Last news in Fakti

4 Май, 2022 15:30 2 660 14

"Делфини командоси" - отдавнашна практика на Москва и Вашингтон

  • делфини-
  • командоси-
  • практика-
  • русия-
  • сащ-
  • сонар

Използването на морски бозайници за военни нужди далеч не е нещо ново – то е отдавнашна практика на различни армии, по-специално тези на Русия и на САЩ

"Делфини командоси" - отдавнашна практика на Москва и Вашингтон - 1
Снимка: Shutterstock

Делфини в мисия на командоси в Черно море? Използването на морски бозайници за военни нужди далеч не е нещо ново, нито пък свързано с войната в Украйна – то е отдавнашна практика, към която са прибягвали през последните десетилетия различни армии, по-специално тези на Русия и на САЩ, предаде БТА.

На 27 април Военноморският институт на САЩ (USNI) разбуни духовете: използвайки за доказателство сателитни снимки, центърът заяви, че Русия е прехвърлила в своя база в Крим два резервоара с делфини – в края на февруари, почти в самото начало на военната си офанзива в Украйна.

Сега резервоарите се намирали „на входа на пристанището в Севастопол“, където се базира руският Черноморски флот – така флотът е извън обсега на украинските ракети, но не и в безопасност от подводни диверсии.

А делфините могат да играят ключова роля в борбата с тази заплаха, изтъква Х. Дж. Сътън, американски експерт по подводниците – по-специално като възпрепятстват „украинския спецназ да проникне в пристанището под вода с цел диверсии срещу военни кораби“.

Делфините наистина са много търсени заради способността им да откриват в морето плувци, мини или други потенциално опасни, но труднозабележими обекти, особено в плитчини край брега или в претъпкани пристанища.

„Делфинът притежава изключителна способност да разпознава отдалеч различни неща. Това животно е твърде ефикасно, когато целта е да се открият на плиткото бойни плувци“, посочва западен военен източник. „Трябва добре да се знае, че бойните плувци дишат чист кислород, не изпускат мехурчета, не издават шум и за да бъдат открити, е необходим активен сонар – оттук идва интересът към делфините“, добавя той.

Ултрамодерен сонар

Осъзнали потенциала на тези бозайници, снабдени с най-съвършения сонар в света, САЩ и Русия стартираха през 60-те програми за тренировка на делфини с оглед нуждите на военните.

„Щом съветските разузнавания разбраха през 60-те какво могат да правят американските делфини, нашите военни решиха да проучат нещата“, обясни за АФП Виктор Баранец, руски офицер от резерва.

В своята база в Крим съветските делфини бяха обучавани по-специално да поставят експлозиви на вражеските кораби и да разпознават изоставени торпеда или потънали плавателни съдове на дъното на Черно море, допълни Баранец.

Американската „Нейви мамал програм“ с център в Сан Диего пък проведе тестове с различни видове морски бозайници и накрая се спря основно на два – калифорнийските морски лъвове и т. нар. големи делфини.

Последните получиха бойно кръщение по време на войната във Виетнам, когато откриваха бойни плувци, след това участваха в операции за разминиране, докато течеше втората война в Залива.

По-конкретно, „изпращат ги в дадена зона, те откриват мините чрез ехолокация, после поставят там знак – някаква тежест с въженце и малък буй, който изплува на повърхността. И там виждат, че долу явно има нещо“, обяснява френският контраадмирал в оставка Аксел Моракини.

Същата тактика се използва срещу бойни плувци. Делфинът, снабден с камера или не, открива и после маркира местонахождението на плувеца с малка шамандура, изплуваща на повърхността, допълва бившият гмуркач – подводен сапьор.

Белуги и морски лъвове

Съответно не е изненадващо, че десетилетия по-късно такива животни пак се задействат в рамките на войната в Украйна – в момент, когато Киев неведнъж заяви, че е потопил руския крайцер „Москва“ и е унищожил два руски патрулни катера край Змийския остров.

Русия днес е доста напреднала. През 2018 г. делфини на руските военноморски сили вече бяха разположени в сирийската им база Тартус, посочва USNI. В мобилни резервоари, „твърде подобни“ на поставените сега в пристанището на Севастопол.

Година по-късно в Норвегия бе намерена белуга с поставена сбруя, на която се четеше надпис „Екипировка Санкт Петербург“ – това подхрани подозренията, че руснаците използват такива животни за военни цели.

До момента, освен Русия и САЩ, още две страни изглежда са развили военни програми, разчитащи на морски бозайници – Северна Корея и Израел.

Други правеха подобни опити, но в крайна сметка се отказваха. „През 1914-1918 г. Великобритания използва морски лъвове от цирк, за да откриват подводници; накрая обаче сметна, че не са много ефикасни в открити води“, припомня Андрю Ламбърт, преподавател по морска история в лондонския "Кингс колидж".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 12 Отговор
    Русия ползва китове, не цаца
  • 2 Осведомен

    11 4 Отговор
    Точно когато войната в Украйна е в разгара си, Съединените щати и Русия участват в поредната вълнуваща игра в ООН.

    На срещата на ООН руски представители директно атакуваха САЩ за провеждането на брутални и нечовешки биохимични експерименти в Украйна с доказателства.

    Изправен пред обвиненията на руския представител, представителят на САЩ в ООН се вбеси, заявявайки, че Русия разпространява слухове, за да отклони вниманието и че Съединените щати не са провеждали експерименти с биологични оръжия за масово унищожение в Украйна.

    От предишните 8 туита на говорител на Белия дом, отричайки САЩ да провеждат биохимични експерименти в Украйна, а след това заместник-държавният секретар на САЩ Нуланд беше принудена да признае, че Съединените щати наистина помагат на Украйна да провежда биохимични експерименти.

    Сега, когато представителят на САЩ видя, че Русия е представила доказателствата в ООН и поиска от ООН да проведе задълбочено разследване, представителят на САЩ истерично отрече това и отхвърли предложението на Русия да позволи на ООН да се намеси в задълбочено разследване на Украйна биологични и химически оръжия. Изглежда, че Съединените щати наистина са виновни. Ако Саддам, който беше обесен от Съединените щати по неоправдани причини, беше жив, чудя се дали щеше да се ядоса толкова, че веднага да отведе Байдън, когато види тази сцена.

    Китайският представител се изказа по праведен начин, като подкрепи предложението на Русия да поиска от ООН
  • 3 честен ционист

    3 1 Отговор
    Братишките тренират и медуни.
  • 4 Анализатор

    13 7 Отговор
    Според мен няма никакво морално, разумно, интелектуално, културно, прагматично, политическо и човешко оправдание да се подкрепя Украйна в този конфликт, започнат от нея под американски претекст за домашно насилие и американска цинична геополитическа прагматичност.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 защо

    7 2 Отговор
    хахахахь - делфини тупат краварски тюлени в азовстал :))
  • 7 туриста

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Анализатор":

    ти си луд, ама напълно! нападна русия, не украйна.
    Все едно аз да дойда у вас, като разбия врата - счупа ти глава и ти взема жената. щото видиш ли ти започна конфликта!
    все пак горното няма как да стане, ти едва ли имаш женица троле, а и пишеш от москва! нямам намерение да ида в мордор за такива като теб.
  • 8 Тия ще пратят

    3 2 Отговор
    и майките си да се бият,само и само да останат на власт!
  • 9 Кръвожадната мацква

    4 4 Отговор
    А вие си мислехте че в росия човешкия живот значи нещо а 😂😂😂😂

    Коментиран от #11

  • 10 Нищо ново за Русия

    2 0 Отговор
    След болшевишката революция, през 20-те години на ХХ век, в Съветска Русия в Сатанинските глави на руските диктатори се ражда таен проект за създаване на хибрид между маймуна и човек и в очите на управляващите комунисти и лично за диктатора Йосиф Сталин проектът е бил направо безценен...!!!
    От хибридните маймуночовеци, Сталин е очаквал, да обладават огромна физическа сила, недоразвит мозък, така че лесно да бъдат управлявани, да са добре дресирани послушни войници както и да са нечувствителни на болка, издръжливи и непретенциозни към храната !!!
    Затова през 1926 г. съветският диктатор дава благословията си за секретен план по създаването в лаборатория на такива същества и на 28 февруари 1927 г. в Африка са направени опитите с първите две женски маймуни които обаче умират. В Съветския съюз опитите продължават и се експериментира и с бели руски жени и те трябва да бъдат доброволки и съзнателно да участват в опитите за да се осеменят от самците маймуни..! Имало е много сталинистки затворнички и доброволки които са се съгласили с опитите с мъжки горили, но в крайна сметка опитите с горили излязли несполучливи и ЕКСПЕРИМЕНТА БИЛ ПРЕКРАТЕН !!!
    НО редица руски и световни учени и до днес твърдт ,че съветските опити с маймуни и създаването на маймуночовек са причина за възникването на заразата от СПИН, отнела милиони животи в Русия, а по късно и по света и много руснаци да са с мозъчно развитие на маймуни, готови за дресура...!!!

    Коментиран от #14

  • 11 айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кръвожадната мацква":

    Амти от къде знаеш,... ходил ли си из Русия,.. или ей, така дочу на петъчния пазар две баби да говорят
  • 12 Калкан командос

    1 0 Отговор
    А къде са ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ и световните дружества за защита на ДЕЛФИНИТЕ за да протестират че руските делфини са обучавани за военни действия и да плуват с експлозиви...???

    Плажуващите и къпещи се туристи в Черно море трябва да са много предпазливи и внимателни за среща не с акули, а с делфини след тази новина ...!!!
  • 13 ген Столти

    0 0 Отговор
    Според компетентното американско разузнаване и МИ6, руски бойни делфини са изстреляли две крилати ракети по жп мост в Днепропетровск.
  • 14 Айде Бегай

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нищо ново за Русия":

    Резултат от този експеримент е виден и в България.Той се подвизава под името Хр. Иванов, говори се, че и другия вожд на ДБ има подобни гени.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания