Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юни, 2022 13:20 785 0

Индонезийският президент ще посети Киев и Москва

  • индонезия-
  • русия-
  • украйна-
  • джоко видодо -
  • володимир зеленски -
  • ладимир путин-
  • посещение-
  • киев-
  • москва

Индонезийският президент Джоко Видодо има срещи със своите колеги Володимир Зеленски и Владимир Путин. 

Индонезийският президент ще посети Киев и Москва  - 1
Снимка: БГНЕС

Индонезийският президент Джоко Видодо ще посети скоро Киев и Москва, предаде Франс прес.

Тази година Индонезия е ротационен председател на Г-20.

Още новини от Украйна

Джоко Видодо ще посети скоро Киев и Москва, за да обсъди икономическите и хуманитарните последици от руската инвазия, съобщи днес индонезийската министърка на външните работи Ретно Марсуди.

Тя добави, че индонезийският президент ще има срещи със своите колеги от Украйна и Русия, Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Джоко Видодо ще е първият азиатски лидер, който ще посети и двете страни след началото на войната, отбелязва АФП.

Ретно Марсуди не посочи точни дати за визитите. Тя обаче каза, че индонезийският президент ще посети Украйна и Русия, след като участва в срещата на върха на Г-7 в Германия на 26 и 27 юни.

Индонезийският министър по въпросите на сигурността Мохамад Махфуд Махмудин спомена вчера, че Видодо ще се срещне с Путин на 30 юни - дата, посочена и от ТАСС.

Индонезия предизвика полемика, като покани Русия на срещата на високо равнище на Г-20, която е планирано да се състои на остров Бали през ноември, въпреки обвиненията в извършване на военни престъпления. Западните страни начело със САЩ упражняват натиск върху Индонезия да изключи Русия от форума, отбеляза Франс прес.

Индонезийската външна министърка обясни, че президентът търси начини за справяне с хранителната криза в резултат на войната, която предизвика остър недостиг на олио и драстичен скок на цените в страната.

Индонезия, която е най-големият износител на палмово масло в света, беше разтърсена от тази криза и правителството се принуди да наложи през април забрана на износа на този продукт, която малко след това отмени, припомня АФП.

Както повечето от нововъзникващите пазарни икономики, Индонезия се опита да заеме неутрална позиция за войната. Президентът Видодо отказа да изпрати оръжия на Украйна, както бе поискал колегата му Зеленски, а вместо това предложи хуманитарна помощ, отбелязва Франс прес.

Индонезия покани Украйна да участва в срещата на Г-20. Зеленски отговори, че ще участва във форума, най-малкото по видеовръзка.

Източник : Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА