Last news in Fakti

8 Юни, 2022 11:35 4 333 53

Игор Додон: Молдова се готви да се обедини с Румъния

  • игор додон-
  • молдова-
  • румъния -
  • присъединяване-
  • нато-
  • ес

Бившият президент на Молдова Игор Додон обяви, че се провежда подготовка за военно-политическото присъединяване на републиката към Румъния

Игор Додон: Молдова се готви да се обедини с Румъния  - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият президент на Молдова Игор Додон обяви, че се провежда подготовка за военно-политическото присъединяване на републиката към Румъния и предупреди за опасността страната да бъде въвлечена в „кървава регионална война“, предава ТАСС.



„Подготвя се военното и политическо присъединяване на страната ни към територията на Румъния, с отхвърляне на неутралитета. За да се подготви техническо обединение, беше необходимо Република Молдова да демонстрира своята неспособност да осигури независимо икономическа , енергийна и териториална сигурност. Беше необходимо да се деморализират гражданите, за да спрат да вярват в собствената си страна“, написа Додон в своя канал в Telegram в сряда. Той обръща внимание на факта, че днес има застрашаваща ситуация в областта на енергетиката, продоволствената сигурност и социалната сфера. Кризата се влошава от присъединяването на Молдова към антируските санкции, консултациите относно необходимостта от повишаване на отбранителната способност на Молдова от западните страни. „Има реална опасност да бъдете въвлечени в кървава регионална война и да загубим държавността си“, смята експрезидентът.

Според него „е ясно, че [президентът на Молдова] Мая Санду и нейните външни господари следват украинския сценарий, предизвиквайки умишлена дестабилизация на ситуацията“, докато Западът „иска да използва молдованите като пушечно месо в геополитическата битка, която в момента бушува в този регион“. „Всъщност всички тези процеси на въоръжаване и антируска истерия са организирани нарочно, за да оправдаят присъствието на войски на НАТО на територията на Република Молдова“, каза той.



През април тази година бившият министър-председател на Молдова Юрие Леанка заяви, че републиката трябва да се обедини с Румъния, ако руската армия „се приближи до границите на страната“. Той добави, че по време на периода на ръководство на молдовското правителство (2013-2015 г.) той е бил „в подобна ситуация“ през 2014 г. и е „имал такива споразумения“ с ръководството на Румъния.

Редица извънпарламентарни политически партии в Молдова и Румъния от много години насърчават идеята за обединяване на двете страни със съгласието на проевропейските правителства в Кишинев. Според проучвания на общественото мнение те все още не са получили широка подкрепа.

След разпадането на СССР Молдова обявява независимост, но политиците в съседна Румъния смятат тази територия за част от своята страна и се застъпват за тяхното обединение. През 2018 г. молдовските партии в полза на обединението с Румъния отбелязаха стогодишнината от събитията от 1918 г. Тогава Букурещ изпрати войски на територията на Бесарабия и създаденият в Кишинев „Сфатул церий“ (Съвет на територията) гласува за обединението ѝ със съседната държава. През юни 1940 г., в резултат на подписването на пакта Молотов-Рибентроп, Румъния връща тази територия на СССР, който не признава нейното анексиране.

Румънските власти все още не са ратифицирали базовия политически договор с републиката.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опаа

    41 3 Отговор
    ами сега... така няма ли да влязат и в ЕС по най-ускорената процедура

    Коментиран от #9, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Румъния

    22 12 Отговор
    Да анксира молдова, е по правилно.
  • 4 Чао

    17 43 Отговор
    Рушлямките ще ги изтикат от всякъде.Най много Крим да им оставят и то срущу годишен наем.
  • 5 0000

    26 49 Отговор
    Всеки иска ЕС ,никой не иска пияните и некадърни раша
  • 6 копейката

    17 19 Отговор
    А господарите на балалайката Игор сякаш стабилизират регионите, в които стъпят.
  • 7 Това се казва народ,

    21 34 Отговор
    а не като нашите русофили и бивши българи отсам и оттам Гюешево !
  • 8 Радио Козяк

    33 13 Отговор
    Качествена продукция Made in USA !
  • 9 Теле

    12 19 Отговор

    До коментар #1 от "опаа":

    Това е целта, ако се обединим с турция и тя влиза

    Коментиран от #37

  • 10 ТаУмВзе

    30 14 Отговор
    Краварчето се опитва да сготви Фронт, което няма да му се получи!
  • 11 Българин

    23 32 Отговор
    Дэдон е руска подлога и естествено държи на руските а не на молдовските интереси. Молдова е неутрална, няма армия и руският башибозук в Приднестровието лесно би могъл да я превземе. Затова обединение с Румъния е естествен начин да се спаси от руската агресия.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Теле

    24 10 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    На русия не и пречи молдовата, румънците ги прецакват

    Коментиран от #17

  • 14 Професор

    15 26 Отговор
    Ами Молдова ще престане да съществува след време защото ще бъде част от Румъния. Ще се появи още една държава в Европа това ще държава с население 80 милиона и с повече територия от Германия. Това ще е украинско - полската държава. А ние след време ще се обединим с Турция. Македония ще стане част от Албания и така.
  • 15 бомбето

    13 27 Отговор
    Русия държи патента на прилапването на съседни територии . Молдова е самостоятелна държава и може се присъединява към когото си иска.

    Коментиран от #19

  • 16 Ами това е

    18 7 Отговор
    Тия към Румъния, 2/3 от украйна към Русия, 1/4 украйна към Полша ... ами това е пезилтата!!!
  • 17 Българин

    15 25 Отговор

    До коментар #13 от "Теле":

    На Русия и пречи всяка страна, и народ, които не искат да бъдат руски роби и да лижат руски ботуши!
  • 18 и кво от това?

    9 8 Отговор
    Според него „е ясно, че президентът на Молдова Мая Санду и нейните външни господари следват украинския сценарий,

    Абе каво им става на всички?Постоянно се казва че някой има "външни господари "
    Това реклама на ЕС ли е?Толкова да е влиятелен?
  • 19 В.В.П.

    15 6 Отговор

    До коментар #15 от "бомбето":

    Tака е колега ..И Крим и Донбас ,отиват към Рф..Харков Полтава и ОДЕССА ,в края на октомври .Прав си.Македдония трябва да се присъедини към България. .!

    Коментиран от #21

  • 20 В.В.П.

    10 7 Отговор
    Македония е Бг..Осрайна..Трябва да се присъедини към Владетеля си ..Доброволно или не ..!Да живее България!
  • 21 ПТН-ПНХ

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "В.В.П.":

    Ново ли са най-новите путлериски сънища?
  • 22 Ал Бунди

    6 10 Отговор
    Хахахахахахаха...Нравится- не нравится- ЕС разширяется..кой не иска да е в клуба на богатите, културните и проспериращите. !!!!!

    Коментиран от #24

  • 23 65351

    19 5 Отговор
    Ако Румъния прилаха Молдова, това означава, че на секундата трябва да ни върне останалата част от Северна Добруджа, която им бе дадена за компенсанция на Молдова. Това ще се коментира ли от нашите родоотстъпници-политици???

    Коментиран от #25

  • 24 52681

    11 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ал Бунди":

    Значи ЕС е агресор! А ти къде там видя културни и проспериращи? Никога не е имало такива на запад, ни културни, ни цивилизовани - само богати, след ограбването на милиони хора от колониите им. Крадливо племе са западняците, крадливо, алчно и нагло. Те това е!

    Коментиран от #28

  • 25 Киро Камика

    3 12 Отговор

    До коментар #23 от "65351":

    Ти май нещо не си в час. В момента, като член на ЕС, цяла Румъния е българска, както и цяла България е румънска. Това важи и всяка страна от ЕС. Така че ..мАни таа работа.

    Коментиран от #27, #33

  • 26 1944

    4 6 Отговор
    тоя рООсийски предател още ли не е в затвора?
  • 27 Крико

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Киро Камика":

    А, викаш, свърши то със суверенитета на страната ни, няма такава вече, а само територия. Е благодарско че ни затриха!!! А тогава що в румънско заплати и пенсии са два пъти по-големи от българските??? Да не говорим какви са разликите с "цивилизованите" държави като Франция, Швейцария - защо? Та по тая логика, след като Румъния е и България, да вземат да ни върнат нашите територии, които са заграбили и там още живеят българи!

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Ал Бунди

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "52681":

    Виж сега..при положение , че всяка страна която иска да е членка заявява това като своя свободна воля...Къде тук прочете, че Румъния,ерго-ЕС, иска да анексира Молдова? Така че..мАни таа работа...А че не шувал за Гьоте, Сервантес или Моцарт..ми твой си е проблемът. Ако бе слагал по някое книжле в торбичката, да си уплътняваш времето докато пасеш козите по селската мера...

    Коментиран от #31

  • 29 Хаха

    3 4 Отговор
    Този чомбек Додон е подлога и лакей на Кремълските си господари.
  • 30 Ал Бунди

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Крико":

    Ами отговорът за заплати, пенсии е много прост . И можеш сам , абсолютно сам да си отговориш на него. Явно не си пътувал по белите държави или пък не си искал да видиш истината в очите. За да си на техния стандарт, се иска работа..ама не само от теб или от комшията ти.. Където и да съм бил в ЕС, навсякъде съм виждал обработени ниви..чисти, спретнати селца и градове и изключително добре поддържани гробищни паркове. Което изобщо не можеш да видиш в България. Хората са казали- виж как един народ показва своето отношение към покойниците си и ще разбереш на какво ниво от развитието си е. Мисля, че по-ясен отговор не може да се даде на въпроса ти.

    Коментиран от #34

  • 31 Крико

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ал Бунди":

    Първо, Български територии са заграбени от Румъния, а не румънски - да не говорим, че това е новосъздадена, изкуствена държава, която никога не е притежавала свои територии!
    Второ: относно "....че всяка страна която иска да е членка заявява това като своя свободна воля.." - няма такъв случа на свободна воля от която и да е държава - на всяка държава й слагат чатала на врата, като преди това я опоскват и обезкървяват и я прикарват насила да влезе в есе. Ти референдум да си видял, да питат суверена?? не, няма и да видиш, защото отговорът е ясен - суверенът не иска! Що така? Фалш, лицемерие, подлост и алчност. И ЗАПОМНИ: Те не са ни били нужни и не са ни нужни и сега. Ние сме им нужни, ние и нашата територия. Как не си го проумял досега, чел си Сервантес," чел" си Моцарт и т.н. би трябвало да ти е ясно тогава. Ама нещо май не е.
    А

    Коментиран от #38, #43

  • 32 Ал Бунди

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Крико":

    Колкото до суверенитета..ами и това не е вярно. По темата с Македония..може да ни натискат, но все пак уважават правото ни на решение по този казус. Иначе , ако не бе така, макаците отдавна да бяха станали европейци, а не да висят сополи пред нашето посолство за паспорти.
  • 33 Башбакан

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Киро Камика":

    Не думай...а ДАНЪЦИТЕ къде са от "румънската" ни част...илюзииииии
  • 34 Крико

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ал Бунди":

    България беше РАЙСКАТА ГРАДИНА на Европа, с обработени ниви и дворове и цъфтеше и просперираше. Като ти казвам, че те не са ни били нужни, послушай - разтуриха ни заводите, фабриките, предприятията, селското стопанство, водното стопанство, унищожиха ни всичко. Да не говорим за здравеопазването и образованието ни. ОЩавиха и държавата ни и народа ни. На това се дължи беднотията на българите, а бяхме проспериращи. Сега ще ми внасят ябълки и домати от Полша ................срам и резил. И с това си отговори защо нашите гробищни паркове са бедни - защото българите ВЕЧЕ са по-зле от бежанците - благодарение на ес, колониалните западни държави, които са крали и извличали богатствата на колониите си и ги докараха и тях до просешка тояга. Наистина, не искам да вярвам, че не ги виждаш тези неоспорими исторически факти. Но на черното бяло не можеш да кажеш.

    Коментиран от #39, #42

  • 35 Запознат

    7 1 Отговор
    Това е българска територия откъсната от русия.
  • 36 Иванушка  🇷🇺

    2 5 Отговор
    Комай Румъния ще намаже най-добре покрай Граждансйкта Война в Украйна. Без пушка да пукне се...."обединява" с Молдова. Дали ние бихме могли да обединим Турция и после Македония ? 😄😄😄
  • 37 българин

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Теле":

    Върви се "обединявай" с анадолците, като толкова много искаш.
  • 38 Ал Бунди

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Крико":

    Каква е Румъния, нито ти, нито аз сме тези, които можем да я обсъждаме. А кой я създаде Румъния, знаеш ли? Дали пък не бяха Австро-унгарците, в съглашение с така обичните ни братушки? Колкото до референдума..тук си прав. Щото помня какви мераци бяха на времето за ЕС. Та грешката е голяма. Ако навремето имаше референдум, сега такива отворковци като тебе , нямаше даже да мъцнете. А защо не кажеш, как Горби ни продаде за един джеб джанки на кораба в Малта? И тогава имаше ли референдум, някой пита ли ни, а? Или веднага братушките ни набиха мита, с които това, което произвеждахме, стана непродаваемо там. И защо не ни върнаха дълга си ?Или като почваш една тема, караш до край, или не я почваш. Аз също съм много резервиран към ЕС, така, както и към Русия. Но взимам предвид реалностите в съвременния свят . За разлика от тебе и такива като тебе. Без ЕС, сме приключили за 24 часа..ще носиш фес и ще си на редичка пред джамията да си оставиш краекожието.

    Коментиран от #45, #46

  • 39 Ал Бунди

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Крико":

    Почваш да вдеваш...ама я задълбай още мааалко по-надълбоко..до към 87,88 година. Женева...Рейкявик.. Малта ...един кораб, люшкан от буря..един, с едно петно на челото, дето ни продаде за един джеб джанки...не си ли спомняш. Аз тогава работех в едни наши военни заводи...когато се оттеглиха руските приемчици, веднага минаха едни натовски генерали да разгледат. И забележи- казвам СЛЕД, а не ПРЕДИ ...
  • 40 българин

    6 0 Отговор
    ако румънците си върнат Молдова, значи трябва да ни върнат цяла Добруджа, защото руснаците им я харизаха заради това че им взеха Молдова.
  • 41 българин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "опаа":

    ами те половината са с румънски паспорти, а другите са с български.
  • 42 Ал Бунди

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Крико":

    Като ти казвам, че те не са ни били нужни, послушай - разтуриха ни заводите, фабриките, предприятията, селското стопанство, водното стопанство, унищожиха ни всичко. Да не говорим за здравеопазването и образованието ни.. да, верно е, само че не е вярно че ТЕ ни унищожиха всичко това. НИЕ САМИ си го унищожихме. Виж къде беше тогава Румъния, къде е сега..за други държави в ЕС дори не смея да правя сравнение. Но най-добрия пример са -Унгария и Чехия.. а ние..къде сме ние/ винаги се снишаваме, винаги чакаме друг да ни оправя бакиите..така че по-добре не отваряй тази тема. Знаем си се какво представляваме...

    Коментиран от #47, #49

  • 43 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Крико":

    Български територии не са заграбени от румънците, а са им дадени като някакъв вид компенсация за това, че Руската империя анексира Молдова! Така както Руската империя компенсира с българска земя: Поморавието и Понишавието, Кралство Сърбия за мнимото им участие в последента Руско-Османска война!
  • 44 костадин

    1 2 Отговор
    Ех Вова, Вова.....защо започна тази война? Сам настрои света срещу себе си и срещу Русия. Каква победа е това поколения след теб да не могат да измият този исторически срам?

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 52532

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ал Бунди":

    Изтриха ме, явно казвам истини. Та, Горби бе купен от запада. Продажникът опропасти съдбите на милиони хора! И оттогава източна Европа е зле. Не ми говори за поляци, чехи, унгарци, холандци, румънци и др. Имам близки приятели от тези страни и са толкова разочаровани, че не може да се опише. Познавам ги от много години и виждам какво става там от първо лице. Така че, не ми хвали положението на тия държави, незавидно е. А нашето е още по-зле, на куб!

    Коментиран от #51

  • 47 24821

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ал Бунди":

    Май ти започваш да вдеваш :) и сам отговаряш на моето изложение - Горби, под давлението на запада ни продаде, да! Западът е в дъното на всичко, което ни се стоварва на главите. Тук имаме консесус.
  • 48 33751

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "костадин":

    Викаш, бе беше оставил невинните хора от източна окрайна да бъдат изклани и деца и старци до крак? Много хуманно разсъждаваш, бравос. Вижда се, че си за западните ценности.
  • 49 Чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ал Бунди":

    Приятел, Унгария си има Орбан, който е избран от народа и се грижи за народа си като никой друг. Тука нема никаква прилика с България. Дай Боже такъв Орбан и на нас. Не цепи басма никому, а гледа интереса на народа си, нали?

    Коментиран от #50

  • 50 Ал Бунди

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Чичо":

    Бе то добре..ама знаеш ли оная приказка, че какъвто народа, такива и управниците. Айде да не ти цитирам и Оруел, че ще ти стане мъчно. Явно нищо не си вденал от това, което казвам Все пак...продължавай да чакаш да дойде я Орбан, я Хавел..я някой друг месия...схващаш ли какво казвам?
  • 51 Ал Бунди

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "52532":

    Е, и как го купиха от Запад? А помниш ли пуча? Защо не успя...или как дойде онова пиянде Елцин на власт..събитията пред Думата..пред Останкино. Помниш ли. Тогава защо не направихме референдум, а. И защо никой не си спомня колапса на СИВ, налагането на космически мита на нашите стоки. Тогава в какво бяхме виновни ние. Не ние продадохме братушките( в кавички) а те нас..това защо никой не го казва, а ? Кой ни натискаше да затворим блоковете на АЕЦ..Да продадем Балкан за жълти стотинки или Кремиковци за 1$? Като са ви мили толкова братушките, защо не ги попитате от Лукойл , колко данъци са внесли в тая държава? Защо толкова години плащахме по най-високи цени газа..дадохме няколко милиарда за самолети, ама и още толкова дадохме на рашките, за да продават газа си на Сърбия. Изобщо..айде да се погледнем ние що за стока сме, пък после да обвиняваме другите за нашите грешки и недомислици. Само че..едва ли това някога ще стане...Нали знаеш синдрома на Иванчо...Моля , другарко аз не бях, Иванчо ме накара. Ревеш срещу гнилия Запад, ама не отиваш в Русия? Нали? И защо ли отрочетата на руската Кремълска клика до едно са все из този Запад. Що не са в Монголия..или в Северна Корея, а?

    Коментиран от #53

  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Руската наглост е безкрайна и безгранична!
  • 53 Крико

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ал Бунди":

    Помним много добре, а ти помниш ли, че амриканци бяха оглавили всичките секретни заводи и фабрики в Русия по времето на Елцин, златодобива и металодобива, всичко се изнасяше към щатите? По тия години точно щатите управляваха русия. Това не го ли помниш? Жалко. А помниш ли, че беше обещано от НАЙ-ВИСОКО западно ниво на руснаците, че Нато няма да се разшири и на дюим към границите на Русия. А всъщност след разпада на СИВ И Варшавският договор, нато задължително по закон трябваше да се разпадне също?!!! Нещо не виждаш гредите в окото на запада. Така че, или си прочети добре историята, или ако я знаеш не пропускай най-важните детайли от опустошаването на източна европа от коВбоите и западните им слугинажи. Не е коректно за културен човек, получил доброто си образование точно по време на соца. Не е етично, нали?