Last news in Fakti

25 Май, 2022 23:00 5 706 75

"Поддържах сайт с фалшиви новини, печелих добри пари": какво ни разказа един българин

  • фалшиви новини-
  • пропаганда-
  • русия

Между 2015 и 2019 мъжът е работил по около два часа на ден за сайта с фалшиви новини, от което е печелил между 1000 и 1500 лева на месец

"Поддържах сайт с фалшиви новини, печелих добри пари": какво ни разказа един българин - 1
Снимка: shutterstock

"Дълго време поддържах сайт с фалшиви новини в България", разказва в интервю за ДВ млад мъж. "Темата Русия винаги носи добри пари. Тъжно е колко са глупави хората." Той обяснява как функционира схемата.

В социалната платформа Reddit потребител с името marquizdesade подканва българите да му задават въпроси, свързани с доскорошната му работа. А тя е не каква да е: поддържане на сайт за фалшиви новини.

Мъжът държи да запази анонимност, но в разговора ни е открит и предоставя без проблем всякакви подробности. Въпроси, които в последните години на нарастваща дезинформация вероятно мнозина са си задавали.

"Като не мога да ги оборя, поне да вадя пари от тях"

Стартът в този "бизнес" се оказва далеч по-лесен от очакваното, казва Димитър*. През 2015 негов колега му споделя, че поддържа сайт за видео-стрийминг, от който посредством реклами изкарва хиляди долари месечно. Идеята му се струва повече от привлекателна, а той самият има наблюдения над друга потенциално доходоносна ниша. "Аз отделях много време да наблюдавам поведението на хора, които четат фалшиви новини и им вярват. Дразнех им се, спорех с тях дори. С течение на времето започнах да разбирам какво кара тези хора да реагират емоционално. И събрах две и две. Казах си: от такъв сайт сигурно се печелят много добри пари."

В началото Димитър предполага, че ще получи спонсорство от някоя политическа партия. Дори очаква, че това би бил основният поток от пари. Оказва се обаче, че приходите са изцяло от реклами на сайта. Споделя пред още един свой приятел, че има планове да направи подобен сайт и той му дава съвети за монетизацията. Основните приходи идват от системата на Гугъл за реклами - Google AdSense. Моралната страна на това решение не е на преден план. "Винаги съм знаел, че е вредно да го правя. Знаех го още в началото. Но това е въпрос на пари", казва Димитър. "Аз съм момче от малък град. Помислих си - като не мога да ги оборя, поне да вадя пари от тях. Знам, че не е етично, но имах нужда от пари. Имах малко дете, в семейството работех само аз и ми трябваха още пари. А това са много лесно изкарани пари."

"Много българи вярват, че Русия ще ни спаси"

Всичко потръгва много бързо. А наблюденията му за това какво се харесва на хората, които четат подобни статии в интернет, се оказват най-добрият му съветник. "Няколко неща вървяха най-много. Основното е, че трябва да има русофилия по някакъв начин. Винаги в един момент се стигаше до някакъв наратив за Русия или противопоставянето между Запада и Русия, а България по средата", разказва Димитър.

Именно на това започва да залага и самият той. Споделя, че е много лесно. Взима някой актуален проблем от България и пише, че Москва обещава да го разреши, ако се откажем от НАТО и Запада. "Когато обявиха, че населението на България е вече под 7 милиона, написах, че Дмитрий Песков (б.ред. говорителят на Кремъл) е казал, че ще изпрати 100 000 рускини в България, за да разрешат демографската криза. Този текст се чете толкова много, че сайтът ми се срина няколко пъти от трафика."

Не е никак случайно, че именно Русия е основната тема, предизвикваща емоционална реакция у българските читатели, казва Димитър. "Хората са закърмени още от училище с идеята за Велика Русия. Никой не ни е учил на това, че СССР ни обявява война и де факто ни окупира на 9-и септември 1944 година. Трябваше сам да си го прочета." Но когато тръгнеш да обясняваш на хората подобни неща, те реагират дефанзивно, обвиняват те, че си западен агент, казва Димитър.

Как Димитър се отказва от сайта

Младият мъж признава, че познава и други хора, които са поддържали сайтове с фалшиви новини на български език. Някои от тях продължават да го правят. Убеден е обаче, че никой от тези хора не е получавал пари директно от политически партии. "Политическите лица, които имат интерес такива неща да се четат, знаят много добре, че някой ще го напише и без те да му дават пари. Човекът ще си вземе парите от Гугъл, а политиците ще си получат изгодата. И вълкът сит, и агнето цяло."

Близо четири години след началото на проекта, Димитър се отказва от сайта с фалшивите новини. Но не заради вътрешен катарзис, а поради доста по-прозаична причина. През 2019 Фейсбук засилва много контрола над подобни сайтове, след като става ясно, че британската анализаторска компания "Cambridge Analytica" неправомерно използва данни на потребители от Фейсбук за политически цели. На сайта на Димитър е наложен т.нар. "Shadow ban" - той продължава да има достъп до Фейсбук, но поради алгоритмите на платформата вече никой не го вижда.

"Да мислиш - това е трудно начинание"

Димитър твърди, че идеологията, която дълго време е разпространявал чрез сайта си, е безкрайно далеч от него. Това обаче не му пречи да я използва, за да изкарва пари. На въпроса съжалява ли, че е поддържал подобен сайт, той отговаря: "Съжалявам е силна дума. Ставаше ми тъжно за това, че хората са глупави".

Според младия мъж Фейсбук върши добра работа в битката срещу фалшивите новини. "По-важно е обаче хората да се научат сами да отсяват просото от плявата. Но това е много трудно. Трудно им е да мислят. По-лесно е да чувстват. И много хора злоупотребяват с това", казва Димитър.

Между 2015 и 2019 Димитър е работил по около два часа на ден за сайта с фалшиви новини, от което е печелил между 1000 и 1500 лева на месец.

***

*Името на събеседника е променено, поради желанието му да запази анонимност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фактъ дъ-пъ-съ

    64 13 Отговор
    а вашите турски новини стимулират ли се добре финансово ? 100% дпс сте.

    Коментиран от #63

  • 2 Майна

    54 10 Отговор
    Господ всичко вижда ДВ....Вас и ДАВОСКИТЕ МОНАСИ няма да ви помогнат, но всъщност сигурно знаете историята на медията ДВ..
  • 3 Сух

    58 9 Отговор
    Ей такива боклуци трябва да бъдат съдени и да лежат в затвора. Не да давате интервюта с тях. Случайно тоз същия парцал да е писал за вас?
  • 4 Мизерник

    37 9 Отговор
    За хиляда монети се е продал на Сатаната. Ей такива, съдбата винаги ги наказва, жестоко.

    Коментиран от #8, #34

  • 5 Тиквата е нищожество

    57 14 Отговор
    От това по-скалъпено няма на къде ,много евтино бе хора.Чак анонимен и подканвал да му задават всякакви въпроси.

    Коментиран от #37

  • 6 Смях

    28 59 Отговор
    Русофилите в шок след като четат новината.

    Коментиран от #14

  • 7 Кокорчо🙄

    38 6 Отговор
    Това си е направо автостаия само че още работи
  • 8 Рошко

    33 10 Отговор

    До коментар #4 от "Мизерник":

    Ти първо гледай на кого е статията
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    33 5 Отговор
    Вече знаем ДВ и ФАКТИ как печелят пари!И колко много други,все борци за всевселенска демокрация и буйстващи врагове на дезинформациите.
  • 11 ОЛЬГИНО

    3 7 Отговор
    У нас все нормально ...
  • 12 Поп

    36 6 Отговор
    И точно вие да ми пишете за Долна платена пропаганда? Да сте чували думата срам?
  • 13 DW-прпаганден машинен

    37 8 Отговор
    Браво Dойче Zелки, в Reddit сте създали потребител с името "marquizdesade" и сте съчинили цялата глупост!!! Този път надминахте себе си, но нали не мислите, че oсвен шепа идиоти някой нормален чивек, ще се върже и ще повярва на тази постановка тип Гьобекс хаха!
    Reddit, аве вие сериозно ли!?!?

    Коментиран от #36

  • 14 така е

    29 6 Отговор

    До коментар #6 от "Смях":

    в тотален шок съм при мисълта, че някой може да повярва на статия като за клюкарската страница на гимназиален вестник. тебе не те ли шокира, ефенди?
  • 15 Мен Зис

    16 8 Отговор
    Русофобите получиха менструални болки от написаното.
  • 16 Четете умните

    25 6 Отговор
    Хенри Кисинджър в Давос: Украйна да отстъпи територии на Русия, за да спре войната. Продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия, заяви бившият американски държавен секретар. Недейте да четете всеки, но четете умните хора. Кисинджър е именно такъв. Доказал го е в продължение на половин век.

    Коментиран от #23, #46

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Те Троцки

    17 8 Отговор

    До коментар #17 от "Не оставяй някой да мисли вместо теб":

    Го изгониха. Точно поради тази причина, а Троцки е творение на Запада, чак в Канада го спират. Хитлер също е човек на годината и е спонсориран от Запада. Ленин също е спонсориран от Запада. Кадафи и Садам бяха любимци на Запада. Оруел работеше в пропаганден отдел на Британия и написа 1984 г. Лондон отвори преди година "информационен отдел", разбирай пропаганден. САЩ отвориха министерство на Истината. Западът блокира руски медии. А в Украйна мъртви наградени от Зеленски, възкръсват. На кой да вярвам? На себе си? Ми виждал съм извънземни апарати, да вярвам ли на себе си?

    Коментиран от #48

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 уайтнойз

    7 2 Отговор
    да беше взел 6 видвокарти 2015-та... шеше да има 500 етера днеска. мозък
  • 23 В.В.П.

    22 4 Отговор

    До коментар #16 от "Четете умните":

    Украйна ми се струва че няма да даде територии...Защото никой не ги е поискал .Рф ,просто си взема своите територии..Лека полека .Житото ,газта ,петрола ,в небето ..Желязо редки метали,също..Бизнесът ,върви ,хората обедняваме ..Пишем си глупостите..Големите си редят пасианса..и си пият питието..Да не кажа водката ,че някои се сърдят.

    Коментиран от #25, #41

  • 24 Хитлер

    14 1 Отговор
    Пълни глупости
  • 25 ха ха хааа

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "В.В.П.":

    Обедняваш , В.В .П . Обедняваш . Виж къде е "победена" Германия , виж къде си ти ...🤭😁🤫 Само с ракети , не става .
  • 26 КАПИТАЛИСТ

    6 19 Отговор
    Най-много пари се изкарват от тъпи русофили.

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Точно

    15 0 Отговор
    Това е статия ЛЪЖА

    Коментиран от #30

  • 29 Дойч Зеле

    15 2 Отговор
    Написали сте една много точна статия за жалкия сайт Факти.БГ + мекеретата ПомакаНещастенДжамбазов и неговия ПодгласникСтайков.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Най-добре платена

    17 4 Отговор
    Е пропагандата срещу Русия и срещу дребни въшки като нас, западняците са пирати, живеещи на гърба на другите.
  • 32 Дойче Зеле

    16 0 Отговор
    Кой вярва на тези пропагандатори?
  • 33 Горд

    13 3 Отговор
    Че всеки го знае него - Джамбазов!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рахат Локумич

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "КАПИТАЛИСТ":

    А тука е бъкано с такива.По полираните полукълбета се познават..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Епа

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Тиквата е нищожество":

    Ако беше малко по-начетен щеше да знаеш, че е истина, но явно си от същото тесто - таргета на Димитър. Рубриката в Reddit се казва Ask me Anytring. И ако се разровиш, стига да не те мързи както явно се вижда, ще намериш много интересни истории - за Wikileaks , за мафиоти, за крадци, за политици. Има и много хора, които не са анонимни.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Диоген

    19 0 Отговор
    "Много българи вярват, че Русия ще ни спаси"
    ----------------------------------------------------------------

    ДОКОГА да ни "спасява" Русия ?
    От СЛУГИНАЖА, управляващ държавата, трябва да се отърве българския народ, а не Русия.
    Лошото е, че народа е обезверен и отчаян, и не вярва, че нещо зависи от него.
  • 40 Тъпня

    13 2 Отговор
    Тая статия не я дочетох, но дотам дето издържах, мисля, че Дойче Веле казва как прави новините.
    А защо аз например пиша мнения, пиша, защото знам, че хората четат мненията, не статиите. И така аз помагам да им се отворят очите на хората, които чувстват съмнения и искат и някой друг да каже нещичко.
  • 41 Някои дами тук

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "В.В.П.":

    Пият коняк с шоколад.
  • 42 Станислав

    15 3 Отговор
    Вече се радвам да чета такива и подобни статии от dw. Страх надушвам в запада. !!! Русия испълнява целите си!!!
  • 43 Дрънка на трънка

    16 3 Отговор

    До коментар #38 от "Няма":

    Ама булка, де го видя тоя капитализъм днес! КАПИТАЛизъм, значи покажи ми как днес капиталът прави каквото и да е.
    Днес е финансов циничен империализъм, лъжливите финанси, обезпечени от едното голямо нищо, командват теб, мен, всеки един от нас.
    Раждаш се с кредити, умираш с кредити, живот на кредит.
    Всичко друго е малоумна лирика!
  • 44 Присмял се хърбел на щърбел

    12 1 Отговор
    Ха добър ден. Как мислите се издържат ДВ и Факти?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тоя не пее в хора вече

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Четете умните":

    Беше тя!
  • 47 Димитър

    11 2 Отговор
    забравих да добавя - сега вече нямам скрупули,
    работя за постоянно в DW и
    вземам много повече.
  • 48 Сит Дарк

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Те Троцки":

    Видно е колко си начетен, прочети си опорните пак, а след тях и историята. Троцки го убиват в Мексико. Но за вас изопачаването и писането на глупости си е ежедневие, другари.
  • 49 Любомир

    16 5 Отговор
    Много плоско и безмислено.По тъпо нещо не бях чел в скоро време.Все ми е тая и да ме изтриете.По-добре да я бяхте изтрили и тази недомислица .Селски вратник е по-сложен от тази ефтина измислица.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Леле

    4 1 Отговор
    Искате ли "историческите Wiki - лог-ове" на интервюто? Пак че са направили такова, явно за предпазна мярка (алиби)
  • 53 Теодоро

    8 4 Отговор
    Хаха,УНИКАЛНО МАЗЕН ПАСКВИЛ..
  • 54 Коко

    8 5 Отговор
    От цялата драсканица разбрах само че Русия нашата освободителка е велика.
  • 55 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    конструкцията на текста същата но от статията на Лидия която минала проверка в руски лагер за филтрация и излязла с наведени очи но извода ми хареса ако ти е трудно да мислиш използвай и следва продуктово позициониране с търговска цел явно на фейса му е паднала раята.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мдааа

    3 0 Отговор
    А че то и ние назнайваме един сайт и един журналист дето с фейк Русия сигур е станал милионер... сещате се, нали!!!
  • 58 ежко

    11 5 Отговор
    Самата статия лъха на фалшива новина:)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бреййй

    6 5 Отговор
    И като види човек чия е статията- смях в залата.DW =WC
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Само питам

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "фактъ дъ-пъ-съ":



    "Поддържах сайт с фалшиви новини, печелих добри пари": какво ни разказа един българин


    За тази ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и ПРОПАГАНДА, наречена "статия", има ли доказателства от поне 3 достоверни източника? Или ДВ пак си съчиняват като за ковид-грипа и операцията в Украйна?










    😉
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Радо Калиное

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "БОЛШЕВИК":

    Има, разбира се!
    Ненормалници с изкривена преценка винаги е имало! 😂😂😂
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Иван Грозни

    6 1 Отговор
    Статията е добра, но щеше да е много по-достоверна, ако не прокарваше така очевидно анти руска пропаганда.
  • 71 Костя Копейкин

    1 3 Отговор
    Право е момчето, аз станах милионер на гърба на откровените деби....пардон руфосили.
  • 72 Профайлър

    1 2 Отговор
    написах, че Дмитрий Песков (б.ред. говорителят на Кремъл) е казал, че ще изпрати 100 000 рускини в България, за да разрешат демографската криза.


    -----------------

    Ето колко му е акъла на така наречения русофил. Той няма рационално мислене, вярва в това ,което му се иска ,даже ако то драстично се отклонява от реалността . Не проверява и анализира информацията ,изобщо му липсва аналитичното мислене. По подразбиране е много зле образован и с ниска обща култура и то формирана от пропагандни тв филми и предавания . Склонен е да лъже много ,защото следва и копира поведенческия модел на своите идоли. Мечтае за някаква имагинерна житейска реализация ,която би могъл да постигне в условия на отсъствие на конкуренция , подсъзнателно той знае ,че му липсват необходимите качества и познания.

    Коментиран от #74

  • 73 Амин

    3 0 Отговор
    Ха-ха-ха. Сетила се Мара да се побара! 6 г. мълчал, че някога бил писал фалшиви новини и сега видиш ли, решил да сподели, че те били за Русия.
    Само наивен глу пак може да се хване на тази опашата лъжа. Открай време се знае, че има жирналисти, които стещу 500 лв. са готови да сринат име, градено с години, да съсипят човек. Един от тях вече не е между живите, мо има още много други като Е.М. например
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Пълни дивотии

    0 0 Отговор
    Фалшивите новини ги вкарахте в пълен ход от корона вируса насам. От 2015 до 2019 не помня да е имало такова делене на фили и фоби, че чак някой да създава сайтове с фалшива пропаганда. Между впрочем DW има много достоверни статии за Украйна от 2014-та. Случайно попаднах като търсих информация (не знам как не сте ги изтрили). На видео на Евронюз пък от 2014-та има качен марша на неонацистите на Азовци.
    Не ме учудвате, че и статии започнахте да измисляте. Явно "борбата е безмилостно жестока..". Ама да знаете, че има кой да ви съди за лъжите и омразата, която всявате. Рано или късно.