Last news in Fakti

28 Юни, 2022 21:09 1 561 15

Газохранилищата в Румъния са запълнени на 40 процента от капацитета си; количеството ще нарасне на 80 процента до 1 ноември

  • газ-
  • газпром-
  • румъния-
  • николае чука

Премиерът Николае Чука посочи, че 80 процента представлява минимумът, за да се осигури необходимото количество газ за периода на зимата

Газохранилищата в Румъния са запълнени на 40 процента от капацитета си; количеството ще нарасне на 80 процента до 1 ноември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че газохранилищата в страната са запълнени в момента на 41 процента от капацитета си, а до 1 ноември ще се достигне до 80 процента, предаде Аджерпрес.

"Има решение на нивото на Европейския съюз и всяка страна членка трябва да влезе в зимата с 80 процента от капацитета за складиране. В момента сме на малко над 40 процента, тоест 41 процента. Нашият ангажимент (...) е до 1 август да имаме в складовете 46 процента. До 1 септември - 57 процента, до 1 октомври - 66 процента и до 1 ноември - 80 процента", заяви Чука в черноморския град Констанца.

Премиерът посочи, че 80 процента представлява минимумът, за да се осигури необходимото количество газ за периода на зимата.

"Разбира се, правят се постъпки... Обсъждат се договорни елементи с Азербайджан. Говори се с американската страна за втечнен газ (...), обсъждаме и зоните на транзит и трябва да направим така, че да получим съгласие от транзитните страни, съответно Турция, България и Гърция. Зависехме и от интерконектора между Гърция и България. Разбрахме, че е финализиран и можем да обсъждаме по-лесно тази възможност за довеждане на газа в страната", посочи румънският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    12 0 Отговор
    Настъпания плъх им продаде евтиния газ от Газпром, а сега ше сипва на неговите хора за сметка олимпийските скокове на храни от първа необходимост и транспорт.
  • 2 РУДИ

    15 0 Отговор
    НЕ ГЛЕДАИТЕ РОМЪНИЯ КАЖЕТЕ НАШИТЕ КОЛКО СА ПЪЛНИ ЖАШОТО ЗИМАТА ЩЕ ДОИДЕ И В СОФИЯ ЩЕ ИМА ЛЕДЕНА ЕПОХА

    Коментиран от #6, #14

  • 3 Министър на магията

    11 1 Отговор
    Еми кажете тогава и във Виетнам и Лаос как стоят нещата с газа и петрола.Какво ни грее нас Румъния колко газ ще си съхранява,като йия нямаме хич???
  • 4 Газолин

    19 1 Отговор
    А Чирен е на нула чакаме газ инкогнито на Кирчо евтиния с 40% по скъп от руския.

    Коментиран от #8

  • 5 Факщуберов

    8 0 Отговор
    Новия газов хъб на Балканския полуостров. Къде си Бойко, къде си Бойко- тралала- ла- ла- лаа... !
  • 6 Дебелян

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "РУДИ":

    Питай Путя и Банкянския,който го обслужва и му подари газопровод, който не ползваме,а ще плащат и следващите поколения.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Станислав

    11 0 Отговор
    Сега, като им изгоним дипломатите и те като поседят в Русия до зимата, ще им стане мъчно!!
    Почват да натискат да идват!!! И ние ще кажем, ако ни продадете ефтин газ тогава може! Те са съгласни и всичко е ок!
    Кирчова логика!! Интелект!!
  • 8 Екшън

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Газолин":

    Ние чекаме 2 танкера суров боб, първата вода от варенето се пие задължително. Очакванията са Чирен да се напълни около 65 процента, а вонята да осмърди балканския полуостров...
  • 9 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дебелян":

    Нама такова нещо. Плащат ни транзитни такси и със сигурност ще се изплати и то в обозримо време. Освен това, ако се договорим и ние бихме могли да го ползваме.
  • 10 Анавв

    5 1 Отговор
    Румъния ,краде иначе от къде ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дебелян":

    Освен това, защитавах решението на тия тъпанари за батериите, защото реших че ще ги използват за водород. Така и така нацвъкаха цела България с ветропоказатели и панели, та си викам айде, реактори за производство на водород у тая държава нема да има, поне от тия безмислици да има все пак малко от малко полза. Оказа се, че изобщо няма никакви подобни планове !
  • 13 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    А В БГ НУЛААrooo
  • 14 Ела извън София

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "РУДИ":

    За разлика от София навсякъде другаде в страната ще е лято и през зимата! София не е България. Разберете го най-после!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: