Last news in Fakti

8 Юли, 2022 11:25 1 697 9

Как световните политици реагираха на покушението срещу Шиндзо Абе

  • япония-
  • сащ-
  • шиндзо абе-
  • доналд тръмп -
  • нова зеландия-
  • джасинда ардърн

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе

Как световните политици реагираха на покушението срещу Шиндзо Абе  - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе. Той го нарече "наистина велик човек и лидер" и допълни, че Абе е бил негов "истински приятел и, много по-важно, приятел на Америка".
"Това е огромен удар за прекрасния народ на Япония, който го обичаше и му се възхищаваше толкова много. Всички се молим за Шиндзо и неговото чудесно семейство!", написа Тръмп в собствената си социална мрежа, цитиран от Асошиейтед прес.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещение в Сидни, заяви, че е "дълбоко шокирана". "Той беше един от първите лидери, с които имах официална среща, след като поех поста. Беше много отдаден на работата си, същевременно мил и великодушен. Спомням си, че когато се срещнахме, малко след като бяхме загубили нашия домашен любимец, той ме попита как съм - малък жест, който показва какъв човек е той", разказа Ардърн. "Мислите ми са с неговата съпруга и народа на Япония. Подобни събития разтърсват дълбоко всички нас."

"Дълбоко съм натъжен от атаката срещу моя приятел Шиндзо Абе. Нашите мисли и молитви са с него, семейството му и народа на Япония", написа в Туитър индийският министър-председател Нарендра Моди.

Филипинският секретар по външните работи Енрике Манало каза, че новината го е потресла и разтревожила. "Изразявам съчувствие и се моля за бързото му възстановяване", допълни той.

Индонезийският министър на външните работи Ретно Марсуди, която е в Бали, където председателства срещата на външните министри на страните от Г-20, също изрази съчувствие и отправи молитви за бързо възстановяване на Абе.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кума ЛисА

    15 0 Отговор
    А как ли световните лидери са реагирали на АРЕСТА на всенародния български юнак Борисов ? За това трябваше да пишете !
  • 5 Мефистофел

    6 0 Отговор
    Тръмп, каквото и да разпространяват за него по медиите, го уважавам като един от малкото политици, който поне се опита да направи нещо за държавата си. Че държавата му е ... такава кавато е, ... абе негова си е. Но ако ще си говорим истината, май той запали фитилите на Абе да почне да предявява претенции за Курилите. И Абе какво да прави, мрънкаше нещо с половин уста, че въпросът би трябвало най-после да се реши. Путин от добра воля разреши на японските риболовни кораби да ловят в курилски води, и предложи общи търговски проекти и инвестиции в същата зона. Като я знаем каква е японската култура и традициите им, съчувствам му на Абе как се опитваше да носи една диня под две мишници.

    ПП. Знам, че е две дини под една мишница. Хахаха
  • 6 Филип Ейджи

    7 0 Отговор
    За да знаят , че не са бзсмъртни!
  • 7 Много Тъжно

    5 0 Отговор
    И то повреме на предизборна кампания Нара от "бивш" морски пехотинец, професионал, артерия шия и сърдечна област със самоделка.
  • 8 с пищов да ви сочи човек

    11 0 Отговор
    Лицемери до мозъка на костите си!
  • 9 хахаха

    6 0 Отговор
    Голям квич настава когато някой друг, започне да използва техните методи срещу тях. Дано да повлече крак! И следващите опити да са по-успешни :)))
Новини по държави: