Last news in Fakti

4 Юли, 2022 05:26 5 415 41

Пендаровски: Няма съгласие за българите в конституцията

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • конституция-
  • българи

Предложението на Париж е приемливо, смята президентът на РСМ

Пендаровски: Няма съгласие за българите в конституцията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него, предаде БНР. Той направи изявление след заседание на Съвета за национална сигурност в Скопие и призова правителството на РСМ да одобри предложението на френското европредседателство, с което да се преодолее ветото на България и да стартират преговорите с Брюксел:

"Решението да се приеме предложението няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически провал. Според мен това е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция и затова според мен на този етап предложението е приемливо".

Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност - с модифицираното предложение вдигаме българската блокада, оставаме на европейския път, заяви той. Македонската идентичност не е потъпкана в преговорната рамка и има чиста формулировка за македонския език, добави президентът на РСМ.

Историята не става част от условията в преговорната рамка, каза още Пендаровски:

"Историята не е изискване и има само едно изречение и в предложението, и в протоколите, че историческата комисия трябва да има между 8 и 12 заседания годишно".

"Предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал....Предложението е приемливо за мен на този етап", казва Пендаровски.

По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в конституцията. Никой в Северна Македония не е против влизането на българите в конституцията, но поляризацията на обществото прави невъзможно събирането на две-трети мнозинство за конституционни поправки, заяви Пендаровски.

"Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не твърдя, че с преговорите през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, но нямаше да има съдържание, а детайли", добави той.

Посочвайки, че това е максимумът, който Скопие може да постигне като страна-кандидат, Пендаровски се противопостави и на твърдението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че с предложението македонците ще бъдат асимилирани.

Свиканото от Пендаровски заседание на Съвета за сигурност беше част от широките консултации по така нареченото френско предложение. В Скопие се проведе и среща, посветена на предложението, между премиера Димитър Ковачевски и лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Мицкоски е помолил Ковачевски да не приема френското предложение, а в замяна да оттегли искането си за предсрочни парламентарни избори, или пък от преговорната рамка да бъдат премахнати частите с вписването на българите в конституцията, годишните прегледи на напредъка и позоваването на втория протокол между България и Северна Македония.

Това заяви самият Мицкоски на пресконференция днес след срещата с премиера на РСМ:

"Предложих на Ковачевски да отхвърли това предложение, а аз да оттегля от искането за предсрочни избори. Ще вложа целия капацитет на ВМРО-ДПМНЕ, за да помогне на правителството във всички предизвикателства, енергийни, хранителни предизвикателства, сигурност, а през пролетта ще седнем и ще направим преоценка. Това е преговорна рамка, с която или се асимилираме и побългаряваме в ЕС, или никога няма да бъдем част от ЕС", каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

От своя страна премиерът Димитър Ковачевски не отговори категорично дали отхвърля или не предложението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, но посочи, че идентичността и езикът не са застрашени.

"Време е за мъдри решения, трябват ни трезви глави и държавническо поведение", заяви Ковачевски. Той определи резултатите от консултациите като "добри", апелира за правилна интерпретация на документа и определи френското предложение като "единствена възможност" за постигне на стратегическата цел за членство в Европейския съюз.

ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна партия в РСМ. Тази вечер тя организира протест пред сградата на правителството в Скопие срещу предложението на френското европредседателство.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нико

    79 9 Отговор
    Kaкто винаги Франция отново ни е ПРЕМЕТНАЛА , като премахнала въпроса за историята . От запада винаги са работили против България , този път с помоща на дупедайниците ГЕРБ , ДПС , ДБ и ПП . Т О В А трябва да се ПОМНИ .

    Коментиран от #4, #11, #12

  • 2 Ква идентичност бе?

    83 6 Отговор
    За първи път виждам българи дето Тито така им е промил мозъците че умират да се нарекат потомци на на един грък, който е мека китка!
  • 3 Франция винаги

    66 3 Отговор
    е била със Сърбия,имат топла връзка от сто и кусур години,а макетата са със сърбите,ние сме шарана на пясъка..

    Коментиран от #16

  • 4 Корги

    65 2 Отговор

    До коментар #1 от "нико":

    Франция може да ти каже да се метнеш от Аспаруховия мост, ти ще го направиш ли? Естествено, че вината е в нас, защото сме допуснали тази гавра изобщо да влезе за гласуване в парламента.
  • 5 Лойко

    49 3 Отговор
    Като не може конституцията, приемете тогава езика и историята на България.Но и това отказвате. България и Македония са както обединението на Германия в 1990 г. Две държави са разделени от Берлин 1878 г. но на един български народ и разликата е че има и албанци от Югославия.

    Коментиран от #34

  • 6 Да Попитам Пендаровски

    59 1 Отговор
    Кралство Сърбия ви нарече Бановци. От Южна Бановина.
    Коминтерна ви нарече Македонци. От Македония.
    В тескеретата на Османската империя ваште деди са българи и сърби и албанци.
    Какви сте всъщност???

    Коментиран от #26

  • 7 123

    45 1 Отговор
    То гените им подсказват, че няма как да запишеш българите в Конституцията, защото то македонците са си българи покрити малко с кал от историята, но както казва народа, като ги изкъпеш и са си чисти българи. Та как да запишат че едните са поокаляни, а другите чисти българи. Е трудно е, та за това не знаят как да ни запишат.
  • 8 Галина Колева

    53 0 Отговор
    Вие сте един объркан народ. Така е, като се отрича те от корените си.
  • 9 Лойко

    33 6 Отговор
    Няма история, няма език, няма конституция. И накрая нищо за България, но Пепе, Дебе и Герб вдигнаха ветото.

    Коментиран от #36

  • 10 Кекане

    37 2 Отговор
    Абе допреди десетина години си говореха на чист български, сега се чекнат та чак помежду си не се разбират... Единствено идентитетот и язикот им остана като дъвка...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Греко

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "нико":

    Какво са ни метали. Нали там пише, че договора за дпбродъседство трябва да ср изпълни. А в него пише и за историята и езика. Така, че мак едонците за пред ората да се трупат в гърдите, но условието стои

    Коментиран от #18

  • 13 Цеци

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Само коментирам":

    Ами много коментаторите. Ама не сте разбрали какво коментирате
  • 14 Хайде

    22 3 Отговор
    Честито българи!Ще продължавате да се редите на опашки пред американското посолство за визи.Русия ви е виновна а не тези,които ви крадат златото и използват за мишени
  • 15 Селяк

    26 1 Отговор
    Казаха ли ви го макетата!!! Добре, че са те, та да ви обяснят, как всичко е премахнато от нашите изисквания и е останало само това за вписването на българите в конституцията им, щот нашите политици продължават да говорят, че френското предложение било най-доброто и как ЕС има нашия гръб - уви не за да ни подкрепи, а за да ни го сложи и то много добре! Срам ме е от това, че не се надигна един българин против гласуването в парламента! Един не се намери да излезе на площада! Един не възрази! Само коментираме в нета и обвиняваме политиците за всичко, а къде беше народа през цялото време?! Народа подкрепяше предателите на площада - викаше за тях! Вече е късно! Историята, езика и културата си дадохме! Вече нямаме цар Самуил, нямаме и Гоце Делчев... претенции за тях не може да имаме! Българският ни език, вече е произлязал от македонския! Срам сме за държавата си!

    Коментиран от #23

  • 16 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Франция винаги":

    По скоро австро Унгария хубаво че бяха те през 1885 че можете да няма Сърбия и да няма ся тоя проблем Македония
  • 17 Напротив

    20 4 Отговор
    Македонците са същите простаци като Украинците

    Коментиран от #20

  • 18 Селяк

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Греко":

    Вече не пише, че това е прецедент за влизането им в ЕС! Макарон направи промени на 30.06.22, в последния ден! От всичките изисквания остави само това за конституцията - поне прочети тази статия, ако нямаш сили да прочетеш споразумението! Самите макета ти го казват, че единственото условие е да впишат българите в конституцията, а историята и езика им не са условие! Ей, много мързелив народ бре, дори не му се чете, коментира само по заглавие, за това си заслужаваме да ни опъват на задна нон стоп!
  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    23 0 Отговор
    Явно нашите политици не познават историята ни.От така наречените ВЕЛИКИ СИЛИ най голям враг на БЪЛГАРИЯ е ФРАНЦИЯ( справка НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР).Като ,че ли пак ни прекараха французите. Интересното е,че няма коментар от политическите сили приели френското предложение след като е било редактирано в последният момент от френското (предателство) пардон, председателство.

    Коментиран от #37

  • 20 два различни казуса.

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Напротив":

    Глупаво сравнение, това са два различни казуса. Ние сме демокрация, член на Е.С. Р.Ф. не е Киевска Рус я има в историята докато РСМ я няма. Тя е от едва трийсетина години и ще изчезне, като ланшният сняг.
  • 21 Виж ти парадокс

    17 0 Отговор
    Виж ти парадокс, как така българите ги няма в конституцията, след като 99% от воеводите на Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация, станала след това ВМРО са българи родом, от Македония и Одринска Тракия. Ако днес има РСМ, то е защото е имало такава Организация. Ако няма българи в РСМ значи имаме геноцид, който трябва да бъде разследван и осъден. Говорим, за милион българи най-малко.
  • 22 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Какво стана?
    Г-н Самуил българон ли е или маке?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Няма проблем

    8 0 Отговор
    Който не знае тез във конституцията си имат коптско малцинство..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да Попитам Пендаровски":

    Татари от Азия.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Госあ

    11 0 Отговор
    “ има чиста формулировка за македонския език, историята не е изискване и има само едно изречение и в предложението, предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията” Без коментар. Добре че е Пендаровски, да разберем точно какво е това споразумение.
  • 29 Пепи

    5 1 Отговор
    Бъдете си тогава селска държава!
  • 30 бушприт

    8 1 Отговор
    АКО НЕ ВПИШЕТЕ БЪЛГАРИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА,НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ В ЕС,НАЛИ ВИ ГО КАЗАХА ФРАНЦУЗИТЕ?! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПА!
  • 31 Тот

    12 0 Отговор
    Мицето защо не споменава за извършения геноцид над българите от 1944 г.А се приказва за асимилиране и побългаряване.Пак се издаде,че не е македонец а сърбин.
  • 32 Пендаровски:

    5 0 Отговор
    Няма съгласие за българите в конституцията.........
    А само преди седмица твърдеше обратното 🤣🤣🤣🤣🤣
    Тоя лъже на лягане и на ставане. Как ще се преговаря с такава нечеснтна държава, направо незнам 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    Но поне сега ЕС трябва да им слуша лъжите, ние чухме достатъчно 💪💪💪💪💪
  • 33 Полковник РУМНО

    6 1 Отговор
    Като няма съгласие, няма да има ЕС.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Искахме, ама нямахме желание е работата на Скопие... Хем боли, хем сърби.
  • 36 Балойко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лойко":

    Не пропускайте ДПС с видната политическа фигура от световно ззначение на г-на Кючук!
  • 37 Правдивото

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ":

    Не пропускайте изстрадания с кръв и сълзи слоган на дедите ни - ГАРАНЦИЯ - ФРАНЦИЯ!
  • 38 някой

    5 0 Отговор
    Не си преписвайте нашата история, а вашата е след 1947 година, за нея си говорете и си е изучавайте, само така може да станете Европейци, като забравите Българската история, иначе трябва да се наричате гордо, БЪЛГАРИ.
  • 39 Като глупаци...

    3 0 Отговор
    Още празнуват сръбски празници като ден на югославските партизани и Титовите комунисти. Протестират със сръбски петолъчки и гербове... Македонци ААА?????? Гърците ви смениха гордото имена държавата,,,. Македония,, със . северна Македония пък се наведохте с гъби към гърците., Без да мрънкате се едно да ми сменят името и да се съглася.... Какви сте вирее долни сърбомани подли и духалки......
  • 40 Българин

    1 0 Отговор
    Тия не разбраха ли че няма нито северна нито южна нито каквато и да е македония или сърбия или България.така е и със езика не македонски а северомакедонски
  • 41 Истинските намерения на РСМ

    1 0 Отговор
    Историята не е изискване и има само едно изречение и в предложението, и в протоколите, че историческата комисия трябва да има между 8 и 12 заседания годишно" - мисля става ясно какви са намеренията на РСМ
Новини по държави: