Last news in Fakti

9 Юни, 2022 14:37 782 8

Русия е далеч по-неефективна от очакваното в кибервойната

  • русия-
  • кибервойна-
  • киберзащита-
  • украйна-
  • атака

Споделиха няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита

Русия е далеч по-неефективна от очакваното в кибервойната - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита споделиха в сряда мнението, че Русия е била далеч по-неефективна от очакваното в използването на бойни дигитални способности при офанзивата си срещу Украйна, предаде АФП.

"Сред експертите по киберсигурност имаше доста голяма сигурност, че щеше да има кибернетичен Пърл Харбър с оглед на опита от миналото за руското поведение и възможности", каза ген. Карол Моленда, шеф на полския Национален център по киберсигурност, цитира БНР.

Но Украйна бе подготвена и "устоя на атаките от Русия", каза той на среща на Международния форум по киберсигурност в северния френски град Лил.

Това по думите му е показало, че можеш да се подготвиш за киберконфликт с Русия, която "има добри нападателни способности, но не е толкова добре в отбраната". Моленда се позова на множеството кибератаки, поразили страната, извършени основно от независими хакери.

Шефът на киберсигурността на Литва полк. Ромуалдас Петкевичус каза, че Русия "не е готова да води координирана кибер- и кинетична война". Пред АФП той заяви, че навсякъде в Украйна има кибердействия, "хиляди", "но не мисля, че те са добре планирани".

Генерал Дидие Тисейер, шеф на френските сили за киберотбрана, направи подобен коментар за липсата на връзка между компютърните атаки и руската военна офанзива на терен.

"Може би те не успяха да го организират по искания от тях начин", а техните способности "не са толкова големи, колкото си представяхме", каза той.

Но анализът на конфликта се усложнява от факта, че в битката се включиха независими хакери, а компании като "Майкрософт" и "Старлинк" се притекоха в помощ на Украйна, добави той.

По думите му сегашният конфликт в киберпространството е "като световното по ръгби, където всички отбори са на терена, без отличителните си фланелки". "Публиката също е на терена, а трябва да се предотвратяват опитите да ти отбележат точки."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха-хохоххохо

    11 1 Отговор
    Щом казваш...Мисирки да искаш...Кибер мисирки...
  • 2 Матрософ

    9 14 Отговор
    Русия единствено е ефективна в лъжата и корупцията!!!
    За това има много русофили в България.
  • 3 Мефистофел

    7 5 Отговор
    Тия пък кой ги излъга, че руските хакери вече са задействани? Седи гледай мача. Войната тепърва започва.
  • 4 Аноним

    8 2 Отговор
    Уж Русия е неефективна в кибератаките, а всички на запад реват, че им манипулира изборите. Да се разберат най-сетне какво да лъжат.
  • 5 Истината

    3 4 Отговор
    Русия е ефективна единствена в болните от русофилия мозъци на разни елементарници!
  • 6 Шамана на Монтерей

    2 4 Отговор
    Няма как "хакерите" да са читави,след като в Руслямистан нищо не е в ред.Един свестен процесор не могат да направят,прогармистите им са посредствени и като цяло са скарани с Ай-ти технологиите.В Украйна се видя,че в много от свалените ракети,самолети и вертолети,както и в унищожените по-съвременни руски бронирани машини и автомобили има западни платки и компоненти.Най-комичният пример за "високите им технологии",бяха "просторите за пране" с които окичиха танковете си,в опит да "противодействат" на ПТРК "Джевелин",явно смятайки системите за активна защита "Щора-1" и "Арена" за безполезни.

    Коментиран от #7

  • 7 Аноним

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шамана на Монтерей":

    То пък щото електрониката на западните оръжия не е китайска.
  • 8 ха ха

    0 0 Отговор
    да , да , видно е къде е полицейщината на ниво , и това е най вече от човеколюбие , евро комисарите трябва да знаят какво имаш в хладилника , за да могат да го заложат в някоя банка , за да се подпомагнат с някоя яхта или островче в тихия океан
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания