Last news in Fakti

23 Април, 2022 17:20 1 441 5

Важен договор между Ватикана и Виетнам

  • виетнам-
  • ватикана-
  • отношения-
  • религия

Виетнам ще продължи да създава условия за функционирането и развитието на католическата общност в страната

Важен договор между Ватикана и Виетнам - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Виетнам и Ватикана решиха да повишат нивото на двустранните отношения. Споразумението беше постигнато на деветата среща на Съвместната работна група за сътрудничество между Виетнам и Светия престол, проведена в Ханой, съобщи в. Nyan Zan.

По време на консултациите, ръководени от заместник-министъра на външните работи на Виетнам Ха Ким Нгок и заместник-секретаря на Светия престол за връзки с държавите (заместник-министър на външните работи) монсеньор Мирослав Станислав Вачовски, страните се споразумяха по въпроси, свързани с повишаване на отношенията от сегашното ниво на непостоянен специален пратеник на ниво постоянен пратеник на Светия престол във Виетнам. По-конкретно, беше проведена размяна на мнения относно проекта за регламент относно дейността на постоянния пратеник и Службата на постоянния специален пратеник на Ватикана във Виетнам в съответствие с пътната карта за издигане на отношенията между Виетнам и Светия престол до нов ниво. Апостолическият нунций в Сингапур, архиепископ Марек Залевски, в момента заема позицията на апостолически делегат във Виетнам.

Страните се споразумяха също да продължат да поддържат редовен обмен и контакти на всички нива, за да развият отношенията между Виетнам и Ватикана, основани на сътрудничество, диалог и взаимно уважение.

В своята реч Ха Ким Нгок подчерта, че последователната политика на виетнамската държава е да зачита и гарантира правото на хората на свобода на религията, да създава условия за функционирането и развитието на католическата общност в страната.

На свой ред Вачовски, заяви че Папата и Светия престол винаги са се стремели отношенията между Виетнам и Ватикана да се развиват непрекъснато, създавайки благоприятни условия за виетнамската католическа общност да даде положителен принос за развитието на страната.

Католицизмът идва във Виетнам през XVI век и оттогава се превръща в неразделна част от живота на виетнамското общество. Днес Виетнам е вторият по големина католически щат в Югоизточна Азия след Филипините: католицизмът се практикува от около 7% от почти 100-милионното население на страната. В цялата страна има над 3000 католически свещеници.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    10 2 Отговор
    Виетнам още помни и тачи своят герой,летецът-изтребитет Ли Си Цын свалил десетки Американски самолети в небето на Виетнам.
  • 2 Въх

    7 0 Отговор
    Папата ще плува с лодка
  • 3 ъъъ

    8 1 Отговор
    Виетнамците ако са умни, да стоят далече от сатанистите.
  • 4 След падането на Сайгон

    1 6 Отговор
    40 години след тези драматични събития виетнамците са най-ревностните привърженици на капитализма и силно любят САЩ. Америка е възприемана като полезен съюзник на азиатската държава, показва ново изследване на института Pew.

    Около три четвърти - 76 на сто, от виетнамците са положително настроените към САЩ. Щатите са на особена почит сред по-образованите слоеве от виетнамското общество (89%). Нормално, че любовта към братска Америка е по-силна сред най-младите (89 на сто от 18-29-годишните). Интересното е, че и по-старите, онези, които са били свидетели на Виетнамската война, имат положително отношение към САЩ (60 на сто от тях).
  • 5 eti

    1 1 Отговор
    от уики: Виетнам е бързо развиваща се страна с традиции в селското стопанство. През 1989 година страната преструктурира икономиката си от планова в смесена пазарна икономика със социалистическа ориентация. Оттогава насам Виетнам е сред най-бързо развиващите се държави в света. ... ако бяхме умни, но ние не сме, то щяхме и ние да минем на смесена социална икономика ... гледал съм сумати клипчета за виетнам ... невероятна красота ... в пъти са по-добре от нас във всяко едно отношение! нямам възможност да забегна към изтока, за жалост ... инак да съм напуснал тоя бг кенеф с кеф!