Last news in Fakti

18 Април, 2022 10:09 1 374 24

Ген. Гяуров: Русия иска да установи сухопътна връзка с Крим и това е била една от първоначалните цели на войната

  • димо гяуров-
  • военни действия-
  • донбас

Тиражираха се версии, че са заложници, че са пленници, което са спекулации. Важното е те да се приберат живи и здрави“, коментира бившият шеф на разузнаването казуса с кораба "Царевна"

Ген. Гяуров: Русия иска да установи сухопътна връзка с Крим и това е била една от първоначалните цели на войната  - 1
Снимка: bTV

„На мен ми се струва, че нелепостта на събитията и стечението на обстоятелствата блокираха кораба „Царевна“ там на пристанището. Както стана ясно от думите на капитана, никой не се е опитвал да го използва като жив щит, никой не се е качвал на кораба, така че действително той беше употребен за сериозна пропаганда от руска страна. Тиражираха се версии, че са заложници, че са пленници, което са спекулации. Важното е те да се приберат живи и здрави“, коментира бившият шеф на разузнаването генерал Димо Гяуров в „Тази сутрин“ по повод ситуацията с блокирания кораб с български екипаж в Мариупол.
„Предполагам, че това недоразумение, което се получи в общественото пространство, е резултат от, може би, това, че някой се е похвалил повечко, отколкото трябва, друг не е разбрал и трети е бил заблуден. Нали не си представяте, че един отряд командоси по време на военни действия ще отидат там на кея и със сила се опитват да извлекат екипажа от борда на кораба? Няма как да се получи, а ако евентуално нашите служби, нашето военно разузнаване под някаква форма е участвало в цялото това нещо, което много нелепо беше наречено операция, защото в никакъв случай то не е операция във военния смисъл на думата, ако е участвало, то има е било в сферата на военната дипломация. Нещо повече, идеята е да се създадат контакти с едната, и с другата страна и да си договори прозорец за безопасно извеждане на хората“, каза Гяуров относно участието на българската държава с евакуацията на моряците.

„Аз съм сигурен, че кризисният център във външно министерство е работил категорично за установяване на контакт с едната и с другата страна“, каза Гяуров.

Според бившия шеф на разузнаването е трудно да се прогнозира докога ще продължи войната.

„Очаквам военните действия да се концентрират в района на Донбас и да бъдат изключително кървави. Може би ще се случат класически танкови сражения, но дотук Украйна демонстрира изключителни военни способности. Изключителен боен дух. Аз се възхищавам на украинската армия. Тя направи нещо, което никой не очакваше от нея“, каза Гяуров.

Според него Русия иска да установи сухопътна връзка с Крим и това е била една от първоначалните цели на инвазията.

Бомбардировките срещу другите градове продължават, за да се „покаже, че Русия поддържа темпото“ на войната, смята Гяуров.

В отговор на въпрос дали при установяване на геноцид в Украйна е възможна намеса на други държави във войната, Гюров заяви: „Възможна е намеса на трета държава, но при определени условия. Няма как дори да бъде постановена присъда по отношение на конкретно лице, а тя да бъде приложена извън териториите на юрисдикция на приложното поле на тези норми“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аве

    21 1 Отговор
    Те си имат сухопътна връзка с Русия ?!

    Коментиран от #23

  • 4 Даааа

    26 1 Отговор
    Както вървят нещата Украйна няма да има излаз на море а ние ще имаме сухопътна граница с Русия. Това при положение че не ни превземе.
  • 5 Сандо

    36 4 Отговор
    Четейки изявленията на този човечец,предлагам да се понижи от генерал в редник поради очевадните нелепости които бълва постоянно.

    Коментиран от #7

  • 6 Дежурните

    27 2 Отговор
    излишни гадатели !
  • 7 "Генерал"

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    без армия !
  • 8 Хихихи..

    18 2 Отговор
    Стига философии бе!Хващайте мотиките и копайте газ за Рубли,щото Вовата закри евраците и гущерите!
  • 9 Урюрвкос

    15 2 Отговор
    минираха Черно море, минираха всички кораби в пристанището на Мариупол и само "Царевна" е била с особен статус и никой не я е закачал.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хихихи..

    7 1 Отговор
    Долар-Евро минава в Рубли? Ми кажете отде да ги "копуваме",едно чейндж бюро поне открихте ли?! Все Вовата да ви подсеща...
  • 12 ares

    11 1 Отговор
    BRICS Е ИСТИНСКИЯ ПОВОД ЗА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА , ЗА НЕГО СЕ Е ГОТВИЛА ПОВЕЧЕ ОТ 8Г. АМЕРИКА ЗА НЕЯ Е ЖИЗНЕНО ВАЖНО , УКРАЙНА Е САМО СРЕДСТВОТО ЖАЛКО ЗА ХОРАТА . ТОВА СИ ГО КАЗВАТ ВЕЧЕ И ВИСШИ АМЕРИКАНСКИ СЛУЖИТЕЛИ .
  • 13 !!!?

    13 1 Отговор
    Целите на Русия са нормални за граничащите и територии с руско говорящи след американския преврат 2014. Проблем са целите на САЩ -страна на хиляди километри от Украйна с военщина и биолаборатории в цялата страна.
  • 14 Русия ще им отреже

    13 1 Отговор
    достъпа на море напълно.Украйна ще се превърне в буферна държава джудже,без излаз на море.

    Коментиран от #19

  • 15 11666

    5 0 Отговор
    Тоя е голям ГЕНЕРАЛ! ГОЛЯМ!Боже????????????
  • 16 ДОСТ

    7 0 Отговор
    СЛЕД МАРИУПОЛ ИДВА РЕД НА ОДЕСА. УКРАЙНА НЯМА ДА ИМА ИЗЛАЗ НА МОРЕ. ЕЕЕЕ ЗЕЛЕНСКИ ВИДЯ ЛИ СЕ КАКЪВ ПОЛИТИК СИ? КУКЛА С КОНЦИ. ОТ ЕДНАТА СТРАНА ДЪРПА САЩ А ОТ ДРУГАТА СТРАНА ЕС. И НАКРАЯ ЗА ТЕБЕ ОСТАВА КАКВО? НИЩО. И СЕГА ЩЕ КАЖЕШ КАКВО НАПРАВИХ АЗ? НИЩО. ПОМОГНА НА ВСИЧКИ КРАВАРИ И ЕС. ДА ГЛЕДАТ СЕИР.
  • 17 Дън Бай

    3 0 Отговор
    Ефрейтора "разбира"! А мишките от външно три дни се чудеха къде са. Щом не са признати ДНР и ЛНР, значи са били в черна дупка.
  • 18 мдаааа

    2 0 Отговор
    А , добрютро ...
  • 19 мдаааа

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русия ще им отреже":

    И предполагам , най-после ще се успокоиш ?!
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Целта на русия ,в началото бе и си остана.Тотално овладяване на украйна.Сваляне легитимното правителство и осъждане икаторга за зеленски както итова,което пунтират от началото-денацификация.След,като избраха грешен плани видяха,че запада ще ги ........те промениха планът си,но все повече лудите руснаци ми приличат на играч,който ще загуби всичко!
  • 21 tomito

    5 0 Отговор
    Леле колко е умен този генерал ,малка грешка сухопътната връзка ще бъде до полша и унгария.
  • 22 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Певеца Гяуров е всъщност жалко седесарско папагалче.
  • 23 Хлъц

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аве":

    Нещо си се объркал - генералът говори за Крим, не за Донецка и Луганска републики...Крим няма сухопътна връзка с Русия
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.