Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2022 22:10 3 219 21

Десетки руски оръжейни магнати избягват западни санкции

  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • запад-
  • оръжия-
  • санкции

Докато руската армия продължава да удря Украйна с ракети , западните държави насочиха санкции към руската отбранителна индустрия

Десетки руски оръжейни магнати избягват западни санкции - 1
Снимка: Shutterstock

Докато руската армия продължава да удря Украйна с ракети и други смъртоносни оръжия, западните държави отговориха отчасти, като насочиха санкции към руската отбранителна индустрия. Последният кръг дойде във вторник, когато Съединените щати издадоха нови санкции срещу някои производители на оръжия и ръководители в основата на това, което те нарекоха "военната машина" на руския президент Владимир Путин.

Още новини от Украйна

Но проучване на "Ройтерс" на компании, ръководители и инвеститори, подкрепящи руския отбранителен сектор, показва, че значителен брой играчи все още не са под санкции: Близо три дузини лидери на руски оръжейни фирми и най-малко 14 отбранителни компании не са били санкционирани от Съединените щати, Европейския съюз или Обединеното кралство. Освен това санкциите срещу руските оръжейни производители и магнати са прилагани непоследователно от тези съюзници в НАТО, като някои правителства налагат санкции, а други не, показва прегледът на "Ройтерс".

Сред оръжейните магнати, които не са санкционирани от нито един, е Алън Лушников, най-големият акционер в Kalashnikov Concern JSC, първоначалният производител на добре познатия автомат AK-47. Лушников притежава 75% дял във фирмата, според последните бизнес записи.

Самата компания бе санкционирана от Съединените щати през 2014 г., годината, в която Русия нахлу и анексира украинския полуостров Крим. ЕС и Обединеното кралство наложиха собствени санкции срещу концерна "Калашников" тази година.

Компанията представлява 95% от руското производство на картечници, снайперски пушки, пистолети и други ръчни огнестрелни оръжия и 98% от автоматичните оръжия, според нейния уебсайт и последния годишен отчет. Оръжията включват щурмова пушка AK-12, актуализирана версия на AK-47, някои от които са иззети от руските сили от украински войници. Концернът "Калашников" също произвежда ракети, които могат да бъдат изстреляни от самолет или от земя.

Бивш заместник-министър на транспорта на Русия, Лушников някога е работил за стоковия магнат Генадий Тимченко, дългогодишен приятел на Путин. Съединените щати санкционираха Тимченко през 2014 г. след нахлуването на Русия в Крим, като го посочиха като член на "вътрешния кръг" на Кремъл.

Нито Лушников, нито Тимченко, нито концернът "Калашников" отговориха на искания за коментар.

Същият модел се повтаря и с концерна "Алмаз-Антей", базирана в Москва отбранителна компания, специализирана в ракети и противовъздушни системи. Компанията е санкционирана от САЩ, ЕС и Великобритания, но изпълнителният директор Ян Новиков не е.

Уебсайтът на Almaz-Antey показва мотото "Мирното небе е нашата професия". Компанията произвежда ракети "Калибр", които руското министерство на отбраната хвали за унищожаването на украински военни съоръжения. В изявление от миналия месец министерството каза, че Русия е изстреляла ракети с голям обсег на действие "Калибр" по украински команден пункт близо до село Широка Дача в Източна Украйна, убивайки, според министерството, повече от 50 генерали и офицери от украинската армия.

"Ройтерс" не успя да провери независимо това твърдение.

Нито "Алмаз-Антей", нито изпълнителният директор Новиков отговориха на искания за коментар.

В отговор на списък с въпроси, изпратен от "Ройтерс" относно западните санкции, насочени срещу Русия, говорител на Кремъл каза, че "последователността и логиката на налагането на санкции, както и законността на налагането на такива ограничения, е въпрос, който трябва да бъде поставен директно на страни, които са ги въвели".

Констатациите на "Ройтерс" са след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че настоящите санкции на Запада срещу Русия "не са достатъчни", тъй като руските войски постигат успехи в нападението си срещу източните региони на Украйна Луганск и Донецк.

Украинската армия е превъзхождана от руската артилерия на места като индустриалния град Северодонецк, който тя отстъпи на руските сили миналата седмица след седмици на интензивни боеве.

Путин описва нападението на своята армия срещу Украйна като "специална военна операция", насочена към демилитаризиране и "денацифициране" на нейния демократичен съсед. Във вторник руското външно министерство обяви, че ще забрани на Джил Байдън и Ашли Байдън, съпругата и дъщерята на президента на САЩ Джо Байдън, да влизат в Русия за неопределено време в отговор на "постоянно разширяващите се санкции на САЩ срещу руски политици и обществени фигури". "

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза във вторник, че действията на Русия не са изненадващи, защото "капацитетът на Русия за този вид цинични ходове е по същество безкраен".

Руската инвазия е убила хиляди украински войници и цивилни, но точният брой не е известен. Службата на ООН по правата на човека заяви в понеделник, че 4731 цивилни са убити в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, включително повече от 300 деца, с други 5900 цивилни, ранени в конфликта. Агенцията каза, че повечето от жертвите са от използването на "експлозивни оръжия с широка зона на поражение, включително обстрел от тежка артилерия и ракетни системи за многократно изстрелване, ракетни и въздушни удари" и че действителният брой на убитите и ранените е вероятно много по-висока.

Западът наложи санкции върху част от руската икономика, усилие, което досега не е допринесло много за възпиране на руската офанзива. Подобно на забраните за други руски фирми, санкциите срещу оръжейните компании имат за цел да възпрепятстват способността им да продават на чуждестранни клиенти. Тези санкции ограничават техния достъп до вносни компоненти и като цяло правят производството на оръжие по-скъпо и ще им отнема много време. Налагането на санкции на хората зад тези фирми отива една крачка напред. Това позволява на западните страни да преследват всякакви имения, яхти и други офшорни богатства на тези, които доставят на руската армия и ограничава къде могат да пътуват в чужбина.

"Вие демонстрирате, че да си сътрудник на режима си има цена", каза Макс Бергман, бивш служител на Държавния департамент по време на администрацията на Обама, който е работил по трансфера на оръжия от САЩ и опазването на американските военни технологии. "Те го чувстват много лично. Вие създавате недоволна класа от хора, които са обвързани с Кремъл", каза Бергман, сега директор на програмата за Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст за национална сигурност.

Производители на боеприпаси са невредими

Други компании в руската отбранителна индустрия, идентифицирани от "Ройтерс", които не са санкционирани от Съединените щати, ЕС или Обединеното кралство, включват Завод Дегтярев (ZDEGI.MM), съоръжение на 165 мили североизточно от Москва, което произвежда картечници, противотанкови и противовъздушни оръжия, които се продават на руската армия. Нейните оръжия включват картечници Калашников PKM и PKTM, както и пушки и картечници Корд, някои от които са монтирани на бронирани превозни средства.

Заводът Дегтярев не отговори на искане за коментар.

Не е санкциониран и Климовският специализиран боеприпасен завод, южно от Москва, където се произвеждат "световноизвестни патрони" за пистолети и автомати "Калашников", според архивирана версия на неговия уебсайт. Нито Новосибирският завод за патрони, производител на боеприпаси, който нарича себе си "едно от водещите инженерни предприятия на военно-промишления комплекс на Русия".

Нито един завод за боеприпаси не отговори на искания за коментар.

Миналия месец "Ройтерс" потърси коментари от служители по санкциите в Обединеното кралство, ЕС и Съединените щати относно констатациите на информационната агенция, че те не са успели да накажат група руски отбранителни фирми и магнати, подхранващи военните усилия на Путин. Като част от този процес "Ройтерс" предостави на тези западни власти подробен списък с повече от 20 компании и повече от три дузини хора, които са избягали от санкции.

Службата за външни работи, общността и развитието на Обединеното кралство, която налага санкции за Великобритания, заяви, че не може да коментира бъдещи санкции. Добавя, че Лондон и неговите съюзници са наложили "най-големите и тежки икономически санкции, пред които Русия някога е била изправена, за да помогнат за осакатяването на военната машина на Путин". Европейската комисия и Министерството на финансите на САЩ, които се занимават със санкциите съответно за Брюксел и Вашингтон, отказаха да коментират спецификата на констатациите на "Ройтерс". Елизабет Розенберг, помощник-секретар по финансирането на тероризма и финансовите престъпления в Министерството на финансите, каза в изявление, че санкциите са "затруднили Русия да получи това, от което се нуждае, за да набави и произведе оръжия".

Във вторник, във връзка със срещата на лидерите на страните от Г-7 в германските Алпи, Министерството на финансите публикува нов кръг от санкции, свързани с отбраната, които включват осем от оръжейните фирми и двама от ръководителите в списъка, предоставен по-рано от "Ройтерс".

Един от тези новосанкционирани ръководители, Владимир Артяков, играе ключова роля в руската оръжейна индустрия от десетилетия и служи като изпълнителен директор номер 2 в "Ростек", военно-промишлен гигант със стотици дъщерни дружества, в които работят повече от половин милион души, според неговия уебсайт и годишни отчети. Артяков също е председател на поне пет руски оръжейни фирми, сред които Russian Helicopters JSC, която изгражда няколко линии военни хеликоптери, включително Ка-52 "Алигатор", някои от които са свалени и документирани в Украйна.

Той не е санкциониран от ЕС или Великобритания.

Артяков и компаниите не отговориха на искания за коментар.

"Ростек" е санкционирана от Вашингтон от 2014 г. Във вторник Съединените щати отново се насочиха към компанията, като наложиха санкции на повече от 40 дъщерни дружества и филиали. Сред засегнатите беше концерн "Автоматика", компания, свързана с кибервойни. Беше в списъка на руските отбранителни фирми, който "Ройтерс" представи на Министерството на финансите миналия месец, търсейки обяснение защо компаниите не са били санкционирани.

Rostec и Avtomatika Concern не отговориха на искания за коментар.

Други фирми в списъка на "Ройтерс", които бяха санкционирани тази седмица от Министерството на финансите, включват PJSC Tupolev, производител на изтребители като бомбардировача Ту-22M3. Украинските военни съобщиха, че бомбардировачи Ту-22М3 са отговорни за ракетен удар по голям търговски център в централния украински град Кременчук в понеделник, при който загинаха най-малко 18 души и бяха ранени около 60.

PJSC Tupolev и друга фирма в списъка, JSC VNII Signal, не са санкционирани от ЕС или Обединеното кралство. JSC VNII Signal е производител на механични и навигационни системи, които захранват руските военни танкове и някои от най-модерните ракетни системи в страната.

PJSC Tupolev и JSC VNII Signal не отговориха на искания за коментар.

Топ играчи остават недокоснати

Междувременно ръководителите на редица руски оръжейни фирми до голяма степен избегнаха санкциите на западните власти.

Близо три месеца след като балистична ракета "Точка-У" удари гара в източноукраинския град Краматорск на 8 април, руски оръжейни ръководители, свързани с компанията, която произвежда тези ракети, все още не са санкционирани. Атаката уби повече от 50 души, включително деца, и рани повече от 100.

Руската фирма JSC Research and Production Corporation Konstruktorskoye Byuro Mashynostroyeniya, известна като KBM, е основният производител на ракети "Точка -У", според база данни на армията на САЩ за световна военна техника. Нито Вашингтон, нито Брюксел, нито Лондон са санкционирали Сергей Питиков, главен изпълнителен директор на KBM.

Тримата западни съюзници пощадиха и Александър Денисов, главен изпълнителен директор на NPO High Precision Systems, компанията майка на KBM. High Precision Systems контролира производството на широка гама ракети, артилерия, гранатомети и картечници, използвани от руските войски и оборудвани на военни хеликоптери, самолети, танкове и военни кораби.

Санкциите срещу руските оръжейни компании и магнати се прилагат непоследователно от западните съюзници. Съединените щати и ЕС са санкционирали системите с висока точност, например, докато Обединеното кралство не е. Съединените щати са санкционирали KBM, но ЕС и Обединеното кралство не са.

High Precision Systems, Питиков и Денисов не отговориха на искания за коментар. KBM потвърди, че Питиков е неин главен изпълнителен директор, но не отговори на допълнителни въпроси, изпратени от "Ройтерс".

Европа и Съединените щати не успяха да координират санкциите дори срещу производителите на забранени оръжия.

От началото на руската инвазия в края на февруари западните правителства и правозащитните групи заклеймиха използването на касетъчни боеприпаси: малки бомби, доставяни и от ракети, които се разпръскват и експлодират над площ, голяма колкото градски блок. Международен договор от 2008 г. забранява тяхното използване или производство при каквито и да е обстоятелства поради опустошителните ефекти върху цивилните.

Русия е използвала система за изстрелване на ракети "Ураган", за да изстреля касетъчни бомби в Харков на 24 март, убивайки осем цивилни и ранявайки 15 други, според службата по правата на човека на ООН и украински официални лица.

"Ураган" се произвежда от JSC Scientific and Production Association Splav, руска фирма, чиито системи са продавани в чужбина в страни, включително Индия. Компанията е санкционирана от САЩ, но не и от Великобритания или ЕС. Изпълнителният ѝ директор Александър Смирнов изобщо избегна санкциите.

"Сплав" и Смирнов не отговориха на искания за коментар.

Почти същото е и с компанията майка на Splav, NPK Techmash. Съединените щати и ЕС са санкционирали фирмата, но Обединеното кралство не. Изпълнителният директор на Techmash Александър Кочкин не е бил обект на санкции от американски или европейски власти.

"Техмаш" и Кочкин не отговориха на искания за коментар.

В изявление от 10 юни Европейската комисия заяви, че има усилия за уеднаквяване на списъците със санкции "доколкото е възможно от правна гледна точка" сред съюзниците, за да се постигне "максимален кумулативен ефект от санкциите с всички наши съмишленици". В случаите, когато списъците не съвпадат, се казва в изявлението на Комисията, хора и компании, които в момента не са в списъка със санкции на ЕС, могат да бъдат добавени по-късно, ако има достатъчно доказателства.

"Нищо не е извън масата", се казва в изявлението.

Западни връзки

Една от най-известните руски фирми, избягали от западните санкции, е VSMPO-Avisma Corp (VSMO.MM), която е най-големият доставчик на титан в света и 25% собственост на Rostec. Тя снабдява отбранителната индустрия на Русия, но също така сред нейните клиенти са големи западни аерокосмически компании .

Базирана във Верхняя Салда, в Централна Русия, VSMPO-Avisma има дъщерни дружества с мощности в Съединените щати, Швейцария и Обединеното кралство, както и служители по продажбите и дистрибуцията в Съединените щати, Европа и Азия, според нейния уебсайт и годишни отчети. Това без съмнение е фактор, който е позволил на компанията да избегне наказание, според трима експерти по санкции и руски експерти по отбраната, които са говорили с "Ройтерс".

Заместник-председателят на VSMPO-Avisma и мажоритарен акционер, руският милиардер Михаил Шелков, класиран от Forbes тази година като 59-ия най-богат човек в Русия, също не е санкциониран.

Според предишни прессъобщения VSMPO-Avisma има дългосрочни договори за доставка на титан за United Aircraft Corp, дъщерно дружество на Rostec, което контролира производството на руски изтребители като Су-34, които са свалени в Украйна. United Aircraft е санкциониран от САЩ, ЕС и Обединеното кралство.

VSMPO-Avisma също продава на европейската Airbus (AIR.PA) и доставяше на американския аерокосмически гигант Boeing Co (BA.N) до март, когато базираната в Арлингтън, Вирджиния компания заяви, че е спряла да купува титан от Русия. Boeing обяви само няколко месеца по-рано, през ноември 2021 г., че VSMPO-Avisma ще бъде най-големият доставчик на титан "за настоящи и бъдещи търговски самолети на Boeing".

VSMPO-Avisma и акционерът Шелков отказаха коментар. Boeing каза в изявление, че работи от 2014 г., за да диверсифицира източниците си на титан по света и че сегашните му запаси и източници "осигуряват достатъчно доставки за производство на самолети".

Airbus не отговори на конкретни въпроси относно отношенията си с VSMPO-Avisma. Но в изявление, изпратено по имейл, се казва, че потенциалните санкции срещу руския титан "биха нанесли големи щети на цялата въздушна индустрия в Европа", като същевременно не биха навредили много на Русия, тъй като тези продажби са само малка част от общия износ.

През 2020 г. продажбите в чужбина представляват около две трети от приходите на VSMPO-Avisma от 1,25 милиарда долара, според последния годишен отчет на компанията.

Това поставя западните служители в трудна позиция, каза Ричард Конъли, директор на Eastern Advisory Group, консултантска компания в Обединеното кралство, която съветва правителствата и бизнеса относно руската икономика и нейната отбранителна индустрия. Налагането на санкции на VSMPO-Avisma би ограничило доходоносната ѝ експортна търговия, но също така би принудило големите играчи в глобалната авиация да сменят доставчиците си или да рискуват самите те със санкции.

"Това е класическата главоблъсканица на санкциите: ако искате да нараните някого, ще нараните себе си", каза Конъли.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чистача

    9 5 Отговор
    Браво ! Живи и здрави и господ да пази света !
  • 2 ХАХА

    19 6 Отговор
    А РУСИЯ НАБЛИЖАВА ЗАПАДНАТА ГРАНИЦА

    Коментиран от #4

  • 3 Лост

    22 3 Отговор
    Някой прочете ли цялата статия?

    Коментиран от #5, #10, #17

  • 4 Сатана Z

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХА":

    Да,до Берлин остават някакви си 1000 км по магистралата.

    Z

    Коментиран от #8, #18

  • 5 Моля Ал Ахмед

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Ахмат-Сила.
    Аз не чета, а коментирам!
  • 6 ХЕНРИ

    22 7 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ИМАТ ОРЪЖИЕ ДА ИЗКАРАТ 2 СВЕТОВНИ ВОИНИ А ВИЕ ПИШИТЕ ГЛУПОСТИ И ПО ЛОШО ЧЕ СИ ВЯРВАТЕ
  • 7 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    24 8 Отговор
    Русия ще донесе свобода и просперитет в Европа и Африка.
  • 8 НОНИ

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    1 000 КМ Е РАВНО А5 МИНУТИ АКО РАЗБИРАШ
  • 9 Козячок

    22 3 Отговор
    Знаят точната бройка на убитите цивилни украинци, ама военната не. И когато руснаците обявят броя на убитите генерали Ройтерс не можели да потвърдят. А за убитите руски генерали как успяват?

    Коментиран от #11

  • 10 Чудно!

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Хаха, мазохисти няма.
  • 11 Чудно!

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Козячок":

    Да задаваш такива въпроси не е модерно.
  • 12 Перо

    16 1 Отговор
    Изключително голяма глупост е да се налагат санкции,без абсолютно никакъв ефект! Руската отбранителна индустрия отдавна забранява задгранични пътувания на свойте служители и контактите им са строго ограничени.
  • 13 Соломон

    6 0 Отговор
    "Олег Газманов и Александр Маршал - Мама-Родина" - ютуб
  • 14 Гого

    11 3 Отговор
    Дааа. Много санкции от запад. Но както е тръгнало оръжейните компании са си направили "секуро", а запада ако продължава така може да се запознае от непосредствена близост с руската оръжейна промишленост и това няма да им се хареса.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мдаааа

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Остават ... Те , до Киев им е трудно да стигнат , чак до Берлин .... А малко по-сериозно ....
  • 19 мдаааа

    0 0 Отговор
    Алън Лушников - чист , неопетнен руснак ...🤭
  • 20 Притча

    1 0 Отговор
    Мила, скъпа, Оленка, моля те престани да слагаш като заглавна снимка на материалите си съветското 76 мм. противотанково оръдие ЗИС-3 образец 1942г. т.е. от втората световна война, или намекваш, че това оръдие отново ще стигне Берлин ?

    Коментиран от #21

  • 21 банкянския

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Притча":

    Не ми кръщавай Оля с уринско име бе пе.ал, пимпвай си уринките парцалетини, с други не се занимаеай