Last news in Fakti

21 Юни, 2022 09:13 1 139 7

Япония: Забраната на еднополовите бракове не нарушава конституцията

  • япония-
  • брак-
  • еднополови бракове-
  • конституция-
  • съд-
  • сапоро-
  • токио-
  • нагоя-
  • фукуока-
  • осака

Съд в Япония се произнесе, че забраната на еднополовите бракове не нарушава конституцията

Япония: Забраната на еднополовите бракове не нарушава конституцията  - 1
Снимка: Shutterstock

Японски съд вчера се произнесе, че забраната на еднополовите бракове в страната не е в нарушение на конституцията и отхвърли искания за обезщетения от три двойки, които твърдят, че правата им на свободен съюз и на равенство са нарушени, предаде Асошиейтед прес.

Решението на окръжния съд в Осака е второ по въпроса и не е в съответствие с миналогодишно произнасяне на съд в Сапоро, който прие, че забрана на еднополовите бракове е неконституционна.

Последното съдебно решение илюстрира колко поляризирани са становищата по въпроса в Япония, единствената членка на групата на най-развитите индустриални държави Г-7, която не признава еднополовите бракове.

В съдебното решение се посочва, че се отхвърля искът на еднополови двойки за обезщетение от 1 милион йени (7400 долара) за търпени щети от дискриминация.

Ищците – две мъжки двойки и една женска, бяха сред 14-те еднополови партньори, които през 2019 г. заведоха дела срещу правителството в пет големи града – Сапоро, Токио, Нагоя, Фукуока и Осака, за нарушаване на правата им на свободен съюз и равенство. Те твърдяха, че са били незаконно дискриминирани като са им били отказани същите икономически и правни облаги, от които хетеросексуалните се ползват чрез брачен съюз.

Подкрепата за сексуалното многообразие в Япония расте бавно, но все още липсва законова защита за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. ЛГБТ лица често са дискриминирани в училище, на работното място и у дома, което кара много от тях да крият сексуалната си идентичност.

Правозащитни групи настояваха за прокарване на закон за равенството, преди миналогодишните летни олимпийски игри в Токио, когато международното внимание беше съсредоточено върху Япония, но законопроектът беше спрян от консервативната управляваща партия.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    32 2 Отговор
    А така..... глупави ли са японците ?! Там се слуша държавата , че иначе - харакири !!!
  • 2 Госあ

    25 2 Отговор
    Джендърите забравиха, че се намират в Япония ! Е затова Юкио Мишима даде живота си за независимост от краварите
  • 3 Госあ

    25 1 Отговор
    Иначе, нищо лично, нека се обичат. Но е недопустимо ненормалното да бъде легализирано като норма от държавата. Не оправдавам и постъпката на кацата чърчил с един от най брилянтните си математици.
  • 4 За пари хората правят чудеса

    12 2 Отговор
    А какво ще правим с моят специален случай? Имам си приятелка и тя е от Юпитер. Междуцивилизацоинен брак забранен ли е на Земята, се чудя аз.
  • 5 Сандо

    14 1 Отговор
    Ще се съберат ли джендърите,соросоидите и грантаджиите да протестират пред японското посолство?Не,разбира се,протести са разрешени само пред руското и беларуското.
  • 6 сороснерес

    11 1 Отговор
    в германия ще обучават деца още от 1 клас..що е то гей..лгбти..педафил/приятел на малчугани/..все прелести на запада..и по време на уроци децата да сменят дрешките..момчета да обличат момичешки дрешки..то не било страшно..нашите нпо отрепки настояват за същото..сорос плаща..

    Коментиран от #7

  • 7 Баща

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "сороснерес":

    Това за мен е червената линия, след която всеки разкрепостен джендър, който видя край училище или детска градина ще бяга като бит ... римува се с храст.
    Взеха дъгата като символ, почнаха ранно сексуално образование, вече пробват да защитават педофилите, че били жертва на влеченията си, посоката е ясна.
    Обаче тук ги чакаме ние, татковците и сме много повече от цялата грантаджийска паплач. Един на 100 да реагира като мен им е спукана работата! Засега им устояваме. Но без да им се резнат грантовете постоянно ще опитват да ни натрапват псевдонаучните си ценности.
Новини по държави: