Last news in Fakti

10 Юли, 2022 04:19 2 524 5

10 юли 1940 г.: Започва битката за Британия

  • британия-
  • битка-
  • луфтвафе

Основната цел на германските сили е да унищожат британската военновъздушна отбрана

10 юли 1940 г.: Започва битката за Британия - 1
Снимка: Shutterstock

На 10 юли 1940 г. германското Луфтвафе започва бомбардировки над Великобритания, което поставя началото на Битката за Британия.

Бомбардировките продължават над големи пристанища и градове в Обединеното кралство в продължение на 3 месеца.

Във Великобритания още през юни 1940 г. атмосферата предизвиква безпокойство. В допълнение към поражението във Франция, британците се провалиха в опита си да защитят Норвегия от германско нашествие. Това доведе до оставката на Невил Чембърлейн като министър-председател и избора на Уинстън Чърчил.

Премиерът Уинстън Чърчил произнася много запомнящи се речи по време на Втората световна война, но едно от изреченията е прочутата му реч, в която използва думите "Никога в областта на човешките конфликти толкова много не е било дължимо от толкова много хора на толкова малко", отнасящи се до съюзническите пилоти, които се сражават срещу германските пилоти в битката за Великобритания.

Основната цел на германските сили е да унищожат британската военновъздушна отбрана, да нанесат поражения на индустрията и инфраструктурата на страната, да подкопаят морала на населението и по този начин да принудят Великобритания да се предаде или съгласи на мирно споразумение по договаряне. При евентуално постигане на превъзходство във въздушната кампания, Хитлер планира операция „Морски лъв“ - нашествие във Великобритания по море и въздух.

Кралските военновъздушни сили обаче успяват да отблъскнат атаките и в крайна сметка Луфтвафе не разбива защитата им. Загубите на самолети и авиатори от немска страна са значително по-големи и „Морски лъв“ се отлага. Така първата голяма военна кампания, водена изцяло от военновъздушни сили, завършва с неуспех за Третия райх и се счита за една от повратните точки във войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ломчанин

    11 3 Отговор
    А защо не споменахте, че на 6 юли 1943 г. започва Курската битка. Там се чупи гръбнака на вермахта и той вече не е способен нда води настъпателни действия.
    Курската битка - това е краят на фашистка Германия.
  • 2 Трътлю

    8 1 Отговор
    Хитлер никога не е искал война с Англия. Заради Полша Англия започва войната. Хитлер бомбардира изключително промишлени и военни цели докато Чърчил не започва да разрушава жилищни райони в Берлин. Чърчил знае за отмъстителния нрав на Хитлер и той прилежно пада в неговия капан. След първия блиц над жилищен район на Лондон Чърчил празнува бъдещата си победа защото знае че това ще въвлече Америка във войната. Чърчил побеждава с цената на разпада на британската империя.
  • 3 Операция Динамо

    8 1 Отговор
    Напишете и за нея.
    Между 26.5 и 4.6 1940 Англия "успява да евакуира" около 500 000 английски и френски войници от пристанището Дюнкерк.
    Интересното е, че немците не ги нападат, от думата НИКАК, и им позволяват да се прехвърлят на острова.

    А "Великата БИТКА ЗА БРИТАНИЯ" е като сбиване на 4 годишни момиченце и момченце в детската градина в сравнение с операция Уран, операция Багратион, Ленинград, Курск и т.н.

    Пазате, помнете и не изкривявайте историята

    Коментиран от #4

  • 4 Така им беше заповядано.

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Операция Динамо":

    Да пропуснат англичаните да се приберат.Хитлер заповяда.А иначе плиткоумния Чембърлейн не разбра,че даваните гаранции на Полша са никакви,сиреч даваше гаранции,за да сдържа Германия,но тия гаранции сринаха Полша.Планът на Германия беше полски коридор по целото протежение на границата- от Лвов до Вилнюс по посоката изток към Урал.Полски външен министър,педофил и бивш офицер,отличил се при Варшава1920,кракът на болшевиците,се заинати и Германия атакува.Тия Багрилни там,Курск и т.н. дет ги писа вече два пъти не играят роля,ако не беха масираните доставки на оръжие и храна за 11 млрд.доларчета(по плана Маршал били 13 млрд.)Тва съвет.русиа,ако го нямаше,ся щеш ги тражиш зад Урал.

    Коментиран от #5

  • 5 С лека корекция към Динамо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така им беше заповядано.":

    Преди да подпишат договора на 13.09.39-та,на руснаците им предлагаха пак договор,но от другата страна.На кого да вярват ли?Имали са основание да не им повярват ,понеже както се вижда войната в световен мащаб се планираше зад океана,а не между Хитлер и Сталин.А какво би се случило,когато обединени руско-германаки сили успяваха да дебаркират на Острова?Дали накрая биха успели да наложат свой ред?Или оня,комуто принадлежеше атомната бомба щеше да победи.На изток се изправяше друг играч.Бил в тесни връзки с Великобритания поне до втора половина на 20-те,американците внушиха на Великобритания да разтрогне връзките с тоя играч.Или стремяха се към доминиране на Пасифика и в този смисъл Съвет.Русия се явяваше техен естествен съюзник,както и по-рано,когато помогнаха на Русия морално и дипломатически в 1905,а и преди това при царя.Та,кой наистина подпалваше войната?Японците ги сразиха на Пърл Харбър,от Манила избяга позорно Мак Артър,скри се в Австралия.Та въпроси,въпроси.А това дет оня го е тъпосал по-горе не е много за вярване.
Новини по държави: