Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юни, 2022 09:05 2 739 21

Френската преса за войната в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • франция-
  • печат-
  • преса-
  • коментари

Ходът на бойните действия в Украйна, страданията на местното население и реакциите в Европа са теми на репортажи и коментари във френския печат

Френската преса за войната в Украйна  - 1
Снимка: Shutterstock

Ходът на бойните действия в Украйна, страданията на местното население и реакциите в Европа са теми на репортажи и коментари във френския печат. Армията на украинския лидер Володимир Зеленски се отбранява отчаяно в Северодонецк, макар и сринат над 90 на сто от продължаващите руски бомбардировки, отбелязва в. "Фигаро".

Ако силите на Москва превземат града, Русия ще контролира почти изцяло региона на Луганск, една от двете провинции в размирен Донбас, пише вестникът. Според мнозина аналитици обаче руските войски напредват в района много бавно. Украинските бойци там изглежда са се барикадирали в големия химически завод "Азот" и според властите се бият с руски части, които понякога десеторно ги превъзхождат по численост. Съдбата на обекта остава неясна, но шансовете на Киев да запази контрола над него явно са намалели, добавя "Фигаро".

Още новини от Украйна

Войната е неизмерим кошмар и ужасяваща бъркотия, в чийто център се озовава цивилното население, хора като вас и мен, чиито жилища, здраве, живот буквално са премазани. И сред тези хора – невинни сред невинните, има деца, осъдени да оцеляват по мазета без ток и вода, из опасните пътища, под бомбите. Ако не бъдат убити и те с куршум в гърдите, пише автор на "Нувел обсерватьор".

Откакто армията на Путин подлага на мъки Украйна, две от всеки три украинчета са били принудени да бягат от своя дом. 2,2 милиона са намерили подслон в Европа. УНИЦЕФ съобщи наскоро за 262 загинали украински деца, посочва изданието. И цитира думи за войната на Нобеловия лауреат за литература Жан-Мари Гюстав Льо Клезио: "От едната страна са децата, от другата – сляпата и жестока машина в ръцете на възрастни".

Украинска делегация разказа в Париж за войната, за да спечели Европа на своя страна, пише в. "Либерасион". Вицепремиерката на Украйна, отговаряща за евроинтеграцията, се отби във френската столица заедно с кметове на украински градове мъченици. Целта бе да свидетелстват за ужасите на войната и най-вече да наблегнат върху кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, пояснява вестникът.

Украинците говорили на организирано от посолството им изложение, представящо разрушенията в страната, нападната от Русия. "След 24 февруари (началото на руското нашествие, б. р.) всички украинци според мен са убедени, че трябва да се присъединим към ЕС", казва една от посетителките – сънародничката им Нина, цитирана в текста.

Тя уверява, че дори рускоезичните украинци като нея, ако не са заслепени от пропагандата на Москва, вече искат сближаване със Запада: "Преди ни внушаваха, че Европа означава упадък, но сега можем да пътуваме и виждаме добре, че това е лъжа".

Този процес обаче ще отнеме време. Френско-германският тандем е против скъсяване на сроковете, за да бъде приета Украйна в ЕС, особено доколкото редица балкански страни чакат отдавна. Това донякъде дразни украинците, бездруго ядосани от някои постъпки на френски и германски ръководители. Нина споменава оръжията, така и недоставени от Берлин, също и призива на френския президент Еманюел Макрон "да не бъде унижавана Русия", допълва "Либерасион". "Вече осем години Русия ни унижава, а вече унижава и цяла Европа. Путин трябва да бъде съден, а не извиняван", заявява украинката.

Какво трябва да се постигне във връзка с войната между Украйна и Русия? В момента въпросът разцепва Европа надве, пише в заглавие "Монд".

Балтийските републики, Полша, а и Обединеното кралство се обявяват за продължаване на войната, докато Русия претърпи поражение. Франция, Германия и Италия се стремят да подпомагат Украйна, но и да бъде запазен отворен канал за комуникация с Москва – с надеждата за преговори и спиране на огъня. И с по-далечна, все още хипотетична цел – да бъде трайно стабилизирана Украйна и да се възстанови европейският ред за сигурност, смазан от войната.

Според лидерите на Франция, Германия и Италия не бива да се допусне пълно поражение на Украйна. А пълно поражение на Русия без намеса на Запада е малко вероятно въпреки оръжейните доставки за украинците. Затова според Париж, Берлин и Рим разговорите с Путин трябва да продължат, за да не се проточи войната с риск Украйна да бъде унищожена, пояснява всекидневникът.

"Близостта на Русия, наличието на рускоезични малцинства и някогашната принадлежност към съветския блок – това е обяснението за войнствения тон на балтийските и източноевропейските столици спрямо Москва", коментира Аранча Гонсалес, бивша външна министърка на Испания, доайен на Института за политически изследвания "Сианс По" в Париж.

"Въпреки агресията срещу Украйна в Западна Европа като цяло и по-специално във Франция съществува когнитивна клопка – руският режим в днешната му форма да се възприема като неотменима даденост от международния дневен ред, като играч, чиито интереси поначало трябва да бъдат зачитани", предупреждава обаче неназован в текста висш френски служител. По думите му "колкото повече расте икономическата и политическата цена на тази война, толкова по-силни ще стават поддръжниците на този подход".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мучо

    30 2 Отговор
    евакуация този път ще има от завод азот, 300-400 "кракенци" и наемници ги очакват вече с нетърпение....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бушприт

    4 13 Отговор
    големия химически завод "Азот" НЕ БЕШЕ ЛИ "АЗОВ"?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сериозно?

    4 38 Отговор

    До коментар #2 от "Новоросс 🏴‍☠️ Z":

    Тези 8 години също са по вина на Путин! Така че и жертвите там също се пишат на тази война сега, всъщност войната започна тогава, сега е само продължението! А тогава не бяха нито Зеленски, нито Байдън! Но пак беше Путин!

    Коментиран от #14, #16

  • 6 Ииииии

    3 24 Отговор

    До коментар #2 от "Новоросс 🏴‍☠️ Z":

    И стига си гледал руска пропаганда!
  • 7 нннн

    49 1 Отговор
    Вината е и у французите. Франция бе гарант на Минските споразумения, които Украйна не изпълни за осем години. ,,Гаранция Франция", т.е. няма гаранция.
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    42 3 Отговор
    "....Балтийските републики, Полша и Обединеното кралство се обявяват за продължаване на войната, докато Русия претърпи поражение..."

    Как за Бога ??? Тия луди ли са, та Русия дори не е задействала и 1/6 от потенциала си, това което ни изглежда като война всъщност е Военна операция, правете разлика !!! Отделно всеки изминат ден е Фатален за Европа и Украйна, а Русия хич няма да бърза. Просто ще ги задуши каго им отнеме газа храната и Въздуха. Европа поиска Война и получи Война, търпи моя красавице. Шокиращо, но Володята от привидно безнадеждна позиция отново успя да надиграе "Колективния" Запад, разбирай САЩ 😄✌Z✌
  • 9 Амммм

    3 27 Отговор

    До коментар #2 от "Новоросс 🏴‍☠️ Z":

    А ако вярваш на руската пропаганда, иди попитай руснаците които избягаха от Украйна от войната, които са в България в момента, защо не са в Русия, като Путин е отишъл да ги освобождава! Защо са в други страни, а не в Русия? Защото хората които избягаха от Украйна, са всъщност руснаците които Путин освобождава, хората от пограничните райони са руснаци в по-голям процент!
  • 10 Франсетата винаги са на страната

    20 2 Отговор
    На терористите. Примери бол. В Сирия, Либия, Карабах, Африка и сега Украйна.
  • 11 Не нормална работа

    7 7 Отговор
    Едно инфо няма реално. Руснаците превъзхожда ли 10 към едно. Наскоро четох данни за украинската армия... В момента с мобилизациите 430хиляди и 300 хиляди териториална отбрана... РФ 120 хил и около 70 хиляди ДНР и Лнр

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Мдааа

    1 17 Отговор

    До коментар #11 от "Не нормална работа":

    Глупости. 290 хиляди руска армия беше струпана и нападна на 24 февруари! Не е 120 хиляди! Не ги изкарвай рамбовци, защото всъщност са доста зле!

    Коментиран от #20

  • 13 Ми къде са ръгнали тогаз...

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Не нормална работа":

    Атакуващият трябва да превъзхожда отбраняващият се 4-5 пъти за да разчита на някакъв успех...
  • 14 Някой

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сериозно?":

    По принцип си прав - Путин трябваше да си вземе Донбас още 2014 г. Но явно тогава Русия не е била подготвена все още.
    А това, че не бил тогава Зеленски президент - това няма никакво значение.Той е просто кукла на конци. Не бил Байдън президент. Ама беше вицепрезидент на Обама. И пак от него нищо не зависи - има си дълбока държава, която командва поредната кукла на конци, наречена за помпозност "Президент на САЩ".
  • 15 Пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Новоросс 🏴‍☠️ Z":

    Западът се бори бори от 45 година и накрая постигна това което искаше..... изправи братски народи един срещу друг. разселените украинци славяни ще бъдат асимилирани от англосаксонците. в прогнилата им кръв ще се влее свежа славянска кръв и ще даде тласък на загниващите им гени.
    Мозъците ще бъдат отвлечени от САЩ... западът пак печели . понякога косвената победа е по важна в дългосрочен план от победата на бойното поле.
  • 16 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сериозно?":

    ей момче ли си момиче ли си, не те ли е срам? Погледни истината в очите !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Брейй

    11 1 Отговор
    А за алеята на ангелите в Донецк за убитите от урните руски деца франсетата не плачат??? То така е и за Либия,Ирак,Сърбия...гадни лицемери
  • 19 Азот е друг завод на друго място Съдбата

    8 0 Отговор
    му щее същата, само, че в много по кратки срокове!!
  • 20 Ммм дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    зле, зле, ама колко да за зле? Печелят пък зле, а?
  • 21 Уточнение

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "дончичо":

    Балтийските републики, Полша, а и Обединеното кралство - отрепките на Европа.
Новини по държави: