продажба на самолети F-16 на Турция ще послужи на интересите на САЩ и НАТО

  • f-16-
  • ф-16-
  • изтребител-
  • турция-
  • с-400-
  • ф-35

Анкара отправи искането като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети F-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите заради покупката на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия

Вашингтон: Продажба на самолети F-16 на Турция ще послужи на интересите на САЩ и НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на президента Джо Байдън вярва, че потенциална продажба на изтребители F-16 на съюзника от НАТО Турция ще бъде в съответствие с интересите на националната сигурност на САЩ и ще послужи за дългосрочното единство на НАТО, се посочва в писмо на Държавния департамент до Конгреса, без да се изразява изрична подкрепа за сделката, съобщиха Ройтерс и турски медии.

През октомври Турция отправи искане към САЩ да купи 40 изтребителя F-16, произведени от Lockheed Martin, и близо 80 комплекта за модернизация на наличните ѝ бойни самолети F-16.

Турция бе отправила това искане като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети F-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите от ново поколение заради покупката на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Във връзка с покупката на С-400 Вашингтон наложи и санкции на длъжностни лица от Управлението за отбранителна промишленост на Турция.

Писмото на Държавния департамент е с дата 17 март и е подписано от заместник-помощник държавния секретар Наз Дуракоглу, отговаряща за законодателните въпроси. То е в отговор на писмо, изпратено до Държавния департамент от членове на Конгреса на 4 февруари, уточнява турският телевизионен канал НТВ.

Според информации в писмото от 4 февруари е бил отправен призив към администрацията на Байдън да не доставя самолети F-16 на Турция заради разполагането от Анкара на системите С-400 и нарушения на човешките права, посочва в."Хюриет дейли нюз".

В писмото на Държавния департамент се припомня, че двустранните отношения са пострадали заради покупката от Турция на системите С-400, като същевременно се изтъква, че подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна и отношенията на сътрудничество в областта на отбраната са „важен възпиращ фактор срещу злонамерено влияние в района“.

Въпреки че писмото не дава никакви гаранции и срокове за продажбата, в него се подчертава, че наказателните действия на Вашингтон след покупката от Анкара на руските системи С-400 представляват „значителна платена цена“, отбелязва в.“Дейли сабах“.

„Администрацията вярва, че въпреки това съществуват убедителни интереси за дългосрочното единство и способност на алианса НАТО, както и за националната сигурност, икономическите и търговски интереси на САЩ, които се подкрепят от подходящи търговски връзки на САЩ в областта на отбраната с Турция“, се казва в писмото.

В него се отбелязва, че предложената продажба ще изисква уведомяване на Конгреса, ако Държавният департамент я одобри. "Потвърждаваме ангажимента си към установените процедури за разрешение на търговията в областта на отбраната, включително контрол от страна на Конгреса", се казва в писмото, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".

В телефонен разговор с американския президент Джо Байдън на 10 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази очакване „в най-кратък срок да се стигне до резултат по искането на Турция за закупуване от САЩ на 40 нови военни самолета и за модернизиране на наличните самолети F-16“. Същевременно Еродган бе изтъкнал в разговора, че „отдавна е дошло време да бъдат премахнати всички несправедливи санкции спрямо Турция в областта на отбранителната промишленост.“

Турският телевизионен канал НТВ уточнява, че преди да даде официално одобрение за продажба на оръжие на чужда държава, Държавният департамент дава отговор в писмо до Конгреса на евентуални въпроси на законодателния орган във връзка с продажбата и излага подхода на администрацията по въпроса. При даване на одобрение за продажбата Държавният департамент уведомява официално Конгреса за това.

Ако в срок от 30 дни Конгресът не възрази срещу решението на Държавния департамент, американската администрация започва преговори със съответната страна за съдържанието на пакета за продажба на оръжие.

След преговорите САЩ представят на съответната страна писмо с предложение и ако получат положителен отговор на предложението, се осъществява доставка, посочва телевизия НТВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    27 10 Отговор
    И техните на картинка като нашите.САЩса телефонни измамници.
  • 3 Хаха

    16 30 Отговор
    На СУ 57 без аналог в света а сега 40 годишни Ф16.Тия турци сигурно са много глупави.

    Коментиран от #4

  • 4 Делю Хайдутин

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Турците си дадоха парите предварително като нас ,но поне са разбрали че нищо няма да получат.Искат замяна.
  • 5 Руснаците заобикалят

    11 7 Отговор
    финансовите санкции чрез Турция. Правят финансови операции чрез турска банка в Бургас и оперират с парите в целият ЕС. Нашите тарикати скоро пак ще осъмнат в европейски скандал.

    Коментиран от #40

  • 6 По кой

    28 6 Отговор
    Закон от правото САЩ си присвоиха турските пари. Това ли е суверинетета който проповядват американците. Кое му е суверенното някой да ти казва как и с какво оръжие да защитаваш собствената си държава. И само за това сринаха и турската икономика, че решили Турция да си купят оръжие от друг.

    Коментиран от #15, #34

  • 7 А турците

    10 4 Отговор
    искат ли тези самолетчета? след като ги прецакахте с ф35 дали няма път да ви цакат те?!

    Коментиран от #33

  • 8 Надявайте се

    13 3 Отговор
    Няма страшно,когато започнат да летят със звездолети,ние ще си получиме Ф-ките.Само незнам за какво ще ги използваме.

    Коментиран от #14

  • 9 Хм Хм

    12 3 Отговор
    Сега да не стане да почакаме още 5-10 години за нашите Фърчила.
  • 10 ЦК на КПСС

    12 6 Отговор
    Всички постоянно говорят за оръжия за у краина, това намирисва че е по заявка на кравите за да си стимулират гнилата икономика

    Коментиран от #35

  • 11 Мамул

    32 6 Отговор
    Не я бройте Турция! Няма да воюва с Русия заради интереса на САЩ. Турция води самостоятелна и независима политика. Много умело отстоява интереса си като балансира между Европа и Азия.

    Коментиран от #12, #36

  • 12 Шушул🎺

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мамул":

    И продава НА УКРАЙНА дронове БАЙРАКТАР
  • 13 Зимбабве - Турция - Суринам

    12 22 Отговор
    турчинът, който се гордееше, че Турция ще купи 100 модерни F-35, после каза, че ще си купи Су-57, че ще построи свои изтребители бля бля и през цялото време се подиграваше на България, че купува стари F-16, къде се крие? сега трябва да ни обясни защо горката Турция моли САЩ да вземе поне стари F-16!

    Коментиран от #24, #26

  • 14 Мамул

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Надявайте се":

    Самолет модел 1976 година да го получиш през 2026 е супер-дупер изгодно. Какво са едни 50 години...?

    Коментиран от #41

  • 15 Казуар

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "По кой":

    На теб кой ти каза, че турските пари са присвоени, явно пишеш без да имаш никаква представа от нещата. Турските пари няма как да бъдат присвоени и по някакъв начин сметките ще бъдат уредени.

    Коментиран от #18, #25

  • 16 Джамбаза

    23 2 Отговор
    Турция купува Ф-16 произведени от Локхиид Мартин.
    Ние купуваме произведени от Дженерал електрик.
    Турците рабират от Ф-16 повече от нас.
  • 17 Мнение

    12 4 Отговор
    Турция да не е като България да купува самолети от 60 години на миналия век,участвали във войната с Виетнам!
    Вие от Факти разсъждавате също както пациента от белия дом.

    Коментиран от #42

  • 18 Че да ги

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Казуар":

    върнат тогава или да си им произведат самолетите. Защо са санкциите. Да не би с американски пари да са купени С400.
  • 19 XaXaXa

    4 4 Отговор
    Късметлиите турци този път имат големи надежди! "Конгресът на САЩ може скоро да одобри продажбата. Както и да е, куковото лято е на път". Това заяви председателят на компетентната комисия сенатор Боб Менендес!
  • 20 RedAppleTr

    12 5 Отговор
    До 1 година ако САЩ не успее да им продаде от самолетите си добре ако ли не Турция ще си има собствени военни хвърчила и то след това се знае и за продажба и изгодна търговиика.

    Коментиран от #22, #37

  • 21 ВидиGo

    6 2 Отговор
    Супер е TFX Red Apple UAV. Супер по ютуб
  • 22 Стрелата на Уилям Тел

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "RedAppleTr":

    т.е ако американците не ти продадат голф, сам ще си направиш ролс ройс.
    е, значи твоята приказка е добра, но в нея няма дракон
  • 23 турция

    3 0 Отговор
    няма минати и Ф35 се отказаха заради С400 ПВО но причината беше друга, СУ 57 най доброто 5 поколение на международен пазар в момента купи сега. Ф17 блок 70 е най новия проект с много вариянти, което се очаква да влезнат много нови технологии както и да може да изтрелва хипер звукова ракета, лазерни оръжия, може би да се появи модел с два двигателя за самолето носачи. Но това само бъдещ много вариянтен проек от 6 поколение. КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИМ НИЕ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИ САЩ , КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИ ИЗРАЕЛ , КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИ НОРВЕГИЯ , КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИ САУДИ АРАБИЯ , ОАЕ, КАТАР ,КУВЕЙТ ТОВА Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА И ОБЕКТ НА РАЗГОВОРИ МЕЖДУ ДЪРЖАВИТЕ И МНОГО МНОГО ПАРИ. УСПЕХ
  • 24 Топчийско

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зимбабве - Турция - Суринам":

    А бе човече то на нас и самолети не ни трябват имаме си дронове. Помни ми думата до 10 г. Цял свят ще воюват с дронове. Точка
  • 25 Българските турци

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Казуар":

    Американците се усетиха че санкциите срещу Турция много лошо рикошираха....Тия санкции принудиха турците да си разработят своя независима военна индустрия...Всички говорят за дроновете , но най големият сюрприз идва от разработването нови местни муниции които турците нагаждат към американските Ф 16, замениха електронните програми на по голямата част от изтребителите си със свои независими системи,и през 2025 ще влезе в серийно производство турски изтребител с ранг между Ф22 и Ф35.Това означава че Турция след 2025 няма да купува нищо от американците...Този им ход е просто последен шаннс за пласиране на втора ръка Ф16 които турците умело ги модернизират на своя територия.Разбира се първо ще направят всичко възможно да прецакат парите на турците заложени като дял в програмата Ф35 и ще протакат пазарлъка но вече знаят , че имат време само до 2025...
    Наред са още няколко големи изненади за американските оръжейни търговци и производители...просто следете събитията...

    Коментиран от #32, #38

  • 26 Чалганистан - България - Ромляния

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Зимбабве - Турция - Суринам":

    Докъде ни докараха нашенските продажни комуняги, безмазговие, ръфащи България от 78 години. Ако "Двойните освободители" решат да станат "Тройни", както са планирали, единствената армия, която е в състояние да ни брани е турецката - магучая и непобедимия, пече и легендарная; нащи първи дружки и братушки в НАТО. Тези самальоти, дето ще купува Турция от САЩ, ще пазят и родното небе от ращката азиятщина.
  • 27 Info

    3 4 Отговор
    Доставката на първата турска подводница 214 отново се отлага. Получаването на първата подводница 214 от турските военноморски сили се казва, че отново е отложено, според съобщения от Турция. Според "M5 Dergi", подводницата "TCG Piri Reis", която трябваше да се присъедини към турските военноморски сили през 2022 г., сега изглежда че ще бъде доставена след 2023 г. Турция избра доставката на шест 214 подводници през 2008 г. и подписа съответния договор през 2009 г. Строителството на първата подводница започна през 2015 г.

    Коментиран от #28

  • 28 Турция се нарежда на 2-ро място в света

    5 10 Отговор

    До коментар #27 от "Info":

    след Зимбабве по инфлация. 2008 - 2022 и все още нищо! Докато паднат във водата, турските подводници ще са остарели. Технологията днес прави скокове. Гърците вече използват 4 подводници 214 от 2010 г...

    Коментиран от #29

  • 29 ШаПродавам

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "Турция се нарежда на 2-ро място в света":

    Разликата е огромна гърчолята внасят като задлъжняват и се знае колко броики имат а Турция си ги произвежда сами и колко ще са никои няма да знае. Това е последствието на германското ембарго от тип 214. Нещо като Неволята ги Учи. Пък и търговци си са.

    Коментиран от #30

  • 30 единствената разлика е

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "ШаПродавам":

    че не четеш достатъчно, мързелив си. Гърция също ги построи сама, в корабостроителниците в Скараманга. 214 е немска техника, хеликоптерите са италиански, танкът е корейски и т.н., в тях няма нищо турско. лека

    Коментиран от #31

  • 31 ШаПродавам

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "единствената разлика е":

    Коя корабостроителница дето още 2018 година я обявиха на търг за продан. Че то нещо в ръцете на Гръция остана ли?

    Коментиран от #43

  • 32 Голям праз

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българските турци":

    Не забравяй, че Ердоган помни и кой му спретна опита за преврат.
  • 33 Е не

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "А турците":

    А какво искаше да напишеш, че нищо не ти разбрах?
  • 34 Kresi

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "По кой":

    Ти глупав ли си или се правиш на такъв.Щом си член на нато ще се снабдяваше само със съвместимо оръжие от алианса.Не можеш да седиш на два стола и знаеш поговорката.Като не им харесва излизат от нато и се вържат с русия.Там руснаците да не мислиш че ще им дадат да купуват друго оръжие както навремето когато бяхме във варшавския договор и мислиш ли че можехме да се снабдяваме с оръжие от нато.Турция излиза от нато и се нанизва на да ги видим каква самостоятелна сила.Във военно отношение даже и място за сравнение няма в технологично отношение.Тия турски байрактари са копие на американски стар дрон
    Като двигателите бяха израелски и после от украйна а лазери и електроника се доставят от американска и канадска фирми.Толкова за високо технологична турска техника
  • 35 Kresi

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЦК на КПСС":

    Не стимулират безаналоговите ватенки
  • 36 Kresi

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мамул":

    Мамут като играеш еваке и таке какво се случва.Той тръмп беше казал ти на батко си номера ли ще правиш бе анадолски мушмул и ги беше подкарал
  • 37 Kresi

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "RedAppleTr":

    Не е зле да се запознаеш от къде идват основните компоненти на тия прословути байрактари които са копие на американски дрън стари модел, пък ти казваш че ще правят изтребители .Да не стане като китайския изтребител J-20 копират

    от руски и американски изтребители ама двигателя не са гепали
  • 38 Kresi

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българските турци":

    Я кажи първо турция от колко етноса е съставена ,защо е забранена думата етнос в турция .Америка е също такава но там всеки знае произхода си.Ти даже не знаеш че Ердоган е грузинец, като Сталин .Я се запознай кой доставя основните компоненти на тия байрактари които са копие на стар американски дрън и тогава говори за високи технологии.Добре че западни фирми влязоха в турция това се отнася и за ю.корея,япония след ВСВ, тайван хонг конг, и на вече китай които щяха още да правят чайници.Добре турция да не говорим която оцелява предимно с помоща на нгличаните.Заради вас ние пропуснахме промишлената революция от началото на 17в.
  • 39 Итересно

    1 1 Отговор
    А ние къде сме с нашите интереси,ако може някой да ми обясни?
  • 40 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Руснаците заобикалят":

    Понякога тарикатите носят вода на баламите,като гледам ние сме на първа линия.
  • 41 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мамул":

    Нищо не разбираш ама даваш мнение на 50 е само формата на корубата даже материала за нея е сменяван няколко пъти
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ех фукара турке

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "ШаПродавам":

    Важното е, че това, което малката и незначителна Гърция придоби от гръцки корабостроителници през 2010 г., "голямата и мощна" Турция не може да придобие от турски корабостроителници дори през 2023 г. Говорим за същата подводница, тази, с която турците искат да се гордеят, гърците имат в ръцете си 4 от тях, вече повече от десетилетие. А сега турците се готвят да се гордеят с F-16 block 70, които ще придобият след 10 години, същите, които вече имат гърците. Мизерия