Last news in Fakti

29 Юни, 2022 19:19 1 844 12

Ковачевски: Позицията ни в Брюксел по френското предложение беше ясна и конкретна

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • стево пендаровски-
  • европейски съюз-
  • българия

По думите на премиера и в момента продължават преговорите на ниво министерства на външните работи, но страната ясно е посочила своите условия, при които би приела преговорната рамка

Ковачевски: Позицията ни в Брюксел по френското предложение беше ясна и конкретна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите с България и предложението на френското председателство за преговорна рамка на Република Северна Македония бяха сред основните питания към премиера на страната Димитър Ковачевски по време на днешното заседание на парламента.

По думите му и в момента продължават преговорите на ниво министерства на външните работи, но страната ясно е посочила своите условия, при които би приела преговорната рамка.

„За мен, за президента, за коалиционните партньори и за гражданите не са приемливи идеи, които не показват ясна защита на македонския език и идентичност. Повтарям пред вас, че историческите въпроси не могат да бъдат критерий за рамката на преговорите в преговорите с ЕС или която и да е организация. Преговорите с ЕС трябва да започнат с междуправителствена конференция, преди да бъдат въведени изменения в Конституцията, които да включват черногорци, хървати или българи в преамбюла. И ЕС, и България ще трябва да дадат гаранции, че няма да има други изисквания по отношение на нашите интеграционни процеси. Ако е така, ние сме готови да преговаряме. Като всяка друга държава, ние трябва да влезем в ЕС с всичките си различия, които ще бъдат уважавани, както ние уважаваме различията на другите хора“, каза Ковачевски.

На реплика на депутата от опозицията Александър Николоски дали ще подаде оставка, защото Република Северна Македония „е изправена пред национална катастрофа“ заради предложението на френското председателство за решаване на спора с България, което „уврежда националните интереси“, Ковачевски отбеляза, че отговорът му за искането за предсрочни избори от страна на опозицията е отрицателен, а позицията на страната по предложението, която той е изразил в Брюксел е „ясна и конкретна“.

„През изминалия период, в съответствие с резолюциите, приети в този парламент, министрите, независимо от тяхната етническа принадлежност, са изразявали такова отношение пред нашите европейски и натовски партньори. В Резолюцията на Европейската народна партия обаче има отричане на самоличността на македонския народ и там присъстваше висшата делегация на ВМРО-ДПНЕ, но не видяхме от вас изявление, което изразява несъгласие. Ние защитаваме интересите си пред 27 държави от ЕС, а вие не се изказахте. Лесно е да се защитават националните интереси у дома, ние в Брюксел казахме това, което трябваше да се каже, без да обидим никого, нито у нас, нито в чужбина“, каза Ковачевски.

По думите ме Република Северна Македония уважава всички етнически, религиозни и други различия, повтори отново, че 45 процента от законодателството е хармонизирано с европейското, което е по-голям процент, отколкото на някои държави, които вече преговарят с ЕС.

Ковачевски отхвърли идеята на бившия министър на външните работи, сега председател на комисията по външна политика Антонио Милошоски, да бъде свикано разширено заседание на тази комисия, в което да бъдат поканени и бившият премиер Зоран Заев и бившият министър на външните работи Никола Димитров, който в последните дни произнася едни от най-острите критики към наследника си Буяр Османи. „Ако е така, да поканим и предишните премиери и външни министри, въпреки че има един премиер, който е извън страната“, контрира Ковачевски, визирайки Никола Груевски, чийто министър беше Антонио Милошоски, и който има няколко присъди в страната, а от години емигрира в Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 6 Отговор
    Язък!Само дето се издадоха националните предатели в България.
  • 2 БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

    7 1 Отговор
    СА КАТО СЕЛСКИ КОМШИЙКИ

    БРАТОВЧЕДКИ СА АМА НЕ МОГАТ ДА РАЗДЕЛЯТ НИВАТА ОТ ДЯДОТО

    И САМО СЕ КАРАТ
  • 3 ще има и още

    10 1 Отговор
    ".....както и ние уважаваме различията на другите хора....".
    Стига тези "други хора" да не се наричат българи и България.
    Всичко друго го уважават.....
  • 4 ,,Байрактар"70

    4 4 Отговор
    Къде са коментарите? ... нищо няма да стане от тая пустош, и тая сган в България! Хората са си абсолютно прави! Впрочем,за какво им е ЕС ? И те насила искат да се отдадат на джендарите. Какво ли целят--акъл македонска ?!

    Коментиран от #8

  • 5 Пенчо

    8 0 Отговор
    Защо макетата не ликуват? Пак нещо им пречи. Тези хора угодия нямат, иначе много претенциозни. А сега да Ви видим. Що е маке, все е ла й но!
  • 6 Грогу

    7 0 Отговор
    Сега макетата са в ступор и гълтат жаби и гущери, не смеят да се развихрят както си знаят и да обвинят Макрон , че е фашист и издевателства над тяхната “ велика нация “ .. Единствения начин е да си ги прикотка Урсула като премахне Ветото , но дали ще си позволи да хвърли в кошчето за боклук и да обезмисли успеха на Макрон и френското председателство за вдигане на ветото .
  • 7 Разбрахме ви южни сърбета

    9 0 Отговор
    Ясна е работата - Белград и Москва не дават 😅😅😅😅
    Няма проблеми. Може и да не влизате в съюз с нас. Не е задължително.🧐
    Само да ви уведомя, че и на нас никой не може да ни отнеме идентитета, историята и езика💪💪💪💪💪
    Вече всички виждат къде е проблема. Ние прекрачихме нашите червени линии, а вие сте кандидат и неискате да прекрачите вашите. Е как мислите , че ще стане.
    Поне отпушихме Албания 😂😂😂😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вето! Затваряне на границата!

    6 0 Отговор
    Е, не става макетата да се карат на целия ЕС и да искат да влезнат в него, за да го направят ",европски"!
  • 10 Из дневника на баба Вангя

    4 0 Отговор
    Скопските управници ще разберат що нема да я видат Европата ни през крив макарон ни чрез президент Макрон!
  • 11 Ами добре

    2 0 Отговор
    Сега и Франция,а и Европейската комисия разбра с како си има работа и как ние,Българите се мъчим години наред да убедим Северна Македония,че със рогата напред не става!Е,сега вече всички го знаят и най-важното е,че топката е в полето на Северна Македония.И ако с България можеш да шикалкавиш и да се правиш на "умряла лисица" по стара Югославска традиция,то с ЕК този номер не минава!
  • 12 Име

    0 0 Отговор
    Е така де не можеш да убедиш Северна Македония че няма история, няма език, няма македонци, е сега тва е став и на Европейският Съюз, стига вече с глуменето, топката от винаги е била в македонският двор
Новини по държави: