Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Юли, 2022 12:33 2 891 68

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея

  • украйна-
  • русия-
  • харков-
  • крим

Анексирането на Крим към Руската федерация е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският институт за военни изследвания (ISW) започва ежедневния си анализ на информацията за войната в Украйна с акцент на Харковска област.

Подкрепяните от Русия окупационни власти в Харковска област обявиха, че този регион на Украйна е "неразделна част от руските земи", посочват анализаторите. Преди два дни това изявление беше публикувано от РИА Новости, която съобщи, че Харковска област е одобрила "държавни символи" - гербът е "златен двуглав орел с кълбо, което символизира принадлежността на територията към руските земи". Според ISW това показва, че Кремъл вероятно се стреми да анексира част или цялата Харковска област в Източна Украйна.

Бързината, с която руски представители създават администрация в окупираните части, показва, че Москва се стреми да ги легитимира, а недвусмисленото използване на образи и реторика на имперска Русия, вместо реторика в подкрепа на създаването на "народна република", потвърждава предишна оценка на ISW, че Кремъл има по-широки териториални цели от завземането на Донецка и Луганска област - пишат експертите.

Припомняме, че Харков беше от градовете, атакувани от руски ракети още в началото на войната. И в момента се водят оспорвани боеве именно в тази област, с частичен успех на украинските сили, които преди месец успяха да изтласкат руските войски почти до границата. В последната седмица руската армия отново започна да обстрелва Харков с ракети. Това се случи и тази нощ.

Едновременно с това от Русия дойдоха заявки, че нямат никакво намерение да напускат Южна Украйна. Това бе директно казано и в интервю на руския посланик във Великобритания Андрей Келин. Той също така заяви, че украинските военни ще бъдат изтласкани от целия Донбас. "Разбира се, трудно е да се предвиди изтеглянето на войските ни от Южна Украйна, защото вече имаме опит, когато след изтеглянето започват провокации", каза Келин.

Припомняме, че миналия месец в Херсонска област започна подготовката за референдум за самоопределение. Херсон е под пълния контрол на руските сили вече няколко месеца. От Кремъл дойде заявка, че предвиждат именно формата на референдум за откъсване на тези територии от Украйна. Заявката е, че статутът на региона ще бъде "определен според волята на народа", а след референдума или плебисцита в региона ще бъдат проведени избори. Потвърждава се информацията от началото на месеца, че референдумът ще се проведе през есента на 2022 г.

Припомняме и че именно по тази схема след повече от десетилетие съществуване като автономна република в състава на Украйна, през 2014 г. след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Още на 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    82 15 Отговор
    ТОВА,УКРАЙНА,ГО ЗАБРАВЕТЕ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #2, #3, #20, #63

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Взимат си което е

    83 13 Отговор
    Тяхно. Кой ги е стройл тези заводи фабрики атомни електроцентрали?и украинците са руснаци! Всичко това е строено по времето на СССР...

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 💩🇷🇺💩🇷🇺💩🇷🇺💩🇷🇺🔜🚽

    26 19 Отговор
    България и Русия 🔜🚽
  • 8 Историк

    77 13 Отговор
    България не била признавала референдума за Крим-България не признава дори своя народ изнемогващ и изчезващ,вегетиращ на ръба нафизическото оцеляване...Неее,България признава само едно-волята на отвъдокеанските си господари...Така и подхожда на една колония без официален разбира се статут!

    Коментиран от #11

  • 9 Ицо хазарта

    14 26 Отговор

    До коментар #5 от "Взимат си което е":

    💩🇷🇺💩🇷🇺💩🇷🇺💩🇷🇺🔜🚽
  • 10 Стоян Александров

    67 16 Отговор
    Факти аз ще Ви кажа каква е целта на Кремъл за да не СПЕКУЛИРАТЕ И ЛЪЖЕТЕ ПОВЕЧЕ. А ТЯ Е : АНЕКСИЯ НА ЦЯЛА ОКРАЙНА. И НИТО САНТИМЕТЪР ЗА ПОЛША. ТАКА, ЧЕ СЕГА СИ ПОМИСЛЕТЕ, АКО ПОЛША НАПРАВИ ДОЛНАТА ПРОВОКАЦИЯ КАКВО ЩЕ Й СЕ СЛУЧИ ЗА НЯКОЛКО ЧАСА ? НЯМА НАТО, НЯМА МАТО. САЩ И АНГЛИЯ ЩЕ СЕ НА...СЕ РЪ...Т ОТ СТРАХ РЕСПЕКТИВНО И НАТО А ПОЛЯЦИТЕ ПРОСТО ЩЕ УМРЪТ В МИЛИОНИ И ЩЕ СТАНАТ ПАК СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ. ТОЛКОЗ. МИСЛЕТЕ ЕЙЙЙЙЙКЙ

    Коментиран от #12, #16, #39, #53, #64

  • 11 Румен Радев

    13 23 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    🖕за бг и рашките
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Просто трябва да изгонят..

    52 11 Отговор
    Зеленият гявол. Слугата на сатанистите и да денацифицират Украйна. И всичко ще си дойде на мястото 🙂

    Коментиран от #54

  • 14 а какъв

    37 10 Отговор
    точно е ISW, че го играе посредик между това какво е написала РИА Новости и читателите на сайта?
    Не е ли по правдободобно да се цитира директно източника на новината, вместо да си играем на развален телефон?
  • 15 Мим

    37 9 Отговор
    Ама дали ние признаваме референдума ,няма абсолютно никакво значение и кой ли нас ни брои за живи...
  • 16 Хаха

    16 38 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян Александров":

    Панелен експерт, много ги разбираш нещата. Пий си ракията и не си затормозявай гладкия мозък.

    Коментиран от #19

  • 17 Мефистофел

    38 8 Отговор
    Човек да се чуди на какво повече да се смее. На излиянията на ISW или на бръщолевките в делириум на Зелника. Тия как въобще си представят освобождението само на част от Харковска област. И тия хора получават заплата за това? Ако нямах съвест, щях да се цаня на работа там. Сладка работа - бълваш идиотщини за куп мангизи.
  • 18 МирО

    47 10 Отговор
    Тея откриват топлата вода.
    ПОКРАЙНИНАТА се връща в РФ.
    Какво толкова и колко народ още трябва
    да измре заради зеления наркоман.
  • 19 Стоян Александров

    30 12 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Бих ти написал какво си Ти, амааааа пропагандата на сайта ще пропадне и ще ме изтрият. Иначе и на теб ти е ясно що за утайка си .

    Коментиран от #25

  • 20 Дедо Горчо

    10 37 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Това, Русия извън калта, я забравете, хъ-хъ-хъ!
    Хъ-хъ-хъ!
  • 21 Лоша информация

    40 11 Отговор
    Анексия на цяла Украйна е по-точно казано.... Това е бъдещето да му мисли зеления от блатото. Трябва да си търси нов ареал.
  • 22 Хахаха..

    37 12 Отговор
    В Крим имаше референдум,който може да бъде повторен и утре,ако щете - каза Лавров в ООН. А тук за ЕС и OTAN никой не ни пита,бившите комуняги ни навряха като добитък в кошара там,по стар управленски навик.Сега и за Македонията вилата отново е на врата.За 30 г.българивът разбра че е много по-достойно да слугуваш,работиш или както щете на западен "чорбаджия" отколкото на ганьовски такъв,това са проверените от времето Факти...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    12 29 Отговор

    До коментар #19 от "Стоян Александров":

    Не знам що си мислиш, че си некъв велик ум, само щот себеподобните ти комундeли ти харесват смешните коментари. Я прочети пак кво си написал, мен би ме било срам да пиша такива абсолютни глупости и измислици. Ама кво да очаквам от дъртия контингент тука, повечето отдавна сте скъсали връзка с реалността. ПНХ

    Коментиран от #33, #34, #35, #56

  • 26 Матей преображенски

    29 11 Отговор
    Анексия ,що значи това ,бе,аншлус ли,интервенция ли?Така е според запада,който в безсилната си злоба намира все по-крайни определения.За руснаците е освобождение,във всяка освободена област провеждат референдум за държавното устройство.Когато достигнат до западна Украйна,и навлязат в нея ,едва тогава може да говорим за окупация,наложена по крайно неизбежни военни причини.И тогава пак няма никого да принуждават,само ще изтръгнат отровните зъби на нацисткия режим.
  • 27 Име

    13 9 Отговор
    Е и? И Северна Македония не беше призната, но сега е в НАТО и даже я гласят за ЕС! Света не се върти около това какво признават в бялата палатка и какво не!
  • 28 пешо

    22 9 Отговор
    няма част , цялата област , путин с дробни числа не работи
  • 29 Охо-бохо

    28 10 Отговор
    Цяла Украйна ще вземат! Може би само без Галичина. Така, че не се упражнявайте в списвачество. И ще видите колко бързо се завзема западна Украйна, където са поляци и руската армия вече няма да се интересува от загуба на цивилни граждани
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 омръзна ми да обяснявам

    25 8 Отговор
    Пак за ISW, факти, и който не е разбрал. Янките база в Крим, Севастопол или Одеса няма да имат. Пък вий си пишете каквото там ви дойде.
  • 32 Недялко

    20 9 Отговор
    Ко беше тва осрайна? Вече и спомените почват да избледняват
  • 33 Механик

    18 11 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Ами, къде ти е "младия контингент"? Що не коментират и те? Или те предпочитат да се наливат с изоспортчета, да си бръснат крачетата и да вият като койоти под мазната чалга в някоя чалготека?
    СЛАВА РОССИИ!
  • 34 Иво

    21 11 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Ти джендър ли си ? Защото мисля че си след като определяш кой бил комунист и кой не .това че някой не харесва пропагандата на Запада и веднага комунист .бягай да си лакираш ноктите джендър.а и да си знаеш от Украйна няма да остане много бавно и методично отива в Русия .чао скъпа и да не забравиш роклята
  • 35 т-п трол соросоиден

    13 15 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Масово русофобите говорите руски и познавате руската история, значи сте от поколението, започнало съзнателния си живот преди 89-та, колко да сте млади?! Вие сте рожби на комунизма, ама не от хората, които са работели и изградили всичко, което се разграбва 30г., а некадърници с две леви, които си търсят някой да им е виновен че не са се уредили преди 98-та по лесния начин. А и след 89-та явно сте останали с пръст в устата, щото ако бяхте краднали, нямаше да сте недоволни.

    Коментиран от #46, #48

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наско

    14 18 Отговор
    Колко много русороби на едно място. Наистина българина е по-прост отколкото си мислех. Треторазредни руски тролчета с експиртно мнение ала тип 5 конгрес на КПСС и интелект на на ниво руски мужик от 18 век - това са болшинството коментиращи тук. Имате нужда от психиатър и то спешно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Има голяма цензура !

    7 7 Отговор
    Има голяма цензура !

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 не може да бъде

    11 11 Отговор
    Кремъл не цели анексиране на Харковска област.Кремъл /или Путин заедно с подкрепящите го/цели преди всичко денацификацията на Украйна,което също може да се нарече дебандеризация,защото бандеровците де факто изповядват нацистка човеконенавистническа антируска идеология,Кремъл цели демилитаризация на бандеровската Украйна,тъй като тя е пряка заплаха за Русия -както чрез антируската си идеология,така и с действията си като маша на НАТО и най-войнствените кръгове на Запад,Кремъл цели да защити руското население на Донбас,като прекрати терора на бандеровската власт,продължаващ вече 8 г. под широкозатворените очи на колективния Запад,Кремъл цели да постигне с Украйна като съседна държава с родствено население близки междудържавни отношения,които да не бъдат постоянна заплаха ,нестабилност и обект за загриженост на руското правителство.Проблемът е че като се анализират целите излиза ,че това не може да стане без унищожаване на сегашната украинска държава,а за да си осигури спокойствие, Русия ще трябва да присъедини или да направи нещо като съюзна държава от Харковска ,Днепропетровска,Запорожка ,Херсонска,Николаевска ,Одеска области .задължително/+Донбас разбира се/ ,а някои други като Сумска,Черкаска трябва просто да бъдат обезвредени!?Моето мнение е тази цел ще бъде постигната ,а ако не бъде постигната Русия ще престане да съществува като такава държава каквато я знаем ,но и доста държави-при това знакови ,/като Великобритания напр/. от Европа
  • 45 не може да бъде-допълнение

    8 8 Отговор
    А ако не бъде постигната Русия ще престане да съществува като такава държава каквато я знаем ,но и доста държави-при това знакови ,/като Великобритания напр/. от Европа и света ще бъдат изтрити от картата!?Има ли някой който счита че изборът е лесен!?
  • 46 Наско

    11 15 Отговор

    До коментар #35 от "т-п трол соросоиден":

    Това, че знаем малко руски ни ромага да чуем и разберем лицемерието, арогонтността и диващината на рашизма. Не е лошо да знаеш чужди езици и за черпиш от различни източници. И стига с това 89 -та. минаха 30 години. А това, че такива като теб черпят онформеция от руската телевизия, сКобеева, саловьов и речите на диктатора путин и неговото обкръжение си е твой проблем.Знам, че за русораба знанието и интелекта е табу и пречи да на попиването на руската пропаганда. Свали портрета на Сталин и димитров и излез навън - двета е различен.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Джамбaза

    10 11 Отговор
    Според Петков Русия е една бензиностанция с ракети.
    Е, сега ще е бензиностанция с ракети и Украйна.

    Коментиран от #66

  • 51 Гюнтер

    10 16 Отговор
    Мр.ъсници руски, знаят само да крадат и убиват! Проклети да са...
  • 52 Ййййййййй

    7 4 Отговор
    Прав е другаря келин те ще останат там като тор на почвата
  • 53 Другарю

    11 17 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян Александров":

    Деугарю пиййте си хапчетата и четете морозилка за превъзбудата която ви е ударила.
    След смърта на вожда няма да съществувате като държава
  • 54 стоп

    17 9 Отговор

    До коментар #13 от "Просто трябва да изгонят..":

    Преди 2014г. всичко беше ОК...и Крим и Донбас и др.райони на украйна бяха непокътнати..Някой който всички знаем...КОЙ..нагласил нещата така за да има една братоубийствена война ...А марионетки Парошенко и Зеленски изпълнители на това гнусно престъпление...
  • 55 Мирото

    9 15 Отговор
    пРосията е пълен боклук тва е и нищо няма да вземат, Ами ще бягат обратно кат помияри.
  • 56 Стоян Александров

    8 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    От кое НПО конкретно си ти?..Може би ЛГБТ ?
  • 57 Джамбaза

    6 8 Отговор
    А каква е целта на САЩ в тази война?
  • 58 Джамбазът

    1 1 Отговор
    PS: Налага ли ви се да вкарвате по няколко кода?
  • 59 Янко Видрарски

    11 3 Отговор
    "Vтората армия в Zвета "
    😆😆😆😆

    Аве нещо да не им се подиграват или така ми се струва ?
  • 60 Рушляк

    9 11 Отговор
    Опряха ми калашника в гърба , и се самоопределих като рушляк.всеки вижда и в макадонско ако се определиш като българин кво става. .Затова сега искам ,не искам
    ще нося ушанка ,ватенка и гумени ботуши.
    То без друго извън Масква ,от друго нямаме нужда .живеем в 19 век . Поне да не забранят водката и самагона ,тогава ще бъде много лошо.
  • 61 Мишо

    4 8 Отговор
    Каква част бе, трябва цялата!
  • 62 Защо ли

    3 10 Отговор
    ние от ЛГБТ подкрепяме Зеления и сме горди с участието на нашите братя русофоби в борбата за пропагандата на нашия богоудобен живот връ му го!
  • 63 Дедо Герги

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Верно ,над 37хиляди орки я забравиха Украйна .никога вече няма да се сетят за нея . Забравиха и за оня остров май ,не искат да се връщат на него .
  • 64 А бе

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян Александров":

    Стоене ,спри се бе човек . Нещо си изтървал козите . Събуди се вече .
  • 65 Защо ли

    1 11 Отговор
    някой ми е праснал минуси, нали ние членовете на БГБТ общността сме истинските привърженици на западняшката култура бе балкански тъмни субекти.
  • 66 Бай Яни

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Джамбaза":

    И всекидневно рушлячета ще посещават Свети Петър. Препомниси Авганистан,и сам ще разбереш колко фира ще дадът рушляка.

    Коментиран от #67

  • 67 веселяк

    2 4 Отговор

    До коментар #66 от "Бай Яни":

    "Препомниси Авганистан..." три думи, в твоя случай две и "амнайсет" грешки!
  • 68 Гост

    2 2 Отговор
    Да анексира и цялото черноморие,особенно Свети Влас.
Новини по държави: