Last news in Fakti

12 Юни, 2022 09:44 1 271 2

В Италия се провеждат местни избори и референдум

  • референдум-
  • италия-
  • местни избори

Гражданите на ЕС, пребиваващи в Италия, също могат да гласуват

В Италия се провеждат местни избори и референдум - 1
Снимка: БГНЕС

В Италия се провеждат местни избори и референдум относно правосъдието, поискан от партия „Лига” и Радикалната партия. Гласува се днес от 7:00 до 23:00 часа местно време и утре от 14:00 часа, съобщи БНР.

За референдума право на вот имат 51 милиона италианци, 5 милиона от които в чужбина. Те трябва да отговорят на пет запитвания относно правосъдието като всеки въпрос отговаря на бюлетина с различен цвят.

За да е валиден е нужен кворум от 50% плюс 1% от имащите право на глас. Отнася се и за всяко отделно допитване. За него се гласува само днес, резултата ще е ясен утре, когато ще продължи местният вот. Той засяга 971 общини и близо 9 милиона избиратели, регионалните столици Генуа, Палермо, Катандзаро и Акуила и 22 центъра на провинции.

Гражданите на Европейския съюз, пребиваващи в Италия, също могат да гласуват, ако се регистрират в избирателните списъци. В политически план местният вот е като тест за взаимоотношенията в управляващата коалиция и за партиите с оглед на парламентарния вот догодина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ггг

    6 0 Отговор
    Кои са въпросите?
  • 2 Кв. Чародейка

    1 0 Отговор
    Статийката ви е типичен пример, що за дебилен кликбейт-сайт сте. Само за зле преведени текстове за целувки по тестисите ставате.
Новини по държави: