Last news in Fakti

17 Април, 2022 13:49 11 366 18

"Великолепната петорка" на Ердоган

  • ердоган-
  • олигарси-
  • турски-
  • предприемачи-
  • президент-
  • турция

Кои са олигарсите около турския президент?

"Великолепната петорка" на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС

Руските олигарси закотвят луксозните си яхти по турските брегове и искат да инвестират край Босфора, тъй като от избухването на войната в Украйна насам са нежелани на Запад. Но самата Турция си има и достатъчно собствени олигарси, казва опозицията в Анкара. Подобно на своя приятел, Владимир Путин, турският президент Ердоган се е заобиколил с пребогати предприемачи, които срещу верността си към него получават изгодни държавни поръчки, пише "Райнише пост".

"Великолепната петорка" получава милиарди от държавата

"Великолепната петорка", както я определя опозицията в Турция, се занимава със строителството на летища, магистрали, мостове и язовири, но привилегиите, с които се ползва, са ахилесовата пета на Ердоган преди изборите следващата година. Опозицията смята да го атакува с обвинения в непотизъм и корупция. Той си дава сметка за тази опасност и затова се опитва по юридически път да забрани на опозицията да говори за "петорката".

Турция е залята от проблеми. Инфлацията в страната надхвърли 60 процента, за година и половина лирата загуби над половината от стойността си. Само за месец - от февруари до март - цените са нараснали с 5,46 процента, съобщава ARD. Повече от три милиона потребители не могат да плащат сметките си за ток и стоят на тъмно.

Според лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу, докато Ердоган се прави на икономически експерт, той всъщност е просто "касиер на петорката", която играе за него същата роля, каквото и руските олигарси за Путин.

Според Кълъчдароглу петорката включва Мехмет Дженгиз, Нихат Йоздемир, Джемал Кальонджу, Джелал Кологлу и Аднан Чеби, които в последните години са получили милиарди от държавaта - за изграждането на различна инфраструктура, включително магистрали и новото летище в Истанбул.

При това рискове за печалбите на въпросните олигарси няма - ако приходите им не са достатъчно, те могат да компенсират загубите си по линия на данъчните постъпления. Ако например таксите от преминаването по някой мост са под очакваните, частните предприемачи получават компенсации от държавата.

Quid pro quo: услуги срещу подкрепа

Предприемачите, които се радват на благосклонността на президента, са недосегаеми, казват критиците. В черноморската провинция Ризе например проект за каменоломна на един от близките до Ердоган олигарси бе наложен въпреки съпротивата на местното население. Според една организация на горските работници големите горски пожари в Южна Турция пък са избухнали поради това, че пространството под далекопроводите не е било оставено свободно в съответствие с правилата. Въпреки това за шефовете на фирмите, които са отговаряли за далекопроводите, последствия нямаше. Те също са членове на "петорката".

Благодарение на щедростта си спрямо олигарсите Ердоган може да разчита на тяхната лоялност. Според разследвания на прокуратурата в Турция през 2013-а година Ердоган е получил от приятелите си милиони, с които е изкупил вестниците и телевизиите на други доверени бизнесмени и ги е насочил по "правилната" правителствена линия.

"Петорката" вече се оглежда към опозицията

Олигарсите и Ердоган поддържат близост и в личен план - в последните години президентът нееднократно е бил кум на сватбите на децата на "петорката". Управляващите отхвърлят всички обвинения, но опозицията е непреклонна - тя настоява, че Ердоган "служи" на "петорката". А в турските медии вече се появи информация, че турските олигарси се опитват да затоплят отношенията си и с опозицията, защото според някои социологически проучвания тя води пред партията на Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    29 10 Отговор
    Зелето като чели завижда нещо...?
    Ми сложете си държавник бе, а не СС потомък, който не му е зор за племето.
    Упс забравих, не можете каквото ви сложат това е, като при нас унтерите :-)
  • 2 Най големия приятел

    33 15 Отговор
    На Ердоган е Фатулях Гюле и Америка .Целта разоражаване на Турция и правене на колония като нас .
  • 3 Буца

    19 2 Отговор
    Гарван гарвану око не вади
  • 4 Поредните неадекватни бълвочи

    28 6 Отговор
    От зелето 🤣🤣🤣🤣
  • 5 Умират от яд, че парите

    41 3 Отговор
    На руските олигарси не отиват при тях, а търсят сигурни държави 🤣🤣🤣

    Коментиран от #15

  • 6 Рошко

    42 5 Отговор
    Е вярно е че е заобиколен от олигарси с които строи във Турция, а не такива които само смучат обикновените хора като кръвопийци. И не ви играят по ротшилдовата свирка скоро и вашия край ще се види дойче зеле

    Коментиран от #12

  • 7 Ердоган строи

    50 1 Отговор
    И построеното се вижда и боде в очите тези които само крадат.
  • 8 де юре

    13 6 Отговор
    За военната операция съм пред вид геноцида над Донбас но това не означава че съм за Путин защото както и да завърши тя , повечето от военните от запаса в Русия казват че тя е провал .

    Коментиран от #9

  • 9 Да да, ама...

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "де юре":

    Искаш да кажеш, че ще се "снишаваш докато отмине бурята" и чак тогава ще си кажеш решението, според това от къде духа вятъра.
  • 10 Абсолютна дезинформация

    29 1 Отговор
    Кучетaтa лаят, кервана си върви...
    С други думи, пълна дезинформация за балами.
    Вярното е за петорката... т.е. за Петата Колона
    под прикритието на Опозиция финансирана от Сорос.
    Тук ги наричат, Сорос-пу Чоджукларъ !!
  • 11 Българин

    9 1 Отговор
    То и тук се напълни с кумове и мумици в управлението така,че занчи сме в крак с анадола.
  • 12 Баш олигарх

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Напротив! Дърпат яко държавна пара, тоест парите на народа.Всички мега проекти са обезпечени от държавата. Прост пример със новия мост на Дарданелите. Хубав проект няма спор-но на каква цена? Държавата гарантира 45000 автомобила дневно на цена от 13,до 55 Евро за камиони бройката.Средно го чукни по 20 евра. Си прави 900000 евра дневно. Реално преминават между 6-10000 бр. Както и да е. Според данни строителството на моста е на стойност 1,75 милиарда евра. При 900 000 евра дневно за срок от 11 години. Баце моя калкулатор блокира. Да вметна, че част от сумата е за някаква магистрала. Дори и да го сметна 10 пъти по евтино сумата е олеле. Данните ги има изнесени за стойността на моста, цената, бройката и срока. Всеки може да си направи изводите.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Ей ей

    15 0 Отговор
    Ние оправихме вече нашата държава с олигарсите,че се разглеждаме и намираме кусури на други.Хайде моля ви се още сме с болниците, училищата и всички други сгради от татово време,какво направиха с или без олигарсите......НИЩО
  • 14 Българските турци

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Баш олигарх":

    Правиш сметки за Дарданелския мост и калкулаторът ти блокира ...добави в сметките третия мост над Босфора,ЖП тунела Мармарай и автотунел Аврася под Босфора, моста през залива над мраморно море с високоскоростната автострада до Измир, сумати тунели с дължини по 3км,близо 30 нови аерогари плюс най голямата в света аерогара в Истанбул и гигантските градски болнични комплекси във всеки вилает и още и още...смятай и пресмятай защо още не фалирала Турция...Гълтате всяка дезинформация и лъжи като гъски и след туй плюете и злобеете...Да ви е сладко !...
  • 15 Българските турци

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Умират от яд, че парите":

    Приютил си милиони злощастни хора в страната си и делиш залъка си с тях ... целият свят гледа и щедро аплодира и толкова ...никой нищо друго не дава... Но ТОЙ отгоре вижда и дава !!!... Ердоган не връща никого и нищо което се дава справедливо и от сърце...
  • 16 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Баш олигарх":

    Хубо смяташ, ама смятай докрай колко обикаляне време и гориво ще се пести а с това и изгорели газове
  • 17 Завой на 180 градуса

    0 8 Отговор
    Честито на наивните турци. След любовта и уважението, проявени от Ердоган към араби, евреи, египтяни, гърци, американци, европейци, дойде ред да изрази възхищението си и към хомосексуалистите. Двамата с Емине стигнаха дотам, да прегърнат трансвестит и да му предложат почести. Следва извинението към кюрдите и гюленистите.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: