Last news in Fakti

10 Юли, 2022 14:02 8 915 147

Чужди издания за българския клиентелизъм и за хаоса, който Русия иска да създаде в България

  • българия-
  • русия-
  • кирил петков-
  • елеонора митрофанова

Едно е ясно: политиката спрямо Украйна и влиянието на Русия ще определят и занапред българската политика

Чужди издания за българския клиентелизъм и за хаоса, който Русия иска да създаде в България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"България не може да се отърве от своята клиентелистка система", пише НЦЦ. А германско издание се спира на целите на Москва в София: "Русия провокира правителствен хаос в България". Ето по-важните моменти от статиите:

Две немскоезични издания обръщат тези дни внимание на България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) публикува статия под заглавие "България не може да се отърве от своята клиентелистка система". А публикация на германския "Офенбах Пост" (ОП) е озаглавена "Русия провокира правителствен хаос в България: заплашен ли е ЕС в разгара на войната в Украйна от следваща проблемна страна?". Тук представяме по-важните моменти от тях:

Как надеждите се изпариха

"Напредничава България гледа с опасения към бъдещето. Надеждите, които гражданите свързваха с реформаторското правителство на Кирил Петков, пропаднаха само след половин година - когато той бе зарязан от своя несериозен коалиционен партньор. За тези шест месеца от плана на предприемача и абсолвент на "Харвард" да се пребори с корупцията и със сенчестата икономика в страната не излезе особено много. Това, че Петков бе готов да тръгне по рисковани пътища, се вижда в неговата политика спрямо Русия. Той смени военния министър, който определи инвазията в Украйна в съответствие с путиновите разпоредби като "специална операция". Той безпрекословно приложи санкционната политика на ЕС (поради което Русия спря газа на България) и изгони 70 руски дипломати по обвинения в шпионаж", пише НЦЦ. По-нататък швейцарското издание хвърля поглед върху зависимостите на България от Русия.

"Подобни стъпки не минават без политически последствия в страна, чието приятелство с Русия датира от 19-и век (...) Но освен историческия план, отношенията имат и друго измерение: зависимостта от руската енергия. Някои не крият страховете си, че сега България би могла да се откаже от проевропейския си курс и отново да се сближи с Русия - което част от политическия елит би подкрепила. Това обаче би било фатално - и от европолитическа гледна точка. Единството на ЕС спрямо Русия ще бъде подложено на сериозни изпитания в следващите месеци. Инфлацията, енергийната криза и страховете от рецесия ще доведат дотам, че много европейци ще поискат да се откажат от икономическата война с Русия. Както предполагат скептиците, и България би могла наред с Унгария да подкопае консенсуса, без който външната политика на ЕС ще е невъзможна", подчертава НЦЦ. Изданието обаче смята, че "тези страхове са прекомерни" и обяснява защо: "През последните години държавата до голяма степен се отдалечи от Русия в структурен план, а след нападението срещу Русия - и ментално. В геополитическо отношение тя е надежден член на Общността."

Лошата новина: при Борисов клиентелизмът ще остане

Зависимостта на България от руската енергия постепенно намалява, посочва изданието и добавя, че и образът на Русия и най-вече този на Путин са се сдобили с дълбоки пукнатини. "Разбира се, тези настроения се менят и зависят от развоя на войната и от нейните последици. Но дори икономическите нужди да са по-големи от отвращението от войната, преобръщане на позицията на София не е вероятно. Основната причина за това е опортюнизмът на вероятните победители в изборите през септември." НЦЦ прогнозира, че тогава Бойко Борисов ще се завърне. "Още навремето той се прояви като добър европеец, възприемайки линията на ЕС за освобождаване от руските енергийни доставки. За разлика от Орбан, той никога не е недоволствал от Брюксел. Борисов и неговите хора със сигурност ще продължат този проевропейски курс", пише швейцарското издание. "Лошата новина е, че те без проблеми ще продължат да прилагат и своята клиентелистка система. В която ще потънат много европейски средства, от които населението няма да види нищо", пише на финала "Нойе Цюрхер Цайтунг".

"Като членка на ЕС и НАТО България е твърдо интегрирана в западните структури, българското общество обаче изглежда все още не се е решило окончателно към коя страна да се ориентира - към Запада или към Изтока", подчертава в самото начало на публикацията си "Офенбах Пост". "Сега обаче войната в Украйна задължава страната да заеме позиция. На този фон през последните дни фронтовете между Русия и България се втърдиха. А досега страната традиционно бе част от приятелски настроените към Русия източноевропейски страни."

По-нататък в статията се припомня за призива на руското посолство в България за набиране на помощи за Русия във войната в Украйна, за изгонените руски дипломати, за реакцията на Москва и намесата на Митрофанова в българската политика.

"Русия ще провокира допълнителен хаос в България"

"Едно е ясно: политиката спрямо Украйна и влиянието на Русия ще определят и занапред българската политика. Според проучвания, близо половината българи не са сигурни кой носи вината за войната в Украйна", посочва изданието. То цитира експерта по балканските въпроси Якуб Биеламович, който казва, че България е изправена пред важно решение за нейната ориентация. Ако при евентуални нови предсорчин избори на власт дойдат проруски сили, ЕС ще е заплашен от нов разрив във външната и санкционна политика спрямо Русия - подобно на сигуацията с Унгария, посочва Биеламович.

"За Русия е важно да задържи влиянието си в България. Продължението на българския западен курс за Русия би било всичко друго, но не и оптимално. Москва ще заложи на допълнителна ескалация в спора с дипломатите, за да провокира политически хаос в България. Така Русия се надява да осигури повече подкрепа за проруските партии в страната", пише "Офенбах Пост" и добавя: "От няколко години насам България подхожда по-твърдо спрямо активностите на руските тайни служби на българска територия".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    159 77 Отговор
    Хаоса го създаде кирю канадеца и нарослививата, аз няма да карам децата да мръзнат зимъс щото някаква кифла нямала да плаща рубли за газ, аре у канада

    Коментиран от #46, #120

  • 2 Истина

    85 100 Отговор
    България е превзета държава от 1944.

    Коментиран от #58, #95, #121, #129

  • 3 Кинжал

    176 50 Отговор
    Същите тези шваби, които опоскаха и разрушиха Европа като скакалци, плячкосаха всички богатства, затворници и концлагеристи им построиха държавата, а войниците им избиха милиони невинни хора сега се опитват безцеремонно да ни поучават и да ни дават тон в живота, що за нахалство???!
  • 4 В.В.П.

    51 78 Отговор
    Малинов президент .Радеффф да се маха...Кйирик е сектант.

    Коментиран от #72, #147

  • 5 В интересни времена живеем

    76 18 Отговор
    На всеки му пречи някой друг и затова не може да се оправи със собствения си живот..... На крива ракета космоса и пречи Ана кривия x...... Нещо друго.
  • 6 Пич

    130 48 Отговор
    Ако нас в момента , ни гази Козяшката демокрация , то тия в Германия , отдавна ги е сгазила !!! Страхуват се от Русия , защото може да им срути калпаво изградената система !!!
  • 7 Джамбазът

    82 16 Отговор
    Бил съм в Цюрих. Там не говорят немски, а швейцарски немски.
    Нещо като скопски български.
  • 8 Сатана Z

    102 63 Отговор
    Германският фашизъм пусна дълбоки корени в България.С помощта на Русия ще денацифицираме България за бъдещото поколение.

    Z

    Коментиран от #13, #34, #123

  • 9 После ревем, че съдът бил прозападен !

    47 47 Отговор
    Нашите другари са навсякъде - в съд, милиция, прокоратура, затова такива като другаря Малинов ще се срещат с батката путин напук на всички соросоиди !
  • 10 Георги Сава Раковски

    116 39 Отговор
    Въпреки всичко, Русия си остава Велика сила, а България няма никакъв интерес от конфронтация с нея!

    Коментиран от #14, #36

  • 11 име

    87 34 Отговор
    Няма какво да ревете за "реформаторското правителство на киро и асан" - всеки полуграмотен може да изпълнява сляпо нареждания от Козяк, не са нещо незаменимо. Дори да приема че киро е прав за митницата, парите за пътища и т.н. аз реформи от тях не видях. Дори опити за такива не видях, а само сляпо изпълнение на чужди политики - да продължаваме зелена схема за скъп ВЕИ ток, от която освен търговци и производители на оборудване и ток, други не печелят. А българския бизнес става все по-неконурентен. И между дугото си врътнаха своя далаверка със скъпия газ като сложиха за шеф на Булгаргаз човек, чийто предишен роботодател "случайно" резервирал преднос от Гърция към България месец преди спирането...

    Коментиран от #115

  • 12 Хаха

    40 96 Отговор
    Смърт за Путин!

    Коментиран от #19, #136

  • 13 Хаха

    55 30 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Ще денацифицирaш България с гол гъZ по тaшaцитe

    Коментиран от #59

  • 14 валтер

    46 78 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Сава Раковски":

    руснаците от край време крадат изобретения на цивилизования свят и ги превръщат основно в оръжия!

    Коментиран от #64

  • 15 Мнение

    84 27 Отговор
    Кирчо ходи нагоре надолу и говори против България.Все едно да ходиш по съседите и да говориш против майка си и баща си.DW му приглася.Забранете я тази медия DW в България и я дайте на съд,защото само клевети пишат по адрес на българите.
    Защо все ни давате от там статии?Ако искам да я чета ще си я отворя и няма да чета Факти.бг,а DW.

    Коментиран от #77

  • 16 Другари немци и швейцарци,

    38 41 Отговор
    нали точно вие легитимирахте бившите ченгета от СССР и у нас да вземат и владеят властта 32 години. Вие приемахте парите им във вашите банки, докато тези метастази на социализма ни ограбваха и опростачваха. Всички най-свестни българи напуснаха страната, защото не можаха да изтърпят наглостта и алчността на бившите комунисти, днес капиталисти. Нашите русофили тук постоянно реват, че вие сте причината за нашите беди, ами елате, спрете им парите и ни помогнете да се освободим, защото вие сте най-виновни, че работите и днес със тях като ги захранвате с европари, голяма част, от които те изнасят в Русия. Бедна България храни богатата им россия !

    Коментиран от #107

  • 17 БПФ

    91 23 Отговор
    "Клиентелизъм" - но към САЩ и неговата креатура - нацистка укpoпия !!! То бива-бива слагачество, но такова робско покорство никой политик досега в България не е проявявал. Само да напомним, че националният предател 5ков си беше сложил дори украинско знаменце на профилната снимка във Фейсбук - нечувано падение за български премиер. 5ков аправи всичко възможно да скъса дипломатическите отношения с Русия - от гонене на дипломати без никакви доказателства срещу тях, до затваряне на небето за руска дипломатическа мисия в пряко нарушение на Виенската конвенция.
    В същото време на отвpaтителният укpoпски посланик москаленко му се позволява да се държи в България като някакъв губернатор: Да набира наемници за пушечно месо в укpoпия (което е престъпление според международното право), да ни заповядва да преименуваме Български улици с укpoпски имена, да изисква с официална дипломатическа нота да им пращаме оръжия, в пълно пренебрежение с решението на Българското народно събрание - освен всичко друго имаше и точни данни с каква военна техника разполагаме, което е военна тайна !!! За всичко това москаленков би трябвало с шyтове да бъде изхвърлен от България, вместо това е толериран !!!
  • 18 България

    37 32 Отговор
    Вечно ще тъне в контролирана мизерия, а виновни за това ще са не некадърните и алчни политици, а Русия, дори и да нямаме дипломатически отношения и да не купуваме газ и петрол. Полезните русофоби все така ще се давят в храчките си а едни други отстрани ще потриват ръце.
  • 19 Коко

    19 13 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Не си утежнявай кармата за тоз, дето духа. Нито знаем, нито разбираме световните игри.
  • 20 СЕГА ОБВИНЯВАТ РУСИЯ И ЗА ХАУСА В

    40 21 Отговор
    МАКЕДОНИЯ - ВСИЧКИ БОКЛУЦИ ОТ ЕС И САЩ СА СЕГА В СКОПИЕ И НАШОКВАТ ПО ТИКВИТЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ ДЕПУТАТИ ЗА УТРЕ ДА ГЛАСУВАТ ПРАВИЛНО - ВЛИЗАТ НАСИЛА И ТОВА Е ВЪПРЕКИ ЧЕ НИЕ СМЕ ТАТАРИ а те били наследници на педала ал. македонски и открили америка !
  • 21 КОНТРАТА

    44 25 Отговор
    Хаоса в България е ит 13 години от както дойдоха соросоидната крадлива партия ГЕРБ сега за капак дойдоха и соросоидите ПП-ДБ.

    Коментиран от #51, #63

  • 22 Истината

    54 22 Отговор
    Република България е в мизетия зарди ЕС и техните марионетки ГЕРБ и ПП и ДБ
  • 23 За кой читател е писанието?

    50 11 Отговор
    Ако е за българския читател, то тия редове ще предизвикат най-малко насмешка с лека нотка на съжаление към писателя. Ние го съпреживяваме и знаем достатъчно добре кой крив и кой прав.
    А ако е за западния читател съм убеден, че той не се интересува от това какво става в България, освен ако не летува по Черноморието.
    И трето може би е писана за самоуспокоение на самия писател и за успокоение на неговите господари-платци.
    Очаквам пак поредната санкция: имате забрана да публикувате. Здраве да е!
  • 24 Комуниста

    61 24 Отговор
    Руснаците ли докраха в България скъпия газ и инфлацията и руснаците ли продадоха нац интреси на българите в Македония?

    Коментиран от #40, #66, #145

  • 25 77777

    46 16 Отговор
    РБ ОТ 13 ГОДИНИ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПАРТИИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ ЗАПАДНИ НПОта на САЩ и Германия.
  • 26 Дедо

    37 13 Отговор
    Малййй колко мъка по тази територия, мириканските клиенти в ужас, че може да бъдат изместени от евентуални руски.
  • 27 Начи да ви кажа

    8 35 Отговор
    Колкото по бързо се затрие тази гнусна територийка на Балканите, толкова по добре за света.

    Коментиран от #30, #37

  • 28 Тотото

    45 16 Отговор
    Забравете тези бръщолевения на либералните демократи и неосъзнати всякакви меки образувания. Шанса на европа за просперитет е единствено съюз с русия, културен, икономически, технологичен. Нато и ес в този им вид са отживелици от 80-те на 20век. Време е за нова модел на света, нови паритети. Сега имаме шанс за нови основи на сътрудничество за създаване на просперитет

    Коментиран от #142

  • 29 Факуракис

    34 17 Отговор
    Обичам Русия безплатно американски терористи и германски фашаги

    Коментиран от #38, #96

  • 30 Хаха

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Начи да ви кажа":

    Русофил ли си?
  • 31 Край на 30 години руска демокрация

    22 27 Отговор
    Работил съм за такива руски доброжелатели, всички бяха "шофьори", "готвачи", "счетоводители"...
    Българските служби за сигурност им даваха такава зелена светлина, че бяха недосегаеми.
    Неслучайно всички правителства досега със зъби и нокти са бранели първо руския интерес и после своя...

    Коментиран от #141

  • 32 Мишо

    34 14 Отговор
    DW в шок, толкова пропаганда, толкова соросоидна агитация и българите в преобладаващо мнозинство русофили, че и уважават Русия.

    Коментиран от #146

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Г.С.Раковски:

    17 36 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Сава Раковски":

    „Послушайте, братя Българе …!
    Русите са били един най-див и най-варварски народ,
    както са си и досега останали такива в най-голямата си част“.

    Коментиран от #39

  • 37 Дедо

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Начи да ви кажа":

    Дедовото, поздрави на родителката ти!
  • 38 Георги Сава Раковски

    31 1 Отговор

    До коментар #29 от "Факуракис":

    Важно е да обичаш на първо място България!
  • 39 Георги Сава Раковски

    24 6 Отговор

    До коментар #36 от "Г.С.Раковски:":

    Така е, но трябва ли за това да се смразяваме с тях .. особено заради чужди геополитически интереси?
  • 40 глей ся

    22 33 Отговор

    До коментар #24 от "Комуниста":

    Руснаците вдигнаха цената на газа защото врътнаха кранчето в нарушение на договора.А инфлацията се покачи защото орките нападнаха Украйна.

    Коментиран от #50

  • 41 Шерлок Холмс

    26 4 Отговор
    Фондация,, Франц Зайдел" покряпяше ГЕРБ, а ПП-ДБ се финансират и покрият от Америка за България и Отворено общество. DW величаеше и Боко бандита дето ги бил минал с 200 в Брюксел

    Коментиран от #55

  • 42 🇧🇬🇷🇺

    33 20 Отговор
    Да живее РУСИЯ

    Коментиран от #47, #49

  • 43 хахаха

    9 8 Отговор
    Русия наема ритнитопковци и борчета, за да завземе България. Има и постъпи статии с каратисти, ама тази изби рибата.
  • 44 След 06.09.1885 Обединена България е

    7 10 Отговор
    Част от Бритиш КомънУелт защото Великобритания първа признава Обединението за да не бъде освободена България разделена от берлинския договор защото Кралското Семейство на Великобритания и Царското Семейство на Царска Русия са роднини
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 555555

    22 20 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Що не идеш да стоиш в Русия на топличко,а защо не и в Сибир че там и въздуха е чист.
  • 47 Голем смях

    9 16 Отговор

    До коментар #42 от "🇧🇬🇷🇺":

    ХХАХААХХ че тя умряла вече ...ХАХАХАХХ колкото живее и СССР.

    Коментиран от #56

  • 48 🇧🇬🇷🇺

    34 11 Отговор
    Дойче веле трябва и в България да ви забранят сороски джендари
  • 49 555555

    6 13 Отговор

    До коментар #42 от "🇧🇬🇷🇺":

    Тя май че умре.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ти ако

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "КОНТРАТА":

    беше видял пък преди 20 години кво беше...

    Коментиран от #52

  • 52 Помнещ

    26 6 Отговор

    До коментар #51 от "ти ако":

    2009г тока струваше 25 лв, а заплатите бяха 300-500 лв. 2022г тока е 140лв, а за заплатите 800-1200 лв къде е просперитета на ЕС?

    Коментиран от #125

  • 53 Ханс Зайдел основател на ГЕРБ

    19 5 Отговор
    Е нали ГЕРБ с Борисив е германска партия.
    Тия защо пишат против себе си??
  • 54 Демократ

    12 18 Отговор
    Не знам защо модератор трие коментарите ми,когато кажа,че бедите на България са свързани с Кремъл и че се определят патриотите според любовта им към Кремъл,а не към България.Чуждите анализатори ле трябва да ни казват истината,защото на нашите им плащат да мълчат.В този анализ не вярна преценката за Борисов,който построи експресно балканския поток на путин за 3 млд.български средства без печалба,но за сметка на това помогна за войната срещу Украйна.Извърши много услуги на Путин в троянския кон за Европа,с което попречи на България да се европеизира и открадна неговата кохорта толкова много евросредства.Сложи печата на срама на България като най-крадлива и на последно място по всички показатели на живота.

    Коментиран от #108

  • 55 555555

    7 14 Отговор

    До коментар #41 от "Шерлок Холмс":

    Не мога да разбера каква е тая твоята шизофрения,хем си фен на комуниста Путин и в същото време мразиш, либералите ,Сорос джендарите които всъщност са западните комунисти които създадоха СССР.
  • 56 Голям рев

    24 6 Отговор

    До коментар #47 от "Голем смях":

    На сороски джендари края ви се вижда вече
  • 57 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    19 5 Отговор
    Хауса в България го Създаде Борисов и бившите ДС ченгета, Кукловодите!! Не търсете Русия, зад глупавите Управленски и политически решения на Правителството!? Правителството бяха Стиснати да вземат такива решения, за Руския газ, Санкции, давана на Оръжия и подобни!!

    Коментиран от #75

  • 58 да допълня

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Прав си, но сега е момента да се освободим сами, Както сме го направили при "Съединението" на Княжество България с Източна Румелия, а не да чакаме отново някой да ни освобождава и за кой ли път да изпадаме в състояние за което ни предупреждава още Левски: " Който ни освободи, той ще ни зароби!"

    Коментиран от #62

  • 59 Сатана Z

    16 12 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Вие, Българските фашисти ,освен ,че сте злобни ,сте и глупави.

    Z

    Коментиран от #67, #82

  • 60 🇧🇬🇷🇺

    19 4 Отговор
    Цялата трол пасмина на дв строена да пише тъпи коментари

    Коментиран от #71

  • 61 Бозаа!

    20 3 Отговор
    Дрън,дрън,марионетния неадекватен премиер бил "прозападен"че и изгонил 70 руски "дипломати" ,е докога ще четем поръчкови статии платени от прокопиевия кръг?Фалш!А как се" бореше" с корупцията с помощта на целия шурожаджанашки кръг ,заеми ,кражби,търговия с влияние,източване и свръхкорупция.Простотията с изгонването без доклад на службите това ли е регламента и ежедневни лъжи за всичко до безкрай!
  • 62 Дедо

    14 5 Отговор

    До коментар #58 от "да допълня":

    Че кога Левски е казал такова нещо? Българомразците това го приписват на всеки , но никога не е казвано.

    Коментиран от #73

  • 63 Мамаамун

    10 13 Отговор

    До коментар #21 от "КОНТРАТА":

    Преди 30г беше най добре ,руски глад ,сибирска зима
  • 64 555555

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "валтер":

    Не бе те и оръжията крадът.
  • 65 Трябва

    8 20 Отговор
    Да се изгонят още 70рашки ,че да даде малко отражение на пишештите рушляци
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 555555

    4 11 Отговор

    До коментар #59 от "Сатана Z":

    А вие руските комунисти?
  • 68 Изгониха от Германия украинския

    23 3 Отговор
    Посланик Андрий Мелник, полковник от Службите, внук на Фашиста Андрий Мелник, съратник на Степан Бандера и Роман Шушкевич, национални герой на Украйна!! Изгониха го Германците, скара се на Президента и на Канцлера на Гермния , че давали малко оръжия на Украйна!! Този Мелник е по Нагъл от Москаленко, пребиваващ в България!?

    Коментиран от #79

  • 69 Бай Дън

    18 8 Отговор
    България едва ли някога е имала по-антибългарско правителство и по-вреден премиер от този национален предател, който работи за чужда държава и забатачи и закопа държавата ни така, че и век няма да ни стигне да се съвземем. Ни каква Канада за него-тук в България ще бъде съден за държавна измяна и тикнат в затвора където му е мястото!

    Коментиран от #74, #85

  • 70 Воеводата

    13 23 Отговор
    Всички разумни хора са против Путлерофашистите! Само малоумниците тук, които не са стъпвали в Россия се опитват още да подкрепят тиранина от северния рускенеф! :)
  • 71 Цялата

    15 17 Отговор

    До коментар #60 от "🇧🇬🇷🇺":

    Рушляска пасмина бълва коментар след коментар.Но ако пишеш лошо за рашките веднага те трият ,явно мутрофанова плаща
  • 72 Друг

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "В.В.П.":

    Най добре ти се махни! Окончателно!!
  • 73 да допълня

    8 6 Отговор

    До коментар #62 от "Дедо":

    Хайде малко по сериозно, а не като дрогиран тийнейджър! Ти да не би да си съвременник или приятел на Левски, че можеш да отричаш това, което са писали безпристрастните изследователи преди десетилетия?
  • 74 Ауууу

    6 2 Отговор

    До коментар #69 от "Бай Дън":

    Вук вие! А бате ти Бойко, къде го слагаш!? Сигурно в някое чекмедже.
  • 75 555555

    11 10 Отговор

    До коментар #57 от "DW дежурните Лъжци и маниполатори!!":

    Нашитие ченгета ги създаде Русия бе.........
  • 76 !!!?

    18 6 Отговор
    "Газпром" - инструмент за политическо инженерство в България !!!?

  • 77 Още едно мнение

    14 22 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Аз пък искам да забранят всички руски медии, до една! Не искам да чета руска пропаганда!!

    Коментиран от #80

  • 78 Жоркото

    8 20 Отговор
    Тоя Кирил е прекалено мек. Трябва по силни лидери и много повече подкрепа за Украйна. Тази държава ще заеме мястото на Русия. И ще помни кой и е помагал когато се е раждала.

    Коментиран от #105

  • 79 555555

    3 9 Отговор

    До коментар #68 от "Изгониха от Германия украинския":

    Бръкнаха ли ти в дъ-то,червена каишко?
  • 80 Гого

    12 3 Отговор

    До коментар #77 от "Още едно мнение":

    Ми не чети,бе.Насила ли те карат. То и без туй нищо не ти влиза в канчето

    Коментиран от #88, #91

  • 81 Чуждите издания

    15 5 Отговор
    Никога няма да се изразят положително за българоруските отношения. Те за това са ЧУЖДИ.
  • 82 Хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #59 от "Сатана Z":

    Вие, българските фашисти вика. ХАХАХАХ. Жал ми е за такива като теб, ще даря пари, за да ви лекуват. Честна скаутска брат.

    Коментиран от #90

  • 83 Коза не яде зеле

    6 2 Отговор
    Германски фалшификати, както Хитлер срещу Сталин използвваше фалшиви улики срещу генералите на сссра,
  • 84 До 53.Пропускате другата немска

    8 3 Отговор
    Фондация, Конрад Аденаур, тя е съосновател на ГЕРБ, там ЦВ Цв е посещавал по три пъти на Ден!! На Партера има охрана, по техни думи! ЦВ, Цв докара негови Калинки за сътруднички, смени всички кадри,!! Един от високите блокове на Парка Заимов( старото име) влиза се, по нещо като тунел до блока от към бившия булевард Бирозьов!! Тези 2 фондации финасираха и курираха ГЕРБ! ЦВ ЦВ да отрече!!?

    Коментиран от #87

  • 85 нееееееее

    4 6 Отговор

    До коментар #69 от "Бай Дън":

    Чупката комуне!! И на съдия ли започна да ни се правиш вече?
  • 86 На никой не му трябват комуналки

    5 1 Отговор
    А на запада им трябва УРАЛ със почти всички елементи а Газта и Нефта ще са за АЗИЯ че от глад не се умира а по големия Звяр изяжда по малкия не играят хоро в Цирка
  • 87 555555

    3 4 Отговор

    До коментар #84 от "До 53.Пропускате другата немска":

    Все червени комунисти брат. Разбираш ги ти нещата.
  • 88 Още едно мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #80 от "Гого":

    Като гледаме в твоето колко яко е набивано, вероятно само ламарина е останала!
  • 89 Така де

    9 7 Отговор
    В България към момента има три европейски проатлантически партии – ПП, ГЕРБ и ДБ, които имат доста над 121 депутати и могат спокойно и безпроблемно да управляват страната. Те обаче така са се хванали за гушите на тема корупция, че България се управлява от проруската БСП, която има съвсем малко депутати. А иначе корупцията започна тъкмо от БСП в началото на 90-те години.
  • 90 хайде стига дрогирани тролове !

    1 4 Отговор

    До коментар #82 от "Хаха":

    Ти нямаш пари да си обръснеш брадата, а ще даряваш...

    Коментиран от #92, #93

  • 91 нееееееее

    5 11 Отговор

    До коментар #80 от "Гого":

    ЧЕМОДАН>ВОКЗАЛ>РУСИЯ!!СЕГА И ВЕДНАГА! ИМАШ ПЕРФЕКТНА НАЧАЛНА СКОРОСТ И ПОСОКА!!
  • 92 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #90 от "хайде стига дрогирани тролове !":

    Бе, щом ти така казваш, нема как да не е верно! Слава Ахмака, нали?

    Коментиран от #104

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бамбука

    7 9 Отговор
    Хаос в политиката. Единственото оръжие с което България разполага е геостратегическото разположение. Единственото оръжие, с което ни нападат е същото, само че от вътрешните "предатели", сиреч политиците. Малки, дребни, с големи изисквания защитавайки си частните интереси. Вземете царя, Станишев, Борисов, Доган, всичките за ползу на собствения си джоб. ПП направиха много грешки, но имат шанс да се поправят. Щом отрязаха пъпната връх с Газпром и показаха, че могат да се борят за българските интереси, значи че имат ду..пе. Дадохме над 14 млрд. за грешки в енергетиката в договори с руснаците. Не те ни са виновни, защото болен на легло се кла...ти. Предишните ги дадоха, утре пак ще дадат за собствените си чекмеджета.
  • 95 сороснерес

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    дойче веле соро-гьобелс пропаганден..
  • 96 даааааааа

    6 10 Отговор

    До коментар #29 от "Факуракис":

    И ние мразим и ненавиждаме азиатско-сибирските терористи безплатно, но обичаме България!!

    Коментиран от #143

  • 97 факти

    7 3 Отговор
    да си гледат работата тия шваби, заради тях ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА! ТАМ Е ИСТИНАТА! боли ги ....... за нас, да си гледат работата!
  • 98 С.П.

    9 2 Отговор
    Заемането на крайни позиции винаги е пагубно. Това го знае най-добре дементният старец, живеещ по неволя в Белия дом - ето, Байдън оплю и низвергна суадитския престолонаследник, но идната седмица му се налага да му отиде на крака и да го моли за повече петрол, защото американците вече не могат да го дишат с тези цени на горивата и високата инфлация и защото импийчмънтът е все по-реален.
  • 99 факти

    5 1 Отговор
    да си гледат работата тия шваби, заради тях ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА! ТАМ Е ИСТИНАТА! боли ги ....... за нас, да си гледат работата!
  • 100 факти

    6 3 Отговор
    да си гледат работата тия шваби, заради тях ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА! ТАМ Е ИСТИНАТА! боли ги ....... за нас, да си гледат работата!
  • 101 факти

    4 2 Отговор
    да си гледат работата тия шваби, заради тях ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА! ТАМ Е ИСТИНАТА! боли ги ....... за нас, да си гледат работата!
  • 102 Московски

    4 0 Отговор
    Тя го създава и журналиста. Пример....статия заглавие рублата достига връх истината от 1 евро цента два станала. Евро то удари дъното от 1.12. станало 1.13 долара. Е кой създава хаос. Поне се смеем по цял ден. Жалко за необразованите. Те вярват и не знаят стойността на цифрите
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 555555

    6 0 Отговор

    До коментар #92 от "Хаха":

    Ахмат сила,ахмака е сила ,и е много вярною
  • 105 555555

    3 4 Отговор

    До коментар #78 от "Жоркото":

    Не тази държава не само ще заеме мястото на Русия ,тя е първородната Русия открадната от татарите.
  • 106 Дъ-Ге

    5 1 Отговор
    Елементарни игри на думи. "Що е клиентелизъм и има ли той почва в малките държави???" - Отговорът е да и той даже е задължителен, като има два вида. Единия се налага със сила, а другия е по избор преди да бъде наложен със сила. Втория въпрос е "клиентелизмът дали е форма на унижение"??? Това вече е в зависимост от господаря. Когато господаря иска кучето му да е вярно, то той му подхвърля мръвки и не го бие. Когато на господаря не му пука за кучето, то той го оставя на произвола на съдбата и си изкарва яда на него когато не е на кеф. Жертва го и може да го продаде без да му мигне окото. Така че има и различни видове клиентелизъм и не всичко е бяло и черно. Когато си малък, живееш като малък, защото иначе ще си или смешен, или жалък, или унищожен. Въпроса е да си избереш батко, който знаеш, че няма да си избърше еди кое си с теб, когато му се наложи. Се ла ви, дето се вика.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 555555

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Демократ":

    Демократ -Комунист.Съжалявам ако не знаеш.

    Коментиран от #113

  • 109 Време е

    4 0 Отговор
    Германия има много повече сателити. Достатъчно е да споменем Чехия, която много по-рано от споменатия 19 век е васал на Германия, и всеки средноинтелигентен може да се досети доколко се е борила и с нацизма по времето на Хитлер. Да ме си отваряме устите, защото ще стане страшно. Всички мними врагове на режима на фашистка Германия се видяха по време на втората световна. Истинските -също. Западното лицемерие е потресаващо. Лъжат най-безсрамно в очите, а после твърдят, че били добри. Даже те самите не си вярват, а искат да убедят останалите.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Който иска да си ходи в Русия !

    5 10 Отговор
    Ние сме членове на Е С и НАТО !
    Нещем жужето лилипутин !

    Коментиран от #128

  • 112 Хасан

    2 0 Отговор
    Новината е на обратно, не се правете на гръмнати.....
  • 113 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #108 от "555555":

    Жалко,че има хора,които не знаят значението на думите.Трагедията българска се дължи на необразоваността.

    Коментиран от #140

  • 114 Ммммм

    7 4 Отговор
    Чуждоезичните издания не са наясно с атмосферата в България и по добре да се вгледат в техния си хаос. Аман от чужди акъли
  • 115 Реалист

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Хората на Чалгаря в коалицията са пречели на всякакви сериозни промени. А брокерите като Караджов са работели по старите схеми.
    Неправилно всичко се приписва на Киро. Вярно е че са млади и може да допускат грешки, но само там се вижда политическа воля за борба с разрухата в страната.
    Дори и ДБ са съмнителни. По принцип на същите позиции като ПП, но докторчето Симидчиев от сутрин до вечер рекламира корона далаверата.
  • 116 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 9 Отговор
    Русия ще дуxa супата. Никой не ви ще за нищо. Да се гърчат изолирани в калта.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Прокуратурата

    4 9 Отговор
    Фабриката за руски тролове ще бъде наказана скоро.
  • 119 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор
    Колкото по далеч от Русия толкова по добре за България.
  • 120 Путин е цървул

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Кой те пита тебе бе Ганьо ???
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Бунтата

    8 5 Отговор
    Стига сте дрънкали против Русия,че скоро ще станем като украинците!!!
  • 123 Путин е цървул

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Олигофренията ти е плашеща
  • 124 Василева

    4 9 Отговор
    Тези малоумници, които предлагат съюз с Русия, първо трябва да се запишат доброволци в руската армия, да отидат в Украйна, да наблюдават руските войници какви геройства вършат и да им покажат, че тоалетната чиния служи за определени нужди ...!!!! Страхувам се да не би да започнат да крадат заедно с руснаците, че тогава мисията им на идващи от цивилизована България да пропадне. Колко жалко ще бъде, че ще пропуснат шанса да покажат на "великата руска армия" някои елементарни човешки хигиенни навици.
  • 125 Хоп

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Помнещ":

    В сметките на предните и на путин.
  • 126 Украйна е независима

    4 9 Отговор
    Какво подкрепят нашите русофили? Демокрация ли има там, богати хора като американската мечта ли? Хората там живеят още в 80 години на миналия век, без промяна. И всеки умен е избягал на запад. В клоаката са останали пияни и неграмотни хора.

    Коментиран от #131

  • 127 Пуууууу

    4 4 Отговор
    Никой не го иска Путин, но не смеят да се обаждат защото отиват в затвора.

    Коментиран от #130

  • 128 Време е

    2 1 Отговор

    До коментар #111 от "Който иска да си ходи в Русия !":

    Може да се мислиш за човек, но завинаги си БайГаньо
  • 129 Ха Ха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    калпак........превзета е в началото на 13 век..............
  • 130 Тарикат

    2 1 Отговор

    До коментар #127 от "Пуууууу":

    Ти кога успя да анкетирал всички руснаци?
  • 131 Чичо Дончо каза

    4 3 Отговор

    До коментар #126 от "Украйна е независима":

    От нея нищо не зависи.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 м....ясно

    4 1 Отговор
    дойче веле с нова пропагандна статия нищо нова под слънцето. И едно уточнуние по статията им връзките на българия с русия са от 19 век е доста по назад във времето .
  • 134 Предател като тебе

    4 6 Отговор
    Българският народ не иска да мизерува.Дали ЕС или Русия това е право на всеки да избира сам.Въпроса дали ЕС,ще осигури необходимите ресурси, като знаеме че не получаваме европейски запати и помощи защото цените у нас и спекулата са на високо ниво.В Русия има суровини които са необходими на ЕС.ТАКА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ НАМЕРИ ЕДНО СРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Има една поговорка,и вълкът сит и агнето цяло.Не сме богата държава на суровини за това политиците трябва да се научат да лавират както прави Урбан за Унгария.
  • 135 Човек от народа

    4 5 Отговор
    ЗверскатаОмраза и пропаганда срещу Русия сеят хаос и икономически упадък повсеместно, какви западни ценности може да са това, това е в пълна степен долнопробнаМерзост и мораленУпадъкне и деградация на западните елити. Не не ни трябва нищо от това, искаме връщане на морала и добрите отношения в обществото от преди така наречения демократичен преход иРазвращаването на народа ни със западни "ценности"
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 ТВОЙ ИЗБОР

    5 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ДЪЛГИ ГОДИНИ ПЛАТЕНИ АГЕНТИ ЗА ВЛИЯНИЕ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ РАБОТИХА НА НАЙ-ВИСОКО НИВО, ФОРМИРАЩИ ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ ЗА ФАЛШИВАТА ПОЛИТИКА НА КРЕМЪЛ. ТОВА ЗАПЛАШВА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ В СТРАНАТА. АКО ЩЕ МИНЕ? ТОГАВА ВОЙНАТА ЩЕ ДОЙДЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ.
  • 138 Бесарабски българин

    3 4 Отговор
    В България ще бъдат екзекутирани всички западни нацисти намиращи се на територията й, когато започне войната и милост няма да има за никой.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 555555

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "Демократ":

    Пич ако не знаеш че демократите са левичари значи си апсолютен политически лаик.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Исторически наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тотото":

    Абсолютно си прав!
  • 143 Байгън

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "даааааааа":

    А ниеНаглите укри иЕвроатлантическа таИзмет
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Комуниста":

    И...т!Помисли малко -коронавируса унищожи преди всичко западните икономики,много удобно за Путландия!,руснаците започнаха завоевателна мръсна война/за кой ли път!!!/,заиграха се с газа и нефта,руснаците крадат и унищожават украинското зърно и предизвикват глад в Африка,Азия/Шри Ланка,примерно!/Кой дестабилизира световния мир?!Но явно за твоите ограничени интелектуални възможности,това е задача която ги надскача!
  • 146 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мишо":

    Само умствено увреден пингвин може да говори с уважение за Русия!Вие нормални ли сте,тъпи ли сте,неуки ли сте?!
  • 147 Много гневна

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "В.В.П.":

    Чудесен вариант!!!!