Last news in Fakti

13 Юни, 2022 23:00 2 339 42

Украинска писателка: няма как да се разберем някак с руснаците

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • донбас

Всички тези конфликти все още са условно ограничени географски, но вече не са локални проблеми

Украинска писателка: няма как да се разберем някак с руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не разбирахме случващото се в Сирия, залъгвахме се, че това е някъде далеч от нас. Днес разбираме: същите бомби и ракети, които падаха над Алепо, сега летят към нас, пише за ДВ украинската писателка Юлия Стахивска.

В ръцете си държа ключовете от апартамента ми в Буча, който е оцелял. В него са живели руски войници, които обаче дори са поставяли мръсните чинии в мивката. "Извадили сме късмет", си казвам с известна самоирония аз.

"Нямахме нужда от такъв късмет"

Разбира се, щеше да е по-добре, ако изобщо не бяхме имали този "късмет" - ако не бяхме нападнати от руски войници и ракети на 24 февруари, ако не беше тази осемгодишна война в Донбас, а също и анексирането на Крим. Ако бяхме продължили да живеем в къщите си там и да ходим на почивка на море.

Може би тогава щях да пиша от Ялта за украинските писатели, които са прекарвали летните си ваканции там, като лекаря и поет Степан Рудански, който помага за изграждането на водоснабдителна система в града.

Ключовете, които държа в ръцете си, са на ключодържател с таралеж. Забавната висулка е сувенир от Запорожие, от казашкия музей на Хортица – най-големия остров в Днепър. Позволявам си да правя романтични паралели, защото ми се струва, че нищо не се е променило през вековете, и сега украинските "казаци" отново трябва да се борят срещу нашественици, идващи от Московия и през Дивото поле - степния пейзаж на днешна Южна и Източна Украйна.

"Някак да се разберем"?

Реториката за европейските ценности е чудесна, но мъжете и жените на фронтовата линия защитават преди всичко родината си – както някога. Опасявам се, че "някак да се разберем" за съжаление няма да се сработи тук. В крайна сметка руснаците дойдоха с ракетите си, а не да се "договарят по някакъв начин".

Мога да отключа вратата на апартамента с ключовете си, но това няма да е връщане към усещането за безопасност. Едномесечното ми пребиваване в Австрия ми беше дало сладкото усещане за сигурност и нормалност. За живота, в който човек привидно може да прави планове. Там усетих какво си мислят хората: "Не, това няма как да се случи на нас", "всички тези войни са някъде на Изток – било то в Близкия изток, Далечния изток или Източна Европа".

Учудващо е, но дори аз, жена от "Изтока", смятах, че войната е невъзможна. Що се отнася до паралелите между конфликтите на Балканите и настоящата война в Украйна, бих искала да цитирам есето "Ориентализъм" на украинския писател Андрей Любка. Според него война е възможна само в Източна Европа при православните и славяните, извън Европейския съюз. От друга страна, на Стария континент никога повече не трябваше да има война - все пак Европа е в НАТО и е научила урока си от Втората световна война, помни разрушените градове и милионите загинали. Затова: Никога повече!

Лошото е, че сирената, която ме събуди в първия ми ден в австрийския град, беше съвсем истинска, не беше фантом, макар и да беше тестова. Сякаш искаше да ми припомни, че луксът на мира и сигурността е невидим като въздуха. Там на сирената не ѝ се обръщат внимание, сякаш е досадна муха, чума, която никога няма да се разпространи по тези земи. Това е съвсем очаквана и здравословна реакция на хора, чиято държава просто е имала повече късмет в географско отношение.

Конфликтите вече не са локални

Но "моят Изток" също не успя да разбере конфликта в Сирия, например, и хората се дистанцираха от него: "Добре, това е някъде в Близкия изток, там винаги е било неспокойно, всичко може да се случи. Някои бежанци бягат към ЕС и те се използват подмолно за създаване на напрежение по границите, както се вижда от действията на Беларус на полската граница. Жал ни е за тях, но какво можем да направим? Те просто нямат късмет." Но сега вече разбираме: същите бомби и ракети, които падаха върху Алепо, сега летят към украинските градове.

Спомням си как в един супермаркет в Буча продавачка, преселила се от Донбас, се оплака, че през 2014 г. в Киев почти никой не е обърнал внимание на руската инвазия в Източна Украйна. Тя донякъде беше права. В края на краищата това е само Донбас, "където всичко може да се случи".

Всички тези конфликти все още са условно ограничени географски, но вече не са локални конфликти. Вече не са само някъде в "митичния Изток". Този "Изток" се измества все повече на Запад.

Юлия Стахивска е украинска писателка, журналистка и илюстраторка. Авторката на редица книги е родена в Житомир през 1985 година, където е завършила Държавната художествена академия. Днес живее в Киев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    72 13 Отговор
    Да, единственото решение е да капитулирате!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Много рано ставате

    54 3 Отговор
    Госпожо, сирените във Виена са пробни и са точно в 12 на обяд.
  • 5 Hадървен философ

    72 9 Отговор
    а с американците как хубаво се разбрахте
  • 6 Гневен

    11 68 Отговор
    Слава на самоотвержените украинските защитници на жилищата си, семействата си, родната си земя!

    Коментиран от #27

  • 7 Чочо

    61 7 Отговор
    Някакъв безмислен преразказ, който трябва да разплаче някого, но много евтин и повтарящ се за 1000-н път.Сега да видим сестра ти , дори никога да не си имал сестра.
  • 8 !!!?

    11 69 Отговор
    Вън кремълските варвари от Украйна !!!?
  • 9 българина

    55 8 Отговор
    глей пач а нещастан с поляците и караварите как ще се оправите, щото Русия ви търпи 1100 г...
  • 10 Путинофил

    13 28 Отговор
    Важното е, че рускините с украински паспорти продължават да си живуркат по морето за наша сметка. Прехвърлиха 200 - 300 човека в Банско и това е.

    Коментиран от #28

  • 11 Моряка

    57 7 Отговор
    От всики ред личи украинската надменност.Не стига,че живее в исконно руските земи,наречени Новорусия,ами и още поучава запада.Скоро ще си отидеш в родния Житомир.Според Остап Бендер там е края на света.А на него може да се вярва.
  • 12 Много лош "късмет" е

    7 55 Отговор
    да живееш близо до Рашия! Не знаеш кога ще те нападне!

    Коментиран от #42

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хитлер не е взел нито един украинец

    4 34 Отговор
    в армията си, въпреки, че украинците са се натискали. Защото Хитлер е знаел много добре, че руснаци и украинци са един дол дренки.
  • 15 Чапай

    6 52 Отговор
    В крайна сметка руснаците дойдоха с ракетите си, а не да се "договарят по някакъв начин".
    Чекиста Путин провокира и организира междуособици в Украйна, за да попречи да бъде приета в Европа, щом има спорни въпроси със съседи. Уплаши се, че с времето ще се разрешат инспирираните от него междуособици и за по-сигурно предприе агресия срещу хора най-близки исторически на руснаците без всякакви скрупули и задръжки. Ако руснаците му потърсят сметка, би имало изход, защото ядреното му самочувствие е безсилно срещу обикновените руснаци. Но пък пропагандата на кликата му точно за тях е всемогъща, уви!
  • 16 В.В.П.

    45 5 Отговор
    След като не се разбирате с руснаците ,ще има проблеми ..Дебели..По принцип светът трябва да се разбира..Но щом така желаете от Окраина.Няма проблем..Каза Володя..Продължавайте ,все така ..!!.И ще ви разселят като татарите..
  • 17 Аятолах Хомейни

    48 5 Отговор
    И докато публикувате поредната пропаганда, публикувайте и, че укрите продължават да избиват мирни жители в Донецк.
  • 18 В.В.П.

    34 6 Отговор
    Укро смррад. .СССР и Горби ви монтираха огромна държава..Но това е болшевишко недоразумение и
    Империалиста Володя ще ви разсели по ,,цивилизования ,,свят..Както трябваше да бъде..
  • 19 ТаУмВзе

    36 5 Отговор
    Капитулация и тва е! Друго няма да има.
  • 20 Чапай

    5 37 Отговор
    И Путлер и Хитлер затънаха в украинското блато. Победа или загуба раждат бъдещ реванш и отново затъване в блатата. Печели трайно само бизнеса на Китай.
  • 21 И Одеса и Одеса

    34 5 Отговор
    Задължително е да умеете да се разбирате с РУСНАЦИТЕ в Украйна ! Но ако не успеете да се научите , ще ви се наложи да я разделите , Украйна та де .
  • 22 Моряка

    40 4 Отговор
    Екатерина Велика им даде Таврия,да пазят южните и покрайнини,част от тях издигна от прости селяни в казаци.Така опазиха даденото,че трябваше княз Потьомкин да го отвоюва от Турция.А сега прекръстиха Екатерина на Катерина.Ленин им даде 3/4от сегашна Украйна-Новорусия с всички черноморски градове,Донбас .Да се омесели украинските неуки селяни с руския пролетариат.Така се омесиха,че забраниха руския език в училищата.От благодарност на Ленин му събориха паметниците.Хрушчов им подари незаконно Крим.Сега пищят.че Крим е техен.Сега,когато бутафорната държава ще изчезне,Поляците се готвят да анексират истинската Украйна-областа Галиция с център Лвов.Дано да съм жив,да гледам поляците как си чукат главата с тези фашисти.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урюрвкос

    26 1 Отговор
    Украйна до 2014 и след тази дата са две различни държави
  • 25 А бе

    4 28 Отговор
    тoз сайт е руски в еднo с трoлoвте ви

    Коментиран от #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кого имаш предвид

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гневен":

    Щото много са украинците в Донбас и Луганск, които защитават жилищата си от ВСУ, след преврата 2014 година
  • 28 Няма рускини с украински паспорти

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофил":

    Украинки с руски да, но то е различно
  • 29 Да, така е,

    29 5 Отговор
    "...бомби и ракети, които падаха над Алепо, сега летят към нас" И какво не е ясно тук? - Русия помогна Сирия да се освободи от терористите и сега прави същото за Украйна от укро-нацистите. А дойчетата и в двата случая си затварят престъпно очичките
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сатъра

    20 1 Отговор
    Да продължава да си държи ключовете от апартамента в Буча с тоя Таралеж ключодържател.И да не ходи да се крие в Австрия.а да си седи в Украйна и да си защитава Родината.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    9 0 Отговор
    В един израз две отрицания - типично за изкривени личности! Гаранция, че пише за Бандера и колко велик е бил!!! И слава украине, слава хероям! Няма здравомислещ човек, да не вижда истинското лице на неонацитата.
  • 35 Ксаниба

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Безсрамни украинци":

    Както е рекъл героят на Гогол, който е с малороско-полски произход , и е забранен в "демократична и еуропейска окраина", Тарас Булба - аз те породих, аз ще те и убия!!
  • 36 Шляхтиц

    7 0 Отговор
    Няма как да се разберете. С украинци е населена много малка част от днешна Украйна северно от Киев до границата с Беларус, бивша Киювская Руссь. Херсон, Одеса, Харков, Донбас и големите области около тях са изконни РУСКИ ТЕРИТОРИИ, населени с РУСНАЦИ. Цяла западна Украйна с центрове ЛВОВ, (ЛВУВ), ЖИТОМИР са изконни полски територии, населени с поляци.............След ВСВ границата е преместена до Пршемисл.
  • 37 Интересно

    10 0 Отговор
    на тази госпожа и е оцелял апартаментът в Буча, който, според укрите, е сринат до основи...А наглите руснаци, които, пак според укрите, са избили маса народ там, дори са си прибрали мръсните чинии в мивката...Вероятно не знае какво са оставили нейните сънародници след себе си, напускайки хотелите и квартирите, любезно предоставени на т.н. "бежанци", въпреки че не са "окупанти", а приети като приятели...По всичко личи, че дослука с руснаците го развалиха за поне следващите стотина години и това си е чисто украинска заслуга, или по-точно на шепа ултранационалисти, които решиха, че са всичко онова, което им идва в разкапания от "горилката" мозъци, велики, светът се върти само и благодарение на тях...Просто НЕумни хора...
  • 38 го шо

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "А бе":

    "щеше да е по-добре, ако изобщо не бяхме имали този "късмет"
    да би мирно седяло, не би чудо видяло... сърбайте сега попарата, която сами си надробихте. е, и с малко курабийки.
  • 39 Факт

    2 0 Отговор
    Нищо не разбрах?Ега си и писателката ако са такива и книгите и.Мрън-мрън-мрън,дрън-дрън -дрън.
  • 40 ГОГО

    4 0 Отговор
    Ако ислямистите от Алепо, които тази умница защитава, я набарат, ще стане интересно.
  • 41 Павел пенев

    1 0 Отговор
    DW като една добре платена медия от бюджета на специалните служби на Германия, отново са намерили и ни пробутват украинска писателка за която никой не е чувал нищо.
  • 42 ''НЕполиткоректен''

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Много лош "късмет" е":

    Никак не е страшно.Стига да не настъпиш котето.
Новини по държави: