Last news in Fakti

10 Май, 2022 12:55 2 076 19

Северна Македония реагира на признаването на църквата в страната като Охридска

  • северна македония-
  • църква-
  • вселенската патриаршия-
  • бигорският манастир-
  • константинопол

Реакции в Северна Македония относно решението на Вселенската патриаршия за признаването на църквата в страната като Охридска

Северна Македония реагира на признаването на църквата в страната като Охридска - 1
Снимка: Shutterstock

Радостна вест от Константинопол: Вселенската патриаршия призна нашата древна и възстановена Охридска архиепископия за канонична, пише на сайта на Бигорския манастир в Република Северна Македония, където новината е била посрещната със звън на камбаните на манастира.

„С решението на Светия синод на Вселенската патриаршия, се премахва десетилетният разкол, наложен на нашата древна Охридска архиепископия. Това означава, че Вселенската патриаршия признава църковната йерархия. Архиепископ Стефан е каноничен и валиден във всеправославния свят и установява канонично и литургично общение с него“, пишат на сайта си Бигорският манастир.

В съобщението те уточняват, че решение не означава томос за автокефалия, който официално регламентира международното име и статут на православната църква в страната, но означава, че е премахната схизмата и свещениците могат да отслужват съвместно с други поместни православни църкви, а за определяне на окончателния статут на църквата следват допълнителни преговори.

Андрея Богдановски, докторант в университета в Бъкингам, където изучава движенията за автокефалия в Източна Европа и на Балканите казва за предаването „Трилиг“, че решението на Вселенската патриаршия е стъпка към автокефалия. „Сръбският патриарх Порфирий може да бъде спирачка на процеса, но не и да го спре напълно, но също така може да се осмели да призове Вселенския патриарх и да помогне за преодоляване на тази празнина в Православието и бързо да осъществи евентуална автокефалия", казва Богдановски.

„Статутът и името на православната църква в страната все още не са регламентирани, но това означава, че тя вече не е схизматична, както беше наложено от Сръбската православна църква през 1967 г., когато беше обявена църковната автокефалия“, казва за македонската телевизия Нова анализаторът Бранко Георгиевски. Той не очаква Сръбската православна църква да се съгласи да приеме решението на Вселенската патриаршия и в бъдеще да преговаря с църквата в Северна Македония за автокефалния ѝ статут, по думите му ще бъде интересно и каква ще е реакцията на Българската православна църква, при положение, че именно тя се смята за наследник на Охридската архиепископия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    9 3 Отговор
    Това е първа стъпка за възстановяването на Юстиниана прима.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мда

    27 9 Отговор
    България е наследник на Охридската архиепископия и като такава има последна думата.

    Коментиран от #18

  • 5 Орце Камчев

    4 15 Отговор
    Па не мой да ни барате църквата, историята, язикот и литературата

    Коментиран от #16

  • 6 Сюлейман

    6 13 Отговор
    Какво значение има след като скоро всички ще бъдат конвертирани към прявата вяра.
  • 7 ВЕТО

    11 6 Отговор
    А СЕГА ОЧАКВАЙТЕ УДАРА ОТ СЪРБИЯ ВЪРХУ СЕВЕРДЖАНИСТАН
  • 8 македония

    14 10 Отговор
    Връщат се към изконните си български корени, като приемат българското наименование Охридска архиепископия. Поздравления. Наложително е да се скъсат всякакви връзки с кремълския интернационал.
  • 9 Значи вече официално

    11 11 Отговор
    Македонската църква е измъкната от лапите на руската патриаршия и се завръща в лоно си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    8 6 Отговор
    В маскве гундяев е полу дял. Бълва ана тема след анат ема и е строшил пет ролекса 😂😂😂😂
  • 12 един друг

    13 1 Отговор
    БПЦ по принцип спи дълбок зимен сън и само появата на оня от Банкя може да ги събуди.Вместо да вземат в лоното македонската църква и чрез нея да посеят отново семената на българщината там, синодалните старци се чудят как да си купят нови Ролекси.
  • 13 В ОХРИД ИМА ЛИ ЦЪРКВА

    15 3 Отговор
    ДЕТО НЕ Е БЪЛГАРСКА ?
  • 14 МАКЕДОНИЯ Е НАБОДЕНА ЦЯЛАТА С РАКЕТИ

    11 2 Отговор
    ИЛИ МОЖЕ БИ СА МИНАРЕТА НА ДЖАМИИ , НЕ ЗНАМ ! ОКОЛО СКОПИЕ ДО ВСЯКА КЪЩА ИМА ДЖАМИЯ !!!!!! НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ИСКАТ СЪЩОТО ДА СЕ СЛУЧИ И В БЪЛГАРИЯ , КАТО ЗА ЦЕЛТА ВСИЧКИ СЕЛА СА ОБЕЗЛЮДЕНИ , ГРАДОВЕТЕ СЪЩО !
  • 15 честито

    10 2 Отговор
    Исторически българската Охридска архиепископия беше възстановена. Следва да се случи и единение с БПЦ възвръщайки си историческото име и да обедини отново земите с българско население.
  • 16 Грогу

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Орце Камчев":

    Сащ ви признават и като нация , така както признава някой мъж като жена . Гордейте се с такива признания !
  • 17 Гоце Делчев

    3 2 Отговор
    Посрещам тази новина със смесени чувства! От една страна, не може да не радва факта, че по този начин православието в РСМ се изтръгва от мъртвата хватка на СПЦ! От друга страна, това може да засили македонистките претенции към българската история и културно-историческо наследство, измежду които спада и Охридската архиепископия! Тук БПЦ трябва да води много активна политика, за да приобщи православието в РСМ под лоното на църквата-майка, а именно БПЦ!
  • 18 Мда2

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "мда":

    Мина влака... България играе някое чуждо хоро. Албания е доказателството. Поздрав от Корча. И тук има българи но ги е срам от българската политика в последно време.
  • 19 седем

    0 0 Отговор
    Вселенската патриаршия,
    се ръководи от турчин
    в наметало.Оттук,тръгва
    църковният плевел.Тя
    няма каноничност и е
    на ремичка на гърци,
    кравари и так далее.
Новини по държави: