Last news in Fakti

7 Юли, 2022 20:25 923 0

Гана стартира безвъзмездна помощ за туризъм в размер на 10 милиона долара

  • гана-
  • туризъм-
  • инвестиции

Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо обяви началото на програма за безвъзмездна помощ в туризма в размер на 10 милиона долара за малки и средни предприятия

Гана стартира безвъзмездна помощ за туризъм в размер на 10 милиона долара  - 1
Снимка: ГНА

Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо обяви началото на програма за безвъзмездна помощ в туризма в размер на 10 милиона долара за малки и средни предприятия (МСП) с цел да се трансформира туристическият сектор и да се стимулира икономическият растеж, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.

Безвъзмездната помощ се предоставя от Международната асоциация за развитие на Групата на Световната банка в подкрепа на проекта на правителството на Гана за развитие на туризма - инициатива за подобряване на туризма, на туристическите обекти и на капацитета на участниците в сектора и увеличаване на приходите от туризъм.

Безвъзмездната помощ ще съживи туристическия сектор, който беше силно засегнат от пандемията от ковид-19. Очаква се около 1500 малки и средни предприятия да се възползват от споразумението, което ще е насочено предимно към жени, които са по-голямата част от предприемачите в сектора.

В реч при откриването на програмата за безвъзмездна помощ в Акра президентът Акуфо-Адо каза, че изплащането на безвъзмездната помощ е в подкрепа на малките и средни предприятия във веригата на добавена стойност в туризма и изкуствата и целта е те да се възстановят бързо от въздействието на пандемията от ковид-19 и да бъдат подпомогнати в създаването на работни места.

Той отбеляза, че туризмът и творческите професии отговарят за значителна част от националната икономика, засегната неблагоприятно от пандемията, която доведе до 75 процента спад на броя на чуждестранните туристи през 2020 г. и 45 процента намаление през 2021 г. Заради това е наложително да бъде предложена необходимата подкрепа за стимулиране на възстановяването на сектора, каза той.

Президентът каза, че цялостното справяне на правителството с пандемията и въвеждането на специфични за туризма мерки позволяват възстановяването на сектора.

Правителството, каза той, се е ангажирало да изгради благоприятна бизнес среда, която подпомага предприемачеството да стимулира икономическата активност и да трансформира богатството на страната.

Президентът Акуфо-Адо възложи на предприемачите в туризма, хотелиерството и изкуствата да въведат добри практики на корпоративно управление в бизнеса си, за да привлекат инвеститори.

„Въпреки че Гана може да се похвали с няколко добре организирани компании, демонстриращи добро корпоративно управление, смята се, че лошото корпоративно управление е основният фактор, довел до колапса на много предприятия в страната“.

„Тъй като в световен мащаб компаниите от Гана се конкурират за привличане на чуждестранни инвестиционни партньорства, те трябва да се ръководят от факта, че инвеститорите са готови да платят премия за дялове в добре управлявана компания.

„Затова е задължително собствениците на предприятия да позиционират бизнеса си правилно към чуждестранните инвестиции, като гарантират, че прилагат и практикуват добро корпоративно управление“, посъветва той.

Директорът на Световната банка за Гана, Пиер Лапорт каза, че финансирането на проекта за развитие на туризма от институцията е знак за развиващите се отношения между Гана и Световната банка.

Той каза, че проектът е идеалното средство, чрез което Гана може да развие икономиката си в лицето на глобалната рецесия и призова получателите на безвъзмездни средства да използват средствата разумно.

Д-р Ибрахим Мохамед Авал, министър на туризма, изкуствата и културата, призова участниците в тези сектори да се възползват от безвъзмездната помощ - да получат достъп до нея и да използват средствата разумно, за да развиват бизнеса си.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА