Last news in Fakti

25 Юни, 2022 15:21 3 363 23

Западни наблюдатели: Вдигането на ветото не означава непременно пробив

  • северна македония-
  • ес-
  • вето-
  • българия-
  • членство в ес-
  • франция-
  • скопие

Пътят на Скопие към ЕС може да остане блокиран, отбелязват западни медии

Западни наблюдатели: Вдигането на ветото не означава непременно пробив - 1
Снимка: БГНЕС

"България вдига ветото срещу Северна Македония”, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" по повод решението на българския парламент да одобри предложението на френското европредседателство за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Австрийският канцлер и френският президент поздравиха България

От европейското издание "Политико” отбелязват: "Българските депутати отварят вратата към преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС". Германската телевизия "N-tv" също смята, че "диалогът на ЕС със Северна Македония е все по-близо".

Австрийският канцлер Карл Нехамер вижда в българското решение "пробив" и поздравява Кирил Петков за личния му ангажимент към отварянето на вратата за преговорите на Северна Македония с ЕС, пише австрийският "Дер Щандарт”. Нехамер е убеден, че решението на българския парламент ще доведе до ускорено решаване на конфликта.

Френският президент Еманюел Макрон също определи решението като "важен напредък". През 2020 година именно Франция и Нидерландия забавиха началото на преговорите на Северна Македония и Албания. Дотогава България не е имала никакви възражения, припомня австрийското издание.

Пътят на Скопие към ЕС може да остане блокиран

Много наблюдатели предупреждават да не се гледа на това вдигане на ветото като "пробив", пише Михаел Мартенс от ФАЦ, защото предложението включва много български искания и предварителни условия. Има опасност пътят на Северна Македония към започване на преговори с ЕС да остане блокиран, отбелязва още Мартенс.

Искането за включването на българите в конституцията на Северна Македония изглежда най-лесно изпълнимо, четем още във ФАЦ. Но България също така настоява, че македонският език не съществува, а трябва да бъде разглеждан като диалект на българския, освен това Северна Македония трябва да се подчини на българския прочит за "общата история" и да го включи в учебниците. Подобни искания няма как да бъдат наложени политически в Северна Македония, смята Мартенс.

Вдигането на ветото обаче може да се окаже добра новина за Албания, пише още германското издание. Защото до момента Брюксел третираше двете държави по равностоен начин. Сега, ако Албания напредне, а Северна Македония - не, това може още повече да обърне албанците в Северна Македония към Тирана и Прищина.

За Скопие "френското предложение" е неприемливо

От "Политико” отбелязват, че рязката промяна в позицията на България сега ще затрудни македонския премиер, който се обяви против предложението на френското председателство на Съвета на ЕС. Бившият външен министър на Северна Македония Никола Димитров също заяви, че "в отношенията с България трябва незабавно да спрем да "награждаваме" ветото с трайни отстъпки. Ветото нарушава член 2 от Договора и София трябва да бъде ощетена, а не възнаградена.”


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    10 0 Отговор
    ами како означава,
    давайвъ у Адалуските лингури?
  • 2 БЪЛГАРИЯ

    13 2 Отговор
    По-рано когато ме употребяваха, поне нещо обещаваха. Сега и това го няма.
  • 3 секуро

    9 4 Отговор
    На Просто Киро не му трябва само цайтунг,а мнооого цур арбайтен. Щото мАкетата няма да впишат българите в констипацията си.
  • 4 вижда се

    13 3 Отговор
    Пал изтеглихме празният фиш от тотото !!!
  • 5 Каменчо

    3 16 Отговор
    Договорот има услов што РСМ не може да го исполни.Како и кои ке ги натера Македонците да прифатат дека се блгари и езикот кои го говорат и го сметаат за македонски да прифатат дека е блгарски?А за 20-30 г.со сегашната стапка на иселување и намален прираст на населението Македонците скоро ке ги снема,само не знам што корист ке имаат блгарите од тоа.

    Коментиран от #10, #19

  • 6 Настопроценти

    23 1 Отговор
    България няма вина,че за Скопие "френското предложение" е неприемливо.
  • 7 Не Шев

    11 3 Отговор
    Гаранция Франция ...колко тъжно
  • 8 Българка

    24 2 Отговор
    Ако РСМ не впише българите в конституцията си, то не може да започне преговори с ЕС. А след това, ако продължи с езика на омраза, кражба на история ново българско вето

    Коментиран от #12

  • 9 препис

    1 7 Отговор
    Македонците скоро ке ги снема и българите корист ке немаат од тоа.
  • 10 Фройд

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Каменчо":

    Не се коси , то и българи няма да има , искахте в европейския съюз , заповядайте .
    От хубавото сирене дето го имате , ще остане само спомен.
  • 11 етикет

    10 2 Отговор
    Македонците да напраат стапка на иселување при блгарите у България. Както праат и украинците от Украйна.
  • 12 Хасковски каунь

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Колко си наивна българско девойко. Хем са ти го вкарали, хем те успокояват , че повече нищо няма да правят.
  • 13 Няма такъв

    1 8 Отговор
    Който да вярва че 3500 българи са малцинство.
    Няма такъв който да го направи заради международните
    Норми за малцинства. Такава поправка може да се спори в Европа ООН. Тъпо и глупаво е да се мисли че ще стане и няма да бъде успорена и оборена тази поправка. Друго беше ако бяха приели БЪЛГАрСКИЯ договор от 2017. НО ПАРИ ЕГОИЗЪМ ТОЙ ДА КАЖЕ МУ ИЗАДОХА ГЛАВАТА ОСТАНА БЕЗ НИЩО. ПРЕГОВОРИ ЩЕ ИМА ДА ЩЕ ВПИШАТ НЕЩО НЕ ИСКАНЕТО ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА ЗА ВПИСВАНЕ БЪЛГАРСКО МАЛЦИНСТВО Е НЕ ОБОСНОВАНО. ПОРАДИ МАЛКИЯ БРОЙ 3500 и ЛИПСА НА МАЛТРЕТИРАНЕ АПАРТЕЙД. НО ДОГОВОРА 2017 БЕШЕ реален той го отхвърли. Плана те да включат в конституция нещо незаконно и да бъде отхвърлено от международния съд в Хага и ООН на основание на дадена зелена светлина от партиите национални предатели и личности предатели, РЕШЕНИЯ НА ХАГА И ООН СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ БЕЗ ТЕЗИ УСЛОВИЯ В ЕВРОПА. НИКОЙ НЕГО РАЗБРА ЧЕ ВИ ПРЕКАРАХА.
  • 14 Мартенс

    10 1 Отговор
    Абе що не си е...ш м...на. все търси под вола теле. Еми да има условия България и сега топката е в РСМ. Ако искат да са в ЕС ще трябва да действат. Сега условията на България са вече условия на ЕС.
  • 15 Няма български

    15 0 Отговор
    Прочит на историята. Има история и исторически факти които колкото и да го е яд Мертенс не могат ей така да се подарят на РСМ. Като искат в ЕС да бъдат така добри да признаят фактите
  • 16 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 2 Отговор
    Но означава предателство спрямо България!
  • 17 АБЕ

    18 0 Отговор
    Димитров, сетихте се най после, че има договор с България и продължавате да наглеете, с какво точно трябва София да бъде ощетена. Не ние тропаме на вратата на ЕС, ще има да си стоите в задния двор. Скопски сополанковци.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха сега де!

    8 1 Отговор
    Важното е, че ние ги пущаме, а сега да се оправят с албанците. Те ще им обяснят много подробно колко са македонци, а не българи!
  • 21 кой

    5 1 Отговор
    „Битката не е кой в парламента да защити България. Битката е кой в парламента да продаде България“, написа вчера на личната си страница във ФБ писателят Александър Урумов по повод обсъжданото падане на ветото за Северна Македония. Ден по-рано той призова Бог да пази България, защото нейният елит е готов да я предаде.
  • 22 Винаги ми се догажда,

    4 0 Отговор
    Когато започна да чета свободната и неподкупна европейска преса 🤣🤣🤣
    Харесва ми как ние за пореден път правим отстъпки, но се тиражира позицията на РСМ👍👍👍👍👍
    България трябвало да бъде наказана......
    Какви са тия идиоти, незнам 🧐🧐🧐🧐
    Предложението е ФРЕНСКО, да накажем и Франция 🤔🤔🤔🤔🤔
    Истината е НАУКА и ние искаме ОБЕКТИВЕН прочит, а не македонски шаманизъм. И Гърция иска същото, затова е включено и ТЯХНОТО предложение. Да накажем и тях🧐🧐🧐🧐🧐
    Германия признава ли АВСТРИЙСКИ език???
    Признахме ги първи, подарихме им танкове, пуснахме ги в НАТО, пускаме ги в ЕС. Край на игричките. Или късат с Москва и Белград, или да си седят на Преспанското езеро 💪💪💪💪💪
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    За да има пробив, трябва да се започне от фундамента,... марксическата идеология за "класовата борба" между експлоататорите-капиталисти и пролетариата, в чиято светлина Коминтерна разглежда и въпроса за Балканска федерация, като решение на класовите и националистически противоречия в „барутния погреб“ на Европа...
Новини по държави: