Last news in Fakti

16 Май, 2022 15:10 1 723 3

Северна Македония очертава границите на Охридската архиепископия

  • църква-
  • северна македония-
  • охридската архиепископия -
  • вселенската патриаршия-
  • църква-майка-
  • гърция-
  • сърбия-
  • румъния-
  • българия-
  • албания-
  • балкани-
  • томас

Вселенската Патриаршия, като Църква-Майка в ХIХ и XX век при създаването и определянето на границите на националните държави на Балканите с Патриаршески и Синодални Томоси създаде автокефалните Църкви на Гърция, Сърбия, Румъния, България и Албания

Северна Македония очертава границите на Охридската архиепископия  - 1
Снимка: Shutterstock

Вселенската Патриаршия, като Църква-Майка в ХIХ и XX век при създаването и определянето на границите на националните държави на Балканите с Патриаршески и Синодални Томоси създаде автокефалните Църкви на Гърция, Сърбия, Румъния, България и Албания. Текстът на митрополитът на Аркалохори, Кастели и Виано - професор в Аристотелския университет в Солун Андрей (Нанакис) е публикуван от македонската агенция МИА седмица след като Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква".

Припомняме, Томосът е постановление на предстоятел на поместна църква по важен въпрос, засягащ църковното устройство и организация. Някои томоси са наричани "майчини" или "майчински" предвид предоставяната автокефалия.

Тези автокефални Църкви обхващаха областта на една конкретна национална държава. Ако държавните граници трябваше да се разширят, Църквата-Майка предоставяше юрисдикция на новите области, които се включваха в държавните граници, както се случи с Йонийските острови през 1866 г. и с Тесалия през 1882 г.

Доколко се създава и признава нова държава в църковната юрисдикция на автокефална Църква, която Вселенската патриаршия с Томос създаде, признава и предоставя (става дума за Северна Македония), тогава територията на новата държава се връща в каноническата юрисдикция на Вселенската Патриаршия. Църквата-майка, Вселенската патриаршия, възвръща своята духовна и канонична отговорност за регулиране на делата на Църквата в новата независима държава. Така е и когато държава, която има Томос за автокефалия, престане да съществува по някаква причина. И в този случай географското притежание на държавата се връща към Църквата-майка, която е възложила тези области и е създала специфичната автокефалия за тази държава.

Въпросът за Томос за създаване на национални автокефални Църкви е църковно дело, но не приключва едностранно. Присъжда се със съгласието или сътрудничеството на най-висшата политическа власт на всяка национална държава.

От само себе си се разбира, че както сръбските политически власти не са упълномощени да се намесват произволно в държавните дела на Северна Македония, по същата причина Сръбската църква няма канонични права или църковна юрисдикция върху територията на тази международно призната нова държава , което е "най-малкото дете" сред балканските страни, пише епископът.

"И се създава национална идентичност и държава" (27 януари 2019 г.), гласи Преспанският договор.

Следователно, в рамките на своята канонична грижа и отговорност, Вселенската патриаршия приема "в евхаристийното общение йерархията, духовенството и народа на тази Църква под ръководството на архиепископа Стефан, лекувайки раната на разкола и изливайки "вино и масло" върху раната на нашите православни братя там. За тази цел е издаден съответен Патриаршески и Синодален акт... Той признава "Охрид" за името на тази църква (имайки предвид, като област на нейната юрисдикция, владението в границите на държавата Северна Македония)" , тъй като Охридската архиепископия през епохата на империите се е разпростряла върху териториите на днешните държави България, Сърбия и Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БПЦ

    4 2 Отговор
    Стана жертва на дихотомоси, трихотомоси и какви ли не още деления. Ще преживее и това.
  • 2 Коко

    7 5 Отговор
    Честито на нашите братя македонците! Дано Христос да пази и нас, и тях! Амин!
  • 3 подкрепете

    4 3 Отговор
    Трябва да съумеем да преодолеем омразата и разцеплението помежду ни, и разбиването на духа в българското семейството, което беше извършено след 1944 година и поне от още 10 години преди това, когато червената зараза е започнала да се разпространява по нашите земи с помощта на предатели и да заразява умовете на хората. Трябва да съумеем да се обединим отново в името на българските християнски ценности, в името на народа и държавата ни. Да застанем под общи национални интереси и традиции сковани в обща българска национална доктрина. Да отхвърлим всякакви чужди идеологии и интернационали. Някои, ще трябва да загубят капитали и служби, но това е път към обединението. Съгласнили сте?
Новини по държави: